A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • július

  18

  2011
 • 4748
 • 56

A laminált padló vizes felmosása helyett szakszerű tisztítás

laminált padló felmosása

Azért szeretik a legtöbben a laminált padlót, mert nem kér sokat, könnyen tisztíthatóak, és könnyen tisztán lehet tartani őket. Sokak szerint, ami a kaktusz a növények között, az a laminált padló a parkettáknál. A lehető legkevesebb odafigyelést igényli. Mindezeknek azonban komoly ára van!

Én ugyanis nem mondanám a laminált padlót annyira “igénytelennek”. Igen is oda kell rá figyelni! És az első és legfontosabb, amit a laminált padlóval kapcsolatban szinte mindenkinek kivétel nélkül el kell felejtenie: vízzel felmosható!

Nem! Nem egészen!

Hacsak a kivételektől nem tekintünk el, a laminált padló az illesztések mentén nem vízálló. Az állandó vizes felmosások hatására a laminált padló illesztései rámpaszerűen fel fognak púposodni, a víztől ugyanis megduzzadnak. 1-2 év és a látvány borzasztó lesz.

laminált padló tisztítása

Valami ilyesmi:

A legutóbb egy szokásos bevásárlás alkalmával, a családdal betértünk egy áruházba. Pont a tisztítószerek mellett mentünk el, így gondoltam egyet, és ránéztem, mit kaphatok itt fa parkettákra. Semmit, kivéve egyet, azt is laminált padlóra.

Abban nincs semmi meglepő, hogy lakkozott parketták ápolására semmit nem kaptunk, hiszen azt szakboltban kell keresni, de az igen komoly volt, mikor a laminált padló tisztítására kapható szer használati utasítására az volt írva, hogy X l vízben elkeverve lehet vele felmosni a padlót.

Köszönöm, nem! Laminált padlót szigorúan tilos felmosni, ha az az illesztései mentén nem vízálló. Ezt jobb elfelejteni! Kizárólag nedves (nem vizes!) ronggyal, moppal tisztítható. Ha van ismerősöd, aki laminált padlós, küldd tovább neki, vagy oszd meg a facebookon.

(Felmosási teszt. Nézd meg, hogy vizsgáztak laminált padlóink egy 100 alkalmas felmosási tesztben!)

Erre figyelj a laminált padló tisztítása során:

Vannak bizonyos aranyszabályok, amikre jobb, ha odafigyel az ember, mikor a laminált padló tisztítását végzi. a laminált padló felületét melanimgyanta borítja. Mivel teljesen áttetsző, alapvetően nem tűnik fel, de mivel kémiai hatásokra képes elszíneződni, fontos a megfelelő tisztítási folyamat. Később ugyanis ezt nem lehet majd helyrehozni.

Amíg csak felületi foltokról van szó, addig ez a takarítással helyrehozható, de ha ez már megfogta a melanimgyantát, sajnos nem lehet sokat tenni.

1.) Ph semleges tisztítószert használj: Sem a savas, sem a lúgos kémhatású tisztítószerek nem alkalmasak a laminált padló felmosására. A hipó, és a domestos erős lúgos hatású tisztítószer. Még kis mennyiségben sem javasolt, de a korábban domestosszal érintkezett rongy használata is kerülendő. A foszforsavat, hidrogén-peroxidot, citrusfélét tartalmazó tisztítószereket savas jellegük miatt kerülni kell. A Ph 7 semleges értékhez legközelebb álló tisztítószerek ideálisak a laminált padló tisztítására.

2.) Szálirányban tisztítsd a laminált padlót: Lehet, hogy evidens, lehet, hogy nem, de mindig a futásnak megfelelő irányban kell a tisztítást végezni. A laminált padlón ugyanis a  felületi struktúra szál irányba fut. A felületi struktúra célja, hogy a laminált padló dekorja a lehető legjobban utánozza az adott ha fa hatását. Tapintással érezhető ez a fajta enyhe érdesség a felületen. A legjobb tisztítóhatás érdekében a laminált padló tisztítása során szál irányba kell végezni a takarítást.

3.) Lehetőleg ne használj vizet: A laminált padló tisztítása során a legjobb, ha az ember higított koncentrátumokat használ. Vagyis olyan tisztítószereket, amiket némi vízzel kell elkeverni, de nem felmosóval, vagy ronggyal kell felvinni, hanem azt azonnal a laminált padló felületére kell permetezni, és száraz ronggyal eltörölni. A bona, loba tisztítószerek jó választás.

4.) Végezd rendszeresen: A laminált padlót legalább heti rendszerességgel kell tisztítani, és legalább havonta egyszer komolyabb ápolóval lekezelni. El lehet persze hagyni, de nem érdemes.

