A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • június

    5

    2014
  • 874
  • 0

Laminált padló felmosási teszt

laminált padló felmosási teszt mintaA laminált padlót nem szabad vízzel felmosni. Erről azonban nagyon kevesen tudnak, másrészt ez a szokás annyira belénk égett, hogy nehezen tudunk róla lemondani, ne beszélve arról, hogy az univerzális felmosók, amik a fa padlók tisztítására is alkalmasak 8-10.000 Ft-ba kerülnek.

Mivel az állandó felmosás alapvetően nem tesz jót a laminált padlónak, a tesztünkben nem egyszerűen azt vizsgáltuk, hogy mi lesz, ha felmossuk 100 alkalommal a laminált padlót. Arra látni számtalan példát. Csak menj be valamelyik bevásárlóközpont 1-2 éves üzletébe, ahol laminált padló van.

Amit mi vizsgáltunk az arról szólt, hogy a fózolt, és a hagyományos laminált padlók között milyen eltéréseket fogunk tapasztalni a 100. felmosást követően.

Adott volt tehát 2 mintapanelünk: egy fózolt laminált padló, és egy hagyományos. Minden egyéb tulajdonságukat tekintve azonban azonosak voltak. Vastagságuk, kopásállóságuk, sűrűségük, illesztési pontosságuk. És mint a teszt közepén kiderült impregnált hordozórétegű, ami külön érdekessé tette a vizsgálatunkat.

A tesztalanyaink 2 Krono Original laminált padló volt.

A teszt időtartama 2014. április 14 – 2014. június 5. volt. Ez alkalommal 100x mostuk fel a padlókat erősen bő vízzel, ami durván 1,5-2 éves periódusnak felel meg a valóságban.

Az impregnált hdf, és az illesztési pontosság jól vizsgázott. A nút-féder egyáltalán nem vetemedett. Bár nem mértük meg a nedvességtartalmát, egyértelműen látszik, hogy az illesztési rendszer tökéletes állapotban maradt mind a hagyományos, mind a fózolt laminált padló esetében. A dekor nem kopott meg, nem színeződött el.

A hagyományos élű laminált padlónál semmiféle dagadás nem történt. Azonban a fózolt laminált padlónál az impregnálás ellenére a 60-70 alkalom után az 1 mm-es fózolt vágás valamennyire megdagadt, de nem lehet azt mondani, hogy eltűnt volna. Ez annyira nem észrevehető, hogy fényképet nem is sikerült róla csinálni.

hagyományos élű laminált padló

(Nem dagadt meg az éle a felmosástól)

Észrevehetőbb volt azonban, hogy a fózolás egy kicsit megkopott. Mivel ennél a padlónál a fózolást kiemelték azáltal, hogy külön „megfestették” ez talán nem is annyira meglepő. Ilyen szempontból talán nem jó fózolt laminált padlót választottunk. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a teszt alatt egyáltalán nem kíméltük a padlókat. Amikor felmostuk őket elég erősen odanyomtuk a csöpögő rongyot.

felmosástól megkopott fózolás

(Enyhén megkopott fózolás)

A tesztelés során látható volt, hogy a fózolásnál rendszeresen megállt némi víz, míg a hagyományos élűnél szinte úgy kellett játszani, hogy a víz az illesztésnél maradjon.

A laminált padlók jól vizsgáztak. Aminek köszönhető: jó illesztési pontosság, impregnált hdf.

Összegzés:
A laminált padlót tilos felmosni, de az illesztési pontosság, és az impregnált hdf réteg nagyon jól állja a sarat. Még a 200. alkalmat is kiállták volna. A fózolt laminált padlókat jobban megviseli a felmosás.

Hogyan használd ezt fel laminált padló vásárlásakor?
Nem akarunk bátorítani. Először is törekedj arra, hogy univerzális felmosód legyen otthon. Másodrészt a fózolt laminált padlók is jól bírják a gyűrődést, annak ellenére, hogy az ilyen laminált padlóknál a víz sokkal könnyebben meg tud ülni a mederben.

Egy konyhába szánt laminált padlónál jól jöhet a impregnált hdf, és a jó illesztési pontosság (0,1 mm), de nem kell ezt a kérdést túlmisztifikálni. Nem kell gumibetétes, teljes keresztmetszetében vizálló laminált padló a konyhába, csak jó meg kell válogatni, hogy milyen minőséget vesz az ember otthonra.

Viszont az impregnált hdf nem jelenti azt, hogy a laminált padlót fürdőszobába, vagy tartós nedvességnek kitehetjük, viszont rendkívül véd az apróbb balesetek ellen.

Ezt egyébként külön is teszteltük. Egy fózolt laminált padló élére kb 20-30 ml vizet öntöttünk, és állni hagytuk rajta 8 órán át. Az illesztések azonban a teszt végére sem sérültek.

Külön gratuláció a Krono Original laminált padlónak, mert nem biztos, hogy ezt más laminált padlók is ilyen jól tűrték volna. Mivel márkák, és márkák között óriási különbségek lehetnek, sajnos ezt a kísérleti eredményt nem tudjuk általánosítani más termékekre vonatkozóan.

Aki szeretne egy konyhabiztos laminált padlót, az nézzen szét a Krono Originál termékei között,

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017