• január

    1

    2017
  • 1390
  • 0

Ezért kell egy 7 m2-nyi lépcsőre 15,54 m2 parkettát kalkulálni

Sokszor, és sokan esnek abba a hibába, hogy lépcső parkettázásakor a lépcsőfokok területét összeadva számítják ki a lépcsőre kerülő parketta szükséges mennyiségét. Szobában való igaz, hogy az alapterület + 5-10% veszteség számítás megállja a helyét a parketta mennyiségének kiszámításánál, de a lépcső esetén erre a képletre hagyatkozni nagy hiba.

Vegyünk egy egyszerű példát, mégis csak abból tanulunk a legjobban.

Adott egy 18 fokos lépcső. Az egyszerűség kedvéért nincs benne forduló, és teljesen egyenes fokokból áll. A rugdosót, és a járórészt is szeretnénk burkolni.

Egy lépcsőfok mérete:
Járórész: 90 cm x 26 cm
Rugdosó: 90 cm x 17 cm

A példa kedvéért vegyük a laminált padlót, aminek elég sztenderd a mérete. Egy laminált padló mérete 128 x 19 cm.

A járórész felületénél szükség van 2 szálra (90 cm x 19 cm + 90 cm x 7 cm). A veszteség lesz egy 38×19 cm-es darab, és egy 90 x 12 cm-es, valamint egy 38×19 cm-es darab, ami ez esetben nem lesz felhasználható. A lapok nút-féder, apa-anya, induló-záró, pozitív-negatív, vagy hívjuk bárminek éle miatt a 12 cm széles elem nem lesz felhasználható a 7 cm széles részre, mert az nem fog kapcsolódni a 19-es elemhez.

A rugdosónál szükség van 1 szálra (90 cm x 17 cm). A veszteség egy 2 cm-es csík, és egy 38 cm-es darab lesz, szintén használhatatlan.

Vagyis 1 lépcsőfokra 3 szál laminált padló kell. 18 fok esetén ez 54 db. Ha 9 db laminált padló van egy csomagban (csak a példánkban, mert ez változó), ami 2,22 m2, akkor az pont 6 csomag, azaz 13,32 m2. A pont elég, pont hogy nem elég! Csak 1 darab kell legyen a csomagban, aminek sérült a nútja, hibás a dekorja, és máris nem lesz elég a 6 csomag.

Vagyis a 18 lépcsőfokra 7 csomag laminált padló kéne, ami összesen 15,54 m2.

Ha szimplán a felületek területét adnánk össze, akkor a felület (18*(0,9×0,26+0,9×0,17)) 6,964 m2 lenne. 10%-os veszteséggel együtt 7,66 m2, ami – 2,22 m2/csomaggal számolva – 4 csomag lenne (8,88 m2). Ez a 4 csomag összesen 36 szál lenne, ami összesen 12 lépcsőfokra lenne elegendő a 18 helyett.

Ha kicsit sok volt ez most, megértem, de ha majd leülsz, hogy megnézd a saját lépcsőd méreteit, meg fogod érteni azt, amiről most beszéltem.

Csak két lehetőség van, hogy kevesebb veszteséggel ússza meg az ember. Az egyik, hogy csúnyán, merőlegesen parkettázza le az ember a lépcsőt, de ez annyira nem dekoratív, hogy én ilyen még az ellenségemnek sem kívánnék.

A másik, ha a parkettás ügyesebben játszik a számításokkal, és tervezésekkel, de ez a plusz munkafolyamat általában többe kerül, mint az így megspórolt parketta bekerülési költsége. Mert ilyenkor annyira kell figyelni a lécekre, hogy mikor melyik szálhoz nyúl az ember, hogy hogy szabja be azokat, hogy sokkal tovább tart a lépcső parkettázása, így jelentősen megnő a burkolási díj is.

A harmadik mód a veszteség minimalizálására, ha a parketta kiválasztásakor figyelembe veszed a lépcső méretét, és egy olyan széles panelú padlót, dekort veszel, aminél a legkevesebb a vágási hulladék. Bár csupán a méret alapján dönteni egy padló mellett nagy meggondolatlanság lenne.

A legjobb, ha elfogadod, hogy a lépcső parkettázásakor sok hulladékod fog keletkezni, és örülsz, hogy az egyedi lépcső készítéséhez képest még így is a zsebedben maradt 200.000-300.000 Ft.

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el - most ingyen)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"! Most ingyen hozzáférést kapsz+

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!