A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • április

  7

  2009
 • 1132
 • 21

Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?

A HVG felkért minket, hogy írjuk egy cikket “Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?” témában. A cikket még nem publikálták, de Ti bennfentes blog olvasók, most megjelenés előtt elolvashatjátok.

(A közeljövőben több alkalommal is publikálni fogunk – nemcsak – a HVG-nek. Ezeket mind közzétesszük majd itt a BLOGon.)

Akkor…

Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?

“Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb sérülést, amit elszenvedhet a laminált padlója, és a megoldást, amivel ezt a szépséghibát kijavíthatja. De, ha az Ön padlója még tökéletesen ragyog, megtudhatja, mit kell tennie ahhoz, hogy ez évek múltán is így maradjon.

1. Karcolások a laminált padló felszínén:
Ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel találkozhatunk. A laminált padló dekorációs rétegét egy véletlen baleset miatt megkarcoljuk, és a kedvenc mintázatunkon egy csúnya seb fog éktelenkedni.

Megoldás:
Színezett polírozó pasztával beszínezhető, és eltömíthető a karcolás. Sajnos nem hozza vissza az eredeti állapotot, és nem is időt álló. Érdemes a karcolásokat havonta, kéthavonta ismét átkezelni.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
Erre van egy nagyon egyszerű megoldás. A bútorok lábaira gumis védőt kell ragasztani, hogy ne adjunk esélyt arra, hogy egy jó vacsora után felkelve a székek lábaival ne ejtsünk a laminált padlón sérüléseket.

2. Szétcsúsznak a lapok az illesztéseknél:
A hibás illesztések, gyenge nút-féder következtében gyakori, hogy a lapok idővel szétcsúsznak. Az illesztések elválnak egymástól, és a laminált padló lapok kötés nélkül szabadon csúszkálnak.

Megoldás:
A probléma csak a laminált padló teljes felszedésével orvosolható. A sérült nút-féderes lapokat ki kell cserélni, illetve azokat, amiknek meggyengült a kötése. Végső esetben megpróbálhatjuk a lapokat összeragasztani, ha nincs lap amire kicserélhetnénk a sérülteket.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A laminált padlót lerakni nehezebb, mint elsőre tűnik. Érdemes inkább szakemberre bízni. De ami a leggyakrabban okozója a laminált padló szétcsúszásának, hogy azt puha aljzatra, sok esetben padlószőnyegre, vagy egyenletlen felületre fektetik le. Ilyenkor minden terhelés az illesztéseken lesz, amik idő után elengedhetnek, esetleg eltörnek.

3. Betörik a padló:
A laminált padló túlzott pont terhelésnek kitéve sajnos be tud szakadni. Egy több száz kilós pontlábú zongora beszakíthatja a laminált padlót. De komoly károkat okozhat egy lábakon álló nagy gardrób szekrény is. Mi legyen, ha ez bekövetkezik?

Megoldás:
Első látásra jó ötletnek tűnhet felszedni a laminált padlót, és kicserélni a sérült elemet. De sokakat ez elriaszt, illetve közel sem biztos, hogy van mire kicserélni a sérült lapokat. Érdemes inkább parketta tömítő fugával elfedni a sérülést. Idő, és költségkímélőbb megoldás.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A laminált padló megvásárlásakor feltétlenül meg kell nézni, hogy milyen igénybevételnek, milyen terhelésnek lesz ki kitéve. Sőt, még azt is, hogy milyen a sűrűsége (átlag 850 – 950 kg/m3). Érdemes konzultálni is egy szakemberrel.

4. Megkopik a laminált padló felszíne:
Az idő vasfoga sajnos még a legjobb kopásállóságú laminált padlót sem kíméli. Idővel megkophat a felszíne, és elveszítheti eredeti szépségét.

Megoldás:
A megkopott részeknél alkalmazható a korábban említett színezett polírozó paszta, amivel a sérült részeket egyszerűen át lehet „festeni”. Bár az eredeti élményt már nem hozza vissza, de a kopást elfedi.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A kopás egy természetes folyamat, de ez lelassítható, ha az igénybevételnek megfelelő kopásállóságú laminált padlót fektetünk le az adott helyiségbe. Egy vékony alacsony kopásállóságú laminált padló nem való egy forgalmas előszobába. A kopás folyamata ellensúlyozható a kopásállósággal.

5. Apró hullámok jelennek meg az illesztéseknél:
A fa tartalmú, fa alapanyagú padlók alapvetően nem állnak ellen a víznek. Ez alól sajnos a laminált padló sem kivétel. Az illesztések mentén víz hatására az illesztési nútok megduzzadnak, és apró hullámok jelennek meg a padló felületén.

