Kerüld el a parkettázás legnagyobb pofonjait! Akár 10 perc időráfordítással megmenekülhetsz a parkettázás buktatóinak 80%-tól. Prémium tudástár egyszeri 4990 Ft-ért>>

 • november

  11

  2015
 • 19145
 • 72

Az önterülő aljzatkiegyenlítő használata (parkettázáskor) valahogy így kéne kinézzen

Ne gondolja senki, hogy az önterülő aljzatkiegyenlítés csak arról szól, hogy a bekevert anyagot kiöntjük az előkészített aljzatra, és nekünk már hozzá se kell nyúlni. A neve komolyan félrevezető. Ne hagyd magad rászedni.Az önterülő nem terül önállóan el, hogy neked hozzá se kelljen nyúlnod.

Ez finoman szólva is hülyeség! Nekünk igen is lesz vele dolgunk. Nem is kevés!

Egy sztori, ami kb. 100.000 Ft-ba került:
A múlthéten megkerestek minket laminált padló javításával kapcsolatban. Csak halkan jegyzem meg, hogy sajnos ez mostanában igen gyakran megesik. Szóval megkerestek Békásmegyerről, mert a lerakott laminált padló elég komolyan recsegett, annak ellenére, hogy a kivitelezőgárda – mert itt elvileg szakemberek dolgoztak – lelkére volt kötve, hogy ezt a munkát 1.) el ne b—sszák, mert nemcsak, hogy drága volt a laminált (>5.000 ft), de szerencsétlen megbízónak 2.) korábban mindig úgy rakták le a különböző szakik a padlót, hogy az bizony rossz lett.

Most se sikerült azonban. És itt, mint a legtöbb esetben az aljzatkiegyenlítéssel volt a baj. Történetesen ugyanis nem sikerült valami jól. Önterülő aljzatkiegyenlítővel vélték megszüntetni az aljzat egyenlőtlenségeit, de a kiöntésen kívül nem igazán tettek azért, hogy az aljzatkiegyenlítő megfelelően elterüljön a felületen, és egyenletes alapot adjon majd a padlónak.

Az ügyfélnek egyszerűen azt mondták, hogy ez magától elterül, és mivel a neve is önterülő aljzatkiegyenlítő, egy témában nem jártas illető ilyenkor mit is mondhat. Elhiszi a dolgot, mit kekeckedjen, hisz akik csinálják már több éve ezzel foglalkoznak, ő pedig nem sok aljzatot öntött még életében.

Hadd figyelmeztesselek tehát kedves olvasó. Ne dőlj be a kóklereknek, és az aljzatkiegyenlítőnek. A neve ellenére az önterülő aljzatkiegyenlítővel nehéz dolgozni. Nem lehet részletekben kiegyenlíteni vele, és az öntési technikai is, ami a munka java része, nem csak abból áll, hogy azt kiborítod. Iszonyat precíznek kell lenni, mert itt mm-es szintkülönbségek okoznak bajt, amit szabad szemmel nagy felületen laikusként nem igazán fogsz észrevenni.

Nem lehet se homorú, se domború a felület, és minden felületi egyenlőtlenséget meg kell szüntessen. Ráadásul nemigazán van lehetőség a próbálkozásokra.

Az aljzatkiegyenlítésen bukik el minden!

Mi történik, ha el lesz rontva az aljzatkiegyenlítés?

Először észre sem fogod venni. Szépen berendezkedsz, belakod a lakást, és pár hét, esetleg hónap után észreveszed, hogy néhány pontban recsegni kezd a laminált padló illesztése. Talán még mozogni is fogod látni.
Mivel nem azért cserélted ki a padlót, hogy nyikorogjon – idővel pedig megtörjön a klikkrendszere – neked, nincs más lehetőséged, mint kijavíttatni a hibát. A belakott helyiséget ki kell rámolni. A szegőt le kell szedni a falról, a padlót vissza kell bontani, az aljzatot rendbe kell tenni, és újraparkettázni, majd újra visszapakolni. Rémálom, igaz?

Hogyan használd az önterülő aljzatkiegyenlítőt?

Először nem szándékoztam, hogy egy csináld-magad útmutatót is írjak a dologról, mert a gyakorlati tudást nem pótolhatjuk elmélettel. Még is úgy érzem, hogy ahhoz, hogy ki tudd szűrni a kókler szakikat, fontos, hogy beleláss nagyjából abba, hogy hogyan kellene történnie a megfelelő aljzatkiegyenlítésnek.

