• július

  18

  2011
 • 157
 • 50

A laminált padló vizes felmosásának átka

Azért szeretik a legtöbben a laminált padlót, mert “igénytelen”, könnyen tisztíthatóak, és könnyen tisztán lehet tartani őket. Sokak szerint, ami a kaktusz a növények között, az a laminált padló a parkettáknál. A lehető legkevesebb odafigyelést igényli. Mindezeknek azonban komoly ára van!

Én ugyanis nem mondanám a laminált padlót annyira “igénytelennek”. Igen is oda kell rá figyelni! És az első és legfontosabb, amit a laminált padlóval kapcsolatban szinte mindenkinek kivétel nélkül el kell felejtenie: vízzel felmosható!

Nem! Nem egészen!

Hacsak a kivételektől nem tekintünk el, a laminált padló az illesztések mentén nem vízálló. Az állandó vizes felmosások hatására a laminált padló illesztései rámpaszerűen fel fognak púposodni, a víztől ugyanis megduzzadnak. 1-2 év és a látvány borzasztó lesz.

Valami ilyesmi:

A legutóbb egy szokásos bevásárlás alkalmával, a családdal betértünk egy áruházba. Pont a tisztítószerek mellett mentünk el, így gondoltam egyet, és ránéztem, mit kaphatok itt fa parkettákra. Semmit, kivéve egyet, azt is laminált padlóra.

Abban nincs semmi meglepő, hogy lakkozott parketták ápolására semmit nem kaptunk, hiszen azt szakboltban kell keresni, de az igen komoly volt, mikor a laminált padló tisztítására kapható szer használati utasítására az volt írva, hogy X l vízben elkeverve lehet vele felmosni a padlót.

Köszönöm, nem! Laminált padlót szigorúan tilos felmosni, ha az az illesztései mentén nem vízálló. Ezt jobb elfelejteni! Kizárólag nedves (nem vizes!) ronggyal, moppal tisztítható. Ha van ismerősöd, aki laminált padlós, küldd tovább neki, vagy oszd meg a facebookon.

(Felmosási teszt. Nézd meg, hogy vizsgáztak laminált padlóink egy 100 alkalmas felmosási tesztben!)

Te mit használsz?

Ha te laminált padlós vagy, és azt szakszerűen ápolod, ez most itt a reklám helye. Mit használsz? Mi vált be, mit kerülsz el már messziről?

Érdemes elolvasni

Parketta fürdőszobába – “Megőrültél?” Nagy a verseny a hideg-, és melegburkolatok között. A határok, hogy melyiket mikor alkalmazzuk kezdenek elmosódni. A fürdőszobát, azonban még mindig a...
Laminált padló, parketta tisztításának 2 legfontos... Nagyon sok kérdést kapunk a laminált padló ápolásával kapcsolatban. Jobban mondva alapvetően a parketták ápolásával kapcsolatban kapunk sok kérdést, c...
Milyen alátét kell a laminált padlóhoz? Sok helyen olvashattad, hogy a laminált padló lerakásakor egy bizonyos rétegrendet kell a padló alá tenni. Szeretnénk egy kicsit segíteni neked abban,...
Recseg a laminált padló Korábban már többször is írtunk a recsegő parkettáról, és elérkezett az ideje, hogy külön foglalkozzunk a laminált padlókkal is. Az elmúlt 2 napban ug...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

50 HOZZÁSZÓLÁS

 • Gabriella
  2011-07-21, 06:05 VÁLASZ

  Kedves 2 Jepetto!

  Az írásuk nagyon meglepett. Én ugyanis egy olyan irodában dolgozom, ahol laminált padló van, és, mivel nagy a jövés menés, minimum hetente 3x fel kell takarítani, hogy kultúráltan nézzen ki. Sok olyan folt, sár, szennyeződés keletkezik, amit bizony csak szárazon, söprűvel, porszívóval nem igen tudnánk eltávolítani. Milyen tisztítási módot javasolnának ebben az esetben?

  Köszönettel:

  Havas Gabriella

  • 2 Jepetto@Gabriella
   2011-07-21, 07:42 VÁLASZ

   Kedves Gabriella!

   A klasszikus felmosás helyett moppal érdemes a tisztítást elvégezni. Ezek nedvesen kell használni, és nem vizesen, ahogy a felmosófejeket.

   A vizes felmosással a víz szinte megáll a laminált padlón, míg egy nedves moppal csak annyi nedvesség éri a laminált padlót, amennyi a tisztításhoz feltétlenül kell.

   Vannak még különböző laminált padló ápolók makacs szennyeződések eltávolítására. Ez így valószínűleg körülményesebbé teszi a tisztítást, de nem fogja károsítani.

   Viszont más kérdés, hogy a laminált padlótok az idők során milyen állapotba került, mert ha már “rámpás”, foltos, karcos a nagy forgalom miatt, akkor lehet, hogy már mindegy. Lassan lehet, hogy a csere jobb megoldás.

   Elképzelhető, hogy a laminált padló nem is ideális nektek. Magas kopásállóságú, fa mintázatú padló, ami felmosással tisztítható, akár hetente többször is, nem kopog, így nem zavarja a kollégákat a forgalmi zaj: magic floor.

   Persze a kérdés, hogy számotokra mi a fontos.