5.) Időbe lépj közbe: A makacsabb, a laminált padló felületére rászáradt szennyeződések már közel nem biztos, hogy ph semleges tisztítószerekkel takaríthatóak. Mindig időben közbe kell lépni, mert később csak lúgos, vagy savas hatású készítményekkel lehet ezeket feltakarítani, amik nem tesznek jót a laminált padló felületének. De ha az adott szennyeződés megmarta, elszínezte, vagy bármilyen formában károsította a melamingyantás felületet, már nem lesz mit tenni.

6.) Mopot használj ne felmosót: Semmiképpen ne használj felmosót. Ha mindenképpen, akkor centrifugás szerkezetűt válassz, mint a vileda, bár jobb lenne inkább elkerülni. A “szárazfelmosás” legjobban moppal végezhető. ezen nincs mit magyarázni.

Te mit használsz laminált padló tisztítására?

Mi elsősorban a LOBA termékcsalád laminált padló tisztítóját ajánljuk, de érdemes körbenézni a BONA márka tisztítószerei között is. Ezeket ugyanakkor ne keresd se a hiperekben, se a drogériákban. Kimondottan parkettás szakboltokban fogod megtalálni. Keress rá a netes a Laurum Kft bemutatótermére a neten, és keresd fel őket. Ők a LOBA forgalmazói, és még jó fejek is.

Ha te laminált padlós vagy, és azt szakszerűen ápolod, ez most itt a reklám helye. Mit használsz? Mi vált be, mit kerülsz el már messziről?

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

56 HOZZÁSZÓLÁS

 • Gabriella
  2011-07-21, 06:05 VÁLASZ

  Kedves 2 Jepetto!

  Az írásuk nagyon meglepett. Én ugyanis egy olyan irodában dolgozom, ahol laminált padló van, és, mivel nagy a jövés menés, minimum hetente 3x fel kell takarítani, hogy kultúráltan nézzen ki. Sok olyan folt, sár, szennyeződés keletkezik, amit bizony csak szárazon, söprűvel, porszívóval nem igen tudnánk eltávolítani. Milyen tisztítási módot javasolnának ebben az esetben?

  Köszönettel:

  Havas Gabriella

  • 2 Jepetto@Gabriella
   2011-07-21, 07:42 VÁLASZ

   Kedves Gabriella!

   A klasszikus felmosás helyett moppal érdemes a tisztítást elvégezni. Ezek nedvesen kell használni, és nem vizesen, ahogy a felmosófejeket.

   A vizes felmosással a víz szinte megáll a laminált padlón, míg egy nedves moppal csak annyi nedvesség éri a laminált padlót, amennyi a tisztításhoz feltétlenül kell.

   Vannak még különböző laminált padló ápolók makacs szennyeződések eltávolítására. Ez így valószínűleg körülményesebbé teszi a tisztítást, de nem fogja károsítani.

   Viszont más kérdés, hogy a laminált padlótok az idők során milyen állapotba került, mert ha már “rámpás”, foltos, karcos a nagy forgalom miatt, akkor lehet, hogy már mindegy. Lassan lehet, hogy a csere jobb megoldás.

   Elképzelhető, hogy a laminált padló nem is ideális nektek. Magas kopásállóságú, fa mintázatú padló, ami felmosással tisztítható, akár hetente többször is, nem kopog, így nem zavarja a kollégákat a forgalmi zaj: magic floor.

   Persze a kérdés, hogy számotokra mi a fontos.

   Lényeg, hogy a padló szolgáljon, és ne megkeserítsen!

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

   • Ilona@2 Jepetto
    2016-10-25, 09:19 VÁLASZ

    Sziasztok!
    A segítségeteket kérem szépen!
    Nàlunk most egy trehàny kivitelező cég letette a laminàlt parkettàt,viszont ezt követően nem takarta le,és így àllt neki a szobàkat lefesteni.A parketta felületén minden apró rész telement festék porral,hiszen matt,és nem lekezelt lakkos,sima felületű a parketta.Amikor nedvesn felmosom,gyönyörű,viszont amikor megszàrad,kifehéredik Mit tehetnék,hoy ez eltűnjön? Nagyon köszönöm,Icu

    • 2jepetto@Ilona
     2016-10-27, 20:18 VÁLASZ

     Kedves Ilona!

     Az apró festék szemcséket a nedves feltörlés hatására elkenődtek. El tudom képzelni. Mindenképpen alapos tisztításra van szükség. A LOBA laminált padló tisztítószerét tudjuk javasolni. Keresd fel a laurum.hu-t.

     Ödv,
     2Jepetto

 • Gabi
  2011-07-21, 07:27 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!

  Ez a téma engem is komolyan meglepett.
  Most készülünk laminált padlót vásárolni gyerekszobába(4 éves a gyerek), ahol gondolom az elkövetkező években fog keletkezni egy-két olyan folt amit “szárazon nem viszek el”. Ebben szeretnék segítséget kérni hogy akkor most mivel? Mert a laminált padlóhoz ragaszkodunk, csak kérdés hogy akkor most ebből van vízálló illesztésű is, és hogy ez kb. mennyivel drágább mint a simák?

  Üdvözlettel:

  Lukács Gabriella

  • 2 Jepetto@Gabi
   2011-07-21, 07:47 VÁLASZ

   Kedves Gabriella!

   Nem kell megijedni! A klasszikus vizes felmosást kerülni kell, mert azzal csak megáll a víz a laminált padló felszínén, ami idővel folyamatosan beszivárog.

   De a nedves ronggyal, moppal történő tisztításnak nincs akadálya. De azt a “pulikutya” típusú felmosót, ami ráadásul könnyen büdösödik, el kell felejteni.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   a 2 Jepetto

  • Juci@Gabi
   2011-07-21, 10:12 VÁLASZ

   Gyere be Mantu-ba, megmutatjuk.
   Üdv Juci www. mantu.hu

 • Katalin
  2011-07-21, 08:46 VÁLASZ

  Én a laminált padlón előforduló foltokat Prontó bútorápolóval lefújom és utána száraz ruhával áttörlöm. A Méhviasz nem árthat.

  • 2 Jepetto@Katalin
   2011-07-21, 18:24 VÁLASZ

   Kedves Katalin!

   Nem szokott tőle nagyon csúszóssá válni a laminált padló? Egyszer próbáltunk hasonlót kíváncsiságból, de utána pár napig csak kapaszkodva lehetett rajta menni, mert mindenki majd a nyakát törte.

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • 2 Jepetto
  2011-07-21, 08:01 VÁLASZ

  Úgy néz ki kicsit félreérthetően fogalmaztunk. Módosítottunk rajta.

  A vizes felmosást továbbra is kerülni kell, helyette kizárólag nedves ronggyal, moppal szabad tisztítani.

  Nedves, vagy vizes, ez a nem mindegy!

 • Babu
  2011-07-21, 10:06 VÁLASZ

  Én a magam részéről biztos nem tennék laminált padlót – pláne gyerekszobába.
  Csakis természeteset: parkettát, svédpadlót vagy hajópadlót… Lényeg, hogy fából legyen!

  • Juci@Babu
   2011-07-21, 10:11 VÁLASZ

   Miért nem teszel parafát, vagy sines linót. Ezek természetes anyagok, meleg hatása van, rugalmas. Az új generációs lamináltakkal sincs szerintem semmi baj. Szépek, antisztatikusak, antibakteriálisak.
   Üdv
   Juci/Mantu Kft

  • 2 Jepetto@Babu
   2011-07-21, 18:04 VÁLASZ

   Kedves Babu!

   Én alapvetően nem tartom rossz ötletnek a laminált padlót gyerekszobába. Legfőképpen azért nem mert a felnőtté válásig sok korszakot élnek meg. Először ugye legyen minden babás hangulatú, amihez hasonló sugallatú padló kell, de az iskolával már érettebbek, és a rózsaszín, babakék helyett jöhetnek a komolyabb színek. Ilyenkor könnyebb variálni, mert a svédpadlót semmiképp nem érdemes ilyen sűrűn cserélni. Persze lehet pácolni, de az azért komolyabb munka.

   A gyerekek sokat változnak, és változtatnak a környezetükön. Szerintem alapvetően jó választás a laminált padló, főleg azon szülőknek, akik szeretnek is változtatni.

   De a természetes parkettákat csak támogatni tudom, és örülök, hogy téged is ők vonzanak! Mi is így vagyunk vele.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

  • Babu@Babu
   2011-07-28, 13:42 VÁLASZ

   [A hozzászólás rossz helyre ment. Áthelyeztük! Üdv: 2 jepetto]

 • Babu
  2011-07-21, 10:06 VÁLASZ

  Ja, egyébként valóban sokan azért választják a laminált padlót, mert azt hiszik, felmosható. :o)

 • Juci
  2011-07-21, 10:09 VÁLASZ

  Kedves Jepettók!
  Nagyon tetszik az oldalatok, csak így tovább.
  Ajánlom figyelmetekbe, ill. mindenki figyelmébe az általunk forgalmazott Meister laminált padlókat.
  A Masterclicc Plus klikkrendszernek hála, a rövid élek mechanikus illesztésének köszönhetően, a panelek a rövid oldalon is fixen záródnak. Igy a víz sem tud beszivárognia az élek mentén. Nyilván a felmosórongyot alaposan ki kell csavarni minden felmosásnál. Felázás ill. az élek felpöndörödései miatt reklamációs esetünk még nem volt. Gyertek, nézzétek meg a termékeket bemutatótermünkben! Mantu Kft Röppentyű u.73.
  Üdv
  Faragó Juci

