• november

  23

  2019
 • 24233
 • 70

Milyen alátét kell a laminált padlóhoz, vagy más úsztatott parkettához?

Az alátéttől függ, hogy a padló mennyire lesz hideg, vagy mennyire engedi át a padlófűtést, fog-e nyikorogni az illesztése, vagy sem, de szerepe van abban is, hogy mennyire lesz zavaró a kopogó hang, vagy sem. Sok funkció egy viszonylag felületesen kezelt kiegészítőről. Viszont mi nem vagyunk rest megírni, hogy mire figyelj oda. Sok helyen olvashattad, hogy a laminált padló lerakásakor egy bizonyos rétegrendet kell a padló alá tenni. Szeretnénk egy kicsit segíteni neked abban, hogy a legolcsóbb megoldások helyett valóban olyan alátétet vásárolj, ami számodra előnyös.

Mielőtt rátérnénk a laminált padló alátéteire, rétegrendjére, fontos hogy figyelmeztesselek egy dologra, amiről rendre elfelejtenek beszélni, vagy csak nagyon felszínesen érintik a témát.

Bármi is kerül a laminált padló alá, nagyon fontos a meglévő aljat minősége. Az, hogy az aljzat beton, vagy osb lap, esetleg egy korábbi parketta, most nem is annyira lényeges.

Ami igazán fontos, hogy az aljzat, amire majd a laminált kerül, legyen egyenletes, stabil, és sík. 2 mm-nyi szintkülönbség lehet 1 m-en belül, amit egy vízmértékkel szigorúan le kell ellenőrizni a teljes helyiségben. A sík felület hasonlóképp fontos, ami nem egyenlő a sima felülettel. Egy sima felület, amin látszatra nincs meg a 2 mm eltérés, lehet, hogy hullámos. Ez gyakran fordul elő régi vakpadlóra történő osb aljzat kialakításánál. tt ugyanis a vakpadló már elég sokat vetemedhetett az idők során. Szóval szigorúan legyen mérve a sík felület. De a beton oldalszéli felhajlása is sok lakásban megjelenhet.

1. Először jön a párazáró fólia:

Visszatérve a rétegrendre. Az első, ami kell a laminált padló alá, egy párazáró fólia. Teljesen mindegy, hogy egy 60-80 éves belvárosi lakásról van szó, vagy egy új építési házról. A párazáró kell. Nem is inkább a pára, és a nedvesség miatt – ha az aljzat rég kiszáradt már – sokkal inkább a laminált padlóra kapott garanciád végett. Egyébként sosem tudhatod, hogy mikor fog újra nedvesedni az aljzatod. Ha frissen van betonozva, akkor pedig jó tudni, hogy az esztrich beton száradása nem lineáris, nem kalkulálhatsz fix száradási idővel.

Ha nem teszel párazárót, mert úgy gondolod, hogy minek egy 100 éves házba lerakni, és ne adj Isten gond lesz a padlóval, akkor búcsút inthetsz a garanciádnak. A minőségellenőr a helyszínre érkezve ebbe azonnal bele fog kötni, ami akár a garancia elvesztését is jelenti. Hidd el, az üzletek, és az importőrök – tisztelet a kivételnek – utálják a garanciális problémákat, így ahogy csak lehet annak jogosságába bele fognak kötni, vagy a felelősséget másra hárítani.

Ha nincs párazáró, az nekik egy kész felüdülés. Nem éri meg azt a 200 Ft/m2 összeget megspórolni. Egy párazáró fólia átlagosan (2019-os árszinten) 190-220 Ft/m2, amit nagy általánosságban 20m2-es csomagokban lehet megvásárolni. Az Európai Laminált Padló Gyártók Szövetsége szerint a párazáró fólia 75 – 150 mikron vastag kell legyen. Minél inkább ki van téve a laminált padló aljzatból felszabaduló párának annál vastagabb fóliát érdemes alátenni.

A festő fólia sajnos nem jó megoldás. Egyrészt nem kellően vastag 30 – 50 mikron, másrészt előfordulhat az is, hogy nem is képes visszafogni a párát.

(Csak abban az esetben nem kell párazáró fólia, ha olyan alátétet vásárolsz, ami 2in1, 3in1 vagyis már eleve az alátétbe be van építve a párazáró réteg. Arról majd szó lesz. Akkor jó, ha mindenképpen biztos akarsz lenni benne, hogy le lesz rakva, mert teszem azt nem te felügyeled a kivitelezést, és aggódsz miatta.)

2. Utána a lépészajcsökkentő alátét:

A 20 cm-es átfedéssel rakott párazáró után jön a lépészajcsökkentő alátét. Ez 4 funkciót lát el. Csökkenti a lefelé irányuló zajokat, a felfelé, vagyis a lakásban tapasztalható lépészajt, elnyeli az aljzat apróbb egyenlőtlenségeit, és hőszigetelő szerepet is betölt.

Ez elég sok funkció ahhoz képest, hogy az alátétek kiválasztása során milyen keveset foglalkoznak általában a lépészajcsökkentővel. Sok helyen ingyen a padlóhoz odaadják a legolcsóbbat, nem is nagyon törődve az ember esetleges szükségleteivel.

Nézzük meg hány félék lehetnek ezek az alátétek (anyaguk szerint):

a.) Habfólia alátét:
A legolcsóbb megoldás a lépészaj csökkentésére és a kisebb aljzategyenlőtlenségek elnyelésére. Az anyaga habosított polietilén, vagyis műanyag. A legkevésbé sem környezetbarát, de olcsó, és csökkenti a lépészajt.  Viszonylag alacsony teherbírású. Vastagságát tekintve 2-3 mm-es tekercsekben kapható. Ha nem számít a hőszigetelő képesség, nem fontosak a környezetbarát szempontok, csak legyen a lépészaj csökkentve nagyon-nagyon kevés költséggel, akkor ez lesz a te választásod. De alsó kategória, ami a képességeiben is megmutatkozik. A lépészajcsökkentő képessége tényleg csak annyi, hogy az úsztatott fa padló, és a beton nincs közvetlen kapcsolatban, de tényleg nem szabad tőle semmit várni. Mi már évek óta nem használjuk ezt az alátétet, és nem is javasoljuk. Ára: kb 150-200 Ft/m2 Tekercsben vásárolható meg. Semmiképpen nem javasoljuk! Ha jól tudjuk ezt az alátétet hamarosan ki is vonják a forgalomból.

