Kerüld el a parkettázás legnagyobb pofonjait! Akár 10 perc időráfordítással megmenekülhetsz a parkettázás buktatóinak 80%-tól. Prémium tudástár egyszeri 4990 Ft-ért>>

  • augusztus

    10

    2019
  • 777
  • 0

Laminált padló festése

Nemrég kaptam egy kommentet az egyik cikknél, hogy miért írok én olyat, hogy a laminált padlót nem lehet festeni, mikor egy blogon olvasta, hogy hogyan csinálták végig, olyan nevekre hivatkozva, akiket havonta valószínűleg több ezren olvasnak, és a különböző közösségi médiában is vélhetően bővelkednek követőkben.

Azért írtam ennek ellenére, mert a laminált padló festése szimpla gányolás. Nem több, nem kevesebb.

Az ovis fiam a legutóbbi farsangon tűzoltónak akart beöltözni. A jelmeze nagyon jó lett. Volt csizmája,nadrágja, öve felszerelve mindenféle eszközzel, volt mellénye sisakja, és poroltója is, de egy valami nem akadt. Oxigénpalac. Fogtam hát egy 2,5 l-es PET palackot, és lefestettem szürkére, mert az jól fog mutatni majd egy vállpánttal, és pár sárga csíkkal a hátán. Így is lett. Baromi jól nézett ki. Büszke is vagyok rá a mai napig.

De az a PET palack a későbbiekben alkalmatlan lett arra, hogy igyunk belőle, hogy tovább használjuk bármire is azon kívül, hogy játszik vele a gyerek.

Le lehet festeni a laminált padlót? Persze, semmi technológiai akadálya nincsen. De még egy nyomós ok mellett is ez csak gányolás lesz.

Az érintett kommentelő, és egyébként senki azon az apró kis mondaton nem akadt fennt, ahol a lakberendező azt írja, hogy egy kis kaviccsal rögtön sikerült leszedni a festéket

Miért ne fess le laminált padlót?

1. Csúnya a felületi struktúra önmagában: Szinte minden laminált padlónak van felületi struktúrája. Egyszínűre festett felület esetén egy a felületi struktúra ronda lesz. Főleg ha majd napfény éri. Homogén szín, érdes felület. Épp a felületi struktúra az egyik, ami miatt nem is biztos, hogy festőszalaggal szépen csíkosra lehet festeni a laminált padlót (ha éppen ebbe gondolkodtál).

2. Nem kopásálló a festék: A laminált padló felülete nem nedvszívó, és bár tök jó alapozók vannak már, ez nem fogja kibírni az évek megpróbáltatásait.

3. Dagadhat a klikk rendszer: A laminált padló felülete ugyan teljesen nedvességálló, de a legérzékenyebb részénél a klikk rendszernél nem. Szóval egy jó kis vizes bázisú festék simán okozhat olyan elváltozást, ami közel sem lesz szép látvány.

4. Nem spórolsz vele sok időt: Ha úgy döntöd, hogy átfested a laminált padlót, akkor mehetsz festéket venni, alapozhatsz, és festhetsz 2 rétegben. A festéshez a szegőt is le kell szedni, mert gondolom a nedvességtartalom miatti ingadozásnál te sem szeretnéd, ha a szegő alól pár mm vastagságban, de teljes hosszában kikandikáljon az eredeti szín. Vagyis a szegőt le, és fel is kell tenni. (A laminált padló felszedése innentől már csak 30-60 perc munka lenne.)

5. Nem lesz hosszú életű: Egy járt felületről a festék gyorsan kopni fog, főleg ha az egyébként nem nedvszívó. 6 hónapon belül még nem gond mert a hibákat, karcolásokat átfestheted, de utána már nem lesz a felület színazonos a korábbi festékkel, így már a teljes felületet újra kell festened, ha valahol megkopik, ellenkező esetben előfordulhat, hogy foltos lesz majd a festés miatt.

6. A festés nem pácolás: Ne számíts arra, hogy a festés után a fa erezetből, a fa mintából bármit is látni fogsz. Egyrészt a laminált padlón az a minta nem eredeti, másrészt a festék fed, és nem kiemel.

Mit csinálj a laminált padló festése helyett?

Ha festeni akarsz, akkor egyetlen tanácsom van. Szedd fel a laminált padlót, és alakíts ki olyan aljzatot, amit aztán már festhetsz. Festheted a kiöntött aljzatot. Én betonfestéket javaslok neked. De gondolkodhatsz műgyanta padlóban is. Sőt, ha elég sokat áldoznál rá, akkor egyes laminált padló gyárakat megkereshetsz egyedi gyártással. A Paradornál korábban 150 m2 feletti rendelésnél bizonyos felárral lehetett egyedi laminált padlót gyártani. Szerintem nem éri meg, de technikailag ez a megoldás az egyszínű laminált padlóra, és nem a festés.

A laminált padló festése gányolás. Bocsi, a kifejezését.

Én akkor is festeném, mivel csináljam?

Erre a kérdésre nem fogsz tőlem választ kapni. Még sosem festettem laminált padlót. Festettem már sok mindent, ismerem az anyagok viselkedését, és a padlót ért kölcsönhatásokat. Ismerjük minden négyzet-milliméterét a laminált padlóknak. Nekem bőven elég ez ahhoz, hogy tudjam, hogy a laminált padlót felesleges festeni.

De te is tudod, hogy egy zuhanó repülőből az utolsó 2-3 méteren kiugrani nem a túlélést jelenti, pedig még sosem próbáltad. Vagy azt, hogy ha futóhomokra építed a házat, mit csodálkozik az, akinek összedől.

VIDEÓS SEGÉDLETEK, ÚTMUTATÓK, KÖLTSÉG-TERVEZŐK

Ne olyan padlód legyen, amit utálsz

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás profi parkettásoktól. Csak néhány dolog, amit 4990 Ft-os egyszeri díj mellett megkapsz tőlünk.  Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt., ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy kivitelezési hiba miatt. Ne válassz olyan padlót, ami nem is illik az igényeidhez.

Tartalomjegyzék megnézése

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

PARKETTÁZZ MAGAD TUDÁSTÁR

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás. Csak néhány dolog, amit megkapsz tőlünk. Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt, ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy elkerülhető kivitelezési hiba miatt. Légy magabiztos csináld akár magad, csinálja akár egy (szak)ember neked!

Tartalomjegyzék megnézése