 • Zsuzsi
  2011-07-21, 14:57 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Nekünk 2 éve van laminált padló 1 szobában. Tavaly nyáron kilyukadt a radiátor,a fele szoba elúszott – a padló alatt-,mire a szomszéd szólt,hogy ázik. (Éppen nem tartózkodtunk a lakásban huzamosabb ideje.) Szerencsére fel tudtuk szedni sérülésmentesen és vissza is tudtuk rakni,úgy, hogy nem látszik semmi.
  Én egyébként nedves moppal törlöm fel,inkább a por,mint a kosz miatt.
  Üdv a 2 Jepettonak a jobbnál jobb ötletekért!

 • Krisz
  2011-07-21, 20:37 VÁLASZ

  Üdv Mindenkinek!

  Én nehezen szántam rá magam a laminált padlóra, de végül az lett. Nedves mopot használok, 3 naponta feltétlen, hisz van pár macsek. Viszont ami nekem bevált, az az ecetes víz. Először bevásároltam minden laminált padlóhoz való készítményt, viaszos ápolót stb., de nagyon nem váltak be, ugyanis hiába gyönyörű a tisztítás után, amint mászkálni kezdünk rajta, meglátszik a lábnyomunk, teljesen maszatosnak tűnik az egész, engem nagyon idegesített, mert állandóan koszosnak tűnt. Szóval addig szép, míg nincs használatba véve. Bele is gondoltam, egy ilyen “műanyag” felületet minek viasszal kezelni? Egy spriccelős flakonba bekeverek ecetet vízzel, s azzal fújom le a mopot kiöblítés után, a “műanyag” padló felület ragyogó fényes és antisztatikus lesz tőle. A szagokat is elveszi, mop sem büdösödik be.

  Üdv: Krisztina

 • Nóra
  2011-07-23, 08:31 VÁLASZ

  Sziasztok!

  A mi jelenlegi házunkban kő van mindenhol, egy Karcher gőztisztítógéppel szoktam felmosni, amihez nem kell vegyszer csak desztillált víz. Eddig úgy vettem észre alig marad nedves és nagyon gyorsan felszárad. Ám építkezünk, és az új házba már laminált padlót tervezek. A kérdésem, hogy szerintetek használhatom majd továbbra is a gépet (mert higiénikus, a gőz magas hőfoka miatt, vegyszermentes, egyszerű és gyors), vagy elfelejthetem.

  Válaszotokat előre is köszönöm,
  Nóra

  • 2 Jepetto@Nóra
   2011-07-23, 08:54 VÁLASZ

   Kedves Nóra!

   Akik gőzölős mopokat használtak a laminált padló tisztítására azok sok esetben számoltak be eldeformálódásról. Éppen ezért én nem javaslom!

   Bár bevallom saját tapasztalatom nincs-e téren.

   De reális, ha azt vesszük, hogy a padló hirtelen milyen “klímaváltozásoknak” lesz kitéve.

   Ez a kérdés már nem egyszer felmerült, úgy hogy ennek komolyabban utána fogunk járni.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Orsi
  2011-07-25, 18:22 VÁLASZ

  Kedves Jepettok és többiek!

  Zavarban vagyok. Eddig azt hittem, a mopp az a “pulikutya típusú” felmosó. A fentiek szerint nem. Nem tud valaki belinkelni egy képet, hogy mire gondoltok?
  Nálunk egyébként laminált padló van, sajnos néhány helyen meglátszik rajta a nemisolyanbővizes felmosás. Meg ahol kifolyt a víz a mosogatógépből:(
  Még egy kérdés: a parketta hogy viszonyul a vízhez?

  Előre is köszönöm a segítségeteket!

  Üdv: Orsi

  • 2 Jepetto@Orsi
   2011-07-25, 19:18 VÁLASZ

   Kedves Orsi!

   Egy mop így néz ki:
   parketta tisztító mop

   A másik kérdésedre nagyon nehéz válaszolni, mert nagyon általános. Mert nemcsak attól függ a válasz, hogy milyen típusú parkettáról van szó, hanem attól is, hogy milyen fa alapanyagú a parketta.

   Ha általánosságban érdekel, akkor a válasszal sajnos várnod kell, mert azt hosszú kifejteni.

