• március

    1

    2020
  • 88
  • 0

A laminált padló kamu vagy sem?

“Most akkor laminált padló, vagy laminált parketta? Fa egyáltalán a laminált padló, nem műanyag? Ez egy kamu padló?” Hányszor láttam, és olvastam már erről embereket vitatkozni. A helyzet az, hogy a laminált padló 90%-ban igazi, de 100%-ban kamu. És ha most nem jön ki a matek, az nem egy elszólás miatt van. A cikkvégére meg fogod érteni. De ez a helyzet, a laminált padló majdnem annyira igazi, mint amennyire nem az. Egy elég megosztó melegburkolat, mert a legtöbb ember nem érti a lényegét. Sokszor még forgalmazók sem.

Van aki szereti, van aki utálja. És voltaképpen mindenkinek igaza van.

Én szeretem a laminált padlót, de tudom utálni is. Szóval épp itt az ideje, hogy végre helyére tegyük a dolgokat. Ez a cikk arról fog szólni, hogy segítsek neked erre a kérdésre, hogy a laminált padló, most kamu-e vagy sem, választ találni. Én nem fogom neked megmondani, de te el fogod tudni dönteni.

A laminált padló, laminált parketta?

Ez nem olyan mint a krumpli, és a burgonya. Hivatalosan csak az lehet parketta, aminek a felső koptató rétegét legalább 2,5 mm tömörfa alkotja. A laminált padló felső koptató rétege egy nyomtatott dekorréteg és egy melanim koptatóréteg adja. Laminált padló, laminált parketta? Nem részletkérdés Nem szőrszálhasogatás. Mintha azt írnám, hogy android, ios, nem tökmindegy, ugyan az a kettő. Vagy az androidosok, vagy az iphone-osok ölnének meg. De akár azt is mondhatnám a youtubre, hogy az tv. Nagyon nem lenne igazam.

A laminált padlónak a felső rétege nem fa. Igazából nem egy kategória a parkettákkal. A laminált padló valójában egy alternatíva arra, ha nincs lehetőséged parkettát választani otthonra. Szóval, ha otthon ülsz, és számolgatsz, és az jön, ki hogy a 20.000 Ft négyzetméter árú svédpadló nem jön ki, sem a 10.000-es szalagparketta, de mondjuk technikailag egy hajópadló se fér bele, és ezért a laminált padló felé mozdulsz el az teljesen rendben van. Ez így akár egy optimális döntés is lehet. De ha van lehetőséged svédpadlót venni, és közben fújjolsz a laminált padlóra, az már nincs rendben. Sem az, ha parkettát vársz a laminált padlótól, és ha végül nem azt kapod, mert nem azt fogod, akkor elkezdd leszólni, hogy “hú de szar”. Egy sportkocsival ne akar a belvárosba menni. Vagy ha bemész, hát ne szitkozódj, hogy lepadkázol.

A laminált padló nem parketta, sosem lesz az, de minél jobban el tudsz mozdulni árban a minőségi laminált padló felé, annál autentikusabb, annál jobban a fával összetéveszthető lesz. De ezt nem az 1.000 – 3.000 Ft/m2 árú laminált padlónál fogod megtalálni.  Egy HARO, és egy PARADOR már igazán magas minőséget hoz. De ez 6.000 – 10.0000 Ft/m2.

Nézzük a következőt!

A laminált padló műanyag?

Ez tény szerűen nem igaz, de azt kell mondjam, hogy a véleményed egy bizonyos szinten jogos. A laminált padló, olyan mint egy kártyatrükk, egy szemfényvesztés. Ugyan 90%-ban fa, és csak 10%-ban tartalmaz valamilyen ragasztót, és egyéb anyagokat, de mégis 100% kamu, amit látsz. A laminált padló hordozórétege faőrleményből készül. Tipikusan tölgyből. A felső rétege viszont csak egy photoshopolt nyomtatott derokréteg.

A rosszabb laminált padlóknál ezek a dekorok elég kifogásolható minőségűek, míg egy magasabb kategóriás laminált padlónál az is előfordul, hogy a dekort nem photoshoppal rakják össze, hanem konkrét tömör fa parketták felső felületét fényképezik le. És a magas minőség adja, hogy a melanim koptatóréteg milyen felületi fényességet ad a padlónak. Elcsúfítja a műanyag hatás, vagy éppen olyan matt felületet ad, mintha tényleg egy olajozott fán járnánk. Nagyon nem mindegy!

De a laminált padló dekorja ettől függetlenül csak egy kép, ami ugyan kap egy felületi struktúrát, hogy imitálják a fa szerkezetét, de ettől még full kamu lesz a felülete. Mint a fa hatású járólap, vagy a fa mintás tapéta. Egy illusztráció.Az egyetlen, ami megkülönbözteti azoktól, hogy 90%-ban ugyan tartalmaz fát, csak sajnos a lerakáskor ebből látványra semmi sem fog érvényesülni. Látványra akár műanyag is lehetne alatta. Sőt van már olyan laminált padló, vagyis a forgalmazóként laminált padlónak aposztrofált padló, aminek nem is fa a hordozórétege. De technológiailag hívhatják laminált padlónak.

Nálam ez húzza ki a gyufát

Nem szeretem, mikor a laminált padlót a parkettához hasonlítják. Nem egy kategória. Tök felesleges összehasonlítani. A laminált padló nem fog parketta élményt adni, de egy jó laminált padló már megközelíti azt. Egy HARO, egy PARADOR már igen komolyan adja elő, de alsóbb kategóriában a szinkronstrukturált 2-4 oldalt fózolt EGGER, KRONO, KAINDL (Vele óvatosan) is szép dekorokat hoz.

Nem szeretem, hogy egyes gyártók pofátlanul alacsony áron gyártják a silány laminált padlókat, és ezzel lehúzzák ezt az egyébként nem rossz melegburkolatot. Nem rossz melegburkolat a laminált padló. Ugyan van olyan tulajdonsága, amit én is utálok benne, de ettől függetlenül ez egy jó alternatíva akkor, ha az ember anyagilag, vagy műszakilag nem engedhet meg magának parkettát otthonra.  De amikor meglátok egy 1500 Ft-os, vagy egy 2700 Ft-os laminált padlót néha bizony kirohannék a világból.

Nem szeretem, hogy egyesek a rossz döntésük miatt egyszerűen ráhúzzák a laminált padlóra, hogy szar. Igen vannak döntési helyzetek, mikor kár lenne a laminált padló mellett voksolni, de vannak szituációk, amikor az a döntés teljesen reális. Ha van egy klasszikus paraszt házam valahol vidéken, és rusztikusan, kicsit vintage stílusban berendezem a nappalit, akkor oda egy laminált padló igen ormótlan választás tud lenni. Ha te azt választod, és utána mindenkinek szídod, hogy milyen csúnya, akkor az csak a te hibád lesz. Valószínű egy rétegelt svédpadlóval, vagy egy egyszerű, de szép hajópadlóval is sokkal jobban jártál volna.

Szóval kezeljük a helyén a laminált padlót! Nem parketta, ne is várjuk tőle azt!

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

© Copyright 2017

ÍGY DOLGOZUNK A JÁRVÁNY ALATT!

A járvány alatt kizárólag olyan új megbízásokat tudunk vállalni, ahol a munkaterületet a kizárólagos használatunkra átadják, és ott rajtunk kívül és a megrendelőn kívül más nem tartózkodik. Parkettázáskor ez egyébként is fontos, de most különösebben. A várható vállalási határidő május. Köszönjük a megértést! Vigyázzatok magatokra, és másokra!

Próbáld ki árkalkulátorunkat!