A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • május

  8

  2009
 • 974
 • 15

Csíkos fal lépésről lépésre

Rugaszkodj el a megszokottól!

Gyakran olvashattad ezt már tőlünk. De félre ne érts! Nem anarchiát akarunk ezzel hirdetni. A célunk, hogy elszakadj a megszokott, durván kifejezve unalmas dolgoktól, amik valahogy ránk ragadtak az utóbbi évben.

Megszoktuk, hogy egy fal mindig egy színű, és elfeledkezünk arról, hogy csíkokkal a falon milyen egyszerűen teremthetünk optikailag nagyobb belmagasságot, szélesebb szobát. De nem csak erre ad megoldást a csíkos fal.

Ha Neked van egy büszkeségfalad – aranylemezekből, érmekből, családi fotókból – csíkok segítségével remekül kiemelheted lakásod ezen részét.

Ráadásul most lépésről lépésre útmutatót is kapsz tőlünk. Ennél egyszerűbben kivitelezhető trükköt nehéz ajánlani.

 

 Csíkos fal lépésről lépésre:

1. Tisztítsd meg a falat, és készítsd elő a festésre. A “Hogyan hozd ki a lakásodból a MAXIMUMOT?!” tanfolyam Picasso titka című fejezetben erről részletesen szó volt.

2. Fesd át a falat a kívánt háttérszínnel. Ha a fenti képnél maradunk, akkor ez ebben az esetben a fehér szín.

3. Ha elkészült a fal alapszíne, el kell kezdened egy kicsit számolni. Ha egy teljes falfelületet vonalasra akarsz festeni, akkor a távolságokat úgy kell meghatároznod, hogy az minden esetben azonos legyen.

Ha vízszintesen csíkozol, akkor ne felejtsd el, hogy az utolsó cella vastagságának is egyeznie kell a többivel. Függőleges vonalazásnál pedig a az utolsó szélsőnek a mérete is rendben kell legyen.

Tehát számítsd ki a távolságokat!

4. Ha megszáradt az alapszín a falon, akkor el kell kezdeni a cellákat felrajzolni a falra. Itt nagyon precíznek kell lenned. Gyakran a falak nem egyenesek, nem derékszögűek, így a mérésünk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, elcsúszhatnak.

Fogd a ceruzát, és a mérőszalagot, és mérd le az első távolságot, majd jelöld meg a falon az adott pontot. Úgy 20 cm-ként határozd meg azt a pontot, amik mentén majd föl fogod ragasztani a festékvédő szalagot a falra.

Elsőként csak egy vonal (csík) “körvonalát” rajzold meg. Majd később ehhez viszonyítsd a többit. Az elsőnek tehát nagyon pontosnak kell lennie.

5. A berajzolt pontok mentén ragasztószalaggal óvatosan ragaszd le a falfelületet. A széleknél jól erősen ragaszd oda a szalagot, nehogy a festéskor feljöjjön, vagy rossz esetben alá menjen a festék.

6. Várd meg míg megszárad egy kicsit a festékvédő ragasztószalag. Addig rajzold fel a többi csíkot a falra, és hasonlóan az előzőekhez, ragaszd azokat is le.

7. Most jön a festés! Érdemes hengerrel végezni a festést, és ügyelj arra, hogy mindig kevés anyaggal dolgozz. Ne legyen a hengeren sok festék. Lassú víz partot mos!

8. Mielőtt a festék megszáradna, szépen lassan húzd le a falról a ragasztószalagot. De tényleg lassan.

Tádám! Ott is van az első csík, cella, vonal…ki hogyan nevezi.

Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

15 HOZZÁSZÓLÁS

 • Zsófi
  2009-08-19, 10:08 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Épp most tartok a csíkozásnál, és nagyon jól jött ez az összefoglaló, arról, hogy mire figyeljek.
  Köszi!

  • Szalay-Bognár@Zsófi
   2009-08-19, 14:41 VÁLASZ

   Kedves Zsófi,

   örülök, hogy segíthettünk. Ha végeztél a csíkozással szívesen megnéznénk a végeredményt. Küldj róla egy képet a marketing(kukac)laminalt-parketta-melegburkolas.hu címre, és szívesen publikáljuk.

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • Niki
  2009-11-09, 18:44 VÁLASZ

  Sziasztok!