   Ha valami konkrétumot tudsz mondani, akkor könnyebb lenne segíteni.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Anett
  2011-07-28, 11:52 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Mi éppen most lettünk túl a lakásfelújításon. A gyerekek szobájába laminált parkettát tettünk az eddigi padlószőnyeg helyett. Nagyon tetszik nekik is, nekünk is- sokkal elegánsabb, vagányabb lett mindkét szoba. És tulajdonképpen csak a rajta levő szőnyeget kell cserélni ha az ember változtatni szeretne.
  A nappaliban is cseréltünk laminált parkettát, mert azzal pont úgy jártunk, mint a képen, felpúposodott, és tiszta karmolás lett. Most magasabb kopásállóságút és vastagabbat választottunk, és mostmár nem mosom fel vizes ruhával…
  Én egy Bona nevezetű fapadló tisztító szerkentyűt használok a tisztításra. Van rajta egy kis tartály, abban van a folyadék amit hozzá adnak, a nyelén van egy kis spriccelő, amivel fújok elé ebből a szerből, és szépen feltörlöm. Nem marad foltos, nem vizes, pillanatok alatt felszárad, és a fej olyan lapos, hogy a bútorok alá is befér. Ha elkoszolódik, akkor egy tépőzár segítségével leveszem, kimosom, és mehet vissza. Ja, és nem csúszik a felület a takarítás után. Nagyon praktikus. 10 000 Ft körül vettem, folyadékkal együtt, amiből kevés kell.

  Kellemes napot mindenkinek!

  • 2 Jepetto@Anett
   2011-07-28, 12:34 VÁLASZ

   Kedves Anett!

   A pontos neve Bona spray mop. aki nem ismerné, itt tud utána nézni: Bona padlóápoló

   Derűs, kreatív napot!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Gyöngyi
  2011-08-26, 12:34 VÁLASZ

  Kedves Jepettók!

  Köszönöm ezt az oldalt, rengeteget segítettetek, mind a színválasztásban, mind a parkettázásban. A ti szabályaitokat figyelembe véve, de rendkívül kevés pénzből kellett egy szoba felújítását megoldanunk a festéstől a parkettázásig. Tudom, hogy azt mondtátok, aki nem jártas a barkácsolásban az ne álljon neki sajátkezüleg, de az előbb leírt problémák miatt inkább jobb minőségű parkettát vettünk és magunk tettük le. A D-vel kezdődő boltban 15 év garanciával 31 -es kopásállóságú 7mm-es Country Tölgy laminált parkettát vettük és biztos vagyok benne, igazatok van, a jobb minőséggel könnyebb dolgozni. Bíztam párom ügyességében, aki jól tud mérni vágni, viszont illesztgetni türelmetlen, én pedig pattintgattam. Persze nagyon nehéz volt így is, ha lehetett volna biztos titeket választottalak volna, de azért kicsit büszke is vagyok magunkra, hogy sikerült és ezt nektek köszönhetem. Remélem egyszer eljön az idő és nem magam csinálom, addig kérhetnék még egy pici segítséget? Most egy 30 nm nappalit laminált padlózására készülünk, van e valami extra amire ilyen nagy területnél figyelni kell? Segítségüket előre is köszönöm.
  Tisztelettel Gyöngyi

  • 2 Jepetto@Gyöngyi
   2011-08-26, 13:15 VÁLASZ

   Kedves Gyöngyi!

   Örülünk a sikereiteknek, és annak, hogy hallgattattok ránk, és inkább jobb minőségű laminált padló mellett döntöttetek.

   Hacsak nem extrém méretarányú (1mx30m) a szoba a dilatációra elég a széleken figyelni, ahogy eddig. Szép aljzat, pontos, stabil illesztések, és minden rendben lesz. Csak így tovább!

   Remélem az ápolásra is figyelni fogtok!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

   • Gyöngyi@2 Jepetto
    2011-08-29, 05:47 VÁLASZ

    Kedves Jepettók!

    Nagyon köszönöm a választ, nem extrém . Valamelyik hozzászólónak volt itt olyan önadagolós mop parkettához, ha mindennel kész leszünk azt hiszem beszerzünk egyet, mert ilyen nagy felülethez már érdemes, de egyébként soha nem mossuk vízzel, amit a konyhában a régi tulaj hagyott laminált padlót az 6 mm volt, de nem is ez a legnagyobb baja, hanem mint azt ti is mutattátok az illesztéseknél fel van domborodva. Majd egyszer az is le lesz cserélve, előbb a szőnyegpadló. Még egyszer köszönöm. Kanizsainé K.Gyöngyi

 • Éva
  2012-09-13, 17:00 VÁLASZ

  Kedves 2 Jepetto!
  A napokban szeretnénk kitisztíttatni az ülőgarnitúrát, a tisztító cég honlapján azt ajánlották, hogy ha laminált padlónk van kezeljük le valamivel, mert a készülékükből óhatatlanul kifolyhat a víz és felelősséget nem vállalnak a padló épségéért. Csak az a baj,hogy azt nem írták mivel kezeljük le?! Tudnátok ajánlani valamit?
  Előre is köszönöm Éva

 • Tündi
  2013-05-15, 21:06 VÁLASZ

  Kedves Jepetto!