Az aljzat ellenőrzése:

Manapság igen sokféle felületre lehet aljzatkiegyenlítőt használni. Parkettára, betonra,de akár járólapokra is. Erről később is írni fogunk. Első körben csak annyit szeretnénk írni, hogy az aljzatnak, amit ki szeretnél egyenlíteni, stabilnak, és megfelelő szakító-szilárdságúnak kell lennie. Röviden nem mozoghatnak a parketta,járólap lapjai, nem lehet porhanyós a beton. Beton esetén a nedvességtartalma, aljzatkiegyenlítőtől függően nem lehet magasabb 2-3%-nál.

Nagyon fontos ez, ugyanis túlzott nedvesség esetén a betonból felszabaduló páranyomás alulról felfeszítheti az aljzatkiegyenlítőt.

Az aljzat szilárdságának ellenőrzése (régi építésűeknél) is fontos, ragasztott parketták esetén kiemelten, mert ha csak a felszíne szilárd, és alatta pár milliméterrel már porhanyós a felülete, a padló később könnyen felszakíthatja magát. Az alap, hogy az ember karcolja meg sniccerrel, de a legjobb, ha bizonyos pontokban vésővel feltöri, hogy jobban lássa, mi is van a felszín alatt.

 

ALJZATKIEGYENLÍTÉS VIDEÓ:
Ha szeretnél többet megtudni az aljzat lehetséges hibáinak felismeréséről, annak javításáról, és magáról az aljzatkiegyenlítésről, akkor nézd meg prémium tudástárunkat, ahol közel 1 órás videóban beszélünk, és több oldalas írott anyagban írunk erről a folyamatról. Részletek>>

 

Aljzat előkészítése:

Mindig minden az alapozással kezdődik az építőiparban, nincs ez másképp az aljzatkiegyenlítésnél sem. Először meg kell takarítani az aljzatot a portól, és szennyeződésektől. Ha nem tesszük meg, akkor az aljzatkiegyenlítő nem fog tudni jól megtapadni a felületen.

Ez után a felületet le kell alapozni. Ez azért kell, hogy az aljzat ne legyen túl nedvszívó. Bár az önterülő aljzatkiegyenlítő igen folyékony, alapozás nélkül túl gyorsan magába fogja szívni az aljzatkiegyenlítő nedvességét, ami ezért gyorsabban fog megkötni. Nem lesz jó vége! Kapkodáshoz fog vezetni, legrosszabb esetben nem leszünk elég gyorsak, hogy simára húzzuk. Ráadásul alapozás nélkül nem tudjuk garantálni a felület egyenletes nedvszívó képességét. Az alapozás segít javítani a felület, és az aljzatkiegyenlítő közötti kohéziós erőt, vagyis, hogy a két különböző anyag jól tapadjon egymáshoz.

Az alapozás elkerülhetetlen, de különbséget kell tenni nedvszívó, és nem nedvszívó felületek között. Alapozót mindig a felületnek megfelelően kell választani.

A bekevert alapozót sima kenéssel, ecseteléssel, hengereléssel lehet felvinni. Mintha padlót festenél, csak nem kell annyit vacakolni vele.

Kiegyenlítés önterülő aljzatkiegyenlítővel:

Az alapozás után lehet nekilátni az aljzatöntésnek. Akkor végeztük jól a dolgot, ha a kiöntést úgy kezdjük, hogy az alapozó még nem száradt fel teljesen a felületen. Persze az felhasználás szerinti várakozási időt be kell tartani. Az alapszabály, amire figyelni kell, hogy egy felületet/helyiséget csak egybe szabad kiönteni. Az aljzatkiegyenlítő gyorsan köt. Nincs olyan, hogy öntés alatt még kiugrunk egy cigire. Ha elkezded az aljzatkiegyenlítést, akkor azt be kell fejezned. Egy helyiség egy öntés. Csak végszükség esetben (már lakott szoba bútorainak malmozgatás) lehet az öntést két részletben csinálni.

A legjobb, ha a felületet egyszeri bekeveréssel öntjük ki, vagy zsákonként vödrözünk, de akkor nagyon figyelni kell arra, hogy ez is folyamatos legyen. Ehhez azonban kell a sok tapasztalat, és a jó szemmérték. Ha kiöntünk egy zsáknyi aljzatkiegyenlítőt, akkor az elhúzás alatt valaki más keverje be a következő adagot, vagy (ha egyedül csinálod) rögtön az elhúzás után keverjük be. Ilyen esetben szintező bójákat is érdemes használni, hogy ne forduljon elő az a helyzet, hogy a kiegyenlítés után lesz egy szép sima aljzat, de sík már nem.

Az önterülő aljzatkiegyenlítő kiöntésekor a még folyékony anyagot gyorsan sík felületre kell húzni, vagy simító-glettelővel, vagy hosszú szintezővassal. Nem szabad elfelejteni, hogy nem az a lényeg, hogy sima legyen, hanem hogy sík. Attól mert egy aljzat sima, nem feltétlen jelenti hogy sík is. Fontos ellenőrizni a munkát hosszú vízmértékkel. mert gáz, ha az öntés után látszik csak, hogy egy-két helyen az ujjunk is aláfér a vízmérték alá.
3 mm max!!! Ennyi a megengedett. De kiöntéskor azért a 3mm is sok, vagyis amatőr munka.

Ez mindig legyen ellenőrizve, mert ránézésre lehetetlen megmondani, hogy egy felület mennyire sík. Mindegyik annak fog látszani. Nem megfelelően (max 3 mm szintkülönbség) sík aljzatra TILOS parkettát, laminált padlót tenni.

(Elrettentő példaként láttunk már olyat is, ahol a szintkülönbséget utólag a parketta alá benyomkodott papírral oldották meg. Ilyenbe nem szabad belemenni. Nemcsak, hogy gányolás, de semmit nem ér.)

Melegburkolat alá tipikusan nem kell vastagon önteni az aljzatkiegyenlítőt. Persze ez függ a felületi egyenlőtlenségektől is. 5-7 mm-es öntési vastagságnál tüskés hengerre is szükség lesz, hogy az aljzatkiegyenlítő buborékosodását megszüntessük.

Hogyan lehet elrontani az aljzatkiegyenlítést?

Nincs megfelelően megtisztítva az aljzat, nincs lealapozva az öntés előtt, nem jó minőségű aljzatkiegyenlítőt használnak. Az erősan tűző napfény miatti gyors száradás miatt megrepedezik a kiöntött felület, de el lehet ott is rontani, hogy a megengedett rétegnél nagyobb lesz egyszerre kiöntve. Mi szeretünk a Baumit aljzatkiegyenlítővel dolgozni, mert nagyon jól teríthető, jó a tapadása, rövid idő után járható a felülete, és szépen köt meg.

De ahol igazán el lehet rontani aljzatkiegyenlítést az az elhúzás. Mint említettem korábban, az önterülő aljzatkiegyenlítő nem terül el tökéletesen önállóan. Megfelelően el kell húzni, ami gyakorlat, nagyon jó szemmérték nélkül igen nehéz.

 

ALJZATKIEGYENLÍTÉS VIDEÓ:
Ha szeretnél többet megtudni az aljzat lehetséges hibáinak felismeréséről, annak javításáról, és magáról az aljzatkiegyenlítésről, akkor nézd meg prémium tudástárunkat, ahol közel 1 órás videóban beszélünk, és több oldalas írott anyagban írunk erről a folyamatról. Részletek>>

 

Mennyi önterülő aljzatkiegyenlítőre lesz szükséged?

Az aljzatkiegyenlítő anyagszükséglete 1,1-1,7 kg/m2/mm, átlagban (az aljzatkiegyenlítők 80%-nál) 1,5 kg/m2/mm. Az önterülő aljzatkiegyenlítők 25 kg-os zsákokban kaphatóak.

Vagyis, ha van egy 20 m2-es helyiség, amit 5 mm-es öntéssel kell kiegyenlíteni (panelnál ez még több is lehet), akkor 20*5*1,5 kb, vagyis 150 kg aljzatkiegyenlítőre van szükség, ami ebben az esetben 6 zsákot jelent. Az aljzatkiegyenlítő mennyiségét érdemes felülkalkulálni. Gondolj bele, hogy elkezded kiönteni a területet, és pont egy zsáknyi fog hiányozni. Ott fogsz állni 17 m2 kiöntött felülettel, kezd szépen megkötni az aljzatkiegyenlítő, és még 3 m2 nincs kiöntve.

Nem mondom, hogy reménytelen, helyre hozhatatlan, de gáz. A keverőszálakat, vödröket áztathatod be, moshatod ki, és tehetsz egy több órás kitérőt. Inkább kalkuláld felül, és ha bontatlan zsákod maradt, akár még vissza is viheted.