Megoldás:
Ez a hiba sajnos csak a laminált padló cseréjével orvosolható. A víz miatt megduzzadt illesztéseket nem lehet eredeti állapotukba visszahozni.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
Aki szeretné hosszú távon megőrizni a laminált padló eredeti szépségét, annak feltétlenül azt javasoljuk, hogy a vizes felmosást mindenképpen tegye félre, és cserélje le enyhén nedves rongyra, és használjon a tisztításra kimondottan erre a célra készült padlóápolókat.

6. Felpúposodik a padló:
A kevés dilatáció miatt (illesztési hézag a fal mellett) a laminált padlónak kevés helye van arra, hogy a szoba hőmérséklete, és páratartalma miatt duzzadjon, ami egyébként egy természetes folyamat. Ha ez a dilatáció nem elég a padló lapjai a falhoz szorulva felpúposítják a teljes padlót.

Megoldás:
Ez a probléma orvosolható. Első lépésként le kell szedni a szegőlécet, és meg kell vizsgálni, hogy hol ütközik neki a falnak a laminált padló. A leggyakrabban a küszöbnél található ez a pont. A ráfekvést egy favésővel kell kivésni úgy, hogy legyen ismét hézag a fal és a padló között, de azt a szegőléc még eltakarja. Favéső helyett elegánsabb megoldás a vágógép.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A fa duzzadása – a hőmérséklet és páratartalom változás következében – egy természetes folyamat. A laminált padlót a lerakás előtt 48 órával kicsomagoltan abban a szobában kell tartani, ahol le lesz fektetve. Bár ezek után is tud még duzzadni, ezért arra is figyelni kell, hogy nem szabad kevés diletációs hézaggal nagy területet leburkolni a laminált padlóval. A laminált padló laponként akár 1 mm-t is duzzadhat hosszanti irányba.

Érdemes tehát inkább arra összpontosítani, hogy ezek a sérülések ne következzenek be. Elejét venni annak, hogy a laminált padló szépsége apróságok miatt csorbuljon. De ha mégis megtörténne, ezeket a megoldások bátran alkalmazhatja.”

Ha a kár nagyobb, mintsem azt házilag orvosolni tudja, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot. Sajnos van tapasztalatunk abban, hogy kontár burkolók munkáját javítsuk ki.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

21 HOZZÁSZÓLÁS

 • Mária
  2014-08-26, 21:59 VÁLASZ

  A vadi új laminált parkettánk az alagsorban a nagy esőzések miatt beázott és a széleken megduzzadt. Új lamináltat akarunk felrakni. Kérdezem, hogy a régit alatta hagyhatjuk-e, persze kiszárítva. A régi parketta betölti-e a padlókiegyenlítő és a lépészaj-csökkentő szerepét? Válaszát nagyon köszönöm. Üdv. Székelyné N.Mária

  • 2jepetto@Mária
   2014-08-27, 10:13 VÁLASZ

   Kedves Mária!

   A régi laminált padlót érdemes felszedni, nagy lesz a kopogása az újnak. Ha korábban szép aljzat lett kialakítva a jelenlegi padlónak, akkor a felszedés után vélhetően nem kell csinálni mást, mint az újat lerakni. Az alatta lévő párazáró, és lépészajcsökkentő is több mint valószínű, hogy újra felhasználható. Mivel a felszedés 20 m2-en kb 20 percen belül megvan, ez nem szokott különösebb bonyodalmat jelenteni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Adam
  2014-10-23, 22:25 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!

  Konyhafelújítás során laminált padlót tennénk le. Az lenne a kérdésem, hogy a laminált padlóra rá lehet-e tenni a konyhaszekrényt és egy esetleges konyhaszigetet? Vagy ezek rögzítik a lapokat? Ha körbe kéne rakni, a szekrenyek labazatánál milyen szegőlécet lehetne alkalmazni?

  Köszönettel Ádám

  • 2jepetto@Adam
   2014-10-24, 15:23 VÁLASZ

   Kedves Ádám!

   Egy jobb minőségű megfelelő sűrűségű HDF lapú laminált padlóra (>850 kg/m3) rámehet a konyhabútor. A konyhaszekrényekhez szokott tartozni lábazati szegő, amit a konyhaszigetre is fel lehet tenni. Ennek lehetőségéről az adott konyhabútort forgalmazó céget kell kérdezni. Amennyiben nem tartozik a konyhabútorhoz külön lábazati szegő, akkor a konyhabútor frontjával megegyező dekorban érdemes lapszabászaton hozzá való lábazatot vágatni.

   A laminált padlók gyári szegői (4-5 cm) nem alkalmasak arra, hogy egy 8-11 cm-es lábazatot takarjanak.

   Remélem választ kapott a kérdésre, és nem értettem félre semmit.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Gyuri
  2016-07-17, 20:17 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!

