A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • július

  22

  2015
 • 955
 • 3

Lépcső parkettázásakor mi kerül az élekre?

Sokan választják a lépcső parkettázását annak karakteres előnyei végett. Olcsó, gyors, nem kell külön még egy embert találni rá, és teljesen szinkronban van a padlóval. Az egyetlen hátránya az éle. Ez okozza a legnagyobb fejtörést mindenkinek. A lépcső parkettázásának ez az egyetlen hátránya. Az éle nem lesz egy síkban a lépcső lapjával, és színben sem tud 100%-ig színhelyes lenni a padlóval. Bár több parketta márkánál is vannak már lépcsőélek, melyek egy szintbe kerülnek a parketta síkjával is.

De a többségnél még nincs, és sajnos nincs kompatibilitás a parketták között. Ezt mérlegeld magad, megér-e 100.000-200.000 Ft-nyi spórolást ez a “kényelmetlenség”. A cikk végén igyekszünk ebben is segíteni.

Inkább beszéljünk arról, hogy mi is kerül(het) a lépcső élére. Illetve a szélére, ha a lépcső nem két fal között fut.

1. Fa pipaléc:

A legáltalánosabban elterjedt megoldás a fa pipaléc. A fa parkettákhoz nagyon jól illik, a laminált padlóknál azért a nyomtatott dekoráció ezerfélesége végett nehezebb boldogulni a színhelyességgel. Az alap színekkel nincs gond, de laminált padlóból sokfélét kapni.

A fa pipaléc nem más mint egy “L” alakú fa léc, amit ragasztással, és szögeléssel rögzítenek az élre, színhez pácolással igazítják, illetve tartóssága végett felület kezelik.

A fa pipaléc hátránya a magasabb szintkülönbség, ami jellemzően 3 mm is megvan az illesztésnél. Az előnye, hogy sokszor jobban színhez lehet illeszteni. Továbbá fából van.

fa pipaléc

TIPP: Bizonyos padlógyártók készítenek klikkes, nút-féderes fa parkettához/laminált padlóhoz illő pipaléceket, amik már egy szintben vannak a padlóval. Ha tudod, hogy a padlót fel szeretnéd futtatni a lépcsőre, de nem szimpatikus neked a szintkülönbség, akkor nézz körül alaposan a gyártók kiegészítőelemei között. A Quick Step laminált padlók, Kährs parketták biztosan gyártanak a padlójukhoz (limitáltan ugyan) ilyen elemeket. A Krono Original, Kaindl, Egger, Kronoswiss, Haro sajnos már nem, de ez változhat idővel, most 2015 nyara van.

2. Fém lépcsőprofil:

fém lépcsőprofil

Fémprofillal is sokan dolgoznak. Ezeknek is megvan az előnye hátránya. Az előnye, hogy alacsonyabb szintkülönbséget okoz (kb. 1,5 mm), “bombabiztosabb” a kötése az élhez. Hátránya viszont, hogy színben korlátozottak a lehetőségek, nehezebb megmunkálni, így egy sarkot nem feltétlen lehet tökéletesen vágni, továbbá a profil lépcső alá befutó éle megemeli a padlót kissé, ami nem észrevehető, csak ez olyan szakmai nüansz, amit nem szeretünk.

Persze fém lépcsőprofilból is több van. Némelyik profil épp csak akkora, hogy ívet ad a lépcső, és a rugdosó közötti élnek, némelyek akár 1,5 cm-t is takarhatják azt. Vannak óntápadósúak, fúrhatóak, több részesek.

3. Gyári lépcsőprofil:

Kétségtelenül a legjobb megoldás. A burkolat gyártója ez esetben ugyanis külön legyárt élvédőt is a padlóhoz. Nemcsak színben, de szintben is teljesen azonos marad. Az élek teljesen síkba lesznek a lépcső padlójával.

A hátránya egyedül, hogy nem minden gyártónál érhető el, és nincs kompatibilitás a márkák között. A quick-step lépcsőelemei nem használhatóak a Kaindl laminált padlónál. Ha már megvan a lépcsőre szánt burkolat, akkor vagy szerencséd van, és pont olyan gyártótól vetted, aki készít hozzá lépcsőelemeket is, vagy sajnos nem, és akkor ez a lehetőség számodra ugrott is.

Mikor melyik megoldást válasszad?

A 3. verzió a megjelenésben a legjobb. Nagyon szép, síkban egyezik a járófelület szintjével mm pontosan. Bár egy indusztriális lakásnál még a fekete fém élvédők is jól mutatnak. Ha rágódsz a pipaléc miatti szintkülönbségen, és színben találsz elfogadhatóan hozzá illő profilt, akkor a fémmel jobban jársz. Ha te sem tartod veszélyesnek a pipalécet, és jobban szeretnél fát látni az éleknél is (különösen szalagparketta, bambusz esetében), akkor a fa pipaléc a jó megoldás.

Mikor ne válaszd egyik megoldást sem?
Ha nem egyenesek az éleid, mert vannak olyan lépcsőelemeid, amik körívet tartalmaznak, akkor neked mindenképpen más megoldást kell keresned. Melegburkolatok élvédését nem lehet megoldani, csak egyenesen.

De már nem tudom azt mondani, hogy a lépcső felülete kopásállóbb, vagy csúszásállóbb lenne. Ez már csak a parkettától függ.

Ha a fenti élvédős megoldások egyáltalán nem tetszenek, és úgy érzed, hogy nem a lépcsőn akarsz spórolni 100-200.000 Ft-ot, akkor inkább tényleg keress erre külön megoldást. A lépcső parkettázása csak egy alternatív megoldás, ami sok előnyt hordoz.

Állíts fel egy fontossági sorrendet.

És még egy utolsó kérdés:

Zavaró-e az élvédő miatti szintkülönbség?

Embere válogatja, én magam nem találom annak, és a lépcsőfelületek 25 cm-es általános mélysége végett még azt sem tudom mondani, hogy orra lehet benne bukni, hiszen az élére a lépcsőzéskor eleve rálépünk, így a veszély, hogy elbukjon az ember 1-3 mm-ben igen kevés. A csúszós felület egy lépcső esetén sokkal kockázatosabb. A 3. megoldás pedig 0 mm szintkülönbséget tartogat, csak jól meg kell választani a lépcsőre szánt burkolatot. A Quick-step laminált padlót tudjuk jelenleg ajánlani.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

3 HOZZÁSZÓLÁS

 • csaba
  2016-09-20, 16:18 VÁLASZ

  Lépcsőburkolást szintkülönbség nélkül is meg lehet oldani!
  Lépcsőélprofilokat, födém élzáró elemeket,
  és párkányokat gyártunk szalagparkettából
  2004 óta, többségében Ausztriába és Németországba.
  Érdeklődés esetén részletesebben.

  • Bernadett@csaba
   2017-07-06, 15:39 VÁLASZ

   Kedves CSaba!

   Először is boldog névnapot:)))

   Engem érdekelne, hogy hol lehet utánanézni az Ön által említett profiloknak!

   Üdvözlettel: Czigányné B. Bernadett

  • Attila@csaba
   2017-07-24, 12:54 VÁLASZ

   Kedves Csaba,
   Én parafával szeretném burkolni a lépcsőmet.
   Erre milyen lehetőség van élvédő szempontjából?

© Copyright 2017