• augusztus

  10

  2009
 • 248
 • 5

Lakásfelújítás költözés nélkül

Hogyan vitelezhető ki egy lakásfelújítás, úgy hogy ne uralkodjon el rövid időn belül a káosz? Hogy ne kelljen állandóan porban törmelékben járnunk, úgy hogy közben még a szerszámok se legyenek szétszórva?

Elvégezhető-e egyáltalán egy lakásfelújítás úgy, hogy ne kelljen miatta elköltözni, ne kelljen festékszagban aludni, porban megágyazni, sittes törmelékkel teli pohárból kávét inni?

Bevallom sokat gondolkoztunk ezen a kérdésen míg végül a legkézenfekvőbb választ egy McDonalds-tól, és a közútfelújítástól vettük.

Voltál már úgy gyorsétteremben, hogy közben az egyik részen átalakítást végeztek? A legtöbb helyen az átalakítás idejére bezárnak (a lakásból elkölzötnek), de az Astória melletti McDonalds-ban a felújítás idején is nyitva voltak. A trükkjük pedig nagyon egyszerű volt.

Azon túl, hogy megtervezték az egészet, az éttermet szakaszosan, és elhatárolva újították fel. A felújítandó részt leválasztották attól a tértől, amit még használni fognak a nyitva tartás alatt. Majd, ha kész lett az egyik fele, már csak az a kis rész maradt, ahol a vevőket fogadták az átalakítás alatt.

A közútfelújítások is hasonlóképp működnek. Ott is szakaszos felújítást végeznek. Nehezebb lesz tőle a közlekedés, de a forgalom nem áll le.

Neked is ehhez hasonlóan kell majd végezned egy „kis” tervezést, felmérést.

De nem lesz könnyű. A költözés nélküli lakásfelújítás lemondásokkal, és erős önfegyelemmel jár. Nem lehetsz spontán. Terv alapján, határidőkre kell dolgoznod. Beosztás szerint.

A beosztás nagyon fontos, mert csak ez alapján tudod kötni magad a karóhoz. A szó ugyanis elszáll, de egy leírt beosztás mindig szem előtt van.

Szükséged lesz egy teljes ütemtervre, amiből látni fogod melyik helyiségben mikor kezdődik a felújítás, és meddig tart. Ezt az ütemezési tervet kell majd összeegyeztetned a mindennapi életeddel.

A bentlakással végzett felújítás alapvető követelménye ugyanakkor a rend, és a fegyelem. A felújítási munkálatok mellett hasonlóan nagy figyelmet kell majd fordítanod a redrakásra, és a takarításra. Mindennek meg kell, hogy legyen a helye. A nap végére a szerszámoknak ott kell lennie, ahol reggel is voltak. A napi hulladéknak a korábbi napi hulladék helyén.

Ezekre mind fel kell készülnöd.

A mindennapi életedet pedig be kell költöztetned egy szobába, ami minden alapvető vágyadat ki tudja majd elégíteni. De luxusra ne számíts. Csak egy ágyra, ruhás szekrényre, mini konyhára. A lakás többi cuccait ügyes logisztikával kell majd tárolnod.

Ez már a lehetőségeidtől függ. Bérelhetsz egy konténert a raktározásra, vagy a szomszéd pincéjét is kiveheted, de ha Te nagyon szorgalmas vagy, akkor praktikusan a bútorokat lapraszerelve, a holmikat eldobozolva ügyesen tárolhatod a saját lakásodban is. Ez olyan lesz, mintha költöznétek.

Ami első körben nagyon fontos, hogy mindennek legyen egy helye, ami nem akadályozza az éppen aktiuális munkát. Vélhetően majd a lakásfelújítás során több alkalommal kell ide-oda vinni a holmikat, de sajnos ilyen a logisztika.

És ne feledkezz meg a sok-sok takarófóliáról.

Összegezve:

A bentlakásos lakásfelújítás tervezést, önfegyelmet, és komoly előkészületet igényel. Le kell választanod magadnak egy lakrészt – akár gipszkarton falakkal, akár takarófóliákkal -, és fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy…

Hogy fogom ……… csinálni, ha …….. felújítása történik?

(Pl: Hogy fogsz kávét inni reggel, ha a konyha szét lesz bontva? Hogy fogok ebédet melegíteni? Hogy fogok fogat mosni, ha ki van bontva a fürdő?)

Nem lesz, ahogy lesz, hanem…

Úgy lesz, ahogy én akarom, ahogy terveztem.

Aztán kezdődhet a szakaszos összehangolt felújítás. Minden, mindenki a megfelelő helyen, a megfelelő időben legyen.

nyilván lesz olyan, mi nem lesz összeegyeztethető a felújítás ütemezésével. Főleg akkor, ha szakemberekkel dolgoztatsz. A melegburkolást nem fogod tudni egyszerre az összes szobában kivitelezni. Abban a szobában, ami az életteredet jelenti a felújítás során, mindent utólag kell majd kivitelezni.