habfólia alátét

b.) Hőtükör fólia:
Sokszor kérdezitek, hogy hőtükör fólia rakható-e laminált padló alá. Elviekben nincs akadálya, de mi nem tartjuk olyan sokra. A XPS alátéthez képest nem jobb a hőszigetelő képessége (0,044-0,049 Wmk -> minél alacsonyabb annál jobb), viszont a lépészajcsökkentése rosszabb, így kopogóbb hangot ad a használatban, mint az XPS alátét esetén. A neve jobb, mint az XPS-nek, de minden tekintetben rosszabb nála. Ne használd! Valószínű, hogy a gyári garancia is érvényét veszítené.

c.) XPS alátét:
Tekercsben, vagy táblákban kapható extrudált polisztirol. Az alacsony hővezetési tényezője miatt (0,04 Wmk) remek hőszigetelő, elnyeli a padló nagyobb (>1 mm) szintkülönbségeit, ami persze nem jelenti azt, hogy a 2 mm/m küszöbértéket az aljzatnál át lehet lépni. Nagy teherbírású, így a forgalmasabb helyiségeken túl a nehezebb bútorok terhelését is jól viseli. Az XPS alapú alátétek teherbíróképességei a 90 kPa-s alap induló kategóriától a magas 250 kPa-ig mozog. A hővezetési, hőveszteségi tényező értékük is mozog egy bizonyos skálán, ami azért is jó, mert a felhasználásra lehet szabni. Egy hálószobába egészen más nyomószilárdságú alátét kell, mint egy étteremnek. A hőveszteségük is változhat, ami padlófűtés optimalizálásánál fontos szempont. Az XPS igen sokféle, amiről még lesz szó, de továbbra sem környezetbarát alátétről van szó.

A lépészajt ugyanakkor jobban csökkenti (jó aljzat mellett). Párazáró funkciót nem lát el, de van ami már ezzel kombinálva van.. A választék egyre bővebb az XPS alátétekből. Tipikusan 3-5 mm vastagságban kapható, e fölé nem is célszerű menni. A táblásítottal nemcsak könnyebb dolgozni, de jobb a tapadása is. Padlófűtés esetén figyelni kell, hogy külön erre a célra gyártott, lehetőleg perforált xps-t válasszon az ember, mert az megfelelően leadja a hőt. Ha fontos a jó hőszigetelés, és a tartósság, de nincsenek környezetbarát elvárásaid, akkor ez a te választásod. Induló ára: kb. 500-600 Ft/m2.

De hamarosan kielemezzük az XPS-t is egy kicsit bővebben az Arbiton katalógusát átnézve.

xps alátét

d.) Növényi rost alátét:
A növényi rostból készült (pl:izoboard) alátét az xps-hez képest kevésbé tömörödik. Az XPS 100 kPa nyómószilárdságához képest ennek 150 kPa a nyomószilárdsága. A vastagsága általában 5-7 mm. Táblásított kiszerelésben kapható 5-7 m2-es csomagban. Bizonyos nyikorgásra hajlamos laminált padlók esetén jobb választás. Padlófűtés esetén nem használható. Növényi rost lévén környezetbarátabb mint az XPS. Ára 850 Ft/m2.

e.) Parafa alátét:
Az egyik legjobb lehetőség hang-, és hőszigetelésre, lépészaj csökkentésre. A parafa alátét a paratölgy kérgéből készül a fa kivágása nélkül. Míg az eddig említett alátétek abszolút nem nevezhetően környezetbarát megoldásoknak (kivéve a növényi rost alátéteket), addig a parafa alátétre ez annál inkább igaz. Ráadásul még antibakteriális is.

Mivel nagyon alacsony a hővezetési tényező értéke padlófűtés alá nem igazán javasolt. Igazodik az aljat kisebb egyenlőtlenségeihez, de ugyanakkor nagyon jó mérettartó tulajdonsággal rendelkezik. Csak gondolj arra, hogy a parafadugó a kihúzás után milyen gyorsan visszaugrik eredeti méretére.

A másik előnye a parafa alátétnek a többivel szemben, hogy az biztosan ott lesz még 15-20 év múlva is a laminált padló, vagy más klikkes fa parketta alatt. Nem fog elkorhadni, elrohadni, lebomlani, vagy tönkre menni, amire mi már számtalan példát láttunk a munkánk során. Persze ez nem törvényszerűen igaz a műanyag alapú alátétekre, de előfordulhat.

Ahhoz, hogy a hangszigetelő képessége jobban tudjon érvényesülni, kell egy jó súly hozzá. 7-8 mm-es laminált padlók alá 3-4 mm-es parafa alátétet hangszigetelés céljából előzetes szakmai vélemény alapján tudjuk csak jó szívvel ajánlani. De ha 10-12-14 mm-es súlyos, és megfelelő sűrűségű laminált padlóról van szó, akkor nyugodtan mehet alá a 3-4 mm vastag parafa alátét is. Ha csak a hőszigetelő képességét kell figyelembe venni, akkor mehet a vastagabb is egy 7-8-as laminált padló alá. A parafa alátét hővezetési tényező értéke (0,04 W/ Km), mely meghatározza a hőszigetelő képességét, nem sokkal jobb, mint az XPS alátét (0,036 – 0,04 W/ Km).

parafa alátét

A parafa alátét 20 dB-es lépéshangszigetelő képességét azért érdemes fenntartásokkal kezelni. Azt vélhetően laboratóriumi körülmények között egy bizonyos speciális körülmény megléte esetén lehet csak mérni. Épület szerkezetétől, és a rajta fekvő padlótól függően ez lényegesen változó lehet.

A parafa alátét tekercsben, és lapokban is kapható. Ára négyzetméterenként 1000-1500 Ft.

f.) Iszappapír alátét:
Az iszappapír alátét padlófűtés esetén jó választás. A papír ugyanis nagyon jól vezeti a hőt. Gondolj csak arra mennyire fel tud melegíteni egy kartondobozt a nyári napsütés. Szinte meg sem lehet fogni ilyenkor a forróságtól. Az iszappapír hővezetési tényező értéke kb. 0,1 W/Km, azaz az XPS alátéthez képest 2,5x jobban átadja a hőt. Az iszappapír jobb választás padlófűtés esetén, mint a perforált XPS. Végül is miről szól a perforált XPS alátét? Van egy viszonylag jó hőszigetelő anyag, ami némiképp visszafogja a lépészajokat is. Ez az XPS. Viszont az egyre népszerűbb padlófűtéses ingatlanokba nem való. Perforáljuk, és máris tudjuk oda értékesíteni. Mint egy Ferrari Micheline terepgumival. Önmagában mindkettő teljesen rendben van, de a Ferrari nem terepre való.