  Gondom van a sötét színű laminált parkettámmal,kérlek adj tanácsot!Lakás vásárlás után mi fejeztük be a belső munkákat,mivel adott volt a szakember a családban.Elég nagy területen,a hálóba és a nappaliba sötétbarna laminált parketta került.Próbáltuk a munka folyamatokat úgy ütemezni hogy a vége felé legyen a parketta letétele,meg le is terítettük utána kartonokkal papírokkal és régi szőnyegekkel amíg minden munkálat befejeződött de sajnos a munkáknál keletkezett por és kosz így is beterítette a laminált padlót.
  Nagyon el vagyok keseredve,mert hiába törlöm fel nedves ronggyal és hiába új minden,a parketta továbbra sem akar tisztává válni és úgy néz ki mint egy ezer éves elnyűtt dolog.Már többszörösen körbe takarítottam a lakást,tehát már amiatt sem koszolódhat hogy esetleg a többi helység poros,de hiába töröltem már fel százszor ,fakó színe van fehéres foltokkal.
  Olyan mintha fehér falfestékes vízzel lett volna fel törölve ,pedig az nem lehet hogy festék került rá mert akkor még nem volt le téve.A parketta magas minőségű,tehát minőségbeli problémák miatt elméletileg nem lehet.
  Én arra gondolok hogy a szőnyeg ami rá volt terítve hogy védje össze gyűjtötte a port és ezáltal a parkettába jól beivódott.Kérlek adj ötletet hogy mivel tudnám szépen fel takarítani.

  Válaszodra várva.

  Köszönettel:

  Böröcz tünde

 • dave
  2014-07-30, 23:27 VÁLASZ

  Üdv laminat padlót lehet porszivozni? Erről még nem esett szó előre is koszi :” dave

  • 2jepetto@dave
   2014-08-01, 10:35 VÁLASZ

   Kedves Dave!

   Természetesen, sörtével!

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Ferenc
  2014-10-20, 21:46 VÁLASZ

  Kedves Jepetto Stúdió!

  A cikk arról szól, hogy felmosni nem szabad a padlót az illesztések miatt, és csak nedves, nem vizes ronggyal, moppal tisztítható, de tisztítást nem részletezik. Pontosan hogyan kell tisztítani a laminált padlót? Ha a mop-ot teljesen, erőből kicsavarom (már hajlik a vödör:), akkor is marad nedvesség a padló felszínén. Több oldalon is olvastam, hogy a Sofix Laminat megfelelő szer az ápolásra és tisztításra, de azt is vízzel kell elkeverni. létezik olyan tisztítási eljárás, melynél teljesen el lehet hagyni a vizet?

  Köszönettel:

  Ferenc

  • 2jepetto@Ferenc
   2014-10-21, 08:40 VÁLASZ

   Kedves Ferenc!

   A laminált padló tisztítására a Loba, és a Bona termékeket szoktuk javasolni. Vannak közte napi takarításra, és mély tisztításra való tisztítószereik is. A Loba termékei között vannak víz nélküli tisztítószerek.

   A mop nem az a csavarós felmosó, legalább is a mi szemünkben. A mop a lapos felmosó. Érdemes beszerezni egy centrifugás felmosót, ami tényleg jó szárazra facsarja a felmosót.

   A padlót magát pedig mindig szálirányba kell tisztítani, különösen a fózolt, szinkronstrukturált laminált padlók esetében.

   Üdv,
   2 Jepetto

   • Ferenc@2jepetto
    2014-10-21, 18:44 VÁLASZ

    Köszönöm szépen a kimerítő választ!

    Üdvözlettel:

    Ferenc

 • Ferenc
  2014-10-25, 16:11 VÁLASZ

  Kedves laminált padlót használók!

  Hasznos tanácsokat olvastam, kaptam ezen az oldalon, és szeretném megosztani, hogy én milyen módszert alkalmazok. Lehet nem én vagyok az első, de mégis szeretném leírni.
  Szóval beszereztünk a cikkben és a hozzászólásokban is említett lapos, mikroszálas mopot (Leifheit). Nem a legdrágább verzió, úgy lehet vele öblíteni, hogy félbehajtva, a két felet egymáshoz préselve jön ki belőle a víz. Hiába vesz fel kevés vizet, így is soknak találtam, ami rajta maradt. korábban a családban volt lábbal kinyomható mop, de az is elég vizes maradt. Aztán utánanéztem, hogy lehet-e olyan tisztítószert kapni, aminél mellőzni lehet a víz használatát. Természetesen lehet, a gyártói leírások szerint azok is vízbázisúak. A Bona és Loba kínálatában van szórófejes termék, innen jött az ötlet, hogy egy koncentrátumot vízzel higítva betöltöttem egy üres szórófejes flakonba. ezt szóróm közvetlenül a padlóra, vagy a mop-ra. Így biztosan ködnedves lesz a felmosó:) Egy hátárnya van, hogy mivel öblítés nem történik, nagyobb felület felmosása után itt ott szösz maradhat, amit összeszedett a mop, alapos porszívózást követően is, de azt már kézzel fel lehet szedni. Nálunk a konyhába is laminált padló került, mivel albérletben lakunk, és nem volt választásunk. Ott értelem szerűen sokkal mocsokosabb lesz a padló mint a lakás többi részében, de itt is bevált a módszer, és kellően tiszta lett, még a feleségem is elégedett volt. A felmosás után bedig egy száraz mop-ot használok szárazra törlésre. Elsőre egy kicsit macerás, de nekem bevált:) Próbálják, remélem Önöknek is tetszeni fog. Még egszer köszönöm jepetto 2 tanácsait is.

