• július

    15

    2015
  • 108
  • 0

Kevés a jó szaki, sok a kókler? Lehet, hogy te is hibás vagy!

De lehet ezen változtatni, ha téged is érdekel. Mert ahhoz, hogy az építőipar rendbe kerüljön, nekünk megrendelőknek is van ezzel feladatunk.

Hidd el, hogy az építőipart nem csak te látod rossz helyzetbe, hanem azok a munkájukra igényes bennfentes szakemberek is, akik ebből élnek. Mi, mint parkettások éppúgy látjuk az építőipar kilátástalan helyzetét, mint te. Viszont mi még jobban is el vagyunk tőle keseredve.

Mert mi tudjuk mi ennek az oka!

Miért van baj az építőiparban, miért lehetetlen jó kivitelezőket találni?

Voltaképpen egyetlen nagyon egyszerű oka, van annak, hogy olyan a helyzet, amilyen. Voltak az építőiparnak jó pillanatai, kétségtelen. Aztán egyszer csak mindenki elkezdett vállalkozni, jöttek a főnöküket „otthagyó” melósok, akik még közel nem álltak kész, közel nem voltak szakemberek, és elkezdtek fusizni, persze sokkal jobb áron, mint a szakma.

Ahogy a magyar vállalkozók többsége, úgy az építőipar is nagyon könnyen belement az árversenybe. Nem volt még olyan vállalkozói kultúra, tudás, ami megmondta volna mit kell egy árverseny ellen tenni. Belement a szakma. Ha a Józsi 1500-t mond rá, minek senki sem fog választani 2000-ért. Kénytelen kelletlen egy szakmájában kivételes képességű festő nem tudott mást tenni, mint lejjebb vigye az árait.

A megrendelők sorra várták el az 1500 árakat, mert a Józsi, aki egyébként közel nem érti olyan jól a dolgát, annyit mondott. Így a szobafestőnek, aki eddig 2000 Ft-os egységárból gazdálkodott, most 1500-ből kellett. Ez azonban két dolgot is magával hozott. Egyrészt több megbízást kellett beszorítania a hónapba, hogy a megfelelő bevétele meglegyen, másrészt minden megkeresése sokkal bizonytalanabbá vált. Míg eddig szinte minden megkeresésből megbízás lett, most nemcsak, hogy 2x 3x több ingyenes felmérésre kell kimennie, ami idő és költség, még a munkák is alig jönnek be, mert mindig találni olcsóbbat, aki megcsinálja 1200-ért.

Az árverseny egyértelműen tönkretette a piacot, és nekünk igényes megrendelőknek kell ezt rendbe tennünk. A mi feladatunk, hogy inspiráljuk a piacot, és kialakítsunk egy igényes, profi kivitelezői réteget.

Bár a jó kivitelezők szinte mind elhagyták az országot, és alig akad iparáganként 2-3 szakember, akiért tűzbe lehetne menni, még van esélyünk, hogy újra felvirágoztassuk az építőipart.

Mit kell ehhez tennünk?

Nem szabad alkudoznunk, vagy húznunk a szánkat az áron. Inkább akkor tegyük ezt, ha sokkal alacsonyabb árat kapunk, mint vártuk. Képeznünk kell magunkat, hogy felismerjük a kóklereket.

Nemet kell mondanunk az olcsóra, a rosszra, a kóklerkedésre, hogy legközelebb igent mondhassunk a profira.

Érdemes elolvasni

Összefüggő terek alkotása padlóval Ha összefüggő tereket szeretnél otthon, ha szeretnél egy egységes képet, akkor ne dolgozz több típusú, és színárnyalatú parkettával. Ez a tipp nagyon ...
Fantasztikus példák burkolatváltásra Alapvetően nem vagyunk oda azért, ha egy térben több típusú burkolatot alkalmaznak, és azt valamilyen megoldással elválasztják egymástól. Mivel a legt...
Végelzáró készítés parketta szegőléchez saját anya... Nincs olyan kiegészítő elem a parkettázás során, amit jobban utálnánk, mint a szegélyezéskor használt műanyag végelzáró, és sarokprofilok. Egyszerűen ...
Recseg a laminált padló Korábban már többször is írtunk a recsegő parkettáról, és elérkezett az ideje, hogy külön foglalkozzunk a laminált padlókkal is. Az elmúlt 2 napban ug...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017