Ennyi?

Nagyjából igen. A lényeget tömören, és elméleti szinten most összefoglaltuk. Remélem fel fogod tudni használni, akár abban, hogy magad megcsináld, akár abban, hogy a kivitelezők munkáját szakavatottabb szemmel is ellenőrizni tudd, és elkerüld az olyan szitukat, ami Békásmegyeren volt legutóbb.

A festők bekeverték az aljzatkiegyenlítőt, aztán vödrökkel kiöntögették a felületre, majd bezárták a szobaajtót mondván, majd szépen elterül magába. De nem így lett.

Végül ne feledkezz meg a száradási időről sem!

A kiöntött aljzat 3 óra/mm után lesz járható. Vagyis egy 5 mm vastagon kiöntött aljzat szobahőmérsékleten 15 óra után lesz járható, de burkolható még nem. Nagyon fontos, hogy ki kell várni a száradási időt. És sokat kell szellőztetni. Az aljzatkiegyenlítő tényleges száradási ideje nagyon változó. Függ az öntés vastagságától, a helyiség páratartalmától, a hőmérséklettől. 1-3 nappal érdemes kalkulálni.

Tipp laikusoknak: Mindaddig, amíg a körmöddel meg tudod karcolni az kiöntött aljzatot, és a körmöd alatt marad belőle, akkor még várni kell.

Ha van kérdésed a témával kapcsolatban tedd fel. Azon kevesek közé tartozunk, akik válaszolnak is. Az aljzatkiegyenlítéshez szükséges 6 eszközökről, és azok várható költségeiről itt olvashatsz. Ha nem tudod azonnal felsorolni mind a 6 eszközt, inkább kattints át, és olvasd el.

VIDEÓS SEGÉDLETEK, ÚTMUTATÓK, KÖLTSÉG-TERVEZŐK

Ne olyan padlód legyen, amit utálsz

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás profi parkettásoktól. Csak néhány dolog, amit 4990 Ft-os egyszeri díj mellett megkapsz tőlünk.  Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt., ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy kivitelezési hiba miatt. Ne válassz olyan padlót, ami nem is illik az igényeidhez.

Tartalomjegyzék megnézése

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

72 HOZZÁSZÓLÁS

 • Zoltán
  2016-02-28, 21:35 VÁLASZ

  Panel lakás aljzatot esztrich betonnal hoztuk sikba a megszűnő folyosó fal miatt.

  Mélyalapozást követően szeretném a felületet önterülő aljzatkiegyenlítővel megoldani. Az alap vízben van szepen max 2 3 mm vanbenne. 60x60ad jarolap lesz lerakva. 35nm nappali konyha egyben.
  Az egyik sarokból kezdjem a kiegyenlítést vagy középről széthuzom? 3 zsákkal vettem.ezt szeretném vékonyan szetteriteni.. Köszönöm a segítséget

 • 2jepetto
  2016-10-18, 23:11 VÁLASZ

  Kedves Zoltán!

  A hozzászólásod óta a cikket kicsit kiegészítettük némi anyagszükségleti résszel. 35 m2-re 1,5kg/m2/mm szükséglettel számolva a 75 kg 1,4 mm-es öntést jelent. Az elmondottak alapján én ezt a mennyiséget keveslem.

  Üdv,
  2 Jepetto

 • alpár
  2016-11-07, 20:17 VÁLASZ

  Panellakás földszinti lakásba szeretnénk felujitani a padlot mivel már 7-10 cm külömbség van nivoban. A szakember azt mondta hogy cementet kell önteni ami több honapot kell száradjon és csak utána lehet aljzatkiegyenlitöt tenni és folytatni a munkálatokat.
  Lenne más megoldás hogy hamarabb menjen a felujitás?
  Köszönöm a rám szentelt idöt
  Tisztelettel

  • 2jepetto@alpár
   2016-11-13, 10:53 VÁLASZ

   10 cm-én a 2% alatti nedvességtartalom eléréséhez sok idő kell, amit különböző vegyszerekkel lehet ugyan csökkenteni, de ez akkor sem lesz annyira gyors. Ha a különbség 10 cm, akkor akár vakpadlót is ki lehetne építeni, ami földszint esetében hőszigetelés szempontjából még előnyös is. Egy ilyen vakpadlós megoldásnak ugyanakkor kell 10 cm (minimum). 5 cm-es vakpadló + 2-2,5 cm-es párnafa + 1,2-1,5 cm-es osb + 1,1 cm laminált alátéttel = kb 10,1 cm

   A legnehezebb a faanyagot ilyen méretben beszerezni, de ha megvan, akkor pár nap alatt megvan a vakpadlózás.