  Üdvözlettel:

  Ferenc

  • 2jepetto@Ferenc
   2014-10-26, 01:07 VÁLASZ

   Kedves Ferenc!

   Köszönjük, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Még ha macerásabb is a szakszerű ápolás, bőven meg fogja hálálni azt a laminált padló.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Edit
  2015-01-20, 12:07 VÁLASZ

  Kedves Jepetteo !

  Nálunk magasfényű laminált parketta van a nappaliban. Nagyon szép, amíg nem lépünk rá ! Családom nehezen szokta meg, hogy csak “tutyiban” lehet használni. Nem is tudjuk maradéktalanul betartani. Következmény azonnal foltos lábnyomos a padló.
  Az én tisztítási módszerem, ami nem tökéletes és fárasztó is.
  1.) Porszívó-, vagy partvissal történő portalanítás
  2.) Prontóval való “fújás ” azonnali “szálírányú” mop dörzsölés.

  Elfogadható az eredmény, de nem szép. Ha tudnak könnyebb és eredményesebb tisztítási módot, segítenének vele!

  Üdvözlettel: Edit

  • 2jepetto@Edit
   2015-01-20, 21:37 VÁLASZ

   Kedves Edit!

   A Protnó iszonyatosan csúszóssá teszi a laminált padlót, inkább a Loba padlóápoló család termékeit tudnám javasolni. Találni köztük általános tisztítót, és mélyalapozót is. Korábban a Haronak volt még jó ápolószere, de sajnos az már megszűnt.

   Mindenképpen érdemes a Lobával egy próbát tenni. Szerintem nem lesz csalódás.

   Ha gond van a beszerzéssel, szívesen segítünk.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Ildikó
  2016-03-09, 14:56 VÁLASZ

  Segítséget kérek. Laminált padlóm van, bükk színű és sajnos egy kb 70 cm sugarú körben több éve gurulós széket használtunk, így ott szinte szürke lett. Nagyon csúnyán megkopott a padló, olyan, mintha csiszoló papírral csiszoltam volna fel. Hiába kentem Sofix-al, semmit nem változott. Mivel tudnám helyre hozni, vagy legalább kevésbé láthatóvá tenni? Előre is köszönöm az ötleteket!! 🙂

  • 2jepetto@Ildikó
   2016-03-10, 10:50 VÁLASZ

   Kedves Ildikó!

   Ilyen mértékű kopást nem lehet helyrehozni. A javitópaszta ide édes kevés. Cserélni kell a sérült elemeket. Ha maradt a lerakásból korábban, akkor érdemes kicserélni a sérült elemeket, vagy felszedni az egészet, és úgy újra rakni, hogy a sérült elemek olyan helyre kerüljenek, ahol nem látható (pl:szekrény alá), persze ez nem túl elegáns, de sos megoldásnak megfelelő.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Kriszta
  2016-03-29, 18:25 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!

  Kb. 7-8 éves laminált padlónk recseg a lépésekre, ami egy 6 hónapos kisbaba mellett nem túl szerencsés, ha osonni szeretne az ember 🙂
  Az évek során, ha nem is bő vízzel, de nem is nedves moppal volt tisztítva. Egyik ismerősünk most azt ajánlotta, hogy Sofix méhviasz tartalmú felmosót próbáljuk egy rongy segítségével az illesztések közé juttatni, mert azok elvannak kopva. Csak simán, víz nélkül.
  Ez kb. 1 hete történt és a recsegés már csak néhány helyen hallható és nem olyan mértékű. Nyilván csúszósabb, de gondoltuk, ha felmossuk megoldódik.
  Viszont a wenge színű laminált parkettánk egy merő maszat mindenhol, hiába mostuk fel a szintén ajánlott Alex felmosóval.

  Leakartuk cserélni a recsegés miatt, de előtte még ezt kipróbáltuk.
  Valamivel el lehet tüntetni a felületéről ezeket a maszatokat?

