• július

    1

    2017
  • 937
  • 0

Aljzatkiegyenlítés házilag (eszközlista)

Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az aljzatkiegyenlítésről, és az aljzatkiegyenlítőkről. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelően előkészített aljzat a parkettázáskor. Ha van, amin nem lehet spórolni akkor az az aljzatkiegyenlítés.

A következő cikkben összegyűjtöttük azokat az eszközöket, amikhez szükséged lesz, ha az aljzatkiegyenlítést házilag, magad szeretnéd elvégezni. Ha szerencséd van, akkor több eszköz már a rendelkezésedre áll, vagy ismerősök által be tudod gyűjteni.

Amiről nem lesz szó, és elengedhetetlen az aljzatkiegyenlítéshez az egy megfelelő kondi. 25 kg-os zsákok kikeveréséről van szó. Derék-, és hátfájósoknak nem ajánlott. De ennél még fontosabb a jó szemmérték. Ha a családban te vagy, akinek a ferdén felrakott kép fel sem tűnik, akkor nem biztos, hogy az aljzatkiegyenlítéssel érdemes házilag próbálkozni. Ha mégis, akkor neked mindenképpen szükséged lesz egy eszközre. Térjünk is rá az eszközökre.

Amire mindenképpen szükséged lesz, ha aljzatkiegyenlítést szeretnél végezni:

Keverőszál:
Az aljzatkiegyenlítőt minden esetben jól el kell keverni. Egy 25 kg-os zsákot 5,5 l vízben elkeverni keverőszál nélkül lehetetlen. A keverőszál kb 3.000 Ft, ha nincsenek nagy igényeink, és nem tervezünk vele hosszú távra.

Keverőgép:
Ha van ütvefúród, vagy tudsz szerezni, és nem kell sok zsákot kikeverned, akkor lehet, hogy megelégszel egy ütvefúróval, de ez elég rizikós. Pech, ha pont most fog tönkremenni, mert egy fúró nem erre való. Egy olcsó, semmi komoly keverőgép 40.000 Ft. Mivel keverőgépre nem biztos, hogy sokszor szükséged lesz az életben, érdemes a bérlésen is elgondolkodni. A bérleti díja egy ilyen gépnek kb. 4-5000 Ft/nap.

(2 napnál több időre nem hiszem, hogy szükséged lesz. Feltéve, hogy nem több 100 m2-t akarsz több rétegben önteni. De az már nem a do-it-yourself kategória. Remélem a te esetedben 10-40 m2-ről van szó.)

Teddy henger:
Az aljzatot a kiöntés előtt alapozni kell. Ehhez szükséged lesz egy teddy hengerre. Itt nem kell semmi extrára gondolni. Legyen elég széles ahhoz, hogy ne kelljen az alapozással sokat szöszmötölni. Egy ilyen teddy henger kb 2.000 Ft-ból már megvan.

Hosszabbítószár:
Ha csak nem akarsz földön kúszva alapozni, akkor érdemes egy hosszabbító szárat, festőnyelet venned, és akkor állva, egyszerű sepró-pózba fogsz tudni alapozni. Ha mázlid van a felmosód, partvisod nyele alkalmas lesz, ha nincs, akkor ezt be kell szerezned. Ennek ára kb. 2000 Ft.

Glettvas:
A kiöntött önterülő aljzatkiegyenlítőt a nevével ellentétben nem szabad magára hagyni. Megfelelően el kell simítani. Ehhez kell egy megfelelő glettvas, amivel kényelmesen tudsz majd dolgozni. ennek az ára kb 5.000 Ft. Ha rossz szemmértékkel kezdesz neki, akkor inkább vízmértékkel dolgozz.

Keverővödör (30l):
Egy egyszerű 10 l-es felmosóvödörben nem lehet kikeverni 25 kg-os aljzatkiegyenlítőt. Egy stramm 30l-es vödörre lesz szükséged, amivel tényleg kényelmesen lehet majd dolgozni. Ennek ára kb. 5.000 Ft, de nem lennék meglepve, ha csak 10e Ft körül találnál. Ennek az árával nem vagyok tisztában, mert amit a kivitelező használ elég rét óta nála van, és eredetileg más valaminek a göngyölege volt.

ÖSSZESEN: kb. 57.000 Ft (Bérléssel kb 27.000 Ft)

Hát kb. ennyi! ezek az alapigények, mert itt is lehetne komolyabb gép-, és eszközparkról beszélni, de tényleg bízom benne, hogy te csak 10-40 m2-rel kell szembe nézz.

De mielőtt elrohannál egy barkácsboltba, nézd meg az aljzatkiegyenlítésről szóló cikkünket is, hogy tudd, mit is vállalsz majd.

Érdemes elolvasni

Laminált padló konyhába Állandó viták tárgya, hogy laminált padló konyhában megállja-e a helyét. Van, aki magasztalja, van akit még a gondolattól, hogy a konyhába laminált pa...
A legfehérebb fehér laminált padlók A magasított fehér szegők iszonyatosan népszerűek, és sokan kacérkodnak a fehér padlóval is, bár végül kevesen merik bevállalni.Azok, akik a neten k...
Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót? A HVG felkért minket, hogy írjuk egy cikket "Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?" témában. A cikket még nem publikálták, de Ti bennfentes blog ol...
Miért a Kaindl laminált padló? Mikor összeállítottuk az üzletünk termékpalettáját, sokat gondolkodtunk, milyen laminált padlókat forgalmazzunk, amik mellett még ki is tudunk állni. ...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!