  ÉN is most szeretném csíkozni a falat ráadásként lakberendezőnek tanulok és nem árt tudni egy két praktikát! 😀

  Köszi nektek!

  Üdv.: Niki

 • margit
  2010-05-20, 20:25 VÁLASZ

  Sziasztok! Meg szertném kérdeyni tőletek, hogy a régi parkettára rá tehető a laminált padló, vagy muszály felszedni ?

 • Judy
  2010-09-22, 17:24 VÁLASZ

  A festőszalag leszedte a festéket 🙁 Hol a hiba?

 • krimo
  2011-07-24, 18:25 VÁLASZ

  Én is most csíkozom a falat, egyenlőre a régi színre tettem a szalagot, és fent vannak az első csíkjaim. De nekem is lekapta a festéket a szalag. Egyenlőre a régit, az nem zavar, de most hogyan tovább? Ha leszedi a sötétbarna csíkjaimat is, megőrülök. Kezdjek mellé festeni szabad kézzel?

  • 2 Jepetto@krimo
   2011-07-24, 19:13 VÁLASZ

   Kedves Krimo!

   Ha festőszalaggal dolgozol, és alapvetően nincs baj a fallal, akkor nem szabad, hogy leszedje a festéket.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • krimo
  2011-07-24, 19:19 VÁLASZ

  Hú de gyors válasz! Alapvetően lehet hogy nem, de én egy nyolc éve felpakolt fűrészporos tapétára ragasztottam, amiről már a henger is leszedi itt-ott a fűrészport. Most olvastam valahol, hogy mielőtt ráragasztom az újonnan festett rétegre, előtte kicsit a saját ruhámra ragasszam, és akkor nem olyan erősen tapad a szalag. Ezt fogom kipróbálni.
  De többet nem festek erre, legközelebb leszedjük, és vakolunk 🙂

  • 2 Jepetto@krimo
   2011-07-24, 19:34 VÁLASZ

   Nagyon óvatosan kell majd festened, tényleg kevés festékkel, mert a fűrészpor miatti egyenletlen felületen könnyen lehetnek majd hézagok, ami alá a festék be fog tudni folyni, főleg, ha a festékszalag tapadó hatása nem is lesz a “legjobb”.

   Én a tapétaszedés mellett voksolnék. Enyhén vizes átpermetezéssel könnyedén le lehet őket kapni.

   Majd számolj be az eredményről!

   • krimo@2 Jepetto
    2011-07-24, 19:43 VÁLASZ

    Á itt még vizezni se kell. Panel. Az étkezőbe kipróbáltuk, mert ott vakolunk majd. Simán lejön. Sajnos tartok attól, hogy a festék súlyától is a nyakamba szakad. Ezért a folyosón kezdtünk, ha lemászik, akkor hosszabb meló lesz, de leszedjük, mielőtt a drága festéket rá kennénk.
    Minden esetre az első csíkok szépek lettek, talán a világosabb színnel kezdhettem volna, de már így jártam.

 • Marci
  2015-05-12, 15:11 VÁLASZ

  én is most szeretnék valami érdekes mintát festeni a falra
  van még ötletük???:)

  • 2jepetto@Marci
   2015-05-12, 21:14 VÁLASZ

   Kedves Marci!

   Falat ezerféle módon lehet dekorálni. Nekünk amik mostanában tetszenek: stencilfestés, feliratos falmatrica, táblafesték, de egy írásvetítővel bármilyen mintát felvihetnek a falra.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Marci
  2015-05-13, 13:24 VÁLASZ

  köszönöm

 • Berni
  2015-08-16, 17:34 VÁLASZ

  Sziasztok.
  Festés ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Van egy 2m10-es zöld falrész, amire balról jobbra egyre vastagbodó csíkokat szeretnék festeni. Úgy gondolatam, hogy a legkeskenyebb fehér csík 4cm lenne, és 4cm-ként nőne a mérete egészen 20cm-ig. Az alap zöld szin, vagyis a fehér csíkok közötti rész arànyait viszont nem tudom hogyan szàmítsam ki,hogy az jól nézzem ki. Tudnàtok segisegíteni ebben? Előre is köszönöm a választ. Üdv Berni

  © Copyright 2017