  Még egy kérdés. A Magic Floor lényegében olyan mint a linóleum csak öntapadós és korszerűbb? Ha erre a parkettára tennénk megszüntetné a recsegést.

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Kriszta

 • Audrey
  2016-04-08, 09:19 VÁLASZ

  Kedves Mindenki!
  9 eves a laminalt padlonk. Kozepkategorias, diegoban vettuk, kastelytolgy. Mindenhol ez van, a konyhaban is. Kb ket naponta mosok fel, ket gyerekem van. Viledas felmosot hasznalok, nem mop, es sofixot. Semmi baja, nem puposodott fel. Kicsavarom, amennyire tudom, de nem szaraz egyaltalan.

 • Kati
  2016-05-06, 13:44 VÁLASZ

  Sziasztok!

  S.o.S csúszik a laminált parkettánk!!! Mivel szüntethetném meg?
  a 2éves kisfiam úgy közlekedik mintha műjégpálya lenne a lakás.
  mit tegyek?
  Nagyon köszönöm.

  • 2jepetto@Kati
   2016-05-12, 08:20 VÁLASZ

   Kedves Kati!

   Elnézést a lassabb válaszért, egy kicsit el vagyunk havazva. A laminált padlók csúszásállóságát különböző szabványok szerint szokták mérni. Ezek alapján sorolják őket különböző R kategóriákba. Általában R10-es a lamináltok csúszásállósága, ami nem a legjobb érték (ha például fürdőről van szó), de szobákban megfelelő szokott lenni. A felületi struktúra is javíthat ezen. A fő kérdés, hogy mivel lett a padló felmosva, ápolva, mert a csúszásért valószínűleg az felel. Mindig semleges ph értékű felmosót kell használni a laminált padlóra (nem lehet sem lúgos, sem savas), ha olajos az meg még rosszabb. Hívjátok fel a gyártó információs számát, és ott kérjetek segítséget. Sajnos nem tudom mivel lett lekezelve, ápolva. Szerintem a LOBA általános laminált padló tisztítója semlegesítheti a korábbi felmosó maradványait.

   Üdv,
   2Jepetto

   • Kati@2jepetto
    2016-05-12, 20:12 VÁLASZ

    Kedves 2Jepetto!

    Köszi a választ adtál reményt! Mások azt mondták, ennek a padlónak harangoztak…
    AJAX felmosót használtam eddig… sajnos sosem figyeltem egyeltalán szabad-e?!?
    a Lobát hol szerezhetem be???
    Nagyon köszönöm,hogy írtál!
    Kati

    • 2jepetto@Kati
     2016-05-12, 21:49 VÁLASZ

     Kedves Kati!

     A Laurumos srácokat kell keresni, Budapesten van üzletük. Részletek: http://www.laurum.hu/kapcsolat

     Nem mondom, hogy működni fog, de lehet, hogy a korábbi padlóápoló tett neki rosszat, ha R10-es a csúszásállósága, akkor az azért még nem műjégpálya.

     Üdv,
     2Jepetto

 • Alexandra
  2016-08-02, 21:51 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Teljesen sima, MATT felületű (classic touch) laminált padló tisztítására milyen tisztítószert ajánlanátok?
  Most raktuk le újonnan a padlólapokat. Korábban csak fényes felületű laminált parkettánk volt, így nincs tapasztalatunk a szép eredmény elérésében a tisztításnál. Jelenleg úgy tűnik, hogy nehezebb ezt a matt felületet foltmentesen szépre törölni, mint a fényeset.

  Előre is köszönöm.

 • Krisztina
  2016-10-17, 19:31 VÁLASZ

  Sziasztok!azt szeretném megtudni,hogy kell laminált felületet fertőtleníteni?lehet Domestost használni?A klór nem teszi tönkre a felületet?Nem szabadul fel káros anyag a vegyszer hatására? Válaszotokat előre is köszönöm!

  • 2jepetto@Krisztina
   2016-10-24, 19:58 VÁLASZ

   Kedves Krisztina!

   Savas, lúgos kémhatású anyagot a laminált padló tisztítására nem ajánlott használni. Amire szükséged van az egy ph semleges tisztítószer. De mit értesz pontosan fertőtlenítés alatt? Mert vannak kimondott fertőtlenítőszerek, amik tartós használat során nem tesznek ugyan jót a laminált padlónak, de esetenként (pl:negyedévente) el tudják viselni. Vagy szóba jöhet az ózongenerátoros fertőtlenítés is, amihez még a padlóhoz sem kell nyúlni. De gondolom azért nem ilyen szintű fertőtlenítésre gondoltál.

   A laminált padló tisztítására a Bona, Loba márkák termékeit szoktuk ajánlani.

   Üdv,
   2 Jepetto

© Copyright 2017

SZERESS MINKET A FACEBOOKON IS: