• augusztus

    4

    2015
  • 615
  • 0

Íves fal szegélyezése (melegburkolatoknál)

Íves fal szegélyezésénél nagyon meg van kötve a kezünk. A fából készült szegélyek ugyanis nem elég rugalmasak ahhoz, hogy ívben meg lehessen hajlítani. Erre csak gőzöléssel van lehetőség, amit utólag már nem lehet kivitelezni/kiviteleztetni. Nincs asztalos, aki ma ilyet csinál. A svédpadlók tömörfa szegélyét, a klasszikus csaphornyos parketta faszegélyét esélytelen ívben felrakni. Az MDF szegőknél azonban már lehet alkalmazni a harmonika trükköt.

Hogyan lehet, akkor íves falat szegélyezni?

Kezdenénk rögtön a kedvencünkkel, a PU szegővel. Ezek fehér festhető felületű poliuretán anyagból készült rugalmas díszlécek. Szintén ebből az anyagból készülnek a fal-palafon találkozásánál alkalmazott díszlécek, vagy különböző stukkók.

íves fal

ives-szego

A PU anyagnak köszönhetően jól lehet velük ívben dolgozni. Egyetlen hátrányuk, hogy magas (11 cm), kivitelben kaphatóak, és festeni kell ha nem fehéret szeretne az ember. De szerintem már önmagában nagyon jól néz ki. A magasított mdf szegőket esélytelen ívben felrakni, szembe a PU-val.

A másik kedvencünk a harmonika trükk.

Ilyenkor a szegő hátulját egymástól egyenlő távolságra függőlegesen kell bevágni hátul, egészen addig, amíg elérjük azt a szakaszhosszt, hogy a szegőt a bevágások végett harmonika szerűen el tudjuk hajlítani. A bevágásokat néha szélesíteni kell, hogy jobban lehessen hajlítani. Pl:90 fokos ív.

harmonika trukk

A referenciáink között találsz is egy ilyen szegélyezést egy íves lépcsőnél.

De választhatunk olyan burkolatot is, amit nem kell dilatálva (tágulási hézaggal) lerakni, és ezáltal szegélyezni sem. Ilyen például a Magic floor, ami egy fa mintázatú vinil padló, de szóba jöhet akár az expona padló is. Ennek viszont csak akkor van értelme, ha az íves falat ki tudjuk valahogy emelni, ha tudunk neki valamilyen szerepet adni. Például, ha van egy térelválasztó íves falunk, akkor az íves fal szegélyezését elhagyhatjuk, míg a szoba határolófalait beszegélyezzük.

De egy szoba, aminek egyszerűen csak ívben fut az egyik fala, nem biztos, hogy jó megoldás lesz ez. Ilyenkor jöhet az, hogy az íves falra felfuttatjuk a vinil padlót is.

Ha nem akarunk sem magas PU szegőt, sem vinil burkolatot rakni, és még a harmónikás trükk sem tetszik, akkor kérhetjük egy asztalos segítségét is, és az íves falra készíttethetünk beépített szekrényt is, ami eltakarja a dilatációs hézagot.

ives-konyvespolc

Érdemes elolvasni

Extra magas parketta szegőlécek Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy a parketta szegőlécben több fantázia van, mint sokan gondolják. Egy parketta szegőléc nemcsak azt a...
Színazonos szegőléc helyett hófehéret! A parkettázás, parketta kiválasztás során hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szegőlécekről. "Csapjunk a parkettához 50 m színazonos szegőlécet, azt kés...
A magas fehér szegő felrakásának alapszabályai... A magas, amerikai típusú fehér szegők felrakásának vannak bizonyos alapszabályai, amit érdemes betartani, hogy a végeredmény valóban szép legyen. Mive...
Végelzáró készítés parketta szegőléchez saját anya... Nincs olyan kiegészítő elem a parkettázás során, amit jobban utálnánk, mint a szegélyezéskor használt műanyag végelzáró, és sarokprofilok. Egyszerűen ...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!