Kerüld el a parkettázás legnagyobb pofonjait! Akár 10 perc időráfordítással megmenekülhetsz a parkettázás buktatóinak 80%-tól. Prémium tudástár egyszeri 4990 Ft-ért>>

  • szeptember

    15

    2015
  • 1019
  • 0

Furnér parketta, nem tudom mit gondoljak rólad

Számtalan típusú melegburkolat, fa padló, és parketta létezik már. Parketta kalauz rovatunkban elég sokkal foglalkozunk. Úgy keresztezik a különböző típusokat, mint a kutyákat. Szóval már ott tartunk, hogy a két kezünk nem lenne elég ahhoz, hogy ezeket a típusokat megszámoljuk, amin belül még legalább ennyi márka, és több ezer konkrét termék található.

Ebből a sok kereszteződésből néha jönnek létre olyan padlók, amiknek vagy nincs értelme, vagy éppen nehezen lehet őket hová tenni.

A furnér parketta pontosan egy ilyen kategória. Legjobban a laminált padlóra emlékeztet, de oda semmiképpen nem tartozik, mert a felülete eredeti keményfa. De szalagparketta sem, mert a szerkezete más, svédpadló meg pláne nem, de a megjelenése rá emlékeztet.

Szóval mi is ez a furnér parketta?

Először is nem parketta, maximum padló. Nem szőrszálhasogatásképp, mert ez egy fontos dolgot jelent. Parketta az, aminek a felső koptatórétege legalább 3,5 mm tömörfa. A furnér padló legnagyobb bibije, ami miatt nem tudjuk mit gondoljunk róla az az, hogy ezen a padló típuson ez a keményfa mindössze 0,6 mm.

Igen, kisebb mint 1 mm. Ami iszonyat kevés. Felújításra mindenképp, de még említés szintjén is, hát hogy is mondjam, sovány.

A szerkezete azonos a laminált padlóhoz, vagyis egy HDF a hordozórétege, ami klikk rendszert kapott, vagyis úsztatva kell majd lerakni. 10,2 mm-es vastagságával stabil fekvésű, de az úsztatás miatt azért némiképp kopog a felülete.

Az előnye viszont, ami miatt nem tudjuk ezt a padlót lehúzni, hogy relatíve olcsón lehetővé teszi, hogy 4 oldalt fózolt valódi fa felületű, 1 sávos*, 1 osztásos fa padló kerüljön a lakásba. Az ára 7.000-9.000 Ft között mozog, amiért már persze kapni szalagparkettát, de azok még nem fózoltak, és 3 sávosak, amit sokan nem kedvelnek.

(*1 sávos az a padló, melynek a panelját egyetlen egész fa borítja, míg a több sávosnál egy lapon 2-3 sorban, több kisebb fa “lapokból” teszik ki a parketta felületét.)

Mivel az 1 sávos szalagparketta ára 13.000 Ft körül kezdődik, a közel 50%-os árkülönbség elég jelentős. Bár hozzá kell tenni, hogy míg a furnér padló kb 15 évet élnek, addig a szalagparketták 30-40-t is. Több van tehát a szalagparkettákban, több kraft, több anyag, több élet.

Viszont többet nyújt a laminált padlónál megjelenésben. De technikai, és mechanikai tulajdonságokban már nem. Vagyis nem kopásállóbb, nem keményebb, nem feltétlen jobb az illesztési rendszere. Legalább is, ha egy vele hasonló (ár) kategóriájú laminált padlóval hasonlítjuk össze, mint például a Haro.

Laminált vagy furnér? Furnér vagy laminált?

Nagyon nehéz kérdés. Az én szememet annyira bántja ez a 0,6 mm, hogy el nem tudom mondani. Oké, hogy ez akkor is eredeti fa, és nem egy nyomtatott dekor, mint a laminált padlón, de nekem ez kevés. Bevallom őszintén, a furnér padlót felesleges kategóriának érzem kicsit.

Vagy maradjunk a lamináltnál, vagy legyen azon egy rendes koptatóréteg, minimum 2,5 mm, és akkor van miről beszélni.

VIDEÓS SEGÉDLETEK, ÚTMUTATÓK, KÖLTSÉG-TERVEZŐK

Ne olyan padlód legyen, amit utálsz

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás profi parkettásoktól. Csak néhány dolog, amit 4990 Ft-os egyszeri díj mellett megkapsz tőlünk.  Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt., ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy kivitelezési hiba miatt. Ne válassz olyan padlót, ami nem is illik az igényeidhez.

Tartalomjegyzék megnézése

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!