• december

  9

  2019
 • 18406
 • 18

Laminált padló lerakása lépésről lépésre kezdőtől haladóig

A laminált padló lerakása egyszerű! Sokan mondják, és mutatják is különböző youtube videókban. Sajnos ezek többsége vagy tele van hibával, vagy rettentő felületes. Ha magad szeretnéd lerakni a laminált padlót, akkor a következő cikk, és a cikkben lévő videó(k) a legnagyobb segítséget fogják jelenteni a számodra.

(Ha szakembert keresve jutottál el ide, itt találsz profikat a lerakásra.)

A következőkben olyan részletességgel fogsz olvasni a laminált padló lerakásával kapcsolatban, mint sehol máshol. Ha abszolút kezdő vagy, itt a helyed, de ha már van néhány szoba, lakás a kezed alatt, akkor is lehet, hogy fogsz hallani újdonságot.Lássuk:

Laminált padló lerakása lépésről lépésre tartalomjegyzék:

A.) A szükséges mennyiség kiszámítása
B.) Burkolat eltávolítása
C.) Eszközök, amire szükséged lesz a lerakás során
D.) A laminált padló lerakása
I. Párazáró fólia lerakása
II. Lépészajcsökkentő lerakása
III. Hol kezdj neki?

E.) Az első sor (lehet, hogy peched van)

 

A.) Szükséges laminált padló mennyisége:

Bár nem közvetlenül a lerakáshoz kapcsolódik, de beszéljünk először arról, hogy mennyi kell a laminált padlóból. A legtöbb videóban 3-5% plusz mennyiséget javasolnak.

Vegyünk egy példát. Adott egy 4,5×5,1-es szoba. Az  23 m2. A 3-5% plusz átlaga 4, szóval számoljunk fel még 4%-ot, így azt lehetne mondani, hogy 23,92 m2-re lenne szükség. Egy átlagos laminált padló mérete 128×19.2 cm, vagyis egy panel 0,24 m2.

A példa kedvéért vegyük úgy, hogy a hosszabb oldalra párhuzamosan kezded el rakni a laminált padlót. Vagyis 450 cm-t kell sorba leraknod. Pontosabban 447 cm, mert 2×1,5 cm lesz durván a dilatációs hézag. A 19,2 cm-es panel szélességgel 23,28 sort kell kiraknod. Mivel csak egész szálaid vannak ez 24 sornyit laminált padlót jelent, amiből 0,72 sor vágási veszteség lesz. Ez a vágási veszteség az egész 5,1 m szakaszon meglesz. Ez 0,7 m2 vágási veszteség kapásból (0,192×0,72×5,1 panel szélességxleeső százalésxszoba hossz). 0,22 m2 vágási veszteség marad még, ami kevesebb mint egy lap, és még nem beszéltünk a rövidebb oldalon leeső darabokról, az esetleges beugrónál kivágandó részekről (pl:ajtó), sem az esetlegesen sérült lapokról. Mert könnyen lehet, hogy 1 lap klikk rendszere sérült lesz, és emiatt nem lehet majd felhasználni. Mert mindig van egy lap, ami sérült. Vagy úgy kerül a csomagba, vagy a szállítás során odaverődik valamihez.

laminált padló lerakása útmutató 1. - vágási veszteség

A laminált padló lerakásakor minimum 5% vágási veszteséggel számolj! De minél jelentősebb a lerakáskor a hosszanti futás (pl: folyosó, keskenyebb helyiség), minél több a beugró, és a helyiségek száma, annál inkább haladj a 10% felé. Én a magam részéről még ha laponként is kiszámolnám, hogy mennyire van szükség sem mernék 8% vágási veszteségnél kevesebbet venni 50 m2 alatt.

Egy 100 m2-es egy terű téglalap alapú helyiségnél egészen más lesz a vágási veszteség, mint ugyanazon 100 m2-en, ahol összesen 3 hálószoba 1 amerikai konyhás nappali, egy előszoba van.

A fel nem használt elemek jól fognak jönni, ha esetleg egyszer cserélni kell egy elemet, mert az megsérül. De vannak egész jó öltetek megmarad laminált padló felhasználására akár falon, akár ágyfejvégnek.

Haladjunk tovább, mert egyenlőre még semmit nem raktunk le a lamináltból.

