• november

    2

    2016
  • 61
  • 0

Kötegeld a parkettát, és ne bontsd fel ész nélkül!

Ha a halotti beszédet kinyomnák egy A/4-es oldalra, majd ledarálnánk 1000 darabra, te ki tudnád rakni? Valószínűleg rá menne pár napod, de megoldanád. És ha egy üres A/4-es lapot vágnánk fel 1000 eltérő méretű darabra, ki tudnád rakni?

A kérdés nem hülyeség!

Ha úgy szeded fel a parkettát, hogy előtte nem kötegeled megfelelően, nem sorszámozod, akkor máris elbuktad a parketta felújítást. Senki nem fogja neked visszarakni. Jó ha tudod, hogy a csaphornyos, Magyarországon tipikusan halszálka mintába lerakott parketta csak úgy szedhető fel, ha az eredeti helyére, az eredeti lécekkel szomszédosan van visszarakva. Mint egy puzzle, csak éppen nincs rajta semmi minta.

Ha fogod és felszeded a csaphornyos parkettát, és bevágod a léceket a sarokba, akkor a parkettások vagy faképnél fognak hagyni, vagy a gatyád is rá fog menni, hogy a munkadíját egy ilyen mutatványnak kifizesd. Csak, hogy érzékeltessem miről van szó. Kb 1 m2-nyi felületet kellett visszaraknunk a héten, ami rendes kötegelés esetén 1 óra lenne, így azonban 4 órát szenvedtünk míg a puzzle ki lett rakva. Pedig csak 1 mny-nyi parkettából kellett válogatni.

A 30-40 év alatt az egyes elemek vetemedtek, ami miatt a szálak többsége teljesen egyéni méretet, és alakzatot vett fel. Ez elsőre nem tűnik fel, de itt minden mm számít. Egy felszedett parketta léc mellé nem rakhatsz mást, mint ami korábban is mellett volt. Ezért is mindennél fontosabb a parketta megfelelő kötegelése, sorszámozása.

Egy most futó projektünknél kb 3 m2-t kellene lerakni, ami 1 nap alatt meglenne, de már lassan a 10. nap megy rá.

Szóval ne ess abba a hibába, hogy a parkettát kötegelés nélkül, csak úgy valahová ledobálva szeded fel, vagy szedeted fel valakivel, mert a parkettásod vagy faképnél fog hagyni, vagy kapsz egy borsós számlát, és majd foghatod a fejed, hogy “Nem erről volt szó”.

A parkettásod mikor árajánlatot ad, vagy felmérést készít, azokkal a körülményekkel számol, amikkel a felmérés pillanatában találkozott. Ha nem abban az állapotban kapja meg a területet, mint amiben a felmérést készítette, ne csodálkozz, ha ezt követően új megállapodás fog születni.

Hogyan kötegeld a parkettákat?

A legegyszerűbb, ha minden lécet egymás mellé rakva gyűjtesz, miközben soronként sorszámozod a parkettákat. Sorszámozhatsz minden parkettát egyesével, de ez sokkal hosszabb idő, és ettől függetlenül figyelni kell arra, hogy később a lécek sorba legyenek rendezve.

De minden sokkal könnyebb, ha ezt a parkettásodra bízod! Ne ess neki te, vagy a fűtésszerelőd, pláne ne a kőművesed. Mert a sorrend, a kötegelés csak az egyik dolog. A bontás során sérült nútok meg a következő.

Érdemes elolvasni

Az önterülő aljzatkiegyenlítő használata (parkettá... Ne gondolja senki, hogy az önterülő aljzatkiegyenlítés csak arról szól, hogy a bekevert anyagot kiöntjük az előkészített aljzatra, és nekünk már hozzá...
Laminált padló lerakása házilag? Ezekre szükséged ... Korábban már kielemeztük a laminált padló házilagos lerakásával foglalkozó oktató videókat, és tegnap, mikor épp egy laminált padló lerakása előtt cip...
Téglakötés? Csak óvatosan, nagy felületen csúnya!... A téglakötés fél-egész szálak futtatását jelenti. Sztenderd téglalap, négyszög alapú szobáknál általánosan bevett, hogy a parkettázást egy hosszú szál...
Egy jó parkettás 8 ismérve 8 egyszerű tulajdonság, ami egy jó parkettásból nem hiányozhat, és amivel a kóklerek jellemzően nem rendelkeznek. Sokakat talán érzékenyen érinthet, é...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017