• december

  12

  2013
 • 890
 • 2

Laminált padló + padlófűtés = IGEN

laminált padló padlőfűtésreVannak egyértelmű dolgok az életben, amikkel nem lehet vitatkozni, amiket az egyszerűségükből kifolyólag kár túlbonyolítani. Az ég kék, a fű zöld, a föld gömbölyű.

A laminált padló pedig padlófűtésre rakható.

Csekély kivétellel, mikor a laminált padló alulról plusz hőszigetelő réteggel rendelkezik, a laminált padlók 99,9%-ba rakhatóak padlófűtésre. Ilyen hőszigetelő réteggel ellátott laminált padlóval ugyanakkor manapság már nagyon ritka esetekben lehet találkozni. Nem igazán kell attól tartani, hogy az ember ilyenekkel fogja szemben találni magát.

A padlófűtésre rakható laminált padlókkal kapcsolatban lényegében egyetlen elvárást lehet megfogalmazni. Át tudja adni megfelelően a hőt a helyiségbe. Nem kell túlbonyolítani a dolgokat.

Éppen ezért is a laminált padló padlófűtésre alkalmas:

1.) Mert vastagsága nem haladja meg a 14 mm-t. Mivel a fa jó hőszigetelő, az alulról érkező hőnek csak egy bizonyos %-t fogja tudni átadni. A többit vissza fogja tartani. Minél vastagabb a fa annál jobban el fogja nyelni a hőt. De mivel a laminált padlók vastagsága döntően 7-10 mm között mozognak, nem lesz gond a hővezetéssel. A felmerülő hőveszteség a laminált padlónál normális, ezzel kalkulálnak akik a padlófűtést beépítik. Nem azt jelenti ez, hogy elnyeli a teljes meleget, és magas gázszámlák mellett is meg lehet majd otthon fagyni.

2.) Minden fa más, és más hővezetési tényezővel rendelkezik. Vagyis a parketta a fa fajtájától függően ugyanazon vastagság mellett jobban el tudja nyelni a hőt, mint a másik. A parafa például rendkívül jó hővisszatartó. De mivel a laminált padló rendszerint tölgy fából készül, itt nem beszélünk kimagasló értékekről, ami miatt azt lehetne mondani, hogy a laminált padló padlófűtésre alkalmatlan.

3.) A rendesen lerakott laminált padló szépen fog feküdni az aljzaton, és elhanyagolható lesz az a légrés, ami az aljzat, és a laminált padló között felmerülhet, és ami miatt félni kellene, hogy a laminált padló padlófűtésre alkalmatlan lenne. Persze azt gondolom nem kell mondani, hogy ilyenkor a laminált padló alá nem szabad hőszigetelő réteget (pl:parafa tekercs) tenni. Szép aljzat kell, és akkor nem lesz semmi baj a légréssel.

Ennyi, nem kell ezt túlbonyolítani!

A laminált padló komfortérzet-csökkenés, és energiaszámla növekedés nélkül fog feküdni a padlófűtésen. Persze ezen kívül még számtalan aranyszabály van a laminált padló kiválasztásával kapcsolatban, amiről érdemes olvasni.

Érdemes elolvasni

Laminált padló felmosási teszt A laminált padlót nem szabad vízzel felmosni. Erről azonban nagyon kevesen tudnak, másrészt ez a szokás annyira belénk égett, hogy nehezen tudunk róla...
Parador laminált padló: öröm lerakni Ritkán veszünk egy konkrét parketta márkát górcső alá. Ritkán véleményezünk egy laminált padlót. Ennek leginkább az az oka, hogy sajnos nagyon sokban ...
Olcsó vs. Prémium kategória Laminált parketta 1.090 Ft/m2Ellenállhatatlanul hangzik? Ha csak az árát tekintjük, akkor igen. De, ha közelebbről megnézzük a címkét, és látjuk, h...
Aljzatkiegyenlítés házilag (eszközlista) Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az aljzatkiegyenlítésről, és az aljzatkiegyenlítőkről. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a m...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

2 HOZZÁSZÓLÁS

 • Gábor
  2018-10-21, 15:27 VÁLASZ

  Tisztelt 2jepetto,

  az lenne kérdésem, hogy padlófűtés esetén is a szokásos rétegezést kell alkalmazni (párazáró, lépészajcsökkentő, laminált padló) ? A Diego-ban mindenképpen 10mm-es vastagságút ajánlottak padlófűtéshez, ezzel egyetértenek?

  Köszönettel,
  Gábor

  • 2jepetto@Gábor
   2018-10-22, 15:42 VÁLASZ

   Kedves Gábor!

   A rétegezés azonos, de figyelni kell arra, hogy kombinálható legyen a padlófűtéssel. A lépészajcsökkentő alátét általában az 1,6 mm-es perforált típusú, de találkoztunk már olyannal is, ahol aluminium volt az alátétben, hogy az javítsa a hőátadást. Sajnos utóbbinak a márkájára most így fejből nem emlékszem, de utána fogok nézni. Talán a Kährs volt.

   A vastagsággal kapcsolatos ajánlást nem pontosan értem. Feltételezem azért mondták, mely 10 mm-es súlya miatt jobban felfekszik az alátétre. Meg kellene pontosan mérni, hogy inkább nyer az ember a súllyal, mint veszít a 2 mm plusz vastagsággal. Ha az aljzattal minden rendben van, szép sík, és a padló sűrűsége is megvan 850 kg/m2, akkor nem lesz gond a hőátadással.

   Üdv,
   2 Jepetto

© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!