B.) Korábbi burkolat eltávolítása a laminált padló lerakása előtt:

Számtalan burkolat lehet, amit bontani kell: ragasztott hajópadló, vakpadlós csaphornyos parketta, járólap, linóleum, úsztatott laminált padló. Minden olyan burkolatot el kell távolítani a laminált padló lerakása előtt, ami nem felel meg az alábbi követelményeknek.

1.) Sík: Az aljzat legyen sík, lehetőség szerint álljon vízszintbe. Bár van, amikor a laminált padló lerakása során szándékosan lejt az aljzat (pl: nem összeegyeztethető szintkülönbségek miatt), törekedni kell arra, hogy minél inkább síkba legyen az aljzat.

2.) Egyenletes, sima: Hiába sík az aljzat, ha az nem egyenletes. Ez a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni a laminált padló lerakása során. 2-3 mm 1-2 méteren belül. Ennyi különbség a megengedett. Tégy egy laminált padlót élével az aljzat különböző pontjaira, és nézd meg mennyire fekszik fel az aljzatra. A legjobb lenne a vízmérték. Ha van 3 mm-t meghaladó a szintkülönbség, mindenképpen ki kell önteni az aljtatot.

laminált padló lerakása útmutató 2. - aljzat előkészítése

Az aljzat hibáit nem lehet korrigálni alátéttel. Az nem megoldás, hogy 5 mm egyenlőtlenséget az ember 5 mm-es alátéttel próbál kompenzálni. Bár az alátét némiképp fel fogja venni az aljzat egyenlőtlenségeit, de terhelés hatására tovább fog tömörödni. Ez először a padló nyikorgásához, később a klikkrendszer sérüléséhez, az illesztés szétválásához fog vezetni.

A laminált padló lerakása előtt nagyon fontos az aljzat egyenlőtlenségét aljzatkiegyenlítéssel javítani. Az aljzatkiegyenlítés egy elég velős téma, mind a szükséges eszközökről, és mind az aljzatkiegyenlítés folyamatáról külön cikkekben foglalkozunk.

A komolyabb egyenlőtlenségeket lehet előbb glett anyaggal, vagy akár csemperagasztóval is eltüntetni, majd a durvább hibáktól mentes aljzatot ki lehet önteni. A laminált padló lerakása előtt egyenletes aljzatot összehozni nagyon fontos. Az aljzatkiegyenlítő megfelelő alapozás mellett önthető betonra, járólapra, szélsőséges esetben még parkettára is. De az aljzatkiegyenlítés egy másik téma.

Persze előfordul az, hogy vakpadlóra fektetett parketta eltávolítása után magán a vakpadlós aljzaton nincs egyenletes felület.  30-40 év alatt várhatóan vetemedtek már sokat, hogy ez előfordulhasson. Ezeket is megfelelően szintbe kell hozni. Ezt nem lehet kiönteni, mert teljesen más szerkezetről van szó. A párnafákat javítani kell, vagy cserélni.

3.) Stabil:Ha van egy egyenletes, sík aljzatunk, de az nem stabil, nem ér semmit. A leggyakoribb, hogy már meglévő, korábban vakpadlóra tett parketta felületére szeretné az ember a laminált padlót lerakni, de az nem teljesen stabil. Az egyes parketta elemek mozognak. A párnafák úgy vetemedtek, hogy egyik végére a parkettának ráállva, megemelkedik a másik vége. Nem sokat, nem látványosan, de éppen annyira, hogy ne lehessen laminált padlóval burkolni. A fogadó alzat stabilitását mindenképpen meg kell teremteni legyen az beton, járólap, vagy bármilyen korábbi burkolat.

4.) Terhelhető: A Bauhaus által készített videó legnagyobb mellélövése, hogy a szőnyegpadlóra történő lerakást nemcsak nem tiltják meg, hanem kimondottan javasolják is hőszigetelés céljából. A padlószőnyegre tilos a laminált padlót letenni. Néhány bekezdéssel korábban már szó volt arról, hogy mi történik, ha a laminált padló alá túl vastag alátét kerül. A padlószőnyeg nem biztosít tartást a padlónak, tömörödik még kis terhelés alatt is. Amikor 55-80 kg-os testsúllyal rálépsz a laminált padlóra, a padlószőnyeg tömörödni fog alatta, a laminált padló pedig a terhelési pontban lefelé fog nyomódni, aminek a feszültsége át fog menni az illesztési rendszerbe, hiszen húzni fogja lefelé a kapcsolódó lapokat. És mivel egy 8 mm-es laminált padlónál az illesztési rendszer elég érzékeny, idővel nyikorogni fog, mert lazulni kezd az illesztés, majd teljes egészében el fog egymástól válni a padló. Lehet, hogy csak évek múlva, de meg fog történni.

