A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • május

  25

  2010
 • 1073
 • 10

Flóderozás, faerezet festés – interjú

Ha szerinted is unalmasak a fehér keretes ablakok és ajtók, ha te is úgy érzed, hogy sok vele a macera, egyáltalán nem divatos, és szeretnél kezdeni velük valamit, akkor érdemes következő interjúnkat elolvasnod.

Jobban tetszenek a természetes faerezet mintás ablakok, ajtók, de nincs pénzed lecserélni őket? Nem is kell. Mert itt van velünk Takács Gábor flóder mester, akit most egy különleges technikáról fogunk vallatni.

Flóderezés

(Érdemes az egész interjút végigolvasni, mert lesz benne egy meglepő és elgondolkodtató példa is, és ráadásul egy ismeretlen, de nagyon izgalmas technikát ismerhettek meg, ami sokat dobhat bármely lakáson)

Interjú Takács Gáborral
Kérdező: Szalai Károly

Mi is tulajdonképpen az a flóderozás?

A hagyományos eljárás során az ajtók és ablakok felújításakor általában fehérre mázolják azokat. Sajnos az évek múlásával (4-6 év) ezek a felületek megkopnak, besárgulnak. A flóderozás, vagy más néven faerezet festés egy régi díszítőfestő mesterség, aminek során a festő speciális szerszámok segítségével a fa erezetét kézzel festi rá a felületre. Az így elkészült munka időt álló (20-25 év), emeli a lakás értékét, és mindennap gyönyörködhet benne.

Bármilyen felületre alkalmazható vagy vannak itt is szabályok?

Alapvetően bármilyen sima felületre elkészíthető. Legyen az fa ablak, furnér ajtó, műanyag garázskapu, fém korlát, hungarocell díszítő elemek, lábazati vakolat, beton, festett fal, gipszkarton. Természetesen a különböző felületek más-más alapozást igényelnek. A legfontosabb szabály, hogy járó felületen nem alkalmazható, csak függőleges felületen, vagy mennyezeten.

A színeket tekintve van lehetőségünk válogatni? Teszem azt, ha én cseresznye színt szeretnék, akkor arra is van lehetőség?

Természetesen bármely színárnyalatban el tudjuk készíteni. A legkedveltebb színek a fenyő, tölgy, teak, cseresznye, dió. Különleges igényeket is teljesítünk pl. barackvirág, kék, szürke, fehér stb. Árban nincsen különbség a színek között. Ha nincsen konkrét szín elképzelés, akkor a lakás hangulatához, színeihez (bútorok, szőnyeg, parketta, függöny) szoktuk igazítani az ajtók színét. Mivel a flóderozás igen tartós 20-25 év, ezért fontosnak tartjuk a fa tökéletes szépségét visszatükröző szín kiválasztását.

Mit kell tennem, ha azt szeretném, hogy a fehér ablakaim helyett, faerezet mintás legyen.? Elég, ha bemegyek egy nagyobb barkács áruházba, és ott veszek egy különleges festéket, vagy ehhez gyakorlati tudás szükséges?

A festékek, amiket használunk, nem különlegesek, viszont kiváló minőségűek. A legtöbb festékboltban kapható. A speciális szerszámok egy része kapható itthon is, én külföldre mentem értük. Maga a munkafolyamat viszont kézügyességet igényel, de elsajátítható. De ez pénzben és időben is többe kerül. A rutin és az évek az összhatásban mutatkozik meg.

A felület előkészítése egyszerű mázolói munka. Csiszolás, simítótapaszolás. Az alapozásnál az alapszín kiválasztása döntően meghatározza a végeredmény szépségét. Az alapozás megint csak mázolói feladat. A flóder szín kiválasztása nem nehéz, csak a hígítási arányt, az adalék színeket, és a lazúr fajtáját kell tudni. A legfontosabb szabály, hogy ismerjük a fa erezetét. Ha kézzel egy üres papírra le tudod rajzolni a fa erezetet, nem állsz messze a flóderozástól.

Hogy néz ki egy ilyen munka menete? A helyszínen történik a flóderozás, vagy különleges laborba vonultok? A felületeket nekem kell rendbe tennem például, ha az ablakon repedések vannak, vagy már ezt is ti végzitek el?

