A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • augusztus

  10

  2009
 • 507
 • 5

Lakásfelújítás költözés nélkül

Hogyan vitelezhető ki egy lakásfelújítás, úgy hogy ne uralkodjon el rövid időn belül a káosz? Hogy ne kelljen állandóan porban törmelékben járnunk, úgy hogy közben még a szerszámok se legyenek szétszórva?

Elvégezhető-e egyáltalán egy lakásfelújítás úgy, hogy ne kelljen miatta elköltözni, ne kelljen festékszagban aludni, porban megágyazni, sittes törmelékkel teli pohárból kávét inni?

Bevallom sokat gondolkoztunk ezen a kérdésen míg végül a legkézenfekvőbb választ egy McDonalds-tól, és a közútfelújítástól vettük.

Voltál már úgy gyorsétteremben, hogy közben az egyik részen átalakítást végeztek? A legtöbb helyen az átalakítás idejére bezárnak (a lakásból elkölzötnek), de az Astória melletti McDonalds-ban a felújítás idején is nyitva voltak. A trükkjük pedig nagyon egyszerű volt.

Azon túl, hogy megtervezték az egészet, az éttermet szakaszosan, és elhatárolva újították fel. A felújítandó részt leválasztották attól a tértől, amit még használni fognak a nyitva tartás alatt. Majd, ha kész lett az egyik fele, már csak az a kis rész maradt, ahol a vevőket fogadták az átalakítás alatt.

A közútfelújítások is hasonlóképp működnek. Ott is szakaszos felújítást végeznek. Nehezebb lesz tőle a közlekedés, de a forgalom nem áll le.

Neked is ehhez hasonlóan kell majd végezned egy „kis” tervezést, felmérést.

De nem lesz könnyű. A költözés nélküli lakásfelújítás lemondásokkal, és erős önfegyelemmel jár. Nem lehetsz spontán. Terv alapján, határidőkre kell dolgoznod. Beosztás szerint.

A beosztás nagyon fontos, mert csak ez alapján tudod kötni magad a karóhoz. A szó ugyanis elszáll, de egy leírt beosztás mindig szem előtt van.

Szükséged lesz egy teljes ütemtervre, amiből látni fogod melyik helyiségben mikor kezdődik a felújítás, és meddig tart. Ezt az ütemezési tervet kell majd összeegyeztetned a mindennapi életeddel.

A bentlakással végzett felújítás alapvető követelménye ugyanakkor a rend, és a fegyelem. A felújítási munkálatok mellett hasonlóan nagy figyelmet kell majd fordítanod a redrakásra, és a takarításra. Mindennek meg kell, hogy legyen a helye. A nap végére a szerszámoknak ott kell lennie, ahol reggel is voltak. A napi hulladéknak a korábbi napi hulladék helyén.

Ezekre mind fel kell készülnöd.

A mindennapi életedet pedig be kell költöztetned egy szobába, ami minden alapvető vágyadat ki tudja majd elégíteni. De luxusra ne számíts. Csak egy ágyra, ruhás szekrényre, mini konyhára. A lakás többi cuccait ügyes logisztikával kell majd tárolnod.

Ez már a lehetőségeidtől függ. Bérelhetsz egy konténert a raktározásra, vagy a szomszéd pincéjét is kiveheted, de ha Te nagyon szorgalmas vagy, akkor praktikusan a bútorokat lapraszerelve, a holmikat eldobozolva ügyesen tárolhatod a saját lakásodban is. Ez olyan lesz, mintha költöznétek.

Ami első körben nagyon fontos, hogy mindennek legyen egy helye, ami nem akadályozza az éppen aktiuális munkát. Vélhetően majd a lakásfelújítás során több alkalommal kell ide-oda vinni a holmikat, de sajnos ilyen a logisztika.

És ne feledkezz meg a sok-sok takarófóliáról.

Összegezve:

A bentlakásos lakásfelújítás tervezést, önfegyelmet, és komoly előkészületet igényel. Le kell választanod magadnak egy lakrészt – akár gipszkarton falakkal, akár takarófóliákkal -, és fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy…

Hogy fogom ……… csinálni, ha …….. felújítása történik?

(Pl: Hogy fogsz kávét inni reggel, ha a konyha szét lesz bontva? Hogy fogok ebédet melegíteni? Hogy fogok fogat mosni, ha ki van bontva a fürdő?)

