A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • február

  21

  2016
 • 1211
 • 5

Laminált padló előszobába: lehet szívás és áldás is

Gyakran szegezik hozzánk a kérdést, hogy előszobába rakhatnak-e laminált padlót? Ha bárhol azt a választ kapod erre a kérdésre, hogy igen, csak legyen jó kopásállóságú, vagy nem, mert nem elég strapabíró, jobban teszed, ha onnan tovább állsz. A laminált padló az előszobába rakható, és nem is.

Nem jó a kérdés!

A jó kérdés, a kérdés jó megközelítése valahogy így néz ki: Az ÉN előszobÁMba rakható laminált padló?

Minden helyiség padlóválasztása egyéni életviteltől függő. Beszélhetnénk akár konyháról is. Hiába vannak szabvány paraméterek, amik azt állítják egy laminált padlóról, hogy hú de király, te lehet, hogy utálnád az előszobába, vagy éppen lehet, hogy többé mást el sem tudnál képzelni. A laminált padló választásának tucatnyi szempontja van, aminek a többsége egyén függő, és nem helyiség függő.

eloszoba_laminalt

Mások vagyunk, másképp élünk, mások a szokásaink!

Ismerek olyan családot, akik a házuk megépülése óta szinte mindig a garázsbeállón keresztül közlekednek, és a klasszikus előszobát így szinte alig használják előszobaként, inkább csak folyosóként. De van olyan család is, ahol külön tároló híján az olykor sáros babakocsit az előszobán keresztül kell a lakásba vinni.

Szóval akkor most mindkét félnek mondjam azt, hogy a 32-es “kopásállóságú” laminált rakható már előszobába is? Frászt. Vagyis rakható, nem tiltja meg senki, csak GONDOLD ÁT!

Gondold át a hétköznapokat. Ha esik, és hazamész, ha havas a cipőd, és hazamész. Ha te biciklivel jársz, és hazamész. Ha kutyád van, és sárosan hazaviszed. Ha a családod karácsonykor meglátogat, és ebéded adsz 15 főre.
Ha rendelsz egy hűtőt, és házhoz hozzák? Egész télen egy felmosóvödör is lesz az előszobába, vagy ezt a saras/havas cipő dolgot meg tudod oldani másképp? (Egyébként az oldalunkon már arról is írtunk, hogy hogyan old meg a saras cipők tárolását, ha parkettázott előszobád van.)

De miről is beszélünk? Előszoba? Szélfogó? Folyosó?

Van, hogy egy lakás szerves része az előszoba, olyannyira, hogy azon szinte 20-40 alkalommal is áthaladunk. Egyszerűen így jutunk el a fürdőbe, vagy a másik szobába. De akad olyan elrendezés is, ahol az előszobát, csak ki-be járáskor használjuk. Előbbinél kit zavar, ha a cipőket egymás mellett tároljuk egy lecsöpögtetőn, de utóbbinál már erősen szúrhatja a szemünket.

Itt az előszoba csak belépésre használt:
eloszoba_nem_hasznalt

Itt az előszoba a lakás szerves része:
eloszoba_hasznalt

Azt is érdemes megnézni, hogy mi lesz az előszoba funkciója. Őszinte leszek veled. Én a jelenlegi lakásomban utálom a cipőket nézegetni az előszobába. Még a falon lógó kabátokat is. Amennyire lehet megpróbálom őket száműzni, bár két gyerek mellett ez nehezebb. De hozzá kell tennem azért, hogy nálunk az előszoba a lakásunk szerves része, a nappalival teljesen összekötöttük, leszedve az ajtót, és egybe futtatva a padlón a laminált padlót.

Alapesetben azt mondtam volna, hogy a mi előszobánkba nem való a laminált padló. De annyira kellett a lakásnak ez az egybenyitott előszoba, ami ráadásul a lakás másik felébe visz, így naponta 50-70 alkalommal is használjuk, hogy meghoztuk a szükséges áldozatokat. A cipő még a lépcsőházban lekerül rólunk, és erre bizony a vendégeket is megkérjük. Nem akartunk alternatív megoldást, mint a Magic floor, vagy az Expona, mert akkor ezt kellett volna tennünk az amerikai konyhás nappalinkba is, de ezt nem akartuk.

Szóval ne a kopásállóságon görcsölj!