  Saját hibámból kifolyólag víz érte az egyik szoba alján lévő, tavaly lefektetett laminált padlót. Kb 4 m2-es területen enyhén felpúposodtak az illesztések. Alig látszik, de engem mégis zavar. Az lenne a kérdésem, hogy elég-e kizárólag az érintett területen felszedni a laminált padlót, vagy az egész helység alját fel kell szedni, majd újra fektetni? A felújítást végző vállalkozó végzett aljzatkiegyenlítést, s a laminált padló alá filcet rakott. Mivel őt semmilyen körülmények közt nem hívnám vissza, érdeklődnék, hogy Békéscsabán egy ilyen kis munkát el tudnának-e úgy vállalni, hogy az költséghatékony legyen?

  Üdvözlettel: Gyuri

  • 2jepetto@Gyuri
   2016-07-18, 21:48 VÁLASZ

   Kedves Gyuri!

   Sajnos mi biztosan nem tudunk benne segíteni, mert nem lenne költséghatékony. A felszedendő padló mennyisége függ attól is, hogy milyen irányból lett lerakva. A laminált padlót replay kell visszaszedni. Ha az a felület sérült, amit utolsóként raktak, akkor nem kell mindent felszedni, de ha az eleje, akkor egészen addig vissza kell szedni soronként, amíg ki nem tudjuk cserélni a sérült lapokat.

   A lerakás általában egy teljes elemmel indul, az utolsó sornál meg általában a hosszanti oldalon meg van vágva a padló, mert nem szokott kijönni teljes sor a végénél. Végső esetben meg kell nézni a szegőnél, de egyenlőre ebbe ne menjünk bele.

   A sérült elemet te is cserélheted, a lényeg, hogy óvatosan legyen felszedve, vigyázva a nútokra, és a felszedett lapok sorrendje ne változzon. Minden lapnak (sérülteket kivéve) az eredeti helyére kell visszamenjen. Érdemes megszámozni az első és az utolsó elemet, vagy a sorokat.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Balazs
  2016-09-13, 21:27 VÁLASZ

  Kedves kisfiam a laminalt padlon motorozott. Apro folyamatos karcokat ejtett a padlon.Halvany de megis folyamatos osszefuggo vonal .Van megoldas ra hogy eltuntessuk a vonalakat? Elore is koszonom a gyors valaszt. Egy aggodo apuka.

  • 2jepetto@Balazs
   2016-10-17, 09:45 VÁLASZ

   Kedves Balázs!

   Az a baj, hogy ezek az apró karcok a motorozás miatt a dekort védő, és a kopásállóságot adó melamin rétegen vannak, amit nem lehet megújítani. A lakkozott parkettáknál ez orvosolható, de laminált padlók esetében már nem. Ha a dekorációs réteg is sérült, akkor érdemes javító pasztákat használni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Detti
  2016-10-20, 10:57 VÁLASZ

  Olyan problémám lenne,hogy a gyerekeknél a szobában a laminált padló egy részén szőnyeg lett lerakva.A szőnyegen játszás során foltok keletkeztek amiket én szőnyegtisztítóval nagyszerűen eltűntettem ám a szőnyeg alatt a laminált padló is foltos lett ,gondolom az erős vegyi tisztítószertől.Próbáltam a Lidl-ben kapható laminált p.korrektorfilccel de nem igazán tűnt el a padlóról .Mi segítene ,talán valamilyen paszta (hol lehet ilyet kapni) vagy polír,nem tudom.S.o.S. kérem!Köszönöm!

  • 2jepetto@Detti
   2016-10-24, 20:00 VÁLASZ

   Kedves Detti!

   Én attól félek, hogy a koptatóréteg elszíneződött, vagy rosszabb esetben maga a dekorréteg. Sajnos kétlem, hogy ez orvosolható lenne, mert sokat láttunk már ilyet. Mindenesetre, ha tudsz, küldj át róla egy képet, és megnézzük.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Zsuzsanna
  2016-12-06, 11:20 VÁLASZ

  Kérnék segítséget! Kb. 7-8 éve lerakott laminált padlóm a fal mellett kb. fél négyzetméteres területen felpukkadt, domború lett. Először nem tudtam, hogy mi okozta, később rájöttem, hogy oda volt téve egy növény olyan kézműves kaspóba, amely nek az alja nem lett zománcozva, így áteresztett a vizet folyamatosan. Sajnos elég magas domb van és már szétnyít a padló is. Szőnyeggel eltakartam, de legurul róla a fotel, a szegőket is felnyomta. szóval csúnya. Kérdésem, hogy lehet-e megmenteni valahogy, vagy csak ha felszedjük. Már keresgéltem hasonló tölgyszínűt, de pattintós már nem nagyon van, azt mondták az üzletekben. Kérném szépen a válaszukat, köszönettel: Kaló Béláné

 • Zsuzsa
  2017-05-07, 06:54 VÁLASZ

  Problémám,hogy a laminált parketta felső rétege,több helyen feljött,nagy a szoba és középen vannak a hibák,hogyan lehet javítani,van több tartalék elem,hogy ne keljen a szélétől felszedni?