A munka minden esetben a helyszínen történik, tekintettel arra, hogy az ajtó és ablak tokokat nem tudjuk kivenni a falból. A felület előkészítése kétféle módon történhet. Az egyik eset, hogy az alapozástól a lakkozásig mindent mi végzünk. A másik, ha van már ott egy festő csapat, akik el tudják végezni az alapozást, akkor megbeszéljük, kikeverjük az alapszínt és csak a flóderozásra jövünk vissza.

Nem beszéltünk még a költségeiről, de biztosan mindenkit érdekelne, hogy nagyjából mivel kell számolni egy ilyen kezelés során. Azt gondolom, hogy jóval olcsóbb, mint lecserélni, az ajtót, vagy akár az ablakot, de tudnál nekünk mondani valami konkrétabbat?

A flóderozás költségei is nagyban eltérhetnek a felület tagoltsága, nagysága, állapota, mennyisége szerint. Nézzünk egy kis ár összehasonlítást.

Lakótelepi lakás:
8 db ajtó. 1db ajtó 5 m2, tokkal együtt.

Fehér mázolás költségei anyaggal: 2500-3000 ft/m2
Munkaidő 3-4 nap.
Összesen 120.000,- ft.
Következő felújítás 8-10 év múlva.

Flóderozás költségei anyaggal: 5500 ft/m2.
Munkaidő 5-6 nap.
Összesen 220.000,-ft.
Következő felújítás 15 év múlva házilag színtelen lakkal, vagy bútorfénnyel.

Az első esetben 5-6 év múlva besárgul (gáz, gőz, nikotin) a felület. szemben a flóderozással, amivel ráadásul meg is emeltük a lakás értékét 500.000,- forinttal.

Sajnos a szóban forgó lakásban a csere csak egyedi méretre gyártással oldható meg. Ennek a költségeit nem merem megsaccolni. Téglaházaknál a csere megoldható előre gyártott ajtókkal, de rendkívül sok a helyreállítási költség.

Van még valami, amit esetleg nem kérdeztem meg, de szeretnéd elmondani?

Van lehetőség megtekinteni, megtapintani a flóderozott ajtókat, szinte bármely kerületben. Előre egyeztetett időpontban. Ügyfeleim rendkívül büszkék az ajtókra és szívesen megmutatják az összhatást, a természetességet és a harmóniát.

De általunk flóderozott ajtók vannak az Állami Számvevőszék dísztermében, a Magyar Tudományos Akadémián, Fővárosi Bíróságon, Kecskeméti Ügyészségen is.

Ha valakit érdekelne a dolog, és úgy döntene, hogy szeretné jobban megismerni ezt a technikát, vagy konkrétan szeretné igénybe venni a szolgáltatásodat, akkor hol tudnak Téged elérni?

Weboldalunkon a www.epmester.hu oldalon, e-mailben a gtakax [kukac] gmail [pont] com címre írhatnak, de telefonon is elérhetőek vagyunk a 06 20 952 66 58 számon.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

10 HOZZÁSZÓLÁS

 • Erika
  2010-05-27, 19:22 VÁLASZ

  Tényleg összehasonlíthatatlan a két ajtó! Ha felújításra kerül a sor biztos a flóderezést választom!

  • Szalay-Bognár@Erika
   2010-05-27, 20:45 VÁLASZ

   Kedves Erika,

   mi is szeretjük az előtte-utána felvételeket, mert érzékelteti a változást, de itt tényleg döbbenetes a különbség.

   Gábor, érti a dolgát! A flóderezéssel nem jársz majd rosszul.

   Derűs, kreatív napot!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Tünde
  2010-06-03, 10:48 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Ötletet,segítséget szeretnék kérni Tőletek!
  Új építésű házba költöztem, és az egyik falat szeretném egy olyan vakolattal bevonni( glett?! )amit be lehet úm.csíkozni,hogy egy domború felületet kapjak tulajdonképpen, amit utána le tudok festeni.
  Tudtok-e abban segíteni, hogy milyen anyadot használjak, hogyan tudom ezt én kőműves nélkül megoldani, és milyen eszközöket használjak a felhordásra,illetve a “csíkozásra”,és még árban se legyen horror a kivitelezés…. 🙂

  Köszönöm szépen előre is a válaszotokat!
  Üdv,Tündi!