Ha padlófűtés, akkor inkább iszappapír! Ennek ugyanis jóval magasabb az élettartama. Míg a papír papír marad 50 év múlva is, addig a hőnek kitett XPS idővel elporladhat.

Az iszappapír ugyanakkor nagyon érzékeny a nedvességre, és a párára. Mégis csak papír. A lépéshangszigetelése nem különösebben erős. Márcsak 1 mm-es vastagsága végett sem. A parafa, és az XPS is jobban teljesít. Ha fontos a hőátadás, mert padlófűtés lesz a lakásban akkor érdemes az iszappapír alátétet választani. Négyzetméter ára kb. 500 Ft/m2. 15 m2-es tekercsben kapható.

3. Végül jöhet majd a laminált padló.

Elsőnek tehát fontos, hogy legyen egy jó, sík, egyenletes, stabil aljzatod. erre majd kell egy vastag párazáró fólia, ami lehetőleg bírja hogy cipővel végigsétálnak rajta. Ez a laminált padló lerakásakor ugyanis elkerülhetetlen. Ha túl vékony, az nem jó. Ezt 20 cm-es átfedéssel, a falra 5 cm-es felfutással kell rakni.

Utána jöhet a 4 funkciót ellátó lépészajcsökkentő alátét. Ha nincs különösebb elvárásod, de fontos a jó ár, akkor maradj a habfóliánál. Ha jobb hőszigetelést szeretnél, minél jobb hangszigeteléssel, akkor a középkategóriás xps-t válaszd, de ha te mindenből a legjobbat szeretnéd akkor a parafa alátét lesz a jó megoldás.

Ha szeretnéd megismerni a laminált padló lerakásának egyes lépéseit, akkor ezt a terjedelmes cikkünket tudjuk javasolni.

 

Laminált padló alátét padlófűtéshez:

Az általános leírásban már láthattad, hogy a padlófűtés rétegrendje esetén fontos figyelembe venni a lépésálló alátét hőszigetelő képességét. Történetesen azt, hogy az alátét a padlófűtéshez nem lehet jó hőszigetelő. Ugyanakkor padlófűtés nélküli helyiségben sokszor pont a jó hőszigetelő képesség a döntő szempont.

Emiatt a kettős szerep miatt van, hogy az alátéteket általában két eltérő tulajdonsággal szoktak jellemezni, amit alapesetben nagyon könnyű összekeverni. Padlófűtéshez olyan alátétet kell választani, aminek a hőellenállása alacsony. A hőellenállását m2K/W mértékegységgel jelölik az alátéteknél.  Minél alacsonyabb ez a szám, annál kevésbé áll útjába a hőnek. Na de milyen a jó szám?

0,006 m2K/W már egy nagyon jó értéknek számít, de fogsz találni olyan alátétet padlófűtéshez, aminek az értéke 0,008 m2K/W.  Ilyen alátét az Arbiton Multiprotect 1000. Egyébként a Laminált padló Gyártók Európai Szövetsége 0,075 m2K/W értéktől ajánlja az alátétet padlófűtéshez. Szóval az általános ajánláshoz képest akár 10x jobb (de hatásfokban nem arányosan) alátétet is lehet találni, ha megnézzük a m2K/W értéket.

Ahol nincs padlófűtés, ott a hőszigetelés a fontos tulajdonság, amit a legtöbb alátét esetében a hőátbocsátási tényezővel írnak le. Ennek a mértékegysége W/m2K. Ez lényegében inverze az előző számnak, azért is van az, hogy ebben az esetben is pont az alacsony értéke a legjobb. Vagyis, hogy a hideg minél kevésbé tudjon áramolni az alátéten át.

Vigyázz, hogy ne keverd össze a két értéket.

Padlófűtés? Válassz alacsony m2K/W értékű alátétet (Ha teheted akkor a 0,006 m2K/W egy jó választás)
Hőszigetelés? Vagy válassz magas m2K/W értékű alátétet (pl: 0,1 m2K/W), vagy ha a W/m2K értékét tüntetik fel, akkor az legyen alacsony.

UI: Miért nem jó ötlet a lépésálló hungarocell (EPS) laminált padló alá?

Ennek elsősorban a nyomószilárdsága az oka. A lépésálló hőszigetelő anyagok nyomófeszültsége 10%-nál 100 kPa. Ez így durva volt, de máris fordítom neked.

100 kPa terhelésnél a lépésálló hungarocell 10%-ot veszít a vastagságából. Vagyis annyit tömörödik. Ha 30 mm-es az alátét, akkor 100 kPA terhelésnél 3 mm-t veszít a vastagságából. 100 kPa, az kb 10.197 kg/m2, vagyis 10 tonna/m2 terhelés esetén 10%-ot veszít a vastagságából. Ez elsőre tök jól hangzik, csak az a baj, hogyha ezt kisebb területre átszámítjuk, máris lehangolóbb eredményt kapunk. Cm2-re nézve ez már csak 1,01 kg. Magassarkúval azonnal beszakad, de a lábujjhegyre állásnál is azonnal megvan a szükséges terhelés a 10% feletti összenyomódásra.

Ráadásul ez a nyomófeszültségi érték rövid távú értéket tartalmaz. Vagyis a méréskor nem napokig, hetekig, évekig terhelik a lemezt, hanem csak rövid időre. Mivel azonban a terhelés nem közvetlenül a lépésálló szigetelésre kerül, hiszen nem ezen fogsz járni magassarkúban, ezért a laminált padló valamennyire oszlatja a terhet, így az értékek javulnak valamennyire.

Lábazati XPS-t is sokan raknak laminált padló alá. Ennek az alátétnek a nyomószilárdsága ugyanakkor sokkal jobb, mint a hivatalosan kiadott alátéteknek a maga 300 kPa értékével. A baj, hogy a lábazati XPS-t általában szintemelésre szokták vinni, vagyis mikor helyiségek, burkolatok találkozásánál át akarnak hidalni 3-4 cm-t, és ezt lábazati XPS alátéttel kívánják áthidalni. Tök okénak tűnhet a dolog, de az alábbi baj van vele. Az egyik, hogy egy vastagabb lábazati XPS a laminált padló alatt membránként fog működni, vagyis kongani fog a padló. A másik, hogy a nyomószilárdsági értéket 10%-os összenyomódásnál számítják, rövid távú terhelésnél. Egy 30 mm vastag lábazati szigetelés 10%-os összenyomódása 3 mm, ami már nem megengedett a laminált padló alatt. A szintkülönbségek áthidalására hamarosan írunk egy újabb cikke.

Egyébként azért “is” szokták a lépésállót lebetonozni, mert az egyenletes terhelést biztosít, és jó teherelosztást. A 7-8 mm-es laminált padló ezt még nem biztosítja, így minél vastagabb a lépésálló, és minél több terhelést fog kapni (ágy, bútor, zongora, tudom-is-é-min), annál inkább gondoskodni kell a jobb teherelosztásról.

Ha mindenképpen lépésálló szigetelést akarsz “közvetlenül” berakni a laminált padló alá, akkor a fő kérdés, hogy tudod-e úgy eloszlatni a terhet, hogy az alátét ne tömörödjön adott pontban többet, mint a laminált padlónál elvárt 3 mm-es aljzategyenlőtlenség. Érdemes kiszámolni, hogy milyen terheléseket fog kapni a padló egyes bútorok esetén. Kanapé, könyvespolc. Minél közelebb lesz a súlya a 3 mm-es nyomószilárdsághoz, annál fontosabb a jó tehereloszlás a laminált padló alatt, amit biztosíthat egy nút-féderes OSB lap is, ha kellően vastag a teherelosztáshoz.

Ha ez most sok volt, akkor tégy meg annyit, hogy számold ki a várt legnagyobb terhelést, amit kapni fog egy pontban a padló. (Lehet, hogy ez egy 4 lábon álló 2 m magas könyvszekrény lesz, ami tele lesz pakolva, vagy ez egy zongora lesz, esetleg a kanapé, amin ott ül az egész család. Számold ki a teljes súlyt, és azon lábak területét, amin állni fog a teher, és ezt, illetve a kiválasztott alátét nevét (tervezett vastagságát) küldd át nekünk, és megnézzük neked.

ÖSSZEGZÉS:
Mielőtt alátétet keresnél a laminált padló alá, ellenőrizd az aljzat minőségét. Az ugyanis, hogy mennyire fogod tudni élvezni a végeredményt az aljzattól függ. Egyetlen alátét sem tudja elfedni a rossz aljzatot. Ha 1 méteren belül 2 mm-nél nagyobb egyenetlenség van az aljzatban, akkor azt mindenképpen ki kell önteni.

A párazáró alátét nem egy opció. Tekintsd úgy mint egy kötelező elem, akár egy 6. emeleti panellakásról van szó, akár egy padlófűtéses szobáról. A párazáró a laminált padlóra kapott garanciád miatt kötelező lesz.

A párazáró után a lépészajcsökkentő alátétnél a legjobb a parafa alátét, de az egyben a legdrágább is.  A legegyszerűbb alátét a tekercses 2-3 mm vastag habfólia, amit mi nem javaslunk neked. 3-5 mm,es XPS, vagy nyirkogásra hajlamos (nem nedvességvédett klikk rendszerű) laminált padlónál inkább a növényi rost alapú alátét a nyerő. Padlófűtésnél pedig az iszappapír alátét, míg a perforált XPS nem más mint egy jó hőszigetelő lyukacsos lap, szerintem ne gondolkodj benne.

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

70 HOZZÁSZÓLÁS

 • […] adott rétegrendet is betartani, vagyis a padló alá tenni. Akinek segítségre van szüksége a laminált padló alátét kiválasztásában, annak a weboldal számos hasznos tanácsot biztosít. Akármi is kerül a […]

 • Csaba
  2017-01-23, 11:20 VÁLASZ

  Tisztelt 2Jepetto!
  Egy kérdéssel fordulok hozzátok.Nevezetesen,hogy szeretném a lakást a laminált padló alatt leszigetelni!Földszinti tömblakásról van szó,amely alatt pince van.Padlószinten 9-11 celsius fok van,rengeteget kell fűtenem!Hatalmas felújítást elkerülendő(aljzatbeton,stb)5 mm-es XPS alátétre gondoltam 2 rétegben!A kérdésem az lenne,hogy érdemes lenne a 2 réteg(10 mm)?Jobban szigetelne-e?

  Tisztelettel:B Csaba!

  • 2jepetto@Csaba
   2017-01-25, 20:52 VÁLASZ

   Kedves Csaba!

   Hagyományos xps-t nem javaslom, inkább az izoboardot, mert az 2 réteben jobban tartja magát, és nem tömörödik. 5,5 mm vastagsága révén az 11 mm-es szintemelkedést fog eredményezni. Szívesen ajánlanék neked parafa padlót, mert az lenne az igazi. Nála semmi sem tartja vissza jobban a testhőt a fa padlók közül. De a költségeket nézve az izoboard 2 rétegben “csak” 1400 Ft/m2 (2017-ben).

   Üdv,
   2 Jepetto

   • Zoltán R@2jepetto
    2020-02-17, 15:02 VÁLASZ

    Tisztelt 2Jepetto!

    Nem tudom, hogy él-e még ez a topic, de érdeklődnék, hogy az úr felvetésére (padló hőszigetelése rombolás nélkül):
    Leteszek 4 mm-es parafa alátétet és arra 10 mm-es laminált padlót az dob valamit a dolgon?

    üdvözlettel
    Zoli

    • 2jepetto@Zoltán R
     2020-02-18, 08:22 VÁLASZ

     Kedves Zoltán!

     Valamennyi hatása lesz, de ezt én most számokban nem tudom megmondani. Komfortérzetben lehet, hogy alulmarad az elvártaktól. Amikor a ház kap külsőleg egy 10-15 cm-es szigetelést, azt érezzük. Egy 4 mm-es parafa egy ilyen szigetelésnek a 2,6-4%-a. A legjobb az lenne, ha feljönne a parafa, vagyis egy parafapadló kerülne le. Ezt szinte biztos, hogy jelentős komfortérzet-változást hozna. A laminált padló nem a legmelegebb burkolat, és a parafának nem csak az az előnye, hogy a hideget visszatartja, hanem, hogy a testhőt is. Vagyis nehezebben hül ki a talpunk alatta, mint a laminált padló esetében. Ezt akkor fogjátok érezni, mikor lekerül a parafa alátét, de még nem kerül rá a laminált padló. Azt fogod magadban érezni, ez így jó, elég is.

     A parafa jó választás, de sajnos olyan kicsi a rétegvastagság, hogy nem lesz kimagasló egy xps-el szemben se, sőt lehet hogy ugyanazt hozná. Meg kell nézni a hőveszteségi, hőátadási értéküket. Akkor lesz érezhető, ha a parafa felülre kerülne.

     Üdv,
     2 Jepetto

 • Kristóf
  2017-02-06, 12:37 VÁLASZ

  Tisztelt 2Jepetto!

  Laminált parketta lerakásán gondolkodom meglévő fapadlóra. Társasház 4. elemeti lakásáról lenne szó, és a megfelelő alátét kiválasztása okoz gondot. Az alsó szomszéd nagyon hangos ezért az elsődleges szempont a lehető legjobb hangszigetelés lenne, a másodlagos pedig az, hogy ő hőjét nem feltétlenül kellene leszigetelni.

  Ön mit ajánlana?

  Köszönettel,
  Kristóf

  • 2jepetto@Kristóf
   2017-02-07, 08:41 VÁLASZ

   Kedves Kristóf!

   Nagyon jó kérdés! Ki is fogjuk vesézni ezt a témát, de egyenlőre csak a véleményemet tudom megosztani veled. Látványosan nem fogod tudni leszigetelni a lakást azzal, hogy a laminált padló alá úsztatott rétegű hagyományos lépészajcsökkentőt teszel. Körbe fogunk kérdezni pár szakembernél ebben a témában, kérlek, addig írd meg, hogy milyen beépítési magassággal lehet számolni az esetedben. Vagyis mennyit lehet emelni a padlószinten. Esetleg azt, hogy milyen típusú, és vastagságú a födém.

   Üdv,
   2 Jepetto

   • Máté@2jepetto
    2017-03-01, 13:27 VÁLASZ

    Szia!

    Esetleg erre a kérdésre találtatok már választ? Nekem is teljesen hasonló problémám van.

    Köszönöm!

    Üdv: Máté

   • Kristóf@2jepetto
    2018-11-24, 10:08 VÁLASZ

    Kedves Jepetto!

    Kicsit megkésve ugyan, de válaszolnék, 2.5cm vastagságot lehet emelni. A födémről sajnos nincsen információm.

    Üdv,
    Kristóf

    • 2jepetto@Kristóf
     2018-11-25, 19:46 VÁLASZ

     Kedves Kristóf!

     Laminált padló alá a födém hozzányúlása nélkül 2,5 cm-en hangszigetelni a legjobb megoldás a phonestar hangszigetelő rendszer, amit úsztatva kell lerakni az aljzatra. (Parafa, xps ez esetben teljesen felejtős. A fentről jövő léghag szigetelésére nem jó megoldás.)

     A laminált padló alá a következő rétegrendet javaslom 2,5 cm-en:
     Akusztikus filc 4 mm (3 mm-re tömörödik)
     Phonestar hangszigetelő lap 12,5 mm
     Habfólia 2 mm
     Laminált padló 8 mm
     Össz réteg: 25,5 mm

     Ezzel a megoldással szerintem a rétegvastagság mellett nagyon jól javítani lehet a hangszigetelésen. Akár 16-18 dB hangjavulás is szóba jöhet, ami érzetre elég jelentős.

     Ha a 2,5 cm a laminált padlón felül értendő, akkor akár azt is lehet, hogy több réteg phonestar hangszigetelő alátét kerül a laminált padló alá. Nem lesz ugyan kétszer jobb a hangszigetelés, de még az is megeshet, hogy 20 dB csökkenést fogtok tapasztalni.

     Akusztikus filc 4 mm (3 mm-re tömördik)
     Phonestar alátét 2×10 mm
     Emelt szint: 23 mm

     Amit semmiképpen nem javaslunk hangszigetelésre laminált padló alá, az a lépésálló hungarocell. Épületakusztikus véleménye szerint ezek a megoldások membránként hatnak, és akár fel is erősíthetik a hangokat. A phonestart rendszeresen alkalmazzák színházakban, moziszobákban, stúdiókban hangszigetelésre. Előtétfelon, vagy mennyezeten, de akár a padló alá is rakható.

     Az elmúlt 1,5-2 hónapban számtalan megoldást néztünk meg. Kőzetgyapot, rokwool, rockfon sonar, phonestar…stb. A legtöbb megoldás álmennyezeti beépítéssel érhető el, de ez esetben az alsó szomszédnak kellene kiépítenie a hangszigetelést. A phonestar a könnyű lerakás mellett, a födém megbontása nélkül ad megoldást a hangszigetelésre.

     Ezt a megoldást tudom javasolni, viszont nem olcsó. A phonestar ára kb. 6000-8000 Ft/m2. Két réteg esetén, kétszer annyi. (+ lerakás)

     Üdv,
     2Jepetto

 • Balázs
  2017-02-11, 18:28 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!
  Iszappapír vagy habfólia a jobb megoldás laminált parketta alá padlófűtés esetén? Járólap – laminált parketta felületek találkozása esetén burkolatváltó alkalmazása mellett lehet probléma az iszappapír alkalmazása? Csak 1 mm vastag iszappapírról hallottam eddig. Képes a papír a lépészajt kellőképpen csökkenteni?
  Köszönettel várom válaszát:
  Balázs

  • 2jepetto@Balázs
   2018-11-21, 13:46 VÁLASZ

   Kedves Balázs!

   Padlófűtéshez iszappapír lényegesen jobb, mint a habfólia. Habfóliát nem is szabad alátétként rakni, hacsak nem perforált, de mivel a hővezetési tényezője vagy 2,5x jobb még a perforált alátét sem igazán tudja felvenni a versenyt az iszappapírral. Lépészaj csökkentésben az iszappapír alátét valóban nem a legerősebb, viszont a hőátadása sokkal jobb. Itt kompromisszumot kell kötni. Nagyon szép aljzat kell neki, és azzal is lehet javítani.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Tibor
  2017-02-27, 22:44 VÁLASZ

  Hello 2 Jepetto!