A lépésálló hungarocell, és az egyéb hő-, hangszigetelés céljából alátétnek szánt dolgokkal (polifoam, vastag filc) nem szabad foglalkozni. A laminált padló lerakása során használható alátétekről szintén egy külön cikkben foglalkozunk.

5.) Higiénikus: Bár technikailag nem tényező, de az egészséged biztosan neked is fontos. A padlószőnyegben lévő poratkák konzerválása nem célszerű, ahogyan a korábban kátrányba fektetett parketta ajzatbetonjának azonnali (kiöntés nélküli) burkolása sem. Nem olyan egetverő dolog, csak az egészségednek az.

A laminált padló lerakása előtt kritikusan fontos az aljzat előkészítése. Ez olyan fontos, hogy már vagy 3x leírtam. Ha a lerakást házilag fogod megcsinálni, és az aljzat előkészítésében nincs gyakorlatod, vagy félsz tőle, esetleg nem is mersz neki vágni, legalább erre hívj szakembert, de semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül. Ne próbáld meg elhanyagolni.

ALJZATKIEGYENLÍTÉS VIDEÓ:
Ha szeretnél többet megtudni az aljzat lehetséges hibáinak felismeréséről, annak javításáról, és magáról az aljzatkiegyenlítésről, akkor nézd meg prémium tudástárunkat, ahol közel 1 órás videóban beszélünk, és több oldalas írott anyagban írunk erről a folyamatról. Részletek>>

C.) Eszközök, amire szükséged lesz a laminált padló lerakásakor:

Mielőtt elkezdenéd a laminált padló lerakását, fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden szükséges eszköz a rendelkezésedre áll-e.  Több kisebb, és nagyobb volumenű eszköz is kell majd. Mi összesen 20 db-ot számoltunk össze, amit mi használunk a laminált padló lerakása során. Nem mondom, hogy mind elengedhetetlen, de a kényelmes, és szép munkához kell.

A szükséges eszközök felsorolás szintjén:
1. Sniccer: Az alátétek vágásához
2. Beütővas: A padló illesztéséhez
3. Dekopír fűrész: A lapok vágásához (Különösen sarokvágásoknál)
4. Körfűrész: A lapok hosszanti vágásához, plusz ajtóvágáshoz, ha a szint nem bírja el a laminált padlót.
5. Gérvágó: A szegélyezéshez a szögben történő vágásokhoz.
6. Fúró és/vagy kinyomópisztoly: Szegélyezés, burkolatváltás
7. Műanyag ragasztópisztoly: Sarokszegő ragasztáshoz
8. Fémfűrész: Burkolatváltó méretre vágásához
9. Fugázók: Szegélyezéshez
10. Ceruza
11. Mérőszalag
12. Ék
13. Fa fűrész

Ha alzatot kell kiegyenlítened:
14. Keverőszál, hogy legyen mivel elkeverni a 25 kog-os aljzatkiegyenlítőt
15. Keverőgép (A fúró sokat nem bír el), hogy legyen mivel elkeverni.
16. 20-30l-es vödör, hogy legyen mibe kikeverni az aljzatkiegyenlítőt
17. Teddy henger alapozáshoz
18. Hosszabbító szár, hogy ne kelljen kúsznod
19. Glettvas, hogy legyen mivel elhúzni
20. 10 l-es vödör a víz adagolásához

A kellékekről részletesebben bővebben is írunk egy másik cikkben. Ezeket mi nap mint nap forgatjuk a kezünkbe a laminált padló lerakásakor. Így lehet kényelmesen, és szépen dolgozni. Ezek az eszközök nem kevés anyagi ráfordítást, és utánajárást igényelnek. Ha sikerül a legtöbb gépet bérelni, akkor is a kis kiegészítőkkel 40-50.000 Ft-ba szinte biztos, hogy bele fog kerülni, de lehetsz olyan szerencsés, hogy a barátaidnál valami már meglesz.

