• november

    18

    2012
  • 81
  • 13

Laminált padló lerakása: itt hibázhatsz! (VIDEÓ)

laminált padló lerakása házilagÖsszegyűjtöttük, és kielemeztük az 5 legnépszerűbb videót, amit a laminált padló lerakásával kapcsolatban készítettek. Sokan fordulnak a youtube-hoz, és más videómegosztókhoz, mikor arra keresik a választ, hogyan tudnák házilag elvégezni a laminált padló lerakását.

(Ha szakembert keresve jutottál el ide, itt találsz profikat a lerakásra.)

De vajon mennyire szabad ezekre a videókra hallgatni, és mit lehet tőlük tanulni. Vagy, ami a legfontosabb, mi az amit nem lehet belőlük megtanulni. Sajnos elég sok mindent!

Lássuk a TOP 5 listát:

1. Laminált padló lerakás oktató videó (Wolfcraft)

Közel 7 perces oktató videó a laminált padló lerakásáról, egyetlen elhangzott szó nélkül. Ez a videó egy ideális állapot szemléltetésére tökéletes, de oktatási célra közel sem. Ilyen egyszerű lenne a laminált padló lerakása, ha nem kéne a falakkal, és az aljzattal foglalkozni, ha annyi tapasztalatod lenne, mint egy szakembernek.

Sajnos egyetlen magyarázó mondat sem hangzik el. Lássuk:

2. Interaktív Laminált padló lerakása oktató videó (Bauhaus)

A leghosszabb oktatóvideó a laminált padló házilagos lerakásáról a maga közel 14 percével. Amivel a laikus általában napokat dolgozik, azt itt 14 percben próbálják bemutatni. Sajnos sikertelenül, mert ez sem sokkal több, mint egy ideális állapot szemléltetése.

Aki erre a nedvességmérésre hagyatkozik, abba garanciális hiba esetén azonnal bele fognak kötni. De abszurd az is, hogy a rövid szálú padlószőnyegre való lerakást javasolják.

Pozitívum viszont, hogy itt már foglalkoznak az aljzattal, igaz mindössze 15 másodpercben.

3. Hogyan rakjuk le a laminált parkettát? 1-2. rész (videosmart)

Sajnos a videót nem lehet beágyazni, ezért nem tudunk csak hivatkozni rá. Az egyik legnézettebb oktató videó a laminált padló lerakásáról, pedig az 1-2. rész összességében alig több, mint hét perc. A nézők a hozzászólásoknál már szétszedték a videót ezért nem is akarunk semmit mondani vele kapcsolatban.

Tele van hibával, és hiányosságokkal. Nem azt mondjuk, hogy nem szabad megnézni, csak azt, hogy nem szabad rá hallgatni. Ez a videó sem szól másról, mint hogy hogyan kell összeilleszteni két laminált padló lapot.

UPDATE: A videa.hu-n megtaláltuk a beágyazható verziót:

4. A laminált padló lerakása (Praktiker)

A Praktiker által készített oktatóvideó szintén alig több, mint 6 perc, amiből az utolsó 2 perc már más témával foglalkozik, de pozitívum, hogy alapvető tévhiteket megcáfol (pl.: laminált padló padlószőnyegre). Próbál magyarázni,de sajnos amit bemutat az nem több, mint egy ideális állapot szemléltetése.

A laminált padló lerakását nem lehet belőle megtanulni.

5. Laminált padló lerakása 1-3. rész videó

Nem oktatási célra készült timelaps (gyorsított) felvétel arról, hogyan rakta le valaki az otthonában a laminált padlót házilag. Nem bántjuk, mert nem oktatási célból készült, éppen ezért tanulási célra teljesen alkalmatlan.

Azért említjük meg, mert ennek ellenére már közel 10.000-en nézték meg.

MIRE NEM KAPTUNK VÁLASZT A VIDEÓKBÓL?

A fenti videók tipikusan egy modellhelyiségben készültek, amik már tökéletesen előkészítettek. Olyannyira ideális, hogy az már szinte messziről bűzlik. A legtöbb lakásban sajnos nem ennyire tökéletesek a körülmények. Csak nézz körbe a parkettázandó helyiségben és válaszold meg a következő pár kérdést:

Mennyire egyenletes, és sík az aljzat?
Van rajta 3 mm-es szintkülönbség 1 m2-en?
A aljzat nemcsak sima, de sík is?
Ha nem jó az aljzat, tudsz aljzatot kiegyenlíteni?
Párhuzamosak-e a falak egymással?
Mindenhol van hely ahhoz, hogy billentve berakjuk a padlót?
Nem lesz útban fűtés, vagy gázcső?
Hol, és hogyan kell majd átvezetni a padlót a másik szobába?

Érdemes körbenézni a parkettázandó helyiségben alaposan, és megnézni, hogy pontosan mivel fogsz találkozni. Vajon a fenti videók megválaszoltak minden kérdést benned?