  • Péter@Tünde
   2010-12-01, 18:12 VÁLASZ

   Üdv

   Pontosan nem értettem, a domborítást.
   Milyen nagyság(ok)ban vagy hogyan is?
   Legegyszerűbb a rabic és üvegszál műgyanta felvitel mint a gépkocsik optikai tunningelemei gyártásánál használnak. de lehet habosított műanyagból, polisztirol “hungarocell” is készen kapni elemeket.

 • Péter
  2010-12-01, 17:38 VÁLASZ

  Üdv

  Asztalosként is dolgoztam, itt valódi fával és nem mdf pozdorja vagy hasonló termékeket használtunk. igaz szinte csak keményfát, de a svájciak ezt kedvelik….. amerikai dió, tölgy, bükk, kőris, néha cseresznye, szil, szilva, alma.

  nos a valódi fa erezete és a műflóderes között nagy a különbség látványra, tapintásra, de avatatlan szemlélő ezt nem érzékeli.

  a lakásban amibe költöztünk közel 40 évesek a nyilászárók borzalmas állapotban.

  Hőlégfúvás után szembesültem ( több réteg festéket kellet levakarni) a fenyőfa javithatóságával. egyszerű módon, a sérült részeket ragasztással és solfa gittel pózoltam majd szivacsos dörzspapírral szálirányban szőröztem, 40 es majd 120.
  az eredménye az erezet 3D kitüremkedése,

  Olajat akartam a kezeléséhez alkalmazni, de mégis csak a lazur és faimpregnálás lett a vége.

  A gyerekek miatt muszály volt, a fenyő könnyen sérül, kell neki egy keményebb védőréteg

  Sajna fényképet erről még nem tudok feltenni…

  Ha valaki elég bátor és nem félti a csuklóját vágjon bele,

  Egy lakás beltéri nyilászárók 7 db összköltsége 27 e huf Ebból 8000 a hőlégfúvó a többi nem marad meg. fedőanyag impregnálók solfagitt dörzsik stb

  Ja meg sok sok munkaóra……

  • Dóra@Péter
   2013-09-01, 12:35 VÁLASZ

   Szia Péter!Tetszene ez a megoldás,amit itt írtál.4db ajtót szeretnénk felújítani,de mint amatőrnek idegenek a impregnálók és szolfagitt szavak.Ha bemegyek egy festékszaküzletbe tudnak nekem segíteni?Küszöb magasítására tudnál nekem valamit ajánlani?Köszönöm a segítséget.

 • Zoltá
  2014-02-11, 22:20 VÁLASZ

  Üdv.
  20nm vakolt mennyezet fahatásúvá tétele kb.mennyibe kerülne?

  • 2jepetto@Zoltá
   2014-02-12, 11:38 VÁLASZ

   Kedves Zoltán!

   Köszönjük a megkeresésedet. A flóderozással kapcsolatban Takács Gábort kell keresned. Az elérhetősége a cikk végén megtalálható. Mi ezzel nem foglalkozunk, csak a flóderozást mutattuk be. Mi csak igazi fával dolgozunk. Ha parkettázni akarod a mennyezetet, akkor viszont minket keress meg.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Sándor
  2014-06-11, 19:41 VÁLASZ

  Kedves mester!
  Én azt szeretném kérdezni, hogy ha nem csak tölgy szint hanem tölgy erezetet is szeretnék egy nagy, betétes, osztott ajtóra,akkor az mennyivel befolyásolja az árat?

  • 2jepetto@Sándor
   2014-06-11, 21:14 VÁLASZ

   Kedves Sándor!

   Ez egy régebbi bejegyzés! Takács Gábortól a megadott telefonszámon tud erről érdeklődni, de alapvetően azt tudom mondani, hogy a flóderozásnak pontosan az a lényege, hogy a fa erezetét festik fel. A színt ön választja meg, így szerintem ez nem befolyásolja az árat. A fa erezet festés alap.

   Üdvözlettel:
   2 Jepetto

© Copyright 2017