Mielőtt nekivágsz a laminált padló lerakásának, azért csinálj egy ellenőrző listát.

D.) A laminált padló lerakása:

Eddig nem volt másról szó, minthogy hogyan kell előkészülni a laminált padló lerakására. De ez nagyon fontos. Ha megfelelően rákészülsz, és előkészíted a tereped, akkor ideális esetben tényleg egyszerű lesz a laminált padló lerakása.

90%-ban tényleg nem kell majd sokat agyalni a dolgokon. Amikor csak arról szól a dolog, hogy rakd, és illeszd össze, addig még szűz kézzel is jól fogsz boldogulni. A maradék 10%, amikor már a beszabásokról fog szólni, lesz a laminált padló lerakásának izzasztóbb része.

Mikor egész, vagy egyenesen vágott szálakat kell a klikk rendszerrel egymáshoz kapcsolni, nem lesz sokkal bonyolultabb, mint a lego.

LAMINÁLT PADLÓ LERAKÁS HÁZILAG VIDEÓSOROZAT :
A szükséges eszközökről készült első videót már láthattad. A videósorozat azonban még olyan részekkel folytatódik, mint aljzatelőkészületek (43p) lerakási irány, indul pont meghatározása (18p), legfontosabb első lépések (25p), majd jönnek a szabással, vágással kapcsolatos részek.  Több mint 2 órás videós tanfolyam. Részletek>>

 

1 fázis: A párazáró alátét lerakása:

Ha van egy gyönyörűen előkészített 3% nedvesség alatti aljzatod, akkor első lépésnek a párazáró fóliát kell lerakni. A nedvességet megmérheted a fenti módszerrel is, de ha egy kicsit is bizonytalan vagy a nedvesség mértékében, akkor mindenképpen végeztess CM nedvességmérést. Vagy lehet bérelni is készüléket, de ha először csinálnál ilyet, talán jobb segítséget kérni.

Miből áll a CM nedvesség mérés?
Először egy elektromos nedvességmérő készülékkel meg kell határozni, hogy valószínűsíthetően hol a legnedvesebb az aljzat. Ha megvan a pont, akkor itt mintát kell venni. Az aljzatból fel kell törni a mintát, apró darabokra kell törni (acéltálkába), és be kell tölteni az acélpalackba. Ezt a lehető leggyorsabban meg kell csinálni, hiszen a munka során a minta veszít(het) a nedvességtartalmából. Mégcsak nem is szabad szabad kézzel hozzá nyúlni, sem rálehelni, vagy rátüsszenteni. Érzékeny a folyamat, viszont 1 órán belül megvan. Részletesebben nem írjuk most le, mert még 4-5 oldal lenne. Ha érdekel, olvasd el ezt a leírást.

Bármi is legyen a nedvességmérés eredménye, a párazáró fóliát nem szabad elhagyni. Akár a később megjelenhető nedvesség miatt, akár amiatt a 15-20 év garancia miatt, amit a laminált padlóra kapsz. Ha ugyanis nem raksz párazáró fóliát a laminált padló alá, és garanciális kifogásod lesz, szinte biztos, hogy a hibát rá fogják húzni a párazáró fólia hiányára. Mégha szakmailag abszurd is lesz. Gondolhatsz, amit akarsz, de sajnos tudjuk, hogy mennek a dolgok. Nem fogsz belőle jól kikerülni.

A párazáró fóliát a lerakás során 5-8 centivel húzd túl a falra. Mindenképpen lógjon rá a falra, majd a szegélyezés előtt le lehet vágni a felesleget, de ha nem teszed meg, és csak az aljzatra rakod, akkor nem lesz 100%-os a védelem.  A legvalószínűbb, hogy 4×5 m-es kiszerelésben fogod megvenni, ha ennél kisebb a helyiség akkor nem kell majd az átfedésekkel bajlódni. Ha több darabból kell kirakni a helyiséget, akkor mindenképpen kell a 20 cm-es átfedés, amit ragassz is le.

(A párazáró fóliák átfedése miatti szintkülönbséggel ne foglalkozz. A párazáró fólia 0,2 mm vastag. Jelentéktelen lesz azon a 20 cm-es átfedési szakaszon. A lépészaj-csökkentőt viszont nehogy átfedd, de arról még szó lesz.)

2. fázis: Lépészaj-csökkentő lerakása
A lépészaj-csökkentő alátét elég sok funkciót ellát. Csillapítja a lefelé irányuló hangokat, csökkentheti az adott tér lépéshangját, elnyelheti az aljzat kisebb egyenlőtlenségeit, hőt szigetelhet. Ez elég sok funkció ahhoz, hogy az ember komolyan vegyen ennek a kiválasztását. A laminált padló alátéteiről egy külön cikkben írtunk.

Csak nagyon röviden a 3 legfontosabbról:
a.) Habfólia: A legolcsóbb megoldás a lépészaj csökkentésére és a kisebb aljzategyenlőtlenségek elnyelésére. Az anyaga habosított polietilén, vagyis műanyag. A legkevésbé sem környezetbarát, de olcsó, és csökkenti a lépészajt. Viszonylag alacsony teherbírású. Vastagságát tekintve 2-3 mm-es tekercsekben kapható. Nagyon nem tanácsoljuk!
b.) XPS: Tekercsben, vagy táblákban kapható extrudált polisztirol. Az alacsony hővezetési tényezője miatt (0,04 Wmk) remek hőszigetelő, nagy teherbírású.
c.) Parafa: Az egyik legjobb lehetőség együttes hang-, és hőszigetelésre, lépészaj csökkentésre. A parafa alátét a paratölgy kérgéből készül a fa kivágása nélkül.

JÓ TANÁCS: Min. 100 kPa nyomószilárdásgú alátétesz válassz a laminált padlóhoz, és minél komolyabb terhelésnek lesz kitéve, annál inkább haladj a 200-250 kPa felé. A laminált padló recsegésének elkerülése múlhat rajta.

Bármilyen alátétet is válassz a laminált padló alá, ezeket már nem szabad átfedéssel rakni, és a párazáróval ellentétesen elég faltól-falig rakni. Nem kell felhúzni a falra. A padlónál kevesebb lesz a vágási vesztesége. Az alátéteket az illesztéseknél érdemes egymáshoz ragasztani valamilyen széles szalaggal. Festőszalag, vagy 5 cm-es cellux. Nem kötelező, de meg fogja könnyíteni a munkát, mert nem kell annyira óvatosan járni az alátéteken.

laminált padló lerakása útmutató 3. - alátét

3. fázis: A laminált padló lerakása
Ha láttál már videót a youtubeon a laminált padló lerakásáról, akkor láthattad, hogy a leghosszabb 14 perces videóban kb. 3-4 perc foglalkozik az előkészületekkel, amiről eddig itt több mint 14.000 karaktert olvashattál. Az előkészület a legfontosabb folyamat.

LAMINÁLT PADLÓ LERAKÁS HÁZILAG VIDEÓSOROZAT :
A szükséges eszközökről készült első videót már láthattad. A videósorozat azonban még olyan részekkel folytatódik, mint aljzatelőkészületek (43p) lerakási irány, indul pont meghatározása (18p), legfontosabb első lépések (25p), majd jönnek a szabással, vágással kapcsolatos részek.  Több mint 2 órás videós tanfolyam. Részletek>>

 

De most végre jöhet a lerakás.

Előtte egy fontos figyelmeztetés: A laminált padló fa, és reagál a környezeti hatásokra. A lerakás előtt minimum 48 órát a lakásban kell töltenie, hogy felvegye azt a klímát, ami a lakásban is található. De vigyázz: Ha a lerakás időpontjában a lakásban a várható szint alatt van a pára, vagyis túl száraz a levegő, akkor a beköltözés, és a lakás használata utáni változás miatt a laminált padló nagyot fog dilatálni. Fordított helyzetben pedig veszíteni fog a méretéből, mert lead majd a nedvességtartalmából.

Első esetben a páraszint ugrás következtében kis dilatációs hézag esetén a falra fog nőni a laminált padló, és fel fog púposodni, utóbbi esetben meg lehet, hogy a szegő takarása alól elő fog bújni a vágott lap széle.

