A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • május

    13

    2015
  • 1022
  • 0

Laminált padló lerakása házilag? Ezekre szükséged lesz!

toolsforlayinglaminateKorábban már kielemeztük a laminált padló házilagos lerakásával foglalkozó oktató videókat, és tegnap, mikor épp egy laminált padló lerakása előtt cipeltük fel a szükséges szerszámokat, jutott eszembe, hogy arról, hogy pontosan milyen eszközök is kellenek a lerakáshoz, még nem írtunk.

Mert amit a videókban írnak (kapalács, fűrész) elég kevés, ráadásul csak igénytelen munka lesz a végeredménye.

Mire lesz szükséged a laminált padló lerakása során:

1. Sniccer: Amivel a padló alátéteket (párazáró fólia, polifoam, esetleg xps) vágni fogod.

2. Beütővas: Oké, hogy kell kalapács, de beütő vas is kell, hogy ne verd szét a laminált padló klikk rendszerét.

3. Dekopírfűrész: A laminált padló vágásánál kézi fűrésszel nem sokra mész. Beugró falrészeknél, ajtókereteknél sokszor sokkal komplexebb vágást kell csinálni, mint egy egyszerű egyenes szabás. A dekopírfűrész elengedhetetlen.

4. Körfűrész: A hosszanti vágásoknál a körfűrésszel nagyon szép dolgokra leszel képes. Ráadásul lényegesen gyorsabb, mint a dekopír. De jól jön a körfűrész, ha a padlószint növekedés miatt nem záródik az ajtó, és annak le kell szabni az alját.

5. Kézi fűrész: Az ajtófélfák levágásához elengedhetetlen egy kézi fűrész. PL: rókafarkú.

6. Gérvágó: De nem ám egy kézi fűrész, mert azzal iszonyatosan csúnyán lehet csak vágni, még a 4 cm-es szegőt is, pedig az egy kicsit sem testes. Ráadásul annál, ha nem 45 fokban kell vágni (ami elég gyakori), meghalt az egész. Elektromos gérvágó kell tehát.

7. Fúró, vagy kinyomópisztoly: Ha klipszel rakod fel a szegőt, fúró kell, ha ragasztva, akkor kinyomópisztoly, és megfelelő rugalmas szilikon ragasztó.

8. Műanyag ragasztó pisztoly: Ha külső sarkon kell szegélyezni, és nem szeretnéd azokat a ronda sarokprofilokat, akkor a sarkokat műanyag ragasztópisztollyal is őssze kell kötnöd. (Jé, ezt egy videóban sem említik.)

9. Fugázók: Ez már extra, de ha a szegélynél fugázni szeretnéd a részeket, ami egyébként óriásit dob egy egyszerű szegélyezésnél, különösen a fehér esetében, akkor kellenek a különböző fugázó anyagok is.

És az apróságok:

10. Ceruza: amivel megjelölöd, hogy hol kell elvágni a laminált padlót.

11. Mérőszalag: Amivel megméred, hogy mennyit kell leszabni a laminált padlóból.

12. Ék: Hogy tudd tartani a dilatációs hézagot, legalább az első sornál, ha utána már ügyesen használod az ujjadat.

13. Fémfűrész: Mert a burkolatváltó profilokat, indító, végelzáró profilokat biztosan be kell majd szabnod.

Ha ezek megvannak, kényelmesen tudsz majd dolgozni, amivel már képes leszel megfelelő minőségben parkettázni. Nem mondjuk, hogy ezek nélkül nem megy, bár hajlunk rá, viszont biztos vagyok benne, hogy ezek nélkül sokkal több hibát, sokkal több időt, verejtéket fogsz pazarolni.

Nem kevés dolog ez igaz, nem is akarunk haza beszélni, és azt mondani, hogy parkettást keress meg, és ne akard lerakni házilag. De nagyon sokat láttunk már. Ráadásul ebben a 13 pontban most csak az eszközökről beszéltünk, pedig számos más probléma is felmerülhet.

Ilyenek, mint…

Hogyan szegélyezel le egy falat, aminek íves a sarka?
Mit teszel, ha a falak nem párhuzamosak, egyenesek?
Hogy futtatod át a laminált padlót folyosóra dilatáció nélkül?
Hogy raksz be egy billenő klikkes laminált padlót gázcső alá, ami 1 cm-re van a padlótól?
Le tudod-e zárni a szegélyezést gérvágással, műanyagprofilok nélkül?

És ezek még a legegyszerűbb “problémák” szoktak lenni. Mert az aljzattal még egy percet sem foglalkoztunk. Most nem is fogunk. Majd egy következő cikkben.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017