• július

    8

    2015
  • 544
  • 0

Miért nem lehet fehérre pácolni a régi parkettát?

Az utóbbi években (2014 óta) újra divatba jöttek a fehér padlók. Amióta mi is foglalkoztunk a fehér padlókkal, és parkettákkal, sokszor keresnek meg minket azzal a kéréssel, hogy a régi parkettát pácoljuk át nekik fehérre.

Ideje, tehát, hogy megosszuk mindenkivel, hogy miért is bajos a régi parkettát fehérre pácolni. Mert sajnos nem olyan egyszerű ez a kérdés, mint elsőre annak tűnik. Bármennyire is szeretjük a fehér színt a padlón, a régi parketták fehérre pácolásáért már annál kevésbé vagyunk oda.

Mik a legnagyobb bajok a fehérre pácolással kapcsolatban?

A legtöbb esetben, amikor fehérre pácolással fordultak hozzánk, a megrendelő fejében egy hófehér padló elképzelése élt. Fontos már első körben megjegyezni, hogy pácolással nem lehet hófehér színt elérni, arra ott vannak a padló-, és betonfestékek.

feher pácA pácolással egyfajta fehér “hártya” kerül a parketta felületére, ami inkább elszínezi azt, mintsem hófehérre varázsolja. Bár a kép csak illusztráció, mert minden fa más, és más, de tipikusan ilyen egy fehérre pácolt parketta.

Jó esetben!

Ugyanis nagyon sok minden függ a pácolt parkettától. Egyrészt fontos tudni, hogy minden fa más, és más. Így ezek mind másképp reagálnak a pácra, másképp ‘isszák” azt meg. De különbözik a parkettát korábbi felületkezelése is, ami miatt könnyen előfordulhat, hogy a pácolás foltos lesz, még a többszöri elcsiszolás ellenére is.

A korábban oldószeres lakkal kezelt, esetleg különböző vegyszereken átment, viasszal lekent parketta a vizes bázisú páccal nem lesz jó viszonyba. Míg egyik részen jól elszínezi a pác a parkettát, egy másikon már lehet, hogy kevésbé. Ez pedig foltosodást jelent, ami nem jó sem a megrendelőnek, sem a kivitelezőnek, mégsem igazán van megoldás.

Jelenleg (2015-ben) legalábbis! Mert évről évre jönnek ki újdonságok, olyan anyagok, amikkel az eddig lehetetlennek tűnő dolgok is kivitelezhetővé váltak.

Egy nap talán a régi (40-100 éves) parkettát fehérre pácolására is lesz megoldás, de most még csak a puding próbája marad. A tesztelés! Bár hozzá kell tennünk, hogy a minket megkeresők végül igen kevés számban döntöttek végül a fehér mellett, pontosan a fenti problémák kiütközése végett.

Érdemes elolvasni

Miből áll a laminált padló lerakásának munkadíja p... Ha szakembert keresel a laminált padló lerakására, akkor körülbelül ezekkel a tételekkel találkozhatsz. Azért érezzük fontosnak ezek kifejtettebb bemu...
Szalagparketta csiszolása körüli legnagyobb félreé... Több helyen olvastuk, és több lakberendezőtől is hallottuk már azt, hogy a szalagparkettát 2-3 alkalommal felcsiszolható parkettaként említik. Viszont...
Lépcső parkettázásakor mi kerül az élekre? Sokan választják a lépcső parkettázását annak karakteres előnyei végett. Olcsó, gyors, nem kell külön még egy embert találni rá, és teljesen szinkronb...
Mi lesz ha a parkettát és a járólapot keresztezzük... Ez most nem egy rossz vicc! Igazán!Mint parkettások, és a fa padlók szerelmesei alapvetően nem vagyunk oda a járólapokért. Mondhatnánk azt is, hogy ...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!