• július

  1

  2017
 • 5387
 • 6

Aljzatkiegyenlítés házilag (eszközlista)

Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az aljzatkiegyenlítésről, és az aljzatkiegyenlítőkről. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelően előkészített aljzat a parkettázáskor. Ha van, amin nem lehet spórolni akkor az az aljzatkiegyenlítés.

A következő cikkben összegyűjtöttük azokat az eszközöket, amikhez szükséged lesz, ha az aljzatkiegyenlítést házilag, magad szeretnéd elvégezni. Ha szerencséd van, akkor több eszköz már a rendelkezésedre áll, vagy ismerősök által be tudod gyűjteni.

Amiről nem lesz szó, és elengedhetetlen az aljzatkiegyenlítéshez az egy megfelelő kondi. 25 kg-os zsákok kikeveréséről van szó. Derék-, és hátfájósoknak nem ajánlott. De ennél még fontosabb a jó szemmérték. Ha a családban te vagy, akinek a ferdén felrakott kép fel sem tűnik, akkor nem biztos, hogy az aljzatkiegyenlítéssel érdemes házilag próbálkozni. Ha mégis, akkor neked mindenképpen szükséged lesz egy eszközre. Térjünk is rá az eszközökre.

Amire mindenképpen szükséged lesz, ha aljzatkiegyenlítést szeretnél végezni:

Keverőszál:
Az aljzatkiegyenlítőt minden esetben jól el kell keverni. Egy 25 kg-os zsákot 5,5 l vízben elkeverni keverőszál nélkül lehetetlen. A keverőszál kb 3.000 Ft, ha nincsenek nagy igényeink, és nem tervezünk vele hosszú távra.

Keverőgép:
Ha van ütvefúród, vagy tudsz szerezni, és nem kell sok zsákot kikeverned, akkor lehet, hogy megelégszel egy ütvefúróval, de ez elég rizikós. Pech, ha pont most fog tönkremenni, mert egy fúró nem erre való. Egy olcsó, semmi komoly keverőgép 40.000 Ft. Mivel keverőgépre nem biztos, hogy sokszor szükséged lesz az életben, érdemes a bérlésen is elgondolkodni. A bérleti díja egy ilyen gépnek kb. 4-5000 Ft/nap.

(2 napnál több időre nem hiszem, hogy szükséged lesz. Feltéve, hogy nem több 100 m2-t akarsz több rétegben önteni. De az már nem a do-it-yourself kategória. Remélem a te esetedben 10-40 m2-ről van szó.)

Teddy henger:
Az aljzatot a kiöntés előtt alapozni kell. Ehhez szükséged lesz egy teddy hengerre. Itt nem kell semmi extrára gondolni. Legyen elég széles ahhoz, hogy ne kelljen az alapozással sokat szöszmötölni. Egy ilyen teddy henger kb 2.000 Ft-ból már megvan.

Hosszabbítószár:
Ha csak nem akarsz földön kúszva alapozni, akkor érdemes egy hosszabbító szárat, festőnyelet venned, és akkor állva, egyszerű sepró-pózba fogsz tudni alapozni. Ha mázlid van a felmosód, partvisod nyele alkalmas lesz, ha nincs, akkor ezt be kell szerezned. Ennek ára kb. 2000 Ft.

Glettvas:
A kiöntött önterülő aljzatkiegyenlítőt a nevével ellentétben nem szabad magára hagyni. Megfelelően el kell simítani. Ehhez kell egy megfelelő glettvas, amivel kényelmesen tudsz majd dolgozni. ennek az ára kb 5.000 Ft. Ha rossz szemmértékkel kezdesz neki, akkor inkább vízmértékkel dolgozz.

Keverővödör (30l):
Egy egyszerű 10 l-es felmosóvödörben nem lehet kikeverni 25 kg-os aljzatkiegyenlítőt. Egy stramm 30l-es vödörre lesz szükséged, amivel tényleg kényelmesen lehet majd dolgozni. Ennek ára kb. 5.000 Ft, de nem lennék meglepve, ha csak 10e Ft körül találnál. Ennek az árával nem vagyok tisztában, mert amit a kivitelező használ elég rét óta nála van, és eredetileg más valaminek a göngyölege volt.

ÖSSZESEN: kb. 57.000 Ft (Bérléssel kb 27.000 Ft)

Hát kb. ennyi! ezek az alapigények, mert itt is lehetne komolyabb gép-, és eszközparkról beszélni, de tényleg bízom benne, hogy te csak 10-40 m2-rel kell szembe nézz.