   Üdv,
   2Jepetto

 • adrián
  2016-11-11, 21:15 VÁLASZ

  szia a kérdésem 60 években épült ház ami még cement lappal lett lerakva arra jo az önterülöv aljzatkiegyenlitö .Szeretném házilag megoldani. A cikk alapján inkább magamat hibásztassam mint aszakit .padlókiegyenlítő és a aljzatkiegyenlítő miben tér el egymástol. köszönöm válaszod

 • Attila
  2016-11-15, 14:37 VÁLASZ

  Na, ez egy igen érthető, felfoghato módon leirt folyamata az aljzatkiegyenlités folyamatananak. Viszont, a fáma nem tesz említést a szintezésről…vagy ez magától értetődik? Merthogy, ugyebár az a szerencsétlen padlopon nem tudja eldönteni, őnmagátol h milyen vastagségban is kell ő aljzatkiegyenüljön.

  Laikus

  • 2jepetto@Attila
   2016-11-15, 16:40 VÁLASZ

   Kedves Attila!

   Jól észrevetted, hogy nem írtunk a szintezésről, de ez nem egy teljes útmutató az aljzatkiegyenlítésről, hanem inkább egy segítség, hogy a megrendelő jobban ellenőrizhesse a kóklerek munkáját, akik általában semmilyen felelősséget nem szoktak vállalni egy egy elrontott aljzatkiegyenlítésre, és olyan alapokra nem figyelnek, amit itt érintettünk. A szintezés már bonyolultabb folyamat, több rutin, és kevésbé megfogható elmélet van mögötte. Ígérem írni fogunk róla, de a célunk nem az volt, hogy csináld magad útmutatót adjunk erre. Köszönöm a tippet, lett egy újabb témánk,amiről lehet írni. Az ilyen visszajelzéseket nagyon szeretjük.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Magda
  2016-11-29, 16:55 VÁLASZ

  Oldószeres ragasztóval odagyógyított padlószőnyeg felszedése után, ahol a ragasztó meg egy kevés maradék filc még ott van, rá lehet tenni az aljzatkiegyenlítőt? Vagy mit csináljunk, ha egyenetlen a beton a laminált padló alá?

 • […] aljzatra, utána pedig magától elvégez minden feladatot. Bár a név félrevezető, az önterülő aljzatkiegyenlítő kezelése nem ilyen egyszerű. Fontos, hogy alapos munkát végezzen ezen a téren, ezért a […]

 • […] azonban fontos tudni, hogy a minőségi padló lerakás alapja a megfelelő aljzatkiegyenlítés. Ha nem elég egyenletes a betonaljzat, akkor idővel előjönnek a hibák és csak komoly […]

 • Marcell
  2017-03-01, 19:16 VÁLASZ

  Sziasztok! 15 nm nagyságú szobám aljzatát szeretném bevonatni a cikkben említett önterülő anyaggal. Sima száraz beton van jelenleg, és azon PVC van. Mekkora mennyiséget kellene vásárolnom? Az aljaztkiegyenlítőre nem szeretnék semmi “összefüggő” dolgot (tehát sem PVC-t, sem padlószőnyeget). Hagyományos szőnyeget képzelnék el: egy nagyobbat és pár kisebbet. Ha rálépünk erre a megkeményedett anyagra, akkor az emberi bőrnek nem ártalmas? Köszönöm a segítséget!

  • 2jepetto@Marcell
   2017-03-02, 20:52 VÁLASZ

   Kedves Marcell!

   Két dolgot tudnék javasolni. Az egyik, hogy ha már kiöntitek, legyen felszedve a PVC, mert csak pár órás munka. A másik pedig, hogy padlófestékkel fessétek majd át a kiöntött felületet. Bár a kiöntéskor nagyon szép, száradáskor mattul, és foltosodhat a keverési arányoktól. A te esetedben nem tölteni kell, vagyis a legmagasabb szintig kiteríteni, hanem valamivel szintet is emelni, hogy a jelenlegi alzatból a kiöntés után semmi ne látszódjon. De a pontos anyagszükségletet csak a felületet látva tudnánk megmondani. Próbáld meg egy hosszú vízmértékkel megnézni, hogy kb hány mm-t kell önteni. Majd az aljzatkiegyenlítő anyagszükségletét alapul véve ki fogod tudni számolni, hogy nagyjából mennyi önterülő aljzatkiegyenlítőre lesz szükséged.