Vagy Te másképp csinálnád?
Írd meg nekünk alul a hozzászólás résznél, Te hogyan csinálnád/csináltad a lakásfelújítást a bentlakás közben. Ez nagy segítség lesz az olvasók számára, mert így mindenki ki tud választani magának egy szimpatikus verziót.

És mi is szívesen tanulnánk erről.

Érdemes elolvasni

Jövőre, veled, ugyanitt! Köszönjük, hogy 2011-ben is velünk tartottál! Hálásak vagyunk, hogy követsz és olvasol minket. Köszönünk minden egyes levelet, és kommentet, amit elju...
Csíkos fal lépésről lépésre Rugaszkodj el a megszokottól!Gyakran olvashattad ezt már tőlünk. De félre ne érts! Nem anarchiát akarunk ezzel hirdetni. A célunk, hogy elszakadj a ...
Miért járj ki rendezvényekre? Az emberek döntő többsége két okból kifolyólag megy ki (lakberendezési) kiállításokra.Az egyik, hogy nincs mit csinálni a hétvégén, a másik pedig, h...
Parketta a tervezettnél szűkösebb büdzséből Kétségtelen, hogy egy lakásfelújítás, egy új lakás berendezése rengeteg összeget felemészthet. Nem meglepő, ha a felújítás vége felé a keretek kezdene...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

5 HOZZÁSZÓLÁS

 • Judit
  2009-08-12, 11:50 VÁLASZ

  Nagyon egyetértek azzal a megállapításotokkal, hogy a bentlakásos lakásfelújítás tervezést, önfegyelmet és komoly előkészületeket kíván. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani. Ajánlom mindenkinek, hogy a felkészülési időszakban végezze el a lomtalanítást. A feng shuiban, amikor a felesleges és hibás dolgoktól megszabadulunk, tértisztítástnak nevezzük. Ne cipeljük ide-oda a kidobásra váró dolgokat. A felújítás után, úgysem lesz energiánk szelektálni. Ha ezt nem tesszük meg előre, akkor így halmozódik fel évek alatt a lom, ami elveszi a térből az életenergiát. Ez a legjobb alkalom, hogy egészséges életteret hozzunk létre.

  • Szalay-Bognár@Judit
   2009-08-12, 14:06 VÁLASZ

   Kedves Judit,

   köszi a bíztató szavakat. Ha már egy embernek megkönnyítjük az életét a költözés nélküli lakásfelújítás során, akkor már megérte.

   Az előzőleg végzett lomtalanítás remek ötlet. Köszi a tippet!

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

   Üdv.
   A 2 Jepetto

 • Miklós
  2009-08-19, 10:19 VÁLASZ

  Én is így csináltam, ahogy Judit. Igaz, csak két szobát újítottunk fel, de akkor több 120 literes szemeteszsáknyi kacatot dobáltam ki csak a saját szobámból. Mindegyikre azt hittem, hogy jó lesz valamire, aztán szépen végig gondoltam, és cselekedtem. De még a könyvekkel is. Oké, azokat nem dobtam ki, de külön tettem azokat, amik nekem már nem kellenek (viheti a család, és amit nem visz, az mehet az antikvárba jó pénzért.)
  Aztán az új szobába vett bútorokat alig tudtam megtölteni, hisz annyi mindent kidobtam, hogy a sok cucchoz vett polcok nem teltek meg. No de sebaj, mert van hely a leendő könyveknek, cuccoknak, és addig is lehet játszani a dekorációval, ami a helyére kerül.

  • Szalay-Bognár@Miklós
   2009-08-19, 14:39 VÁLASZ

   Kedves Miklós,

   alapvetően mi is úgy gondoljuk, hogy ha valami 6 hónapig, vagy 1 évig nem került elő, és nem volt rá szükség, akkor arra nagy az esély, hogy később is állandóan csak a lakásfelújításkor, költözéskor fognak előkerülni.

   Persze ez nem mindenre igaz: karácsonyfadísz, szerszámok. De azért ahogy tudjuk tartjuk magunkat ehhez az elvhez.

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • Berna
  2009-09-21, 11:44 VÁLASZ

  Ekőször is szeretném megköszönni ezt a fantasztikus lehetőséget,hogy remek ötleteket csíphetek el másoktól.Már csak pár hét válasz el minket egy teljes lakásfelújítástól-izgulok is rendesen-de ugyanakkor ezek a remek ötletek megnyugtatóan hatnak rám.Én is a lomtalanítással fogom kezdeni és remélem gazdagodok saját tapasztalatokkal ,amit később megoszthatok mindenkivel!Addig is szép napot mindenkinek!Üdv:Berna

© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!