• július

  22

  2015
 • 222
 • 3

Lépcső parkettázásakor mi kerül az élekre?

Sokan választják a lépcső parkettázását annak karakteres előnyei végett. Olcsó, gyors, nem kell külön még egy embert találni rá, és teljesen szinkronban van a padlóval. Az egyetlen hátránya az éle. Ez okozza a legnagyobb fejtörést mindenkinek. A lépcső parkettázásának ez az egyetlen hátránya. Az éle nem lesz egy síkban a lépcső lapjával, és színben sem tud 100%-ig színhelyes lenni a padlóval. Bár több parketta márkánál is vannak már lépcsőélek, melyek egy szintbe kerülnek a parketta síkjával is.

De a többségnél még nincs, és sajnos nincs kompatibilitás a parketták között. Ezt mérlegeld magad, megér-e 100.000-200.000 Ft-nyi spórolást ez a “kényelmetlenség”. A cikk végén igyekszünk ebben is segíteni.

Inkább beszéljünk arról, hogy mi is kerül(het) a lépcső élére. Illetve a szélére, ha a lépcső nem két fal között fut.

1. Fa pipaléc:

A legáltalánosabban elterjedt megoldás a fa pipaléc. A fa parkettákhoz nagyon jól illik, a laminált padlóknál azért a nyomtatott dekoráció ezerfélesége végett nehezebb boldogulni a színhelyességgel. Az alap színekkel nincs gond, de laminált padlóból sokfélét kapni.

A fa pipaléc nem más mint egy “L” alakú fa léc, amit ragasztással, és szögeléssel rögzítenek az élre, színhez pácolással igazítják, illetve tartóssága végett felület kezelik.

A fa pipaléc hátránya a magasabb szintkülönbség, ami jellemzően 3 mm is megvan az illesztésnél. Az előnye, hogy sokszor jobban színhez lehet illeszteni. Továbbá fából van.

fa pipaléc

TIPP: Bizonyos padlógyártók készítenek klikkes, nút-féderes fa parkettához/laminált padlóhoz illő pipaléceket, amik már egy szintben vannak a padlóval. Ha tudod, hogy a padlót fel szeretnéd futtatni a lépcsőre, de nem szimpatikus neked a szintkülönbség, akkor nézz körül alaposan a gyártók kiegészítőelemei között. A Quick Step laminált padlók, Kährs parketták biztosan gyártanak a padlójukhoz (limitáltan ugyan) ilyen elemeket. A Krono Original, Kaindl, Egger, Kronoswiss, Haro sajnos már nem, de ez változhat idővel, most 2015 nyara van.

2. Fém lépcsőprofil:

Fémprofillal is sokan dolgoznak. Ezeknek is megvan az előnye hátránya. Az előnye, hogy alacsonyabb szintkülönbséget okoz (kb. 1,5 mm), “bombabiztosabb” a kötése az élhez. Hátránya viszont, hogy színben korlátozottak a lehetőségek, nehezebb megmunkálni, így egy sarkot nem feltétlen lehet tökéletesen vágni, továbbá a profil lépcső alá befutó éle megemeli a padlót kissé, ami nem észrevehető, csak ez olyan szakmai nüansz, amit nem szeretünk.

Persze fém lépcsőprofilból is több van. Némelyik profil épp csak akkora, hogy ívet ad a lépcső, és a rugdosó közötti élnek, némelyek akár 1,5 cm-t is takarhatják azt. Vannak óntápadósúak, fúrhatóak, több részesek.

fém lépcsőprofil

Mikor melyik megoldást válasszad?
Ha rágódsz a pipaléc miatti szintkülönbségen, és színben találsz elfogadhatóan hozzá illő profilt, akkor a fémmel jobban jársz. Ha te sem tartod veszélyesnek a pipalécet, és jobban szeretnél fát látni az éleknél is (különösen szalagparketta, bambusz esetében), akkor a fa pipaléc a jó megoldás.

Mikor ne válaszd egyik megoldást sem?
Nem akarunk megvezetni. Ha asztalossal csináltatod a lépcsődet, akkor az élek kifinomultak lesznek. Teljesen egy síkban lesz a lépcső felületével. Lehetnek teljesen legömbölyített éleid is, ami parkettázással sosem lenne.

De már nem tudom azt mondani, hogy a lépcső felülete kopásállóbb, vagy csúszásállóbb lenne. Ez már csak a parkettától függ.

Ha a fenti élvédős megoldások egyáltalán nem tetszenek, és úgy érzed, hogy nem a lépcsőn akarsz spórolni 100-200.000 Ft-ot, akkor inkább tényleg keress erre külön megoldást. A lépcső parkettázása csak egy alternatív megoldás, ami sok előnyt hordoz.

Állíts fel egy fontossági sorrendet.

És még egy utolsó kérdés:

Zavaró-e az élvédő miatti szintkülönbség?

Embere válogatja, én magam nem találom annak, és a lépcsőfelületek 25 cm-es általános mélysége végett még azt sem tudom mondani, hogy orra lehet benne bukni, hiszen az élére a lépcsőzéskor eleve rálépünk, így a veszély, hogy elbukjon az ember 1-3 mm-ben igen kevés. A csúszós felület egy lépcső esetén sokkal kockázatosabb.

De ha bizonytalan vagy a dologban, könnyen próbára teheted te is. L alakú pipalécet, és öntapadós L alakú fém élvédőt bármely barkácsáruházban kapni. Vegyél 4-5 m-t, rögzítsd a lépcső élére, és kezd el használni. Nézd meg téged mennyire zavar az élvédő. Néhány napos teszt után érezni fogod, hogy ez jó lesz-e számodra, vagy sem.

Érdemes elolvasni

Új fizetőeszköz: a kézfogás! Bármennyire is szeretjük, és rajongunk a szakmánkért, néha azért vannak meredek, és elképesztő dolgok, amikre visszaemlékezve, még a hideg is kiráz. ...
A pára nem hanyagolható el Az idei (2014-es) nyár meglehetősen trópusira sikeredett. Állandóak voltak az esőzések, ami miatt a levegő páratartalma jelentősen megemelkedett az eg...
Laminált padló lerakása lépésről lépésre kezdőtől ... Megnéztünk, és kielemeztünk 16 videót, amit a Laminált padló lerakása címmel készítettek a youtube-ra. Kevesebb, mint 1,5 óra alatt túl is jutottunk r...
Mit tegyél, ha rés, illesztési hézag van a laminál... Illesztési hézag, rés a laminált padló lerakása során több okból kifolyólag keletkezhet. Van két eset, ami a legáltalánosabb ezért most erről fogunk b...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

3 HOZZÁSZÓLÁS

 • csaba
  2016-09-20, 16:18 VÁLASZ

  Lépcsőburkolást szintkülönbség nélkül is meg lehet oldani!
  Lépcsőélprofilokat, födém élzáró elemeket,
  és párkányokat gyártunk szalagparkettából
  2004 óta, többségében Ausztriába és Németországba.
  Érdeklődés esetén részletesebben.

  • Bernadett@csaba
   2017-07-06, 15:39 VÁLASZ

   Kedves CSaba!

   Először is boldog névnapot:)))

   Engem érdekelne, hogy hol lehet utánanézni az Ön által említett profiloknak!

   Üdvözlettel: Czigányné B. Bernadett

  • Attila@csaba
   2017-07-24, 12:54 VÁLASZ

   Kedves Csaba,
   Én parafával szeretném burkolni a lépcsőmet.
   Erre milyen lehetőség van élvédő szempontjából?

© Copyright 2017