   Lényeg, hogy a padló szolgáljon, és ne megkeserítsen!

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

   • Ilona@2 Jepetto
    2016-10-25, 09:19 VÁLASZ

    Sziasztok!
    A segítségeteket kérem szépen!
    Nàlunk most egy trehàny kivitelező cég letette a laminàlt parkettàt,viszont ezt követően nem takarta le,és így àllt neki a szobàkat lefesteni.A parketta felületén minden apró rész telement festék porral,hiszen matt,és nem lekezelt lakkos,sima felületű a parketta.Amikor nedvesn felmosom,gyönyörű,viszont amikor megszàrad,kifehéredik Mit tehetnék,hoy ez eltűnjön? Nagyon köszönöm,Icu

    • 2jepetto@Ilona
     2016-10-27, 20:18 VÁLASZ

     Kedves Ilona!

     Az apró festék szemcséket a nedves feltörlés hatására elkenődtek. El tudom képzelni. Mindenképpen alapos tisztításra van szükség. A LOBA laminált padló tisztítószerét tudjuk javasolni. Keresd fel a laurum.hu-t.

     Ödv,
     2Jepetto

 • Gabi
  2011-07-21, 07:27 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!

  Ez a téma engem is komolyan meglepett.
  Most készülünk laminált padlót vásárolni gyerekszobába(4 éves a gyerek), ahol gondolom az elkövetkező években fog keletkezni egy-két olyan folt amit “szárazon nem viszek el”. Ebben szeretnék segítséget kérni hogy akkor most mivel? Mert a laminált padlóhoz ragaszkodunk, csak kérdés hogy akkor most ebből van vízálló illesztésű is, és hogy ez kb. mennyivel drágább mint a simák?

  Üdvözlettel:

  Lukács Gabriella

  • 2 Jepetto@Gabi
   2011-07-21, 07:47 VÁLASZ

   Kedves Gabriella!

   Nem kell megijedni! A klasszikus vizes felmosást kerülni kell, mert azzal csak megáll a víz a laminált padló felszínén, ami idővel folyamatosan beszivárog.

   De a nedves ronggyal, moppal történő tisztításnak nincs akadálya. De azt a “pulikutya” típusú felmosót, ami ráadásul könnyen büdösödik, el kell felejteni.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   a 2 Jepetto

  • Juci@Gabi
   2011-07-21, 10:12 VÁLASZ

   Gyere be Mantu-ba, megmutatjuk.
   Üdv Juci www. mantu.hu

 • 2 Jepetto
  2011-07-21, 08:01 VÁLASZ

  Úgy néz ki kicsit félreérthetően fogalmaztunk. Módosítottunk rajta.

  A vizes felmosást továbbra is kerülni kell, helyette kizárólag nedves ronggyal, moppal szabad tisztítani.

  Nedves, vagy vizes, ez a nem mindegy!

 • Katalin
  2011-07-21, 08:46 VÁLASZ

  Én a laminált padlón előforduló foltokat Prontó bútorápolóval lefújom és utána száraz ruhával áttörlöm. A Méhviasz nem árthat.

  • 2 Jepetto@Katalin
   2011-07-21, 18:24 VÁLASZ

   Kedves Katalin!

   Nem szokott tőle nagyon csúszóssá válni a laminált padló? Egyszer próbáltunk hasonlót kíváncsiságból, de utána pár napig csak kapaszkodva lehetett rajta menni, mert mindenki majd a nyakát törte.

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Babu
  2011-07-21, 10:06 VÁLASZ

  Én a magam részéről biztos nem tennék laminált padlót – pláne gyerekszobába.
  Csakis természeteset: parkettát, svédpadlót vagy hajópadlót… Lényeg, hogy fából legyen!

  • Juci@Babu
   2011-07-21, 10:11 VÁLASZ

   Miért nem teszel parafát, vagy sines linót. Ezek természetes anyagok, meleg hatása van, rugalmas. Az új generációs lamináltakkal sincs szerintem semmi baj. Szépek, antisztatikusak, antibakteriálisak.
   Üdv
   Juci/Mantu Kft

  • 2 Jepetto@Babu
   2011-07-21, 18:04 VÁLASZ

   Kedves Babu!

   Én alapvetően nem tartom rossz ötletnek a laminált padlót gyerekszobába. Legfőképpen azért nem mert a felnőtté válásig sok korszakot élnek meg. Először ugye legyen minden babás hangulatú, amihez hasonló sugallatú padló kell, de az iskolával már érettebbek, és a rózsaszín, babakék helyett jöhetnek a komolyabb színek. Ilyenkor könnyebb variálni, mert a svédpadlót semmiképp nem érdemes ilyen sűrűn cserélni. Persze lehet pácolni, de az azért komolyabb munka.

   A gyerekek sokat változnak, és változtatnak a környezetükön. Szerintem alapvetően jó választás a laminált padló, főleg azon szülőknek, akik szeretnek is változtatni.

   De a természetes parkettákat csak támogatni tudom, és örülök, hogy téged is ők vonzanak! Mi is így vagyunk vele.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

  • Babu@Babu
   2011-07-28, 13:42 VÁLASZ

   [A hozzászólás rossz helyre ment. Áthelyeztük! Üdv: 2 jepetto]

© Copyright 2017