olcsó laminált padló hátulütőiSokan keresnek olcsó laminált padlót. De csak kevesen vannak felkészülve arra, hogy mit is jelent olcsó laminált padlót venni.

Persze szokták mondani, hogy az ár relatív, de egyet értetünk abban, hogy az olcsó laminált padló ára ez esetben mindenki fejében valahol 1.000 – 2.000 Ft körül alakul.

Ez tényleg vonzó lehet sokaknak, de aki szakma béli, és dolgozott már rengeteg típusú laminált padlóval, azt ennek hallatán azonnal elfogja a kétely. Őszintén szólva, mint kivitelezők az ilyen olcsó laminált padló vásárlásától nemcsak óva szoktunk inteni mindenkit, de sokszor még el se merjük vállalni annak lerakását.

Van nekünk ugyanis egy garanciánk, ami értelmében az ügyfél csak akkor fizet, ha a végeredménnyel elégedett lesz. És bizony ilyen esetben gyakori, hogy az ügyfél elégedetlen lesz. Mert amit korábban elképzelt, és várt a padlótól, azt közel nem biztos, hogy egy olcsó, 1.500 Ft/m2 áras laminált padló biztosítani fogja.

Milyen hibák fordulhatnak elő a kétes eredetű, olcsó laminált padló vásárlásakor?

1.) Gyakran ismétlődő dekoráció: Ami 0,5 – 1 m2-en változatosnak tűnik, az már közel nem biztos, hogy 15-20 m2-en is az marad. Az olcsó laminált padló gyakori hibája, hogy a dekorációja nem eléggé változatos, ezért a szoba egyhangú lesz, és a laminált padló nem adja vissza a fa változatosságát. Az eredmény csúnya összhatás lehet.

2.) Gyenge a dekoráció alatti hordozóréteg minősége: Szinte lehetetlen leellenőrizni, de a dekoráció alatti hordozóréteg minősége, sűrűsége, keménysége létfontosságú. Az olcsó laminált padló esetében könnyen előfordulhat, hogy a gyengébb hordozóréteg miatt a felülete behorpad, betörik akár már közepes terhelés mellett.

3.) Kevésbé karc és kopásálló, egyáltalán nem antisztatikus: ezen nincs mit magyarázni. Bár a laminált padló alapvetően jó kopás, és karcállósággal rendelkezik, könnyen előfordulhatnak az olcsó kategóriában kivételek.

4.) Sérült, vagy nem jól kicentizett nút-féder: Bár a legkifinomultabb ellenőrzési rendszeren is keresztülcsúszhat a gyártósoron olyan laminált padló, ami nem tökéletesen szabott. Ezeket a lapokat ilyenkor lehetetlen összekapcsolni az elemeket, vagy ha sikerül is, könnyen szét fog válni idővel. Mint parkettások egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy az olcsó laminált padlóknál ez a jelenség sokkal gyakoribb.

5.) A lap éle ferde: Előfordulhat, ami bár szabad szemmel nem lesz látható, de a lerakásnál ki fog ütni.

Ezek a hibákkal könnyen találkozhat később az, aki olcsó laminált padlóban gondolkodik. Persze vannak kivételek. Mert lehet valami azért olcsó, mert raktáron maradt 40-100 m2, és az foglalja a helyet. De ha egy laminált padló alapvetően olcsó, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy tényleg meg fogja-e érni?

Ha ennek hallatán most teljesen elbizonytalanodtál, akkor örülök neki, mert ez azt jelenti, hogy bekapcsolt nálad a “figyelmeztető lámpa”, ami csak hasznodra lehet. Mindenképpen olvasd el a laminált padló vásárlás aranyszabályait!