• április

  7

  2009
 • 58
 • 21

Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?

A HVG felkért minket, hogy írjuk egy cikket “Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?” témában. A cikket még nem publikálták, de Ti bennfentes blog olvasók, most megjelenés előtt elolvashatjátok.

(A közeljövőben több alkalommal is publikálni fogunk – nemcsak – a HVG-nek. Ezeket mind közzétesszük majd itt a BLOGon.)

Akkor…

Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?

“Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb sérülést, amit elszenvedhet a laminált padlója, és a megoldást, amivel ezt a szépséghibát kijavíthatja. De, ha az Ön padlója még tökéletesen ragyog, megtudhatja, mit kell tennie ahhoz, hogy ez évek múltán is így maradjon.

1. Karcolások a laminált padló felszínén:
Ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel találkozhatunk. A laminált padló dekorációs rétegét egy véletlen baleset miatt megkarcoljuk, és a kedvenc mintázatunkon egy csúnya seb fog éktelenkedni.

Megoldás:
Színezett polírozó pasztával beszínezhető, és eltömíthető a karcolás. Sajnos nem hozza vissza az eredeti állapotot, és nem is időt álló. Érdemes a karcolásokat havonta, kéthavonta ismét átkezelni.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
Erre van egy nagyon egyszerű megoldás. A bútorok lábaira gumis védőt kell ragasztani, hogy ne adjunk esélyt arra, hogy egy jó vacsora után felkelve a székek lábaival ne ejtsünk a laminált padlón sérüléseket.

2. Szétcsúsznak a lapok az illesztéseknél:
A hibás illesztések, gyenge nút-féder következtében gyakori, hogy a lapok idővel szétcsúsznak. Az illesztések elválnak egymástól, és a laminált padló lapok kötés nélkül szabadon csúszkálnak.

Megoldás:
A probléma csak a laminált padló teljes felszedésével orvosolható. A sérült nút-féderes lapokat ki kell cserélni, illetve azokat, amiknek meggyengült a kötése. Végső esetben megpróbálhatjuk a lapokat összeragasztani, ha nincs lap amire kicserélhetnénk a sérülteket.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A laminált padlót lerakni nehezebb, mint elsőre tűnik. Érdemes inkább szakemberre bízni. De ami a leggyakrabban okozója a laminált padló szétcsúszásának, hogy azt puha aljzatra, sok esetben padlószőnyegre, vagy egyenletlen felületre fektetik le. Ilyenkor minden terhelés az illesztéseken lesz, amik idő után elengedhetnek, esetleg eltörnek.

3. Betörik a padló:
A laminált padló túlzott pont terhelésnek kitéve sajnos be tud szakadni. Egy több száz kilós pontlábú zongora beszakíthatja a laminált padlót. De komoly károkat okozhat egy lábakon álló nagy gardrób szekrény is. Mi legyen, ha ez bekövetkezik?

Megoldás:
Első látásra jó ötletnek tűnhet felszedni a laminált padlót, és kicserélni a sérült elemet. De sokakat ez elriaszt, illetve közel sem biztos, hogy van mire kicserélni a sérült lapokat. Érdemes inkább parketta tömítő fugával elfedni a sérülést. Idő, és költségkímélőbb megoldás.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A laminált padló megvásárlásakor feltétlenül meg kell nézni, hogy milyen igénybevételnek, milyen terhelésnek lesz ki kitéve. Sőt, még azt is, hogy milyen a sűrűsége (átlag 850 – 950 kg/m3). Érdemes konzultálni is egy szakemberrel.

4. Megkopik a laminált padló felszíne:
Az idő vasfoga sajnos még a legjobb kopásállóságú laminált padlót sem kíméli. Idővel megkophat a felszíne, és elveszítheti eredeti szépségét.

Megoldás:
A megkopott részeknél alkalmazható a korábban említett színezett polírozó paszta, amivel a sérült részeket egyszerűen át lehet „festeni”. Bár az eredeti élményt már nem hozza vissza, de a kopást elfedi.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A kopás egy természetes folyamat, de ez lelassítható, ha az igénybevételnek megfelelő kopásállóságú laminált padlót fektetünk le az adott helyiségbe. Egy vékony alacsony kopásállóságú laminált padló nem való egy forgalmas előszobába. A kopás folyamata ellensúlyozható a kopásállósággal.

5. Apró hullámok jelennek meg az illesztéseknél:
A fa tartalmú, fa alapanyagú padlók alapvetően nem állnak ellen a víznek. Ez alól sajnos a laminált padló sem kivétel. Az illesztések mentén víz hatására az illesztési nútok megduzzadnak, és apró hullámok jelennek meg a padló felületén.