ELMONDOM ÉN MIT GONDOLOK:

Azok, akik házilag szeretnék lerakni a laminált padlót, mert nem fér be a költségvetésbe egy szakember, azokon ezek a videók sajnos nem sokat fognak segíteni. Maximum, ha te egy modellházban laksz. Nem azt mondjuk, hogy a laminált padlót lerakni csak szakember tudja, mert azért sok példa van arra, hogy házilag is meg lehet oldani.

De, aki még sosem csinált ilyet, azoknak ezek a videók csak arra lesznek használhatóak, hogy önbizalmat szerezzenek a lerakásra, majd később, mikor a gyakorlatban kell helytállniuk, hülyének, kétbalkezesnek érezzék magukat.

És még azt sem tudjuk mondani, hogy itt megállunk!

Ha valóban szépen akarod lerakni a laminált padlót, akkor számtalan eszközre is szükséged lesz, amiről jellemzően ne szól a fáma. Mert a fűrész, kalapács még édes kevés. Az egyszerűbb szerszámokon, mint a sniccer, ceruza, vízszintmérő, mérőszalag csak átugrunk. A fontosabb kellék a dekopír fűrész (mert kézi fűrésszel lamináltot vágni elég reménytelen), amivel a lapokat beszabod. Körfűrész is kell, mert hosszábban csak ezzel lehet tisztességesen leszabni a lapokat, ahogy megkerülhetetlen a gép gérvágó, ha szépen szabott szegősarkokat szeretnél. ( A kézi fűrészes gérvágóval csak ocsmány munkát lehet csinálni. Ráadásul a pengék ha megadják magukat és kiszaladnak a tokból, még az ujjadat is vihetik.) Továbbá fémfűrész a burkolatváltók beszabásához, műanyag ragasztó pisztoly a szegélyek sarokba történő összeragasztásához, fugázók a szegők kifugázására.

Ha ezek megvannak kényelmesen, és szépen fogsz tudni dolgozni, de nélkülük garantáltan fel fog menni a vérnyomásod.

A laminált padló lerakása, a lapok összeillesztése valóban nem nehéz, de az érdemi munka sosem ez. Az aljzat előkészítése a dolog oroszlánrésze. Az esetek 80%-ban itt rontják el a legtöbben. És ahogy a fenti videókat láthattad ezzel foglalkoznak a legkevesebbet a videók. Ha nem akarod, hogy recsegjen a padló a lerakás után, huppogjon, vagy akár szét is törjön az illesztése, akkor nem lehet akármilyen aljzatod.

Aztán jön csak a lerakás, amin érdemes fejben végigmenned először, hogy nagyjából tisztában légy, mire is kell számítanod majd. Rutinos barkácsolós vagy,m ügyes kezű, és teli a kamrád jó szerszámokkal? Nem akarlak lebeszélni semmiről. De nem mindenkihez áll ez közel, és nem mindenki tudja ezt a munka mellett bevállalni. De vonzó, mikor a a fenti videókat megnézi az ember. Mi szeretnénk, hogy ők a teljes képet lássák.

Bármelyik csoportba is tartozol, én remélem, hogy ez a kis összefoglaló a segítségedre volt.

Még néhány utolsó gondolat zárásul.

Ha házilag szeretnéd lerakni a laminált padlót, mert szakember nem fér bele a keretbe, de te is úgy látod, hogy ezekkel a videókkal sokra nem mész, akkor talán lehet egy kicsi jó hírem. Jelentkezz Csináld magad! szolgáltatásunkra, és mielőtt nekikezdenél a laminált padló házilagos lerakására, felkészítünk rá.

Házhoz küldünk egy profi parkettást, aki az otthonodban 1-2 órás fejtágítás keretében megmutatja, mit hogyan csinálj otthon, hogy a parkettázással sikerrel járj. Akár még szerszámokat is biztosítunk hozzá.

Ha úgy vagy vele, hogy inkább szakemberekre bíznád a laminált padló lerakását, akik szívvel lélekkel dolgoznak, és akikre mind emberileg, mind szakmailag támaszkodhatsz, akkor keresd meg a szakemberünket. Érdemes ehhez az olvasást itt folytatnod.

Érdemes elolvasni

Mi lesz ha a parkettát és a járólapot keresztezzük... Ez most nem egy rossz vicc! Igazán!Mint parkettások, és a fa padlók szerelmesei alapvetően nem vagyunk oda a járólapokért. Mondhatnánk azt is, hogy ...
Mit tegyél, ha rés, illesztési hézag van a laminál... Illesztési hézag, rés a laminált padló lerakása során több okból kifolyólag keletkezhet. Van két eset, ami a legáltalánosabb ezért most erről fogunk b...
Pára, parketta, gyorsétterem A pára olyan a parkettának, mint a testednek a hamburger. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, hízni kezdesz, végül az ajtón se férsz be tőle.A pá...
Végelzáró készítés parketta szegőléchez saját anya... Nincs olyan kiegészítő elem a parkettázás során, amit jobban utálnánk, mint a szegélyezéskor használt műanyag végelzáró, és sarokprofilok. Egyszerűen ...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

13 HOZZÁSZÓLÁS

© Copyright 2017