  A problémám nem egyszerű, bár lehet, hogy Ti tudtok segíteni.
  Adott egy 54nm kertes kis ház (2 szoba) amit bérlünk. Kb 40-50 éves házikó az akkori építési technológiai megoldásokkal. A padlózat borítása most laminált padlólap. Szigetelés alatta szerintem semmi vagy minimális. Hőkamerás felvételeket készíttettem szakemberrel aki ezt alá is támasztotta. A szoba hőmérséklete 21-22 fok, a padló 15-17 fok! Padló és fal találkozásánál néhol 14 fok. Dermesztő érzés járkálni ezen a hőmérsékleten. Szeretném leszigetelni a padlót, de itt jön a probléma. A tulaj nem engedi felszedni a régi laminált padlólapot. Ergo, kénytelen vagyok erre szigetelni és új lamináltat húzni. Lehet ilyet? És ha igen, ide is kell az említett rétegezés? (Fólia, szigetelés, laminált)
  Ha parafa szigetelést választanék az új laminált alá, akkor hány mm vastagot javasolnátok? Vagy esetleg egy 10mm-es lépésálló Austrotherm szigetelés? Kissé (nagyon) tanácstalan vagyok. Kérnék egy kis segítséget, ha lehet.
  Előre is köszönöm,
  Tibor

  • Erika@Tibor
   2017-08-13, 12:48 VÁLASZ

   Ugyanat a problémán mint az előbbi hozzá szólónak , régi lakásban szeretnék szalag parkettára amit nem szeretnénk felszedni szigetelés után új padlózati megoldást kitalálni szeretném kérni asegítségét mikyen és míly módon lehet ezt kivitelezni legyen kedves segíteni előre is köszönöm asegítségét várom mihamarabbi válaszát.

   • Erika@Erika
    2017-08-13, 13:38 VÁLASZ

    Ugyanat a problémán mint az előbbi hozzá szólónak , régi lakásban szeretnék szalag parkettára amit nem szeretnénk felszedni szigetelés után új padlózati megoldást kitalálni szeretném kérni asegítségét mikyen és míly módon lehet ezt kivitelezni legyen kedves segíteni előre is köszönöm asegítségét várom mihamarabbi válaszát.

 • […] megfelelően tájékozottak legyünk, hogy a munkálatokat hiánytalanul el tudjuk végezni. A laminált padló alátét a leendő padlórendszer egyik fontos […]

 • Matild
  2017-05-31, 17:49 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!
  1998-ban lettek kertes házban parkettázva a szobák,kezelt,új,ha jól tudom tölgy parkettával és lakkozva.Azóta így vannak.K.b.1 éve vettem észre néhány kis bogarat rajta melyeket “lekezeltem”,mostanra ki van rágva a parketta,ágy alatti részen és a parkett léc a sarkoknál,ahol a kerttel érintkezik.Utána jártam a Természet tudományi Intézetnél,ezek bányafa-szúormányos bogarak és ajánlották a laminált padló cserét ,állítólag abba nem mennek bele,milyen laminált padlót ajánlanak és milyen alátétet?Válaszukat előre köszönöm!

  • 2jepetto@Matild
   2018-11-21, 14:04 VÁLASZ

   Kedves Matild!

   Számos faféléből készül már parketta, amit nem támadnak meg a farontó rovarok, persze a laminált padló is ilyen. Az alátét az igényeidtől függ. Mi az, ami fontos neked? A fenti cikk elég jó összefoglalja ezt a témát. Bővebben akkor tudunk segíteni, ha megírod, mi számodra a legfontosabb: léghang szigetelés, lépéshang szigetelés, hőszigetelés, ár, élettartam, környezetbarát megoldás…stb

   Üdv,
   2Jepetto

 • csönge
  2017-07-27, 20:13 VÁLASZ

  kedves 2Jepetto!

  felkeltette a figyelmemet a parafa alátét, amelyet parketta alá ajánlanak. mi szalagparkettát tervezünk lerakni, és az lenne a kérdésem, hogy hány mm-es parafa alátétet ajánl alá? nincs padlófűtésünk, a parkettát korábbi csempére tervezzük lerakatni.

  nagyon köszönöm a segítséget!

  csönge

  • 2jepetto@csönge
   2018-11-21, 13:53 VÁLASZ

   Kedves Csönge!

   3-4 mm parafa alátét már jó választás, de figyelembe kell venni, hogy mit bír el a helyiség szintkülönbség változásban. Minél több hely van, annál több megoldás is szóba jöhet. Nem feltétlen csak a klasszikus laminált padló alátétekkel lehet számolni hőszigetelés gyanánt. Már vannak egyre jobb hőszigetelő lapok jó terhelési tulajdonsággal, amik már a 3-10 cm-t is elérik.

   Ennek a témának mindenképpen jobban utána fogunk nézni, és teljes körű cikket fogunk írni, mert sokakat érdekel, hogy hogyan lehet a lehető legjobban hőszigetelni úsztatott padló alatt.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Kálmán
  2017-08-06, 09:04 VÁLASZ

  Üdvözlök mindenki !

  Lakásfelújítási munkálatokba fogok , ahol a régi vas fűtéscsöveket műanyag csövekre cseréltetem. A műanyag csövek a padlózatban fognak menni kb: 2-4 cm vastagságban. Ide padlóburkolónak laminált parkettát szeretnék lerakni .
  Kérdésem az hogy ha XPS szigeteléssel próbálom a színt különbséget megoldani a 2-4 cm arra lehet laminált parkettát lerakni ? Vagy esetleg van erre a problémára más megoldás ?

  • 2jepetto@Kálmán
   2019-03-18, 15:55 VÁLASZ

   Kedves Kálmán!

   Elnézést a megkésett válaszért. A hozzászólásod nem vettük észre, pedig rendszeresen figyeljük. Nem is értem. A kérdés vélhetően már nem aktuális, de mivel másoknál még felmerülhet ezért megírom, hogy mit gondolok.

   Ebben a rétegvastagságban már nem érdemes XPS-ben gondolkodni. Megfelelő esztricht betonnal kitölthető a 20-40 mm. Itt érdemes körülnézni: https://baumit.hu/szolgaltatasok/termekek-a-z#2449_esztrichek Ha jól tudom a kalcium-szulfát kötőanyagú esztrich lesz a számodra megfelelő ebben a rétegvastagságban fűtéscsövekhez. De nem vagyok kőműves.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Attila
  2019-01-24, 22:29 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!

  A cikkben írjátok, hogy "Padlófűtéshez érdemes speciális párazáró fóliát venni.". Mitől lesz speciális az a párazáró fólia? Mindenképpen jobb padlófűtéshez mint a sima párazáró fólia? Hol lehet ilyet kapni? Több helyen érdeklődtem, de nem volt sehol, van ahol nem is hallottak róla.
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Attila

 • Attila
  2019-01-24, 22:29 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!

  A cikkben írjátok, hogy "Padlófűtéshez érdemes speciális párazáró fóliát venni.". Mitől lesz speciális az a párazáró fólia? Mindenképpen jobb padlófűtéshez mint a sima párazáró fólia? Hol lehet ilyet kapni? Több helyen érdeklődtem, de nem volt sehol, van ahol nem is hallottak róla.
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Attila

 • Illés Ernő
  2019-02-02, 13:36 VÁLASZ

  Tisztelt Címzett! Új családi házunk emeleti hálószobájában amiben padlófűtés van, szükséges e az esetről fölé párazáró fóliát téríteni? A rétegrend így van kialakítva, aljzat beton 5cm lépéshang szigetelő párazáró fólia padlófűtés cső 5cm extrik.
  Üdvözlettel Íllés Ernő

  • 2jepetto@Illés Ernő
   2019-02-09, 09:49 VÁLASZ

   Kedves Ernő!

   Lehet, hogy furán hangzik, de kérj egy írásos állásfoglalást a forgalmazótól. Ha elhagyod a párazáró alátétet, és esetleg garanciális gond lesz a padlóddal, szinte biztos, hogy kreálnak majd egy mondvacsinált indokot, hogy a hiba a párazáró hiányára vezethető vissza. Tisztelet a kivételnek, de sajnos ez az általunk tapasztalt valóság. Tartsd a forgalmazó, de inkább a gyártó hivatalos rétegrendjét. Ha pedig gond lesz, akkor tudod majd lobogtatni a papírt (e-mailt), hogy nálad úgy van lerakva, ahogy azt a gyártó előírja, jóváhagyta.

   Egyszer egy magyar gyártó szalagparkettáját raktuk le padlófűtésre egy svéd prémium kategóriás parketta gyár padlófűtésre gyártott lépészaj csökkentőjével. A parkettával garanciális gond lett, és indokként a nem megfelelő alátétet jelölték meg. Pár hétre rá egy másik ügyfelünk is szalagparketta lerakásával keresett meg, és mit ad Isten, pont az általunk rakott, de a gyártó által korábban problémásnak ítélt alátétről kért szakmai véleményt a gyártótól, akik helyesen bólogattak. Két egymástól független eset, a különbség annyi volt, hogy az egyiknél garanciális probléma volt, a másiknál vásárlási szándék. Elég szomorú, de nincs mit tenni.

   Üdv,
   2Jepetto

   • Ákos@2jepetto
    2019-03-14, 20:21 VÁLASZ

    Kedves 2jepetto!

    Szakmai iránymutatásra lenne szükségem, adott egy betonozott padló, melyre parazaro fóliát raknek első rétegben majd egy olyan XPS rendszert melynek tartozekakèkakent a tetejére hőtükör fóliát ragasztott a gyártó ( többet is találtam kèrem segítsen ebben is mely gyártótèt érdemes) ezt követően húznèk rá egy vèkony rèteg lenolajjal kezelt OSB táblát ès a hagyománytól eltèrően erre ragszatanám fel a laminált padlót.

    Az elsődleges cèl a minél jobb hőszigetelés elérése és másodsorban a hangszigetelt mert ez egy kertes családiház. Kèrem erősítésén meg az elképzelés működőképessègèben avagy kèrem segítsen ön milyen rendszert és milyen rangsorban èpítene be. Magasság maximuma 5 cm de inkább kevesebbet szeretnék elèrni.

    Köszönöm előre is szakèrtő segisègèt!

    Tóth Ákos

 • Huszár László
  2019-03-17, 20:08 VÁLASZ

  Tisztelt 2Jepetto!

  Laminált padló alá hőszigetelés illetve szintkiegyenlítés céljából lépésálló hungarocell alkalmazható-e?
  1-2cm-es lépésálló hungarocellre gondoltam.

  Tisztelettel
  H. László

  • 2jepetto@Huszár László
   2019-03-18, 13:05 VÁLASZ

   Kedves László!

   Az egyenletes teherelosztás miatt a lépésálló nikecellt közvetlenül laminált padló alá hosszútávon semmiképpen nem javaslom. A növényi rost alapú alátét (Izoboard) két egymásra merőleges rétegben történő lerakása 2×5.5 mm jobb választás, ugyanis kevésbé tömörödik, a nyomásszilárdsága 3x jobb, mint az általad gondolt terméknek. Ha jól tudom 7 mm-es növényi rost alapú alátét is van, ami 2 rétegben 1,4 mm. Bár ez már súrolja azt a határt, amit én meg mernék tenni. Egyébként sem jelent 2x jobb hőszigetelést.

   A laminált padló egyébként nem a legmelegebb melegburkolat. Sokkal jobb komfortot lehet elérni akkor, ha a jó hővezetési értékkel rendelkező anyag van legfelül. Ilyen a parafapadló, aminek a felső rétegén van a jó hőszigetelő réteg, amin az ember jár. A födémen túl a falakból is kaphat hideget a padló.

   Nem tudom, milyen mértékű javulást szeretnél? Fűtésszámlát csökkenteni, vagy papucs helyett zokniban is használható padlót télen? Illetve az 1-2 cm-es lehetséges rétegvastagságon kívül, milyen technikai paraméter áll rendelkezésre a lakásról. Gondolok elsősorban a födémre. Hogyan épül az fel?

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Pászti Beáta
  2019-04-01, 13:01 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!

  Vásároltunk egy lakást, amiben szeretnénk a jelenlegi recsegős parkettát lecserélni laminált padlóra. Elkezdtük felszedni a régi pakettát felszedni egy kis részen és a legnagyobb meglepetésünkre vakpadlós megoldás fogadott: " irányú lécek, közötte sóder, kavicsok,fűrészpor és minden, mi szem-szájnak ingere. Körülbelül 6-8 centire van a jelenlegi szint a födémtől. 8 mm-es a laminált padló, amit vásároltunk, alá 5mm-es a hűtükör fóliás réteg. S ha jól olvastam, akkor kellene még egy párazáró ráteg is alá. Gondoltuk kiüntjük betonnal az egészet, viszont azt lehet nem bírná a födém. Tud esetleg olyan megoldást javasolni, amivel tudunk nyerni 4-5 centit? OSB lap gondolom egy idő után annyira fog nyikorogni, mint most. EPS? Vagy kis beton, kis más?

