Gyakran szegezik hozzánk a kérdést, hogy előszobába rakhatnak-e laminált padlót? Ha bárhol azt a választ kapod erre a kérdésre, hogy igen, csak legyen jó kopásállóságú, vagy nem, mert nem elég strapabíró, jobban teszed, ha onnan tovább állsz. A laminált padló az előszobába rakható, és nem is.

Nem jó a kérdés!

A jó kérdés, a kérdés jó megközelítése valahogy így néz ki: Az ÉN előszobÁMba rakható laminált padló?

Minden helyiség padlóválasztása egyéni életviteltől függő. Hiába vannak szabvány paraméterek, amik azt állítják egy laminált padlóról, hogy hú de király, te lehet, hogy utálnád az előszobába, vagy éppen lehet, hogy többé mást el sem tudnál képzelni.

eloszoba_laminalt

Mások vagyunk, másképp élünk, mások a szokásaink!

Ismerek olyan családot, akik a házuk megépülése óta szinte mindig a garázsbeállón keresztül közlekednek, és a klasszikus előszobát így szinte alig használják előszobaként, inkább csak folyosóként. De van olyan család is, ahol külön tároló híján az olykor sáros babakocsit az előszobán keresztül kell a lakásba vinni.

Szóval akkor most mindkét félnek mondjam azt, hogy a 32-es “kopásállóságú” laminált rakható már előszobába is? Frászt. Vagyis rakható, nem tiltja meg senki, csak GONDOLD ÁT!

Gondold át a hétköznapokat. Ha esik, és hazamész, ha havas a cipőd, és hazamész. Ha te biciklivel jársz, és hazamész. Ha kutyád van, és sárosan hazaviszed. Ha a családod karácsonykor meglátogat, és ebéded adsz 15 főre.
Ha rendelsz egy hűtőt, és házhoz hozzák? Egész télen egy felmosóvödör is lesz az előszobába, vagy ezt a saras/havas cipő dolgot meg tudod oldani másképp? (Egyébként az oldalunkon már arról is írtunk, hogy hogyan old meg a saras cipők tárolását, ha parkettázott előszobád van.)

De miről is beszélünk? Előszoba? Szélfogó? Folyosó?

Van, hogy egy lakás szerves része az előszoba, olyannyira, hogy azon szinte 20-40 alkalommal is áthaladunk. Egyszerűen így jutunk el a fürdőbe, vagy a másik szobába. De akad olyan elrendezés is, ahol az előszobát, csak ki-be járáskor használjuk. Előbbinél kit zavar, ha a cipőket egymás mellett tároljuk egy lecsöpögtetőn, de utóbbinál már erősen szúrhatja a szemünket.

Itt az előszoba csak belépésre használt:
eloszoba_nem_hasznalt

Itt az előszoba a lakás szerves része:
eloszoba_hasznalt

Azt is érdemes megnézni, hogy mi lesz az előszoba funkciója. Őszinte leszek veled. Én a jelenlegi lakásomban utálom a cipőket nézegetni az előszobába. Még a falon lógó kabátokat is. Amennyire lehet megpróbálom őket száműzni, bár két gyerek mellett ez nehezebb. De hozzá kell tennem azért, hogy nálunk az előszoba a lakásunk szerves része, a nappalival teljesen összekötöttük, leszedve az ajtót, és egybe futtatva a padlón a laminált padlót.

Alapesetben azt mondtam volna, hogy a mi előszobánkba nem való a laminált padló. De annyira kellett a lakásnak ez az egybenyitott előszoba, ami ráadásul a lakás másik felébe visz, így naponta 50-70 alkalommal is használjuk, hogy meghoztuk a szükséges áldozatokat. A cipő még a lépcsőházban lekerül rólunk, és erre bizony a vendégeket is megkérjük. Nem akartunk alternatív megoldást, mint a Magic floor, vagy az Expona, mert akkor ezt kellett volna tennünk az amerikai konyhás nappalinkba is, de ezt nem akartuk.

Szóval ne a kopásállóságon görcsölj!

Nyilván minimális paramétereknek meg kell feleljen a laminált padló, de ezen nem kell sokat görcsölni.

IC2-as ütésállóság
AC3-es kopásállóság (jobb AC4)
32-es igénybevételi osztályú
8 mm vastagság
Impregnált HDF (vagy clickguard kezelés lerakáskor)
min. 850 kg/m3 HDF sűrűség

Ezen a laminált padlón még a Windows is gond nélkül futna:) Tovább a technikai paramétereken nem is kell görcsölni.

Ha átgondolod ennek a helyiségnek a saját életviteledre vetített használatát, és az jön ki belőle, hogy ti komolyan fogjátok gyötörni a padlót, akkor talán jobb nemet mondani a laminált padlóra. A legfontosabb, hogy gondold át, hogy az előszobát hogyan használod, mire használod, milyen szerepet tölt be a lakásba, milyen funkciókat szánnál neki.

A laminált padló lehet egy jó választás az előszobába, ha a döntést átgondolva hozod meg, de ha csak pusztán arra hagyatkozol, hogy azt írták a neten, hogy jó kopásállóságú mehet az előszobába, akkor lehet, hogy a való életben a hajadat fogod tépni miatta. Ezt egyrészt miattad sem akarom, másrészt nem akarom, hogy a te esetleges rossz döntésed legközelebb egy barátodat, ismerősödet rossz irányba vigye.

Ha pedig elakadtál, vagy bizonytalan vagy, itt bátran kérdezhetsz!