Nem lesz, ahogy lesz, hanem…

Úgy lesz, ahogy én akarom, ahogy terveztem.

Aztán kezdődhet a szakaszos összehangolt felújítás. Minden, mindenki a megfelelő helyen, a megfelelő időben legyen.

nyilván lesz olyan, mi nem lesz összeegyeztethető a felújítás ütemezésével. Főleg akkor, ha szakemberekkel dolgoztatsz. A melegburkolást nem fogod tudni egyszerre az összes szobában kivitelezni. Abban a szobában, ami az életteredet jelenti a felújítás során, mindent utólag kell majd kivitelezni.

Vagy Te másképp csinálnád?
Írd meg nekünk alul a hozzászólás résznél, Te hogyan csinálnád/csináltad a lakásfelújítást a bentlakás közben. Ez nagy segítség lesz az olvasók számára, mert így mindenki ki tud választani magának egy szimpatikus verziót.

És mi is szívesen tanulnánk erről.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

5 HOZZÁSZÓLÁS

 • Judit
  2009-08-12, 11:50 VÁLASZ

  Nagyon egyetértek azzal a megállapításotokkal, hogy a bentlakásos lakásfelújítás tervezést, önfegyelmet és komoly előkészületeket kíván. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani. Ajánlom mindenkinek, hogy a felkészülési időszakban végezze el a lomtalanítást. A feng shuiban, amikor a felesleges és hibás dolgoktól megszabadulunk, tértisztítástnak nevezzük. Ne cipeljük ide-oda a kidobásra váró dolgokat. A felújítás után, úgysem lesz energiánk szelektálni. Ha ezt nem tesszük meg előre, akkor így halmozódik fel évek alatt a lom, ami elveszi a térből az életenergiát. Ez a legjobb alkalom, hogy egészséges életteret hozzunk létre.

  • Szalay-Bognár@Judit
   2009-08-12, 14:06 VÁLASZ

   Kedves Judit,

   köszi a bíztató szavakat. Ha már egy embernek megkönnyítjük az életét a költözés nélküli lakásfelújítás során, akkor már megérte.

   Az előzőleg végzett lomtalanítás remek ötlet. Köszi a tippet!

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

   Üdv.
   A 2 Jepetto

 • Miklós
  2009-08-19, 10:19 VÁLASZ

  Én is így csináltam, ahogy Judit. Igaz, csak két szobát újítottunk fel, de akkor több 120 literes szemeteszsáknyi kacatot dobáltam ki csak a saját szobámból. Mindegyikre azt hittem, hogy jó lesz valamire, aztán szépen végig gondoltam, és cselekedtem. De még a könyvekkel is. Oké, azokat nem dobtam ki, de külön tettem azokat, amik nekem már nem kellenek (viheti a család, és amit nem visz, az mehet az antikvárba jó pénzért.)
  Aztán az új szobába vett bútorokat alig tudtam megtölteni, hisz annyi mindent kidobtam, hogy a sok cucchoz vett polcok nem teltek meg. No de sebaj, mert van hely a leendő könyveknek, cuccoknak, és addig is lehet játszani a dekorációval, ami a helyére kerül.

  • Szalay-Bognár@Miklós
   2009-08-19, 14:39 VÁLASZ

   Kedves Miklós,

   alapvetően mi is úgy gondoljuk, hogy ha valami 6 hónapig, vagy 1 évig nem került elő, és nem volt rá szükség, akkor arra nagy az esély, hogy később is állandóan csak a lakásfelújításkor, költözéskor fognak előkerülni.

   Persze ez nem mindenre igaz: karácsonyfadísz, szerszámok. De azért ahogy tudjuk tartjuk magunkat ehhez az elvhez.

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • Berna
  2009-09-21, 11:44 VÁLASZ

  Ekőször is szeretném megköszönni ezt a fantasztikus lehetőséget,hogy remek ötleteket csíphetek el másoktól.Már csak pár hét válasz el minket egy teljes lakásfelújítástól-izgulok is rendesen-de ugyanakkor ezek a remek ötletek megnyugtatóan hatnak rám.Én is a lomtalanítással fogom kezdeni és remélem gazdagodok saját tapasztalatokkal ,amit később megoszthatok mindenkivel!Addig is szép napot mindenkinek!Üdv:Berna

© Copyright 2017