A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • november

    15

    2013
  • 567
  • 0

A legyegyszerűbb színharmónia, ami minden parkettához illik

A színekkel kapcsolatban már többször írtunk, kezdve az energiavámpír színektől, a pantone színtrendeken át, egészen egy 4 részes rövid színharmóniás tanfolyamig. A színek a parketták mellett egy fontos szívügyünk, mert sokan félnek tőle, sokan tanácstalanok, és bizony kevés a hasznos segítség.

Most a legegyszerűbb színharmóniát vesszük kicsit górcső alá, ami szinte minden parketta színnel jól megfér. Ez a monokróm, monokromatikus színharmónia. A lényege, hogy ebben az esetben mindössze egyetlen szín különböző árnyalatait használjuk. Bonyolultan ez annyit jelent, hogy vesszük a színtér vertikális metszetét, mely három szín együttes átmenetét képezi. A színháromszög alapja a fehér-fekete skála, és csúcsán a választott szín legtisztább árnyalata található.

A valóságban ez ilyen egyszerű:

Színtér vertikális metszet
A monokróm, monokromatikus színharmónia során kizárólag a szín ezen metszet különböző árnyalataiból választunk.

monokróm színárnyalat

monokróm színárnyalat

monokróm színárnyalat

monokróm színárnyalat

monokróm színárnyalat

monokróm színárnyalat

Ha követed a 60/30/10 szabályt, a monokróm, monokromatikus színharmóniával nem fogsz tudni hibázni. Válassz főszínnek egy élénkebb árnyalatot, és a hatás drámaibb lesz, de dolgozhatsz szolidan is pasztell árnyalatokkal. És ha végén esetleg úgy érzed ez az egyhangúság unalmas, bedobhatsz a választott pasztell színek mellé egy kis élénk kiegészítőt, akár néhány díszpárna, váza, kép formájában. De vigyázz, mert azért ne használj 3-4 árnyalatnál többet egyszerre. Ne legyen rendetlenség.

A monokróm színharmónia ideális választás kisebb lakásokban is, mert az azonos színárnyalatok ne törik meg a teret, és erősíti a folytonosság érzését, amire egy kis lakásban nagy szükség van.

Mivel lényegében egy színnel dolgozol, és annak különböző árnyalatait használod, könnyű lesz egy olyan padlót választanod hozzá, ami illik ehhez az harmóniához. Persze az extrém mintázatoktól, és színektől most tekintsünk el. Egy sötét merbau, vagy wenge parketta épp úgy jól fog állni, mint egy világos tölgy.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017