   Olyan helyen vedd meg, ahol visszaveszik a bontatlan zsákot, és inkább kalkuláld felül 1 zsákkal az anyagszükségletet. Nekünk már volt, hogy 9 zsák kellett egy 16 m2-es panellakás szobájára, mert annyira gáz volt az aljzat.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Laci
  2017-03-05, 19:10 VÁLASZ

  Egy önterülő aljzatkiegyenlítővel feltöltött kisebb terület (másfél négyzetméter, egy régi beépített szekrény alja, előtte járólap van, annak a szintjéig lett kitöltve) széleit szeretném kijavítani, vannak kisebb hibák rajta. Gondolom sima gipsz, glett túl puha, keményebb lenne jó. Milyen javítóanyag jó az önterülő széléhez?
  Esetleg csemperagasztó?
  Köszönöm.

 • […] szakember szokott? Akkor szembe kell néznie a padlólerakáskor pár fontos tényezővel, mint az aljzatkiegyenlítés. Nem úgy van az, hogy csak kicsomagoljuk a megvásárolt padlólapokat és egymásmellé terítve […]

 • Balage
  2017-06-20, 10:30 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Adott egy kb 15nm-es garázs, aminek a padlószintje ugyan egyenes, de kb 5-10mm-rel meg kellene emelni. Aljzatkiegyenlítőre gondoltam, a kérdés csak az, hogy lehet-e használni kissé lejtős területen? (a garázs padlója lejt az ajtaja felé…) Ha nem, akkor mivel lehetne ezt megoldani?

  Köszönet!
  Balázs

  • 2jepetto@Balage
   2017-06-20, 16:40 VÁLASZ

   Kedves Balázs!

   Meg lehet oldani azt, hogy a padló továbbra is lejtsen, és persze azt is, hogy az egész vízszintbe kerüljön.A know-how-ra is szükséged van?

   Üdv,
   2Jepetto

   • Balage@2jepetto
    2017-06-20, 19:05 VÁLASZ

    Szia!

    A lényeg,h továbbra is lejtsen. Vagyis a szint mindenhol adott,csak meg kellene emelni kicsit. Ha nem titkos a know-how, érdekelne!

    Előre is köszönöm!
    Balázs

 • ferenc
  2017-07-01, 08:59 VÁLASZ

  T. 2jepetto Az egyik szobám betonpadlója 26 millimétert lejt az egyik sarokba ezt szeretném ki egyenlíteni. Ezt megtehetem2 rétegben vagy 1 rétegben kell kiöntenem?és kb mennyi anyagra volna szükségem a helyiség 4×3.2 m (13.2nm) A válaszát előre is köszönöm

  • 2jepetto@ferenc
   2017-07-01, 10:32 VÁLASZ

   Kedves Ferenc!

   Van 30 mm-es rétegvastagságig önthető aljzatkiegyenlítő, nem feltétlen kell két rétegben gondolkodni. A mennyiség szerintem 10 25 kg-os zsák lehet. Az aljzatkiegyenlítő anyagszükséglete 1,5kg/mm/m2. Ha 26 mm-t lejt, és úgy vesszük, hogy egyenesen lejt, akkor 13 mm szintkülönbség esik minden m2-re, persze van ahol több, van ahol kevesebb, de összességében 13 mm-t kell számolni.

   Össz szükséglet = 13*1,5*13,2= 257 kg.

   Mindenképpen olyan helyen vásárolj, ahol a bontatlan zsákot visszaveszik, mert ez egy látatlanban, feltételezésre épülő számítás volt. Legutóbb egy elég rossz aljzatra 16 m2-en 10 zsákot kellett kiöntenünk. Épp elég volt.

   Üdv,
   2Jepetto

 • […] korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az aljzatkiegyenlítésről, és az aljzatkiegyenlítőkről. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelően előkészített aljzat a […]

 • Jozefin
  2017-07-07, 12:29 VÁLASZ

  A parketta és az erkélyajtó között az ajtócserénél keletkezett egy kb 15 cm széles rés, amit parkettacsiszoláskor nem tudtak kijavítani, mert nincs rendes aljzat. .Házilag meg tudnám csinálni annak a kis résnek az aljzatát? MIt javasolnak hozzá? Köszönöm!

 • István
  2017-07-14, 11:28 VÁLASZ

  Panel lakásban (10 nm) 1/4 felületen az egyik sarokban 1m-es körzetben kb 8 mm emelkedik a szint a sarok felé. Felszedtem a padlószőnyeget, megpróbáltam a ragacsokat is kihántolni, fehér cementtel egyenlíthettek korábban. Erre kell alapozót tennem, majd tehetek erre kiegyenlítőt? Bükk szalagparkettát tennék rá.
  Köszönettel: István

 • […] A padló lerakása nem egyszerű feladat. Bár meg lehet birkózni vele, mégis érdemesebb szakemberekre bízni a feladatot. Számos előkészítési folyamat is van, amit nem hanyagolhatunk el. Az egyik és talán a legfontosabb is egyben, az aljzatkiegyenlítés. […]

 • József
  2017-08-07, 13:43 VÁLASZ

  Jó napot.Az a kérdésem,h.borház talaját szeretném simává tenni aljzatkiegyenlitővel…na,de az a csavar az egészben,h.mi van akkor ha nekem a helység közepén van egy lefolyóm és oda lejt a talaj?
  1-10mm-ig vettem baumitos kiegyenlítőt.El lehet úgy dolgozni 1mm-en a talajt,hogy ne csurogjon be az összes a lefolyóba.Nem lesz ra járólap se parketta csak betonfestékkel akarom lefesteni,h.fel lehessen mosni stb.
  A beton felületem nem a leg simább és azt nem szeretném egyből lefesteni mert nem lenne tükör sima.Szeretném a tanácsotokat kérni mit tegyek.Köszönöm.Tisztelettel,Labancz József.
  U.i.: kérhetném a válaszát az email címemre?köszöntem

 • Ágnes
  2017-08-15, 02:48 VÁLASZ

  Kedves 2 Jepetto!

  Konyhafelújítás során vízálló laminált padlót szeretnénk lerakni. A régi PVC padló fölszedése után fölvakarhatatlan ragasztófoltok miatt hídképző alapozót használtunk, amire padlopon aljzatkiegyenlítő került. 1 zsákkal vettünk, majd a használati útmutató alapján még kettőt. Az első zsák friss gyártású, jól keverhető, szépen simítható és jól terülő volt. A másik két zsák decemberi gyártású, és kézzel, majd géppel keverve is csomós maradt. Nem volt idő átszitálni, nem hagyhattuk abba az elkezdett munkát. Vödrönként kevertük, és bár csak percek teltek el két vödör leöntése közt, mégis némileg egyenletlen lett a hozzáöntés helye. (Az első zsáknál nem volt ilyen probléma)
  Az lenne a kérdésem, hogy az egyenetlenségeket, illetve a kilógó csomócskákat le lehet-e finoman csiszolni burkolás előtt, vagy más megoldást kell keresni?
  Köszönöm válaszát.
  Ágnes

 • Dudás József
  2018-10-11, 14:38 VÁLASZ

  Sziasztok ! majdnem 5 m2 es (220×220 cm) tégla társasházban kisméretű tégla padlójú picehelyiség talaját szeretném kiegyenlíteni majd járólappal vagy metlachival burkolni. Egyelőre vannak nagyobb lukak és egyenetlenségek a padlón a tégla kopása miatt, amit előtte kell kitöltögetnem, hogy utána önterülővel tudjam kiegyenlíteni az egészet. Milyen anyagokat javasoltok a nagyobb hézagokhoz, illetve majd a teljes talaj kiegyenlítéséhez ?
  Kezdő vagyok, nincs még tapasztalatom hasonló munkában.

  Köszönettel ,
  Józsi

 • Stefán Sándorné
  2019-03-03, 13:34 VÁLASZ

  Üdv: Az aljzatkiegyenlítő a szoba felénél jó a másik fele megrepedezett.Kérdésem: Mit lehet tenni? az egészet újra kell önteni,vagy szedjük fel a repedezett részt és csak azt öntsük újra. Mi a megoldás? Én szakemberre bíztam a feladatott,de sajnos nem jól csinálta meg.A kijavítás várat magára.

  • 2jepetto@Stefán Sándorné
   2019-03-12, 07:51 VÁLASZ

   Kedves Stafán Sándorné!

