• augusztus

    10

    2019
  • 1121
  • 0

Laminált padló festése

Nemrég kaptam egy kommentet az egyik cikknél, hogy miért írok én olyat, hogy a laminált padlót nem lehet festeni, mikor egy blogon olvasta, hogy hogyan csinálták végig, olyan nevekre hivatkozva, akiket havonta valószínűleg több ezren olvasnak, és a különböző közösségi médiában is vélhetően bővelkednek követőkben.

Azért írtam ennek ellenére, mert a laminált padló festése szimpla gányolás. Nem több, nem kevesebb.

Az ovis fiam a legutóbbi farsangon tűzoltónak akart beöltözni. A jelmeze nagyon jó lett. Volt csizmája,nadrágja, öve felszerelve mindenféle eszközzel, volt mellénye sisakja, és poroltója is, de egy valami nem akadt. Oxigénpalac. Fogtam hát egy 2,5 l-es PET palackot, és lefestettem szürkére, mert az jól fog mutatni majd egy vállpánttal, és pár sárga csíkkal a hátán. Így is lett. Baromi jól nézett ki. Büszke is vagyok rá a mai napig.

De az a PET palack a későbbiekben alkalmatlan lett arra, hogy igyunk belőle, hogy tovább használjuk bármire is azon kívül, hogy játszik vele a gyerek.

Le lehet festeni a laminált padlót? Persze, semmi technológiai akadálya nincsen. De még egy nyomós ok mellett is ez csak gányolás lesz.

Az érintett kommentelő, és egyébként senki azon az apró kis mondaton nem akadt fenn, ahol a lakberendező azt írja, hogy egy kis kaviccsal rögtön sikerült leszedni a festéket

Miért ne fess le laminált padlót?

1. Csúnya a felületi struktúra önmagában: Szinte minden laminált padlónak van felületi struktúrája. Egyszínűre festett felület esetén egy a felületi struktúra ronda lesz. Főleg ha majd napfény éri. Homogén szín, érdes felület. Épp a felületi struktúra az egyik, ami miatt nem is biztos, hogy festőszalaggal szépen csíkosra lehet festeni a laminált padlót (ha éppen ebbe gondolkodtál).

2. Nem kopásálló a festék: A laminált padló felülete nem nedvszívó, melanim gyanta borítja, és bár tök jó alapozók vannak már, ez nem fogja kibírni az évek megpróbáltatásait. Évek? Mit is gondolok. Heteken, hónapokon belül rá fogsz jönni.

3. Dagadhat a klikk rendszer: A laminált padló felülete ugyan teljesen nedvességálló, de a legérzékenyebb részénél a klikk rendszernél nem. Szóval egy jó kis vizes bázisú festék simán okozhat olyan elváltozást, ami közel sem lesz szép látvány.

4. Nem spórolsz vele sok időt: Ha úgy döntöd, hogy átfested a laminált padlót, akkor mehetsz festéket venni, alapozhatsz, és festhetsz 2 rétegben. A festéshez a szegőt is le kell szedni, mert gondolom a nedvességtartalom miatti ingadozásnál te sem szeretnéd, ha a szegő alól pár mm vastagságban, de teljes hosszában kikandikáljon az eredeti szín. Vagyis a szegőt le, és fel is kell tenni. (A laminált padló felszedése innentől már csak 30-60 perc munka lenne.)

5. Nem lesz hosszú életű: Egy járt felületről a festék gyorsan kopni fog, főleg ha az egyébként nem nedvszívó. 6 hónapon belül még nem gond mert a hibákat, karcolásokat átfestheted, de utána már nem lesz a felület színazonos a korábbi festékkel, így már a teljes felületet újra kell festened, ha valahol megkopik, ellenkező esetben előfordulhat, hogy foltos lesz majd a festés miatt.

6. A festés nem pácolás: Ne számíts arra, hogy a festés után a fa erezetből, a fa mintából bármit is látni fogsz. Egyrészt a laminált padlón az a minta nem eredeti, másrészt a festék fed, és nem kiemel.

7. Annyi mindennek: A laminált padló felületét csúszásállóságát szabvány szerint mérik, és besorolják. Ez általában R9-R10 érték. Vajon mit kapsz, ha lefested? Koripályát? De a felület színtartó-képességét, kopásállóságát, ütésállóságát, görgőszék ellenállóságát mind-mind mérik. Amennyit elbír egy laminált padló, annak szerintem tizedét sem bírja el a festés. És nem fogod észre venni az első napokban, első hetekben, de szépen ütni kopni fog a felület, és ne gondold, hogy szép rusztikusan, vintage hangulatban. Rondán fog kopni.

Mit csinálj a laminált padló festése helyett?

Ha festeni akarsz, akkor egyetlen tanácsom van. Szedd fel a laminált padlót, és alakíts ki olyan aljzatot, amit aztán már festhetsz. Festheted a kiöntött aljzatot. Én betonfestéket javaslok neked. De gondolkodhatsz műgyanta padlóban is. Sőt, ha elég sokat áldoznál rá, akkor egyes laminált padló gyárakat megkereshetsz egyedi gyártással. A Paradornál korábban 150 m2 feletti rendelésnél bizonyos felárral lehetett egyedi laminált padlót gyártani. Szerintem nem éri meg, de technikailag ez a megoldás az egyszínű laminált padlóra, és nem a festés.

A laminált padló festése gányolás. Bocsi, a kifejezését.

Én akkor is festeném, mivel csináljam?

Erre a kérdésre nem fogsz tőlem választ kapni. Még sosem festettem laminált padlót. Festettem már sok mindent, ismerem az anyagok viselkedését, és a padlót ért kölcsönhatásokat. Ismerjük minden négyzet-milliméterét a laminált padlóknak. Nekem bőven elég ez ahhoz, hogy tudjam, hogy a laminált padlót felesleges festeni.

De te is tudod, hogy egy zuhanó repülőből az utolsó 2-3 méteren kiugrani nem a túlélést jelenti, pedig még sosem próbáltad. Vagy azt, hogy ha futóhomokra építed a házat, mit csodálkozik az, akinek összedől. Ne fess laminált padlót.

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

© Copyright 2017

ÍGY DOLGOZUNK A JÁRVÁNY ALATT!

A járvány alatt kizárólag olyan új megbízásokat tudunk vállalni, ahol a munkaterületet a kizárólagos használatunkra átadják, és ott rajtunk kívül és a megrendelőn kívül más nem tartózkodik. Parkettázáskor ez egyébként is fontos, de most különösebben. A várható vállalási határidő május. Köszönjük a megértést! Vigyázzatok magatokra, és másokra!

Próbáld ki árkalkulátorunkat!