A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • november

    30

    2011
  • 250
  • 0

Fontos a FSC, PEFC minősítés, de ez nem minden

Ha parkettát vagy laminált padlót vásárolsz, akkor sose feledkezz meg arról, hogy Te a felelős erdőgazdálkodásban hiszel, és nem az ész nélküli pusztításban. Éppen ezért kizárólag ellenőrzött forrásból származó parkettát, fa padlót vásárolj!

Ez az egyik legfontosabb szempont fa padló vásárlásakor.

Ha neked ezt mondani sem kell, akkor annak csak örülök. De tudjuk, hogy az embernek manapság 100 helyre kell figyelnie egyszerre, így viszonylag könnyű fontos dolgokat elfelejteni.

Mitől lesz egy parketta ellenőrzött, és hogyan tudod Te ezt nagyon könnyen nyomon követni?

Szerencsére, nem kell kimennünk a frontra, hogy ezt megtudjuk. Mások megteszik ezt helyettünk.

Az FSC továbbra is az egyik legmegbízhatóbb szervezet fa termékek certifikálására. Az FSC úgynevezett terméklánc minősítése ellenőrzi a fatermékek átfutását a feldolgozáson és a kereskedelmen keresztül az erdő és a végső felhasználó között. Ahhoz, hogy egy (fa)termék FSC minősítést kapjon szigorú normáknak kell megfeleljen:

– felhagyás a tarvágással, ill. a tarvágás nagy volumenű alkalmazásával
– természetes erdők megtartása
– felhagyás az erdők ültetvényekké alakításával
– génmanipulált növények tiltása
– kémiai növényvédő szerek alkalmazásának elkerülése
– ritka, ill. veszélyeztetett fajok védelme
– védelmi területek kialakítása
– a fafajok területhez illő megválasztása
– indián népek jogainak tiszteletben tartása
– betartandó üzemi tervek meghatározása
– a munkavállalók jogainak betartása

(Forrás:Wikipédia)

Mit kell nézni egy parketta vásárlásánál?

Az FSC minősítés a leghitelesebb bizonyíték arra, hogy a parketta felelős erdőgazdálkodásból származik. Az FSC kistestvére a PEFC. Ők szintén egy független szervezet.

Ennek a két szervezetnek a logójával ellátott parketták, laminált padlók garantáltan felelős erdőgazdálkodásból származnak.

Két dolgot fontos tudni errről:

1. FSC minősítést termékek, termékcsoportok kapnak, és nem cégek. Az, hogy egy gyártó FSC minősítéssel rendelkező laminált padlót gyárt, nem azt jelenti, hogy a parkettái szintén rendelkeznek FSC minősítéssel. Mindig keresd a logót!

2. FSC minősítés és FSC minősítés között óriási a különbség. Jelenleg 7 különböző minősítési fok, logó van, amivel elláthatnak egy terméket.

Én, mint parkettás most csak kettőt emelnék ki.

FSC 100%: Ezzel a logóval ellátott termékek fa alapanyaga kizárólag 100% FSC minősítéssel rendelkező fák adják. (Ettől persze tartalmazhat más anyagot)

FSC MIX: Ezzel a logóval ellátott termékek fa alapanyaga csak bizonyos %-ban tartalmaznak FSC minősítéssel rendelkező fát. Ez lehet 90%, de csupán 10%-is. A fennmaradó részt egyéb szervezet által minősített fa anyagok adják. Ez már aggályos, hiszen nem igazán tudni, kik azok az egyéb szervezetek, és mennyire hitelesek.

Sajnos azonban sok mindent nem tudunk tenni, mint a lehető legmagasabb %-ban FSC minősítésű laminált padlót vásárolni.

A laminált padlók, parketták FSC minősítéseit nyugodt szívvel kérjétek el a forgalmazótól, és ne érezzétek kukacoskodásnak. De a gyártók FSC minősítését online is le lehet ellenőrizni. Ehhez azonban tudni kell a forgalmazott márka gyártó cég nevét.

FSC minősítés ellenőrzése: http://info.fsc.org

Végkövetkeztetés:

Az FSC, PEFC minősítés nagyon fontos, de sajnos itt is vannak apró betűs részek, amikre figyelni kell. A minősített parketták vásárlása mellett fontos lépés a felelős erdőgazdálkodás felé, hogy a parketta vásárláskor hosszú távon gondolkozz.

Egy fa parketta élettartama nem kell, hogy 5 évre szóljon, ha ez akár több generációt is átívelhet. Ez pedig kevesebb kivágott fát jelent!

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017