Mielőtt elkezded a laminált padló lerakását, feltétlenül mérd meg a lakás páratartalmát. 40-60% közötti mért érték esetén érdemes lerakni a padlót. Ha épp festés volt a napokban, és a pára felment 70-75%-ra, akkor semmiképpen ne kezd el lerakni a laminált padlót. Különösen fontos ez, ha egybefüggő nagy felületet akarsz laminált padlóval burkolni, vagy ha a helyiség hossza a 7 métert felett van.

(Még egy jó tanács: Ha magad rakod le, feltétlenül készíts magadnak ezekről írásos feljegyzést, mint építési napló. rögzíts minden folyamatot, és minden mért értéket. Garanciális probléma esetén, a szakértői személyeddel lehet majd vitatkozni, de a mért tényadatokkal kevésbé.)

ELLENŐRZŐ NAPLÓ:
A laminált padló lerakásából eredő hibák 80-85%-t elkerülheted, ha használod, és vezeted a két oldalas ellenőrző naplónkat. Ha már van rutinod a lakásfelújításban, és nem akarod végignézni a 2 órás lerakási videósorozatot, akkor neked ajánlom ezt az ellenőrző naplót. Ráadásul még megoldókulcsot is mellékelünk. Ezzel a naplóval ügyesebben, határozottabban fogsz tudni nekikezdeni a laminált padló lerakásának. Részletek>>

Most már ideje, hogy elkezdjük lerakni a laminált padlót.

Hol kezd el a lerakást?

Az EPLF szövetség alapelve, és a legtöbb gyártó javaslata, hogy a laminált padlót a beeső fény falára merőlegesen rakjuk le. Ez az ökölszabály alapvető esztétikai alapokon nyugszik. Viszonylag egyszerű elv, de számtalan eset van, amikor az élet ezt felülírja. Gondoljunk csak arra, hogy mi van akkor ha van egy folyosó, ami befut egy amerikai konyhás nappaliba, és a beeső fény helyiségenként változik.

A lerakási irány megváltoztatása, és az indulási pont meghatározása nemcsak esztétikailag fontos, de a kivitelezést is meghatározhatja. Nem mindegy, hogy melyik sarokban kezded el lerakni a laminált padlót.

Néhány szituáció:

Azt a sarkot válaszd, amelyiknél az a fal van, ami a szabások végett bonyolultabb (pl: ajtó van a falon). Vagy azt a sarkot, amelyiknél fut például úgy valamilyen szerelvény, ami meglehetősen közel van a padlóhoz, és nem fogod tudni a laminált padlót megbillenteni, mert nem lesz elég magasság hozzá. Ilyen eset például, amikor egy gázcső, fűtéscső csak pár centire fut a padló felett. Ez esetben mindenképpen azzal a sarokkal kell kezdeni a laminált padló lerakását, amelyik falon van ez a gubanc. Az elején könnyebb dolgozni, mert nagyobb a mozgástered.

Azt a sarkot válaszd, ahol fontosabb az egyenes futás: Tegyük fel, hogy a nappalit egybe burkolod egy folyosóval. Ilyen esetben érdemes a folyosó felőli fallal kezdeni a lerakást, mert itt még biztosan egyenes lesz a futás. Előfordulhat ugyanis,  hogy a falak nem párhuzamosak egymással. És az utolsó sornál ki fog bukni 2-3 cm eltérés. Ha ez azon a falon jelenik meg, ahol a folyosó belefut a nappaliba, akkor ott fog éktelenkedni egy egyébként nagyon szép hosszú szakaszon.

De mi van akkor, ha több szempontot is mérlegelni kell az indulási pont kiválasztásakor. Hogyan mérlegelj? Mi van, ha bonyolultabb az alaprajzod? A laminált padló lerakással kapcsolatos videósorozatban külön részben foglalkozunk ezzel. Több alaprajzot is kielemezünk.

