A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • április

  23

  2015
 • 444
 • 4

Magic floor alászigetelése

Sokszor, és sokat beszéltünk már a Magic floorról, ami nem is csoda. Mert a modul vinil padlók komoly vetélytársai lesznek a laminált padlónak idővel.

Már említettük korábban, hogy a Magic floor a 2,0 – 2,5 mm-es vastagságával, és vinil alapanyagával nem a legjobb hőszigetelő padló. Ez padlófűtés esetén egy pozitív szempont, de abban az esetben, ha a lakás alulról hideget kap, ott felmerül a kérdés, hogy mivel, és hogyan lehetne alászigetelni úgy, hogy ne kelljen komolyan építőipari munkát csinálni.

Az úsztatott padlóknál ugye nincs gond, mert az ember alá rakhat parafa tekercseket, xps lapokat, de itt a Magic floor ragasztással kerül az aljzatra, vagyis ezek a módszerek szóba sem jöhetnek. Nos, egy apró trükkel akár még beszélhetünk is róla.

Most 2,5 módszert mutatunk be, hogy hogyan lehet a Magic floort, vagy bármilyen más modul vinil burkolatot, akár az exponát is alászigetelni, hogy az melegebb legyen.

1. Magic floor alászigetelése parafával:
A Magic floornál a hivatalos álláspont ezt illetően a nagy sűrűségű parafatekercs aljzathoz történő ragasztása, majd a Magic floor ragasztása a parafatekercsre. Mivel a parafa kiemelkedően jó hőszigetelő, egy 2-3 mm-es parafa is képes komoly változást hozni.

Két nagyon fontos megjegyzésünk van ezzel kapcsolatban. Az első, hogy a tekercs helyett érdemes parafa lapokkal dolgozni, mert azokkal könnyebben megy a munka, másodszor a parafához nagyon jó minőségű ragasztó kell. Itt nem szabad ár alapján dönteni. A wakol ragasztót ajánljuk hozzá.

2. Magic floor alászigetelése OSB rendszerrel:
A Magic floort alászigetelhetjük a következő rétegrenddel is. Először polifomot/parafatekercset helyezünk le, majd rá nút-féderes OSB lapokat, melyet dübelezéssel az aljzathoz rögzítünk. Ezt követően megfelelő ragasztóval a Magic floort az OSB lapra ragasztjuk.

Mielőtt bárki megijedne, az OSB felületi egyenlőtlenségei megfelelő ragasztóval egyáltalán nem fog átütni a padlón.

Ennek az eljárásnak az előnye a jobb hőszigetelés, valamint a kevesebb ragasztási folyamat végett kevesebb kockázattal jár. A hátránya viszont, hogy minimálisan, de hangosabb lesz a padló, és vizes helyiségben ez a megoldás nem lesz használható. Az osb oldalsó dilatációja végett.

+a fél megoldás:
Ezt a módszert mi korábban végeztük xps-el is. Itt a rétegek ragasztással kapcsolódtak egymáshoz. Aljzat+ragasztó+xps+ragasztó+osb+ragasztó+magic floor. Ez az előzőnél egy stabilabb alapot hozott létre. De nedves helyiségben még mindig nem javasoljuk.

Ez a 3 gyors megoldás van arra az esetre, ha a Magic floort szeretnénk alászigetelni. Mindegyik megoldásnak van előnye, és hátránya, és mindegyik megoldás valamivel drágább is. Az osb+nagy sűrűségű parafa megoldás a legolcsóbb, bár én senkit nem bátorítanék arra, hogy ezt a kérdést az ár alapján döntse el.

Házilag nem javasoljuk ennek a kivitelezését azoknak akik ebben nem jártasak.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

4 HOZZÁSZÓLÁS

 • Laszlo
  2015-05-22, 12:56 VÁLASZ

  Az a kerdesem hogy a melevo keramia lapokra ami alatt padlofutes van lehet – e a magic floor termekeket ragasztani?
  Mennyire rontja a padlofutes hatasfokat ez a burkolat?
  Koszoom! ML

  • 2jepetto@Laszlo
   2015-05-22, 20:45 VÁLASZ

   Kedves László!

   Nem lesz baj, az hővezetés rendben lesz, nyilván lassabb lesz az átmelegedési idő, de nem annyira, hogy a komfortérzet érezhetően változna. Az egyenletes felületre viszont nagyon fontos figyelni, mert a Magic floor vékony burkolat, amin könnyen átütnek a felületi eltérések (pl:fugaköz).

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Eszter
  2016-03-12, 22:51 VÁLASZ

  KEdves 2JEpetto!

  Azt már rengeteg helyen olvastam, hogy a vinyl padló ideális padlófűtéshez, de nekünk a most épülő lakásban (ami energiaház lesz) padló hűtés-fűtés lesz majd, hőszivattyús. Nem tudok erről többet, de a honlap címét elküldöm:
  http://www.molcontrol.hu/

  Az a kérdésem, hogy ha nyáron megy majd a hűtés ilyen padlóhűtési rendszerben hogyan érinti a vinyl padlót? Erre a megoldásra is jó? Vagy ha be lesz kapcsolva,és mondjuk mezítláb vagyok rajta, folyamatosan fázni fog a lábam?
  Előre is köszönöm,
  Üdv,

  Eszter

  • 2jepetto@Eszter
   2016-03-14, 09:57 VÁLASZ

   Kedves Eszter!

   A vinil burkolatok viszonylag jól vezetik a hőt, legyen az fűtés, vagy hűtés. Vagyis jól (burkolatokhoz képest) át fogja engedni azt a hőmérsékletet, amit alulról kap. Az U értéke kb, 0,25 W/m2k. Sajnos nem tudom, hogy mi lesz a nyári minimum és a téli maximum hőmérséklet, ami a burkolatot éri. A technikai adatlap max 27C-t ír. Minimum nincs meghatározva, de szerintem arra az értékre nincs is szükség. A hűtés során a felületi hőmérséklet szerintem 20-21 C lehet, amit bőven elvisel a Magic floor. A test és a láb hőérzete már egy másik kérdés. Ajánlok egy 2009-ben írt cikket: http://www.hklszaklap.hu/web-hkl/index.php?option=com_content&id=926

   Mindenképpen konzultáljatok azzal, aki ennek a tervezését végzi. A várható komfortérzetet mi nem tudjuk megmondani, bármennyire is szeretnénk. Ez sajnos nem a mi területünk.

   Üdv,
   2Jepetto

© Copyright 2017