A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • július

    17

    2016
  • 557
  • 0

Vagy így alkudj a parkettásnál, vagy inkább sehogy

Régen rossz, ha azt kérded, “Nem lehetne-e olcsóbb?”, vagy kijelented, hogy “Bele kéne férni 200-ba”. Ha szeretnéd megtudni, hogyan kell alkudni egy parkettásnál, vagy más szakinál, hogy az ne legyen sem megalázó, sem kínos, de főként nem olyan, ami után kényelmetlenné válik az együttműködésetek, akkor érdemes itt maradnod.

Nem mondom, hogy világújdonságokat fogsz hallani, de talán meglesznek a magad felismerései. Ha nem vagy híve az alkudozásnak, de néha úgy érzed rá kell kényszerülnöd, akkor tarts velünk pár percig.

Szóval, hogyan alkudj, hogy el is érj valamit, és végül ne köpjenek bele a levesedbe?

Először is kezdjük azzal, hogy mit ne csinálj, még véletlenül se.

1.) Ne vetíts:
Ne gyere azzal, hogy építőipari céged van, vagy ingatlanberuházásokkal foglalkozol, és ha most kapsz egy jó árat, később sok megbízást tudsz biztosítani. Ha valóban ilyen vállalkozásod, céged van, akkor tudjuk, hogy számodra a megbízhatóság, és a profi hozzáállás fontosabb, mint pár ezer forint. Egyébként sem akarunk/tudunk egy olyan partnerrel dolgozni, aki ezzel “mutatkozik be”. Ha nagynak akarsz tűnni, légy is az! De ne vetíts!

2.) Ne akadj ki:
Tudd, hogy bármilyen árajánlatot is kapj egy szakitól, azt az illető úgy adta, amire ő a szakértelmét, és az idejét értékeli. Ha rögtön kiakadsz, vagy rosszabb, a képébe röhögsz, azzal nagyon megsérted. Lehet, hogy te csak nevetsz, de ez a szaki fejében úgy hangzik, hogy: “Te hülye vagy, nekem te nem érsz ennyit!”. Vagyis ezzel kapásból felbosszantod. Készíts egy előkalkulációt, és fel fogsz tudni készülni a várható költségekre is.

3.) Ne gyere a boci szemekkel:
Csak azért kedvezményt kapni, mert boci szemekkel nézel, tisztességtelen azokkal szemben, akiknek nincs ilyen bájos tekintetük. Ha te csak úgy kapsz kedvezményt, akkor mindenkinek kéne adnunk. Ez esetben pedig vélhetően már mi is külföldön dolgoznánk, vagy rosszabb esetben éh-bérért kéne tepernünk. Kedvezményt csak úgy nem tudunk adni, ahogyan egy vállalkozó sem kap a NAV-tól adókedvezményt a két szép szemééért. Sem a beszállítótól az anyagokra.

Mégis akkor hogy kezdj alkuba?

Sehogy! Egyszerűen már nem azt a világot éljük. Ráadásul az alku egy egy irányú dolog. Te jól jársz, ha épp elérsz valamit, a másik fél meg megalázva érzi magát, amitől tökre megjön a kedve, hogy veled dolgozhasson.

A kulcs a csere.

Ha kedvezményt akarsz, akkor ajánlj fel te is valami cserét, ami kedvezményes lehetőséget ad a szakembernek is.
Rugalmas határidőt, videós referenciát, amit a kivitelező feltehet a weboldalára, vagy valamilyen bartel megállapodást is felajánlhatsz. Először próbálj meg cserét felajánlani.

Ha nem jött be a dolog!

Ha nincs kedvezmény, amit te fel tudnál ajánlani, akkor beszélj a kivitelezővel, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy esetleg a teljes költség valamit csökkenjen. A fontos, hogy nehogy a munkadíjon kezdj el lovagolni. Kérdezd meg, hogy milyen más segédanyagokat lehetne felhasználni, ami olcsóbb, de vállalható minőségű, nem tud-e esetleg olyan helyet, ahol most akciós, vagy alapvetően olcsóbban megvehető.

Éreztesd a szakival, hogy nagyon szeretnél vele együtt dolgozni, és távol áll tőled, hogy alkudozz, főleg munkadíjon, csak a büdzsé szűkösebb, és kóklert a munkára nem akarsz felkérni semmiképpen. Kérdezd meg, hogy tud-e jó beszerzési forrást, ahol a padlót jobb áron meg tudod venni, mint az a X Ft, amit az egyik boltban kaptál.

Ezzel sokkal szimpatikusabb leszel egy szaki szemében. Nemcsak látszódni fog rajtad, hogy nagyon szeretnél vele együtt dolgozni, de azzal, hogy tanácsot kérsz tőle a tiszteleted is kifejezed iránta. Az ilyen ügyfelekkel öröm dolgozni, és ha szerencséd van, a szaki egyoldalúan engedményeket fog tenni.

Ha végül nem sikerül kedvezményt szerezni, akkor két dolgot tehetsz. Vagy keress, olyan embert, akit meg tudsz fizetni, vagy próbálj meg pénzt átcsoportosítani.

Csak ne alkudj, nálunk legalább is semmiképpen ne!

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

SZERESS MINKET A FACEBOOKON IS: