A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • július

    8

    2015
  • 788
  • 0

Miért nem lehet fehérre pácolni a régi parkettát?

Az utóbbi években (2014 óta) újra divatba jöttek a fehér padlók. Amióta mi is foglalkoztunk a fehér padlókkal, és parkettákkal, sokszor keresnek meg minket azzal a kéréssel, hogy a régi parkettát pácoljuk át nekik fehérre.

Ideje, tehát, hogy megosszuk mindenkivel, hogy miért is bajos a régi parkettát fehérre pácolni. Mert sajnos nem olyan egyszerű ez a kérdés, mint elsőre annak tűnik. Bármennyire is szeretjük a fehér színt a padlón, a régi parketták fehérre pácolásáért már annál kevésbé vagyunk oda.

Mik a legnagyobb bajok a fehérre pácolással kapcsolatban?

A legtöbb esetben, amikor fehérre pácolással fordultak hozzánk, a megrendelő fejében egy hófehér padló elképzelése élt. Fontos már első körben megjegyezni, hogy pácolással nem lehet hófehér színt elérni, arra ott vannak a padló-, és betonfestékek.

feher pácA pácolással egyfajta fehér “hártya” kerül a parketta felületére, ami inkább elszínezi azt, mintsem hófehérre varázsolja. Bár a kép csak illusztráció, mert minden fa más, és más, de tipikusan ilyen egy fehérre pácolt parketta.

Jó esetben!

Ugyanis nagyon sok minden függ a pácolt parkettától. Egyrészt fontos tudni, hogy minden fa más, és más. Így ezek mind másképp reagálnak a pácra, másképp ‘isszák” azt meg. De különbözik a parkettát korábbi felületkezelése is, ami miatt könnyen előfordulhat, hogy a pácolás foltos lesz, még a többszöri elcsiszolás ellenére is.

A korábban oldószeres lakkal kezelt, esetleg különböző vegyszereken átment, viasszal lekent parketta a vizes bázisú páccal nem lesz jó viszonyba. Míg egyik részen jól elszínezi a pác a parkettát, egy másikon már lehet, hogy kevésbé. Ez pedig foltosodást jelent, ami nem jó sem a megrendelőnek, sem a kivitelezőnek, mégsem igazán van megoldás.

Jelenleg (2015-ben) legalábbis! Mert évről évre jönnek ki újdonságok, olyan anyagok, amikkel az eddig lehetetlennek tűnő dolgok is kivitelezhetővé váltak.

Egy nap talán a régi (40-100 éves) parkettát fehérre pácolására is lesz megoldás, de most még csak a puding próbája marad. A tesztelés! Bár hozzá kell tennünk, hogy a minket megkeresők végül igen kevés számban döntöttek végül a fehér mellett, pontosan a fenti problémák kiütközése végett.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017