  Előre is köszönöm a segítségét.

  Üdv, Pászti Beáta

  • 2jepetto@Pászti Beáta
   2019-04-01, 13:23 VÁLASZ

   Kedves Beáta!

   Igen ez a rétegrend nagyon gyakori a régi építésű épületeknél. Manapság már ritka, ami egyébként nem feltétlenül kár, mert nem egy rossz szerkezet. A nyikorgást a vetemedett parketták, és a szegek mozgása okozta. Fel kell szedni a csaphornyos parkettát, igazítani kell a párnafákon, a szögeket lehetőleg csavarra cserélni, arra rátenni a nút-féderes osb,t és az így nyert aljzatra mehet rá a laminált padló.

   Ami nagyon fontos, hogy érdemes megnézni nagyon alaposan, hogy nem e vetemedtek nagyon a párnafák, mert lehet, hogy azt is érdemes cserélni, mert nem lesz sík az aljzat. Plusz ha már itt vagytok, akkor faanyagvédővel újra lekezelni, nehogy egy rovar szétrágja. Nem fog nyikorogni, ha jól meg van csinálva.

   Teljesen új vakpadlót is ki lehet alakítani a régi helyére, a párnafák közé EPS-t is rakhattok. Nem tudom, mekkora anyagi, és munkaterhet szeretnétek felvállalni? Illetve mi a legfontosabb szempont az aljzattal szemben számotokra? Hőszigetelés, hangszigetelés?

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Roland
  2019-04-24, 21:02 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!

  Egy régebbi családi házat újítunk fel, laminált padlóval szeretnénk burkolni nagyobb tereket a földszinten. Az aljzatban nincs szigetelés, a meglévő 4-6 cm betonra jelenleg a szintkiegyenlítés miatt esztrich beton kerül, majd párazáró fólia. A padlót szeretnénk alulról szigetelni, a hőveszteség és a hőérzet miatt is. Az xps és a parafa vastagságát keveselltem, így találtam rá az isotex lapokra. 25 és 12mm-es verzió is létezik belőle egyaránt 0.05W/mK hővezetési tényezővel. Hol a buktató? Be merjek tenni 25 mm szigetelést vagy elég a 12? Érezhető lesz ez a padlón mezítláb járkálva? Nem ismerem az izoboardot, de hasonló lehet, viszont az "csak" 5,5 mm vastag… Véleményed előre is köszönöm!

 • Adam
  2019-04-30, 18:10 VÁLASZ

  Kedves 2jepetto,

  egyik áruház weboldalát böngészve az alábbi padlóalátétet találtam:
  Woodstep Thermofloor alátét, 4mm
  anyaga: HDF(nagytömörségű fa rostlemez)
  600 forint körüli négyzetméterárban.

  Ez melyik kategóriába tartozik, mi erről a vélemény, jobb lehet, mint az XPS, de rosszabb mint a parafa?
  Rakható lenne 8 mm-es laminált padló alá?

  Köszönöm

  • 2jepetto@Adam
   2019-05-03, 08:12 VÁLASZ

   Kedves Adam!

   Lehet, hogy jobb, lehet, hogy rosszabb! Nem tudom mi lenne a te legfontosabb elvárásod? Mivel növényi rost alapú alátét vélhetően a jobbak közé tartozik, de jó lenne ránézni a technikai adatlapjára, hogy ott milyenek a különböző szabványértékei (nyomószilárdság, hővezetési tényező, hanggátló tényező). Ezek az alátétek általában kevésbé tömörödnek, mint a XPS alátétek, de ez megint attól függ mivel hasonlítjuk össze. A hőszigetelőképessége vélhetően ugyanaz mindháromnak.

   Biztosan rakható 8 mm-es laminált padló alá, ha nincs padlófűtés, de van szép aljzat. A parafa jobb hanggátlással rendelkezik, persze azért csodára nem képes. Magasabb az élettartama, és környezetbarát. Az ára viszont háromszoros.

   Nagyon jó lenne tudni, hogy mi az elvárásod, miben kellene jobban teljesítenie. Ha különösebben nincs semmi, akkor igazából nehéz különbséget tenni az alátétek között.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Megyesi Attila
  2019-06-05, 19:55 VÁLASZ

  Sziasztok!

  1960-as években épült panelben régi szalagparkettám van, alatta párnafa. A párnafák között valami üveggyapot féleség (nem tudtam pontosan megállapítani). Az a problémám, hogy nagyon recseg a padló, meggyengültek a párnafák.

  Szeretném kicserélni laminált padlóra az egészet. A recsegés miatt nem úszom meg a párnafák felszedését, ezért körülbelül 6-7 cm magas hézagot kellene feltöltenem a laminált padlóval együtt. Milyen megoldást javasolnátok? A betonozást szeretném elkerülni, túl sok kellemetlenséggel járna.
  Megfelelő megoldás lenne-e, hogy 5 cm magas austrotherm at-l2/l4-et tegyek le, majd erre osb lapot (terheléselosztás gyanánt) párazáró fóliát és a laminált padlót rétegeljem egymásra?
  Attila

  • 2jepetto@Megyesi Attila
   2019-06-06, 06:41 VÁLASZ

   Kedves Attila!

   A helyzet szerencsére nem annyira vészes, mint amennyire annak tűnik. A vakpadlós megoldás alapvetően nem rossz, sőt. Nem is érdemes veszni hagyni. A szalagparketta felszedése után meg kell nézni, hogy milyen állapotban vannak a párnafára szegelt vakpadló deszkák, amire a szalagparkettát is szegelték. Lehet, hogy van egy két vetemedett elem, amit ki lehet cserélni, mozgó szegek, amiket csavarra kell cserélni…stb. De persze addig is el lehet menni, hogy a párnafáig visszabontotok minden, az üveggyapot kőzetgyapotra (más hő-hangszigetelő lapokra) cserélitek, és visszaépítitek új elemekből a vakpadlót. Erre nútos OSB lapot tesztek, és rá