Megoldás:
Ez a hiba sajnos csak a laminált padló cseréjével orvosolható. A víz miatt megduzzadt illesztéseket nem lehet eredeti állapotukba visszahozni.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
Aki szeretné hosszú távon megőrizni a laminált padló eredeti szépségét, annak feltétlenül azt javasoljuk, hogy a vizes felmosást mindenképpen tegye félre, és cserélje le enyhén nedves rongyra, és használjon a tisztításra kimondottan erre a célra készült padlóápolókat.

6. Felpúposodik a padló:
A kevés dilatáció miatt (illesztési hézag a fal mellett) a laminált padlónak kevés helye van arra, hogy a szoba hőmérséklete, és páratartalma miatt duzzadjon, ami egyébként egy természetes folyamat. Ha ez a dilatáció nem elég a padló lapjai a falhoz szorulva felpúposítják a teljes padlót.

Megoldás:
Ez a probléma orvosolható. Első lépésként le kell szedni a szegőlécet, és meg kell vizsgálni, hogy hol ütközik neki a falnak a laminált padló. A leggyakrabban a küszöbnél található ez a pont. A ráfekvést egy favésővel kell kivésni úgy, hogy legyen ismét hézag a fal és a padló között, de azt a szegőléc még eltakarja. Favéső helyett elegánsabb megoldás a vágógép.

Hogyan kerülhető el ez a probléma:
A fa duzzadása – a hőmérséklet és páratartalom változás következében – egy természetes folyamat. A laminált padlót a lerakás előtt 48 órával kicsomagoltan abban a szobában kell tartani, ahol le lesz fektetve. Bár ezek után is tud még duzzadni, ezért arra is figyelni kell, hogy nem szabad kevés diletációs hézaggal nagy területet leburkolni a laminált padlóval. A laminált padló laponként akár 1 mm-t is duzzadhat hosszanti irányba.

Érdemes tehát inkább arra összpontosítani, hogy ezek a sérülések ne következzenek be. Elejét venni annak, hogy a laminált padló szépsége apróságok miatt csorbuljon. De ha mégis megtörténne, ezeket a megoldások bátran alkalmazhatja.”

Ha a kár nagyobb, mintsem azt házilag orvosolni tudja, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot. Sajnos van tapasztalatunk abban, hogy kontár burkolók munkáját javítsuk ki.

Érdemes elolvasni

Fózolt parketta előnyei Mindenki különleges padlóról álmodik. A parketta lehet különleges anyagában, mintázatában, színében, de akár a lerakás során is lehetünk technikásak. ...
A 3 legjobb laminált padló márka árkategóriánként... Minél több tapasztalatot szerez az ember, annál jobban szűkül a jó laminált padlók köre. Láttunk már mindent. Márkásnak vélt laminált padlót rémes min...
A laminált padló vizes felmosásának átka Azért szeretik a legtöbben a laminált padlót, mert "igénytelen", könnyen tisztíthatóak, és könnyen tisztán lehet tartani őket. Sokak szerint, ami a ka...
Meredek, de jól néz ki a parketta falon Az egész úgy kezdődött, hogy az egyik munka előtt irgalmatlanul berúgtunk, és csak másnaposan vettük észre, hogy a padló helyett véletlenül a falat pa...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

21 HOZZÁSZÓLÁS

 • Mária
  2014-08-26, 21:59 VÁLASZ

  A vadi új laminált parkettánk az alagsorban a nagy esőzések miatt beázott és a széleken megduzzadt. Új lamináltat akarunk felrakni. Kérdezem, hogy a régit alatta hagyhatjuk-e, persze kiszárítva. A régi parketta betölti-e a padlókiegyenlítő és a lépészaj-csökkentő szerepét? Válaszát nagyon köszönöm. Üdv. Székelyné N.Mária

  • 2jepetto@Mária
   2014-08-27, 10:13 VÁLASZ

   Kedves Mária!

   A régi laminált padlót érdemes felszedni, nagy lesz a kopogása az újnak. Ha korábban szép aljzat lett kialakítva a jelenlegi padlónak, akkor a felszedés után vélhetően nem kell csinálni mást, mint az újat lerakni. Az alatta lévő párazáró, és lépészajcsökkentő is több mint valószínű, hogy újra felhasználható. Mivel a felszedés 20 m2-en kb 20 percen belül megvan, ez nem szokott különösebb bonyodalmat jelenteni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Adam
  2014-10-23, 22:25 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!

  Konyhafelújítás során laminált padlót tennénk le. Az lenne a kérdésem, hogy a laminált padlóra rá lehet-e tenni a konyhaszekrényt és egy esetleges konyhaszigetet? Vagy ezek rögzítik a lapokat? Ha körbe kéne rakni, a szekrenyek labazatánál milyen szegőlécet lehetne alkalmazni?

  Köszönettel Ádám

  • 2jepetto@Adam
   2014-10-24, 15:23 VÁLASZ

   Kedves Ádám!