 

AZ INGYENES RÉSZNEK ITT VÉGE, DE…

 

Ne aggódj! Ennél sokkal bővebb, sokkal gyakorlatiasabb formában folytatódik. A laminált padló lerakásáról készült teljes útmutató több mint 2 órás videóval a prémium tudástárban elérhető sok más hasznos tartalommal együtt. Erről a tudástárról részletesen itt találsz infót>>

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

18 HOZZÁSZÓLÁS

 • […] már kielemeztük a laminált padló házilagos lerakásával foglalkozó oktató videókat, és tegnap, mikor épp egy laminált padló lerakása előtt cipeltük fel a szükséges […]

 • […] Tipp: Jepetto.hu – laminált padló lerakása videók […]

 • […] burkolatok sok előnnyel rendelkeznek, ezért is használják manapság igen sok helyen. A laminált parketta lerakása kicsit trükkös lehet, ezért érdemes igénybe venned a segítségünket, ha biztosra szeretnél […]

 • […] akik saját maguk szeretnék elvégezni a lakásukban a felújításokat. Úgy tűnhet, hogy a laminált padló lerakása egyszerű folyamat, de egyáltalán nem az. Minden bizonnyal, mielőtt bárki nekilátna a munkálatnak, érdeklődik, […]

 • […] még hasznos is lehet, de van néhány terület, ahol nem igazán kapunk mérvadó segítséget. Ilyen például a laminált parketta lerakása, aminek esetében a legtöbb videó csak az ideális helyzetet mutatja be és egyáltalán nem […]

 • Zsóka
  2016-10-27, 16:11 VÁLASZ

  Szép napot kívánok !
  Kérdésem lenne. Úgy rakta le a férjem a laminált padlót ahogy Önök a videóban leírásban elmondták. Két szobánál amit elsőknek rakott le nincs is semmi baj,a 3. szobánál a klikkeknél most 2 hónap után emelkedik fel a parkettet, nem nagyon de elég ahhoz hogy mozogjon. Mit csinálhattunk rosszul, és mit lehet tenni, hogy ne púposodjon csak 3-4 parkettet de az ép elég.
  Előre is köszönöm válaszukat.

  Üdvözlettel: Zsóka

  • 2jepetto@Zsóka
   2016-10-27, 20:15 VÁLASZ

   Kedves Zsóka!

   Ha felpúposodott a laminált akkor első körben azt kell megnézni, hogy mindenhol megvan-e a rendes dilatációs hézag. Le kell szedni a szegőt, és végignézni, hogy mindenhol van-e elegendő hely. Vélhetően valahol rá fog feszülni a padló a falra. Ha megvan, akkor ott ki kell vésni a padlóból,hogy ismét tudjon a padló dilatálni.

   Ha a tágulási hézag mindenhol rendben van, akkor írd meg, mert van még pár ötletünk.

   Üdv,
   2Jepetto

 • […] csinálták, nem tanulták, csupán egy videót tekintettek meg. Ezzel nem is lenne probléma, ha a laminált padló lerakása részleteiben be lenne […]

 • Magdi
  2016-12-07, 17:22 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!
  Szeretném Önökkel letetetni lakásunkban a laminált padlót, hogy lehet Önökkel felvenni a kapcsolatot?
  Árajánlatot már kaptam, hogyan tovább?
  Köszönettel, Magdi

 • […] nem igényli a szakértő segítségét, érdemes alaposan odafigyelni minden lépésre. A laminált parketta lerakása során ugyanis több téren is fennáll a hiba lehetősége. Mindenképp fontos, hogy […]

 • […] a laminált padló lerakása csak első ránézésre tűnik egyszerűnek, de ha nekifogunk, akkor hamar rá kell jönnünk, hogy ez egy […]

 • […] http://www.2jepetto.hu oldalon azt is megtudhatjuk, hogy mik okozzák a nehézséget a laminált parketta lerakása […]

 • […] 2jepetto.hu oldalon megtekinthető videókból kiderül, hogy melyek azok a problémák, amelyek gyakran […]

 • Kovács Györgyi
  2019-01-07, 11:40 VÁLASZ

  Kedves Jepettók!
  A laminált padlóval kapcsolatosan nagyon sok mindent megtudtam. Idáig azt gondoltam, hogy műanyag alapú, és mint olyan nem változtatja méretét. Jó, hogy elolvastam a cikket, mert e szerint: fa.
  Segítenének?
  Vízparti nyaralóba gondoltam laminált parkettát lerakni. ahol is az egyik fal gipszkarton. (egy nagy szoba lett ketté választva).
  Miután nyaraló, ezért nyáron használt az ingatlan vagyis télen csak kb 7 fok van, nyáron meg 28.
  Az aljat rétegrendje jelenleg:
  beton
  mázas kerámia lap
  tapadást elősegítő valamilyen folyadék (kék)
  aljzat kiegyenlítő
  szőnyegpadló.
  Önök mit javasolnak?

