A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • december

  12

  2013
 • 1299
 • 2

Laminált padló + padlófűtés = IGEN

laminált padló padlőfűtésreVannak egyértelmű dolgok az életben, amikkel nem lehet vitatkozni, amiket az egyszerűségükből kifolyólag kár túlbonyolítani. Az ég kék, a fű zöld, a föld gömbölyű.

A laminált padló pedig padlófűtésre rakható.

Csekély kivétellel, mikor a laminált padló alulról plusz hőszigetelő réteggel rendelkezik, a laminált padlók 99,9%-ba rakhatóak padlófűtésre. Ilyen hőszigetelő réteggel ellátott laminált padlóval ugyanakkor manapság már nagyon ritka esetekben lehet találkozni. Nem igazán kell attól tartani, hogy az ember ilyenekkel fogja szemben találni magát.

A padlófűtésre rakható laminált padlókkal kapcsolatban lényegében egyetlen elvárást lehet megfogalmazni. Át tudja adni megfelelően a hőt a helyiségbe. Nem kell túlbonyolítani a dolgokat.

Éppen ezért is a laminált padló padlófűtésre alkalmas:

1.) Mert vastagsága nem haladja meg a 14 mm-t. Mivel a fa jó hőszigetelő, az alulról érkező hőnek csak egy bizonyos %-t fogja tudni átadni. A többit vissza fogja tartani. Minél vastagabb a fa annál jobban el fogja nyelni a hőt. De mivel a laminált padlók vastagsága döntően 7-10 mm között mozognak, nem lesz gond a hővezetéssel. A felmerülő hőveszteség a laminált padlónál normális, ezzel kalkulálnak akik a padlófűtést beépítik. Nem azt jelenti ez, hogy elnyeli a teljes meleget, és magas gázszámlák mellett is meg lehet majd otthon fagyni.

2.) Minden fa más, és más hővezetési tényezővel rendelkezik. Vagyis a parketta a fa fajtájától függően ugyanazon vastagság mellett jobban el tudja nyelni a hőt, mint a másik. A parafa például rendkívül jó hővisszatartó. De mivel a laminált padló rendszerint tölgy fából készül, itt nem beszélünk kimagasló értékekről, ami miatt azt lehetne mondani, hogy a laminált padló padlófűtésre alkalmatlan.

3.) A rendesen lerakott laminált padló szépen fog feküdni az aljzaton, és elhanyagolható lesz az a légrés, ami az aljzat, és a laminált padló között felmerülhet, és ami miatt félni kellene, hogy a laminált padló padlófűtésre alkalmatlan lenne. Persze azt gondolom nem kell mondani, hogy ilyenkor a laminált padló alá nem szabad hőszigetelő réteget (pl:parafa tekercs) tenni. Szép aljzat kell, és akkor nem lesz semmi baj a légréssel.

Ennyi, nem kell ezt túlbonyolítani!

A laminált padló komfortérzet-csökkenés, és energiaszámla növekedés nélkül fog feküdni a padlófűtésen. Persze ezen kívül még számtalan aranyszabály van a laminált padló kiválasztásával kapcsolatban, amiről érdemes olvasni.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

2 HOZZÁSZÓLÁS

 • Gábor
  2018-10-21, 15:27 VÁLASZ

  Tisztelt 2jepetto,

  az lenne kérdésem, hogy padlófűtés esetén is a szokásos rétegezést kell alkalmazni (párazáró, lépészajcsökkentő, laminált padló) ? A Diego-ban mindenképpen 10mm-es vastagságút ajánlottak padlófűtéshez, ezzel egyetértenek?

  Köszönettel,
  Gábor

  • 2jepetto@Gábor
   2018-10-22, 15:42 VÁLASZ

   Kedves Gábor!

   A rétegezés azonos, de figyelni kell arra, hogy kombinálható legyen a padlófűtéssel. A lépészajcsökkentő alátét általában az 1,6 mm-es perforált típusú, de találkoztunk már olyannal is, ahol aluminium volt az alátétben, hogy az javítsa a hőátadást. Sajnos utóbbinak a márkájára most így fejből nem emlékszem, de utána fogok nézni. Talán a Kährs volt.

   A vastagsággal kapcsolatos ajánlást nem pontosan értem. Feltételezem azért mondták, mely 10 mm-es súlya miatt jobban felfekszik az alátétre. Meg kellene pontosan mérni, hogy inkább nyer az ember a súllyal, mint veszít a 2 mm plusz vastagsággal. Ha az aljzattal minden rendben van, szép sík, és a padló sűrűsége is megvan 850 kg/m2, akkor nem lesz gond a hőátadással.

   Üdv,
   2 Jepetto

© Copyright 2017