   Egy jobb minőségű megfelelő sűrűségű HDF lapú laminált padlóra (>850 kg/m3) rámehet a konyhabútor. A konyhaszekrényekhez szokott tartozni lábazati szegő, amit a konyhaszigetre is fel lehet tenni. Ennek lehetőségéről az adott konyhabútort forgalmazó céget kell kérdezni. Amennyiben nem tartozik a konyhabútorhoz külön lábazati szegő, akkor a konyhabútor frontjával megegyező dekorban érdemes lapszabászaton hozzá való lábazatot vágatni.

   A laminált padlók gyári szegői (4-5 cm) nem alkalmasak arra, hogy egy 8-11 cm-es lábazatot takarjanak.

   Remélem választ kapott a kérdésre, és nem értettem félre semmit.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Gyuri
  2016-07-17, 20:17 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!

  Saját hibámból kifolyólag víz érte az egyik szoba alján lévő, tavaly lefektetett laminált padlót. Kb 4 m2-es területen enyhén felpúposodtak az illesztések. Alig látszik, de engem mégis zavar. Az lenne a kérdésem, hogy elég-e kizárólag az érintett területen felszedni a laminált padlót, vagy az egész helység alját fel kell szedni, majd újra fektetni? A felújítást végző vállalkozó végzett aljzatkiegyenlítést, s a laminált padló alá filcet rakott. Mivel őt semmilyen körülmények közt nem hívnám vissza, érdeklődnék, hogy Békéscsabán egy ilyen kis munkát el tudnának-e úgy vállalni, hogy az költséghatékony legyen?

  Üdvözlettel: Gyuri

  • 2jepetto@Gyuri
   2016-07-18, 21:48 VÁLASZ

   Kedves Gyuri!

   Sajnos mi biztosan nem tudunk benne segíteni, mert nem lenne költséghatékony. A felszedendő padló mennyisége függ attól is, hogy milyen irányból lett lerakva. A laminált padlót replay kell visszaszedni. Ha az a felület sérült, amit utolsóként raktak, akkor nem kell mindent felszedni, de ha az eleje, akkor egészen addig vissza kell szedni soronként, amíg ki nem tudjuk cserélni a sérült lapokat.

   A lerakás általában egy teljes elemmel indul, az utolsó sornál meg általában a hosszanti oldalon meg van vágva a padló, mert nem szokott kijönni teljes sor a végénél. Végső esetben meg kell nézni a szegőnél, de egyenlőre ebbe ne menjünk bele.

   A sérült elemet te is cserélheted, a lényeg, hogy óvatosan legyen felszedve, vigyázva a nútokra, és a felszedett lapok sorrendje ne változzon. Minden lapnak (sérülteket kivéve) az eredeti helyére kell visszamenjen. Érdemes megszámozni az első és az utolsó elemet, vagy a sorokat.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Balazs
  2016-09-13, 21:27 VÁLASZ

  Kedves kisfiam a laminalt padlon motorozott. Apro folyamatos karcokat ejtett a padlon.Halvany de megis folyamatos osszefuggo vonal .Van megoldas ra hogy eltuntessuk a vonalakat? Elore is koszonom a gyors valaszt. Egy aggodo apuka.

  • 2jepetto@Balazs
   2016-10-17, 09:45 VÁLASZ

   Kedves Balázs!

   Az a baj, hogy ezek az apró karcok a motorozás miatt a dekort védő, és a kopásállóságot adó melamin rétegen vannak, amit nem lehet megújítani. A lakkozott parkettáknál ez orvosolható, de laminált padlók esetében már nem. Ha a dekorációs réteg is sérült, akkor érdemes javító pasztákat használni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Detti
  2016-10-20, 10:57 VÁLASZ

  Olyan problémám lenne,hogy a gyerekeknél a szobában a laminált padló egy részén szőnyeg lett lerakva.A szőnyegen játszás során foltok keletkeztek amiket én szőnyegtisztítóval nagyszerűen eltűntettem ám a szőnyeg alatt a laminált padló is foltos lett ,gondolom az erős vegyi tisztítószertől.Próbáltam a Lidl-ben kapható laminált p.korrektorfilccel de nem igazán tűnt el a padlóról .Mi segítene ,talán valamilyen paszta (hol lehet ilyet kapni) vagy polír,nem tudom.S.o.S. kérem!Köszönöm!

  • 2jepetto@Detti
   2016-10-24, 20:00 VÁLASZ

   Kedves Detti!

   Én attól félek, hogy a koptatóréteg elszíneződött, vagy rosszabb esetben maga a dekorréteg. Sajnos kétlem, hogy ez orvosolható lenne, mert sokat láttunk már ilyet. Mindenesetre, ha tudsz, küldj át róla egy képet, és megnézzük.

   Üdv,
   2 Jepetto

© Copyright 2017