Kerüld el a parkettázás legnagyobb pofonjait! Akár 10 perc időráfordítással megmenekülhetsz a parkettázás buktatóinak 80%-tól. Prémium tudástár egyszeri 4990 Ft-ért>>

  • november

    2

    2016
  • 1013
  • 0

Kötegeld a parkettát, és ne bontsd fel ész nélkül!

Ha a halotti beszédet kinyomnák egy A/4-es oldalra, majd ledarálnánk 1000 darabra, te ki tudnád rakni? Valószínűleg rá menne pár napod, de megoldanád. És ha egy üres A/4-es lapot vágnánk fel 1000 eltérő méretű darabra, ki tudnád rakni?

A kérdés nem hülyeség!

Ha úgy szeded fel a parkettát, hogy előtte nem kötegeled megfelelően, nem sorszámozod, akkor máris elbuktad a parketta felújítást. Senki nem fogja neked visszarakni. Jó ha tudod, hogy a csaphornyos, Magyarországon tipikusan halszálka mintába lerakott parketta csak úgy szedhető fel, ha az eredeti helyére, az eredeti lécekkel szomszédosan van visszarakva. Mint egy puzzle, csak éppen nincs rajta semmi összefüggő minta.

Ha fogod és felszeded a csaphornyos parkettát, és bevágod a léceket a sarokba, akkor a parkettások vagy faképnél fognak hagyni, vagy a gatyád is rá fog menni, hogy a munkadíját egy ilyen mutatványnak kifizesd. Csak, hogy érzékeltessem miről van szó. Kb 1 m2-nyi felületet kellett visszaraknunk a héten, ami rendes kötegelés esetén 1 óra lenne, így azonban 4 órát szenvedtünk míg a puzzle ki lett rakva. Pedig csak 1 mny-nyi parkettából kellett válogatni.

A 30-40 év alatt az egyes elemek vetemedtek, ami miatt a szálak többsége teljesen egyéni méretet, és alakzatot vett fel. Ez elsőre nem tűnik fel, de itt minden mm számít. Egy felszedett parketta léc mellé nem rakhatsz mást, mint ami korábban is mellett volt. Kivéve pár ritka esetet. Ezért is mindennél fontosabb a parketta megfelelő kötegelése, sorszámozása.

Egy most futó projektünknél kb 3 m2-t kellene lerakni, ami 1 nap alatt meglenne, de már lassan a 10. nap megy rá.

Szóval ne ess abba a hibába, hogy a parkettát kötegelés nélkül, csak úgy valahová ledobálva szeded fel, vagy szedeted fel valakivel, mert a parkettásod vagy faképnél fog hagyni, vagy kapsz egy borsós számlát, és majd foghatod a fejed, hogy “Nem erről volt szó”.

A parkettásod mikor árajánlatot ad, vagy felmérést készít, azokkal a körülményekkel számol, amikkel a felmérés pillanatában találkozott. Ha nem abban az állapotban kapja meg a területet, mint amiben a felmérést készítette, ne csodálkozz, ha ezt követően új megállapodás fog születni. Nagyon nem mindegy, hogy a parkettásnak azt a parkettát kell visszaraknia, amit ő maga fog felszedni, vagy amit majd mást felszed. Nem sorszámozza, széttöri, elhányja. És 1 óra alatt csinál egy 1 órás visszarakandó munkából 1-2 naposat, neked pedig a 10.000 Ft-os munkadíjból 40-50.000-t.

Hogyan kötegeld a parkettákat?

A legegyszerűbb, ha minden lécet egymás mellé rakva gyűjtesz, miközben soronként sorszámozod a parkettákat. Sorszámozhatsz minden parkettát egyesével, de ez sokkal hosszabb idő, és ettől függetlenül figyelni kell arra, hogy később a lécek sorba legyenek rendezve.

De minden sokkal könnyebb, ha ezt a parkettásodra bízod! Ne ess neki te, vagy a fűtésszerelőd, pláne ne a kőművesed. Mert a sorrend, a kötegelés csak az egyik dolog. A bontás során sérült nútok meg a következő.

VIDEÓS SEGÉDLETEK, ÚTMUTATÓK, KÖLTSÉG-TERVEZŐK

Ne olyan padlód legyen, amit utálsz

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás profi parkettásoktól. Csak néhány dolog, amit 4990 Ft-os egyszeri díj mellett megkapsz tőlünk.  Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt., ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy kivitelezési hiba miatt. Ne válassz olyan padlót, ami nem is illik az igényeidhez.

Tartalomjegyzék megnézése

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!