Nyilván minimális paramétereknek meg kell feleljen a laminált padló, de ezen nem kell sokat görcsölni.

IC2-as ütésállóság
AC3-es kopásállóság (jobb AC4)
32-es igénybevételi osztályú
8 mm vastagság
Impregnált HDF (vagy clickguard kezelés lerakáskor)
min. 850 kg/m3 HDF sűrűség

Ezen a laminált padlón még a Windows is gond nélkül futna:) Tovább a technikai paramétereken nem is kell görcsölni.

Ha átgondolod ennek a helyiségnek a saját életviteledre vetített használatát, és az jön ki belőle, hogy ti komolyan fogjátok gyötörni a padlót, akkor talán jobb nemet mondani a laminált padlóra. A legfontosabb, hogy gondold át, hogy az előszobát hogyan használod, mire használod, milyen szerepet tölt be a lakásba, milyen funkciókat szánnál neki.

A laminált padló lehet egy jó választás az előszobába, ha a döntést átgondolva hozod meg, de ha csak pusztán arra hagyatkozol, hogy azt írták a neten, hogy jó kopásállóságú mehet az előszobába, akkor lehet, hogy a való életben a hajadat fogod tépni miatta. Ezt egyrészt miattad sem akarom, másrészt nem akarom, hogy a te esetleges rossz döntésed legközelebb egy barátodat, ismerősödet rossz irányba vigye.

Ha pedig elakadtál, vagy bizonytalan vagy, itt bátran kérdezhetsz! De a laminált padló vásárlás aranyszabályait kötelező átolvasnod!

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

5 HOZZÁSZÓLÁS

 • Évi
  2016-03-14, 19:28 VÁLASZ

  Kedves Jepetto-k!

  Nagy örömmel barangoltam a cikkeik között. Nagyon hasznosak tanácsaik! Bátorítottak, hogy ha elakadék írjak! Írok és segítséget/tanácsot kérnék. Lakásfelújítás előtt állunk. Egy földszinti panellakást vettünk meg. Ez a lakás már az újabbak közé tartozik, ahol az előszoba, az étkező és a közlekedő egy légtér kb. 13m2. Ehhez a térhez kapcsolódik a konyha is egy átjáróval. Jelenleg járólappal borított ez a tér, amit mi hidegnek ítéltünk, így kezdtünk el alternatív megoldásokon gondolkodni. Az lenne a kérdésünk, hogy ebben az esetben mit javasolnának nekünk. Válaszukat előre is köszönöm! Zakar Évi

  • 2jepetto@Évi
   2016-03-17, 09:10 VÁLASZ

   Kedves Évi!

   Én a következőt látom magam előtt:
   – Fszi a lakás vagyis sok hideget kap alulról a padló
   – Fszi a lakás így sok piszkot/sarat behordhatok a lakásba, mert csak egy kis táv választ el az utcától
   – Fszi a lakás így nem igazán tehetem meg, hogy kint vegyem le a cipőt, és ott tároljuk, mert az egész ház azt fogja nézni (Nekünk ráadásul babakocsis babánk is van.)

   Amit szeretnék:
   – Legyen a padlóm melegebb
   – Bírja, hogy télen havas csizmával kell bemenjek a lakásba (Nekem például babakocsit is be kéne tolnom)
   – Legyen egységes a helyiség burkolata a 13 m2 légtérrel (Lakásmérettől függően, akár az egész lakással.)

   Verzió 1:
   Parafával alászigetelt modul vinil padló (Magic floor vagy Expona)
   Előnye: Bírja a megpróbáltatásokat, akár mint a járólap, nem kopog, vízálló, szép fa hatású, egységes teret kapok.
   Hátránya: Ne fa, hanem vinil, csak mikrofózolt (szeretem a fózolást), és az egész lakásban nem biztos, hogy szívesen látnám. Költséges.

   Verzió 2:
   Vinil parafa padló (pl:Wicanders):
   Előnye: Még jobb hőszigetelés, az előzőnél egyszerűbb, és olcsóbb kivitelezés
   Hátrány: A felülete még mindig vinil, a padló nem olcsó.