De mielőtt elrohannál egy barkácsboltba, nézd meg az aljzatkiegyenlítésről szóló cikkünket is, hogy tudd, mit is vállalsz majd. Egyetlen dolgot nem javaslok. Ne tedd le a padlót rossz aljzatra, és nem gondolj arra, hogy valami alátéttel majd kompenzálod az aljzat hibáit. Írtunk neked az alátétekről is, amiben meg fogd érteni miért lesz azzal gond.

 

ALJZATKIEGYENLÍTÉS VIDEÓ:
Ha szeretnél többet megtudni az aljzat lehetséges hibáinak felismeréséről, annak javításáról, és magáról az aljzatkiegyenlítésről, akkor nézd meg prémium tudástárunkat, ahol közel 1 órás videóban beszélünk, és több oldalas írott anyagban írunk erről a folyamatról. Részletek>>

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

6 HOZZÁSZÓLÁS

 • Szarka Dániel
  2019-09-16, 07:29 VÁLASZ

  Remek

 • Szepesi David
  2019-10-17, 15:04 VÁLASZ

  Haho
  Epiteszforumon olvastam a következőt

  "A belső tér padlófűtéssel ellátott, az ajzat kézzel húzott padlókiegyenlítő anyagból öntött, melyet olajjal fixáltak. A padló így nyers faburkolathoz hasonló, meleg tónusú színt kapott."

  E megoldást részletesen le tudnad írni?

  http://epiteszforum.hu/a-meglepo-janus

  köszönettel

  d

 • Romolo
  2019-12-22, 11:35 VÁLASZ

  üdv! Van egy régi fürdőszoba aminek hullámos a padlója. Néhol 2cmvastagságban kellene aljzatkiegyenlítővel kitölteni. Tüskés henger nélkül is meg lehet csinálni?

  • 2jepetto@Romolo
   2020-01-23, 07:10 VÁLASZ

   Kedves Romolo!

   Remélem a válasz még időben érkezik. Ki lehet önteni tüskék henger nélkül is. Erről valóban kevesebb szó esik. Igyekszem a cikket update javítani, vagy egy külön cikkben foglalkozni a tüskék hengerről. Néha elkövetik azt a hibát, hogy míg egy részen csak a tüske éti az aljzatkiegyenlítőt, egy részen viszont már a henger része is beleér, és eltolják az anyagot. Erre figyelni kell. Talán bagatel, de elő szokott fordulni 🙂

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Nagy Lajos
  2020-01-27, 22:00 VÁLASZ

  Üdv . Szeretném megkérdezni , hogy mennyi lehet a reális ára az aljzatkiegyenlítő leöntésének ? Úgy , hogy az előkészítést én megcsinálom , csak le kell önteni az anyagot . Választ előre is köszönöm .

  • 2jepetto@Nagy Lajos
   2020-01-28, 07:04 VÁLASZ

   Kedves Lajos!

   Erre nehéz egy reális árat mondani. Ha az aljzatkiegyenlítés egy komplett munkafolyamat, egy komplett parkettázás része lenne, akkor a terület függvényében 650 – 1000 Ft/m2 egy reális ár lehet a kiöntésre. A fenti munkával az a baj, hogy nagy bizalmat kíván a kivitelező részéről. Az, hogy hogyan készül elő a fogadó aljzat, milyen alapozóval, milyen koncentrációban, majd mikor kerül a kiöntött felület burkolásra, és milyen anyaggal, és segédanyag felhasználással, sajnos nem mindegy. Ilyenkor minden kivitelező arra gondol, hogy “óké, hogy kiöntőm, de mi van ha a nem látott munkafolyamatnál valami balul sül el, és majd elővesznek.” Nehéz lesz olyan szakembert találni, aki ezt a rizikót be tudja vállalni. Talán pont ezért lehetnek az erre kapott későbbi árak jelentősen magasabbak mint ha egy komplett parkettázás részeként lenne árazva. Ráaadásul az előzetes felmérés, anyagszükséglet számítás, anyagbeszerzés, felvonulás mögött sok a többletmunka, ami egy teljes projektnél jobban eloszlik a különböző költségeket, mint csak egy öntés során.

   Legalább annyit érdemes megtenni, hogy az előkészületeket is a kivitelező végezze.

   Üdvözlettel:
   2 Jepetto

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el - most ingyen)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"! Most ingyen hozzáférést kapsz+

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!