• május

  8

  2009
 • 56
 • 15

Csíkos fal lépésről lépésre

Rugaszkodj el a megszokottól!

Gyakran olvashattad ezt már tőlünk. De félre ne érts! Nem anarchiát akarunk ezzel hirdetni. A célunk, hogy elszakadj a megszokott, durván kifejezve unalmas dolgoktól, amik valahogy ránk ragadtak az utóbbi évben.

Megszoktuk, hogy egy fal mindig egy színű, és elfeledkezünk arról, hogy csíkokkal a falon milyen egyszerűen teremthetünk optikailag nagyobb belmagasságot, szélesebb szobát. De nem csak erre ad megoldást a csíkos fal.

Ha Neked van egy büszkeségfalad – aranylemezekből, érmekből, családi fotókból – csíkok segítségével remekül kiemelheted lakásod ezen részét.

Ráadásul most lépésről lépésre útmutatót is kapsz tőlünk. Ennél egyszerűbben kivitelezhető trükköt nehéz ajánlani.

 

 Csíkos fal lépésről lépésre:

1. Tisztítsd meg a falat, és készítsd elő a festésre. A “Hogyan hozd ki a lakásodból a MAXIMUMOT?!” tanfolyam Picasso titka című fejezetben erről részletesen szó volt.

2. Fesd át a falat a kívánt háttérszínnel. Ha a fenti képnél maradunk, akkor ez ebben az esetben a fehér szín.

3. Ha elkészült a fal alapszíne, el kell kezdened egy kicsit számolni. Ha egy teljes falfelületet vonalasra akarsz festeni, akkor a távolságokat úgy kell meghatároznod, hogy az minden esetben azonos legyen.

Ha vízszintesen csíkozol, akkor ne felejtsd el, hogy az utolsó cella vastagságának is egyeznie kell a többivel. Függőleges vonalazásnál pedig a az utolsó szélsőnek a mérete is rendben kell legyen.

Tehát számítsd ki a távolságokat!

4. Ha megszáradt az alapszín a falon, akkor el kell kezdeni a cellákat felrajzolni a falra. Itt nagyon precíznek kell lenned. Gyakran a falak nem egyenesek, nem derékszögűek, így a mérésünk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, elcsúszhatnak.

Fogd a ceruzát, és a mérőszalagot, és mérd le az első távolságot, majd jelöld meg a falon az adott pontot. Úgy 20 cm-ként határozd meg azt a pontot, amik mentén majd föl fogod ragasztani a festékvédő szalagot a falra.

Elsőként csak egy vonal (csík) “körvonalát” rajzold meg. Majd később ehhez viszonyítsd a többit. Az elsőnek tehát nagyon pontosnak kell lennie.

5. A berajzolt pontok mentén ragasztószalaggal óvatosan ragaszd le a falfelületet. A széleknél jól erősen ragaszd oda a szalagot, nehogy a festéskor feljöjjön, vagy rossz esetben alá menjen a festék.

6. Várd meg míg megszárad egy kicsit a festékvédő ragasztószalag. Addig rajzold fel a többi csíkot a falra, és hasonlóan az előzőekhez, ragaszd azokat is le.

7. Most jön a festés! Érdemes hengerrel végezni a festést, és ügyelj arra, hogy mindig kevés anyaggal dolgozz. Ne legyen a hengeren sok festék. Lassú víz partot mos!

8. Mielőtt a festék megszáradna, szépen lassan húzd le a falról a ragasztószalagot. De tényleg lassan.

Tádám! Ott is van az első csík, cella, vonal…ki hogyan nevezi.

Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 

Érdemes elolvasni

Átalakulunk! Alig több, mint egy éve indítottunk ezzel a weboldallal. Kis célokkal. Kis ötletekkel. Felszínes tervezéssel. Csakhogy mára kinőttük. Ezért úgy döntöt...
Fontos a FSC, PEFC minősítés, de ez nem minden Ha parkettát vagy laminált padlót vásárolsz, akkor sose feledkezz meg arról, hogy Te a felelős erdőgazdálkodásban hiszel, és nem az ész nélküli pusztí...
Laminált padló padlószőnyegre Nincs mese, ezt nem lehet megúszni. Aki szép, igényes padlót szeretne, az nem rakhatja a laminált padlót padlószőnyegre.Laminált padlót padlószőny...
Alapok: a parkettázás helye a lakásfelújításban... Egy lakásfelújítás során sok folyamatot meg kell tervezni. Már a költségvetés elkészítése is rengeteg munkát igényel, nem beszélve arról, hogy az egym...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

15 HOZZÁSZÓLÁS

 • Zsófi
  2009-08-19, 10:08 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Épp most tartok a csíkozásnál, és nagyon jól jött ez az összefoglaló, arról, hogy mire figyeljek.
  Köszi!

  • Szalay-Bognár@Zsófi
   2009-08-19, 14:41 VÁLASZ

   Kedves Zsófi,

   örülök, hogy segíthettünk. Ha végeztél a csíkozással szívesen megnéznénk a végeredményt. Küldj róla egy képet a marketing(kukac)laminalt-parketta-melegburkolas.hu címre, és szívesen publikáljuk.

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • Niki
  2009-11-09, 18:44 VÁLASZ

  Sziasztok!

  ÉN is most szeretném csíkozni a falat ráadásként lakberendezőnek tanulok és nem árt tudni egy két praktikát! 😀

  Köszi nektek!

  Üdv.: Niki

 • margit
  2010-05-20, 20:25 VÁLASZ

  Sziasztok! Meg szertném kérdeyni tőletek, hogy a régi parkettára rá tehető a laminált padló, vagy muszály felszedni ?

 • Judy
  2010-09-22, 17:24 VÁLASZ

  A festőszalag leszedte a festéket 🙁 Hol a hiba?

 • krimo
  2011-07-24, 18:25 VÁLASZ

  Én is most csíkozom a falat, egyenlőre a régi színre tettem a szalagot, és fent vannak az első csíkjaim. De nekem is lekapta a festéket a szalag. Egyenlőre a régit, az nem zavar, de most hogyan tovább? Ha leszedi a sötétbarna csíkjaimat is, megőrülök. Kezdjek mellé festeni szabad kézzel?

  • 2 Jepetto@krimo
   2011-07-24, 19:13 VÁLASZ

   Kedves Krimo!

   Ha festőszalaggal dolgozol, és alapvetően nincs baj a fallal, akkor nem szabad, hogy leszedje a festéket.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

© Copyright 2017