 • Kovács Györgyi
  2019-01-07, 11:41 VÁLASZ

  Kedves Jepettók!
  A laminált padlóval kapcsolatosan nagyon sok mindent megtudtam. Idáig azt gondoltam, hogy műanyag alapú, és mint olyan nem változtatja méretét. Jó, hogy elolvastam a cikket, mert e szerint: fa.
  Segítenének?
  Vízparti nyaralóba gondoltam laminált parkettát lerakni. ahol is az egyik fal gipszkarton. (egy nagy szoba lett ketté választva).
  Miután nyaraló, ezért nyáron használt az ingatlan vagyis télen csak kb 7 fok van, nyáron meg 28.
  Az aljat rétegrendje jelenleg:
  beton
  mázas kerámia lap
  tapadást elősegítő valamilyen folyadék (kék)
  aljzat kiegyenlítő
  szőnyegpadló.
  Önök mit javasolnak?

  • 2jepetto@Kovács Györgyi
   2019-01-21, 19:20 VÁLASZ

   Kedves Györgyi!

   A nagyon változó környezeti körülmények miatt nem tartom teljesen jó ötletnek a laminált padlót. Mivel ráadásul vízparti nyaralóról van szó ott igen változó a páratartalom is. A fa mindig egyensúlyi nedvességtartalom elérésére törekszik. Vagyis adott hőmérséklet és páratartalom mellett felvesz egy bizonyos nedvességet. Ha 20%-ot változik a páratartalom (ami adott esetben elképzelhető), akkor elég jelentősen változhat a mérete még impregnált hordozófelületű laminált padló esetén is.

   Én klikkes LVT padlót javasolnék. Adott körülmények között ez jobb választás. Felületben ugyanazt kapja az ember, de jobban bírja a környezeti hatásokat. Egy nyaraló esetén engedje meg magának az ember, hogy pihenjen, lazuljon, és ne kelljen görcsölnie a párával, vízzel. Kényelmesebb lesz az életük a LVT padlóval.

   A szőnyegpadlót biztosan fel kell majd szedni. Attól függően, hogy milyen alatta az aljzat, talán mehet is le az LVT.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Zsolt
  2019-11-27, 14:21 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!

  Köszönöm a hasznos összefoglalót! Az érdekelne még, hogy milyen hosszúságban lehet /szabad laminát padlót lerakni (10mm vastag krono), és hány méter után célszerü dilllatációs rést tenni?

  • 2jepetto@Zsolt
   2019-12-02, 15:55 VÁLASZ

   Kedves Zsolt!

   A folytatásban a dilatációs hézag számításról is részletesen szó lesz. Előjáróban annyit, hogy ez függ a laminált padlótól, a lerakási irányról, az alaprajztól, a bevállalható maximális dilatációs rés méretétől (pl: amit még takar a szegő), hogy milyen klimatikus változásnak lesz kitéve a padló. Látatlanban csak annyit tudok mondani, hogy a vásárláskor kapott garanciális feltételekben foglaltakat érdemes első körben figyelembe venni. Ha több infónk lenne, akkor többet tudnék mondani. Szerintem 8-11 m-nél lesz ez. De tényleg sok függ tőletek. Mit számít a 8 m, ha a relatív páratartam 40%-ról tartósan 65-re felugrik. A padló annyit dilatál, amennyire “rákényszerítjük” a padlót.

   Üdv,
   2 Jepetto

  © Copyright 2017

  ÍGY DOLGOZUNK A JÁRVÁNY ALATT!

  A járvány alatt kizárólag olyan új megbízásokat tudunk vállalni, ahol a munkaterületet a kizárólagos használatunkra átadják, és ott rajtunk kívül és a megrendelőn kívül más nem tartózkodik. Parkettázáskor ez egyébként is fontos, de most különösebben. A várható vállalási határidő május. Köszönjük a megértést! Vigyázzatok magatokra, és másokra!

  Próbáld ki árkalkulátorunkat!