   Verzió 3:
   Burkolatváltás: Előszobai belépő rész (verzió 1-2), további rész kedvenc melegburkolatok egyike.
   Előnye: Jobban variálhatok a többi helyiséggel, akár jobban pénztárcához igazíthatom.
   Hátrány: Nincs meg az egységes tér
   (Ha látnék alaprajzot jobban el tudnám ezt dönteni.)

   Nagyon fontos az, hogy ti mit vártok el a padlótól, hogyan fogjátok azt használni. Én itt 3 verziót hoztam, mindhárom jár némi kompromisszummal, de ez mindenkinél más. Illetve mindenki másképp hoz meg bizonyos kompormisszumokat. De remélem, hogy segít a döntésben.

   Üdv,
   2Jepetto

   • Évi@2jepetto
    2016-03-17, 10:19 VÁLASZ

    Kedves 2 Jepetto!

    Köszönöm a kimerítő választ! 🙂
    Nagyon szívesen küldök alaprajzot. A vinil padlóban eddig nem gondolkodtunk (nem tudtuk a különbséget), de nem zárkózunk el ettől a megoldástól. A cipő kint hagyása nálunk is opció, mert a lépcsőház speciálisan van megoldva. 🙂 A lamináltat pedig azért is néztük, mert van kőhatású belőle, ami nekünk nagyon tetszik és a konyhában is el tudnám képzelni. Létezik a vinilből is ilyen? Olvastam az egyik cikkekben, hogy tervezésre is van lehetőség nálatok. Ez hol, hogyan valósítható meg?
    Előre is köszönöm a választ!
    Szép napot!
    Évi

    • 2jepetto@Évi
     2016-03-17, 12:44 VÁLASZ

     Kedves Évi!

     Az, hogy az előtérben megoldott a cipővel járó gond (kavicsok,sár,víz), sokat könnyít a dolgon. Tényleg szóba jöhet a laminált is. Itt tényleg az a fontos, hogy mivel akartok, és tudtok kompromisszumot kötni. A kőhatású laminált is jól néz ki, de jobban kopog, és kevésbé meleg, mint a vinil parafa. Ugyanakkor olcsóbb megoldás. Utóbbiból is van kő mintás ugyanakkor.

     A padlóválasztást lehet úgy is kezdeni, hogy elképzelsz hétköznapi élethelyzeteket az életedből. Főként, ami kapcsolódik a padlóhoz, és megnézed az adott helyzetben, hogy a padló milyen tulajdonságai kerülnek előtérbe, és azok milyen előnyt, hátrányt okoznak, amikkel esetleg meg kell barátkoznod.
     Az, hogy milyen a kopásállóság, és egyéb, persze fontosak és erre is figyelni kell, de van hogy két padló között nem ez dönti el, melyik lesz a befutó, mert ugyanazt tudják technikailag.

     Pl: Gyerekszoba. Laminált padló: A gyerek épít egy fél méteres tornyot fa kockákból, majd szépen összedönti. Ez elég hangos lesz. Gond-ez, vagy sem. Vagy a laminált nem a legmelegebb melegburkolat, a kisfiam pedig biztos, hogy télen is állandóan lehúzza magáról majd a zoknit. Paráznom kell-e vagy sem? Inkább költök 3500 Ft helyett 7000 Ft-ot és teszek a 8 m2-es szobába parafát, vagy ezek nem okoznak majd gondot.

     Előszoba. Laminált padló. Én leveszem a cipőmet mielőtt bejönnék, de rá tudom venni erre a hozzám rendszeresen látogató rokonokat, vagy két naponta beugró szomszédot is, vagy télen felmosóbottal kell őket követnem?

     Szerintem biztosan sikerül majd jó döntést hozni.

     A tervezési lehetőség pillanatnyilag szünetel!

     Üdv,
     2Jepetto

 • Gabriella
  2017-03-20, 17:22 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!

  Mit gondolsz arról, ha laminált padlót tervezünk egy olyan hétvégi ház alsó szintjére, ami nem télisített, faház, ami nem szigetelt? Télen életvitelszerűen nem is használható egyenlőre, mert csak enyhėn fűthető fel (ahogyan írtam, nem szigetelt) gazdaságtalanul szökik a fűtés. Magyarán télen valójában tartósan fűtetlen. Ez a helyiség belépő a házikóba és egyben nappali is, a felső szinten van a háló.

  Köszönöm a választ:

  Gabriella

© Copyright 2017