   Hajszál-repedésekről van szó? Ezek előfordulhatnak. Nem érdemes felbontani. Viszont ha jön fel az egész, akkor ott baj lehet az alapozással, de visszavezethető anyaghibára is. Jó lenne többet tudni a dologról.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Bécó
  2019-03-11, 21:12 VÁLASZ

  Tisztelt 2jepetto!
  Egy 26m2 es szobaban szeretnék 2-3 cm vastagsagban aljzatot kiegyenlíteni. A szobán belül van egy kb. 3m2-es 7-8 cm mély terület, ahol padlófűtés csövek mennek. Hogyan lehetne egy ilyen szobát aljtatkiegyenliteni? Lehet a 3cm vastag aljatkiegyenlitore, újabb 3cm réteget kiönteni? Kell-e közéjük alapozó?
  Válaszát előre is köszönöm

 • Adrienn
  2019-03-24, 09:06 VÁLASZ

  Tisztelt 2jepetto!
  Tegnap készítette egy szakember az aljzatkiegyenlítést 3 szobában egyedül. Amikor elkészült, szépnek tűnt. Ma reggelre, ahogy megszáradt, látszanak az egyes öntések határai, nem keveredtek egymással. Van ahol 1-2 mm szintkülönbség is előfordul. Újra kell önteni, vagy esetleg össze lehet csiszolni? 8mm-es szőnyegalátét+padlószőnyeg lesz rajta. Válaszát köszönöm, Adrienn

  • 2jepetto@Adrienn
   2019-03-25, 12:54 VÁLASZ

   Kedves Adrienn!

   Könnyen előfordulhat, hogy rajzolatban látszanak az öntési határok. Van, hogy egy területen egy pontban hígabb, míg másik pontban kicsit sűrűbben kell bekeverni az anyagot. Sőt indokolhatja ezt a gyorsan megemelkedő hőmérséklet is. De az is előfordulhat, hogy az aljzatkiegyenlítő (hiába ugyanazon márka, és típus) kicsit eltérnek egymástól a zsákok. De az baj, hogy felületen is megjelenik az eltérés. 1-2 mm szerencsére nem a világ vége. Főleg, ha inkább az 1 mm-hez van közel. Meg lehet csiszolni, majd a polifoam lerakása előtt. 8 mm vastagság mellett padlószőnyegnél ez nem fog majd feltűnni.

   Ne aggódjatok! Újraönteni semmiképpen nem kell. Használható lesz az aljzat, ha meg van csiszolva kicsit, de az sem világvége, ha nem lesz. 8 mm polifoam+padlószőnyeg elnyeli.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Kata
  2019-04-25, 10:09 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Előszobában, mellékhelyiségekben tervezünk felújítást. Első menetben történne a burkolat (járólap) felverése után az aljzatkiegyenlítés. Ezután 1-2 nap múlva jönnének a festők, vízszerelők, hidegburkolók, és ha minden más kész van, akkor kerülne a kiegyenlített aljzatra a vinylburkolat. Nem üres a lakás, tehát mi is járkálnánk rajta. Ez így rendben van, nem lehet gond belőle? Lehet "használni" így a padlót, hogy nincs rajta még a burkolat?

  • 2jepetto@Kata
   2019-04-30, 08:33 VÁLASZ

   Kedves Kata!

   A vinil burkolathoz nagyon szép aljzatra van szükség. Még a kiöntés után is vissza szoktuk csiszolni, hogy olyan fogadóaljzata legyen, ami valóban szép, mert a burkolat vastagsága miatt minden kis egyenlőtlenség átüt rajta. Én nem önteném ki úgy, hogy azt utána még több szaki fogja használni. Ráadásul, ahogy írod, egész kis felvonulás lenne még. Mi az oka, hogy így ütemezitek a munkálatokat? Ha az a baj, hogy benne laktok és óvnátok magatokat a kosztól, mert nem lenne jó a felbontott betonon járni, akkor is inkább egy festőkartont raknék le.

   Egyébként (vastagságtól függően) általában 24 óra után már járható a felület, de a várható igénybevétel (hacsak nem kis felület festés, csap felszerelés, kis élvédőzés) a vinil érzékenysége miatt már erős lenne.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Imre
  2019-05-18, 18:46 VÁLASZ

  Kedves Jepetto!

  A pincémből szeretnék hobbiszobát csinálni,és szakember leöntött egy adag aljzatkiegyenlítőt de sajnos a helyiség közepe felé még mindig lejt a felület!
  A kérdésem az lenne hogy még egy réteg aljzatkiegyenlítöt lehet ráönteni hogy mindenütt sík felületet kapjunk?
  Vagy mi a teendő ilyenkor?
  Előre is köszönöm a választ!

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!