  • 2jepetto@Zsuzsa
   2017-05-07, 19:35 VÁLASZ

   Kedves Zsuzsa!

   Én a felszedésre voksolnék. Tudom, hogy ez nagy macera, és nagyon idegesítő, hogy pont középen van a gond, de ha engedsz a fejedben annak a kis ördögnek, ami azt sugdossa: “jó lesz az máshogy is”, később bánni fogod. Egy ragasztott padló egy sérült eleménél még más lenne a helyzet, de egy úsztatott klikkes padlónál nincs a felszedésen kívül más elfogadható opció.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Ferenc@Névtelen
  2009-04-08, 18:26 VÁLASZ

  Valahogy így gondoltam. Rajtam kívül csak egy hozzászóló jött rá, hogy egyik sem “profi” lakberendező műve a bemutatott fürdőszoba.

  Nem is egyszerű egy kisméretű lakás berendezése.
  Az én 52 négyzetméteremen sikerült -nem lakberendezési szépészeteknek, hanem a praktikumnak megfelelően kialakítanom egy tolóajtós gardróbot, egy gáztűzhely-mentes konyhát, tolóajtós sarokszekrénnyel, a gázórát beépítve egy sajátos szerkezetű cipőtárolóval.
  Mindehhez még dicsekszem is, mert a praktikusság mellett még szép is. (Szerintem – aki kíváncsi rá, küldök képeket.)
  Az előszobát és a konyhát(!) a meglévő kifogástalan járólapokra fektetett laminált lapokkal burkoltam egy hónapja, most van a próbaidőszak, van egy esélyem, ha nem bírja a strapát, akkor legfeljebb felszedem – de egyenlőre úgy néz ki, hogy tökéletes választás volt — a Nejem találta ki.

 • Károly@Névtelen
  2009-04-14, 07:38 VÁLASZ

  Mi a tapasztalat? Ha szétcsúsznak a lapok, és fel kell szedni, hány léc szokott sérülni? Érdemes lerakni, vagy inkább újat kell venni?

 • judit@Névtelen
  2011-06-17, 15:18 VÁLASZ

  Engem az érdekelne,hogy fa alapú laminált padlót le lehet e festeni?

 • eszter@Névtelen
  2012-10-29, 08:09 VÁLASZ

  Szia! Szerernek erdeklodni en is hogy a laminalt parkettat at tudom-e festeni. Most csersznye szinu es feheret amolyan antikolt szerut szeretnek. Tusz javasolni valamit? Koszonom

 • Laca@Névtelen
  2013-01-06, 07:25 VÁLASZ

  Egy éve raktuk le a laminált parkettánkat. Közepes fényű.Szeretnék egy kicsit magasabb fényt adni a parkettának,hogy lehetséges ez?(laminált padló ápolóval kezelem kb. hetente).Arra gondolok mint a parkettánál valami polirozó szert.
  Üdv: laca

 • Szalay-Bognár@judit
  2011-06-18, 09:15 VÁLASZ

  Kedves Judit!

  A laminált padló felületét egy melamin alapanyagú réteg borítja. Olyan, mint a műanyag. Biztosan laminált padlóra gondoltál? Nem esetleg szalagparketta, svédpadló valamelyikére? Őket olajozással, pácolással lehet színezni. Erről hamarosan megjelenik egy új cikkünk.

  Üdv,
  A 2 Jepetto

 • 2jepetto@eszter
  2012-11-03, 20:26 VÁLASZ

  Kedves Eszter!

  A laminált padlót melamin borítja. Bár technikailag át (rá) lehet festeni, de ez egyáltalán nem egyenértékű a fa parketták pácolásánál, olajozásánál megszokott színezési eljárással. A végeredmény iszonyatos lesz. A laminált padlót tehát senki ne fesse.

  A cseresznye szín, amit most a laminált padlón látsz a koptatórétegek alatti nyomtatott dekoráció. Ha ebből valamilyen antikolt fehér színt szeretnél, az csak a padló teljes cseréjével lehet elérni.

  Üdv,
  A 2 Jepetto

 • 2jepetto@Laca
  2013-01-13, 21:39 VÁLASZ

  Kedves Laca!

  Erre sajnos nem sok lehetőség van. A laminált padló felületét nem lakk védi, hanem egy melamin réteg. A rendszeres szakszerű ápolás mellett még ki lehet próbálni a laminált padlókra kifejlesztett polírozóanyagokat (Parkett&Co: Laminat polish), de sajnos tartósan magasfényű laminált padlót nem fogsz kapni.

  Üdv,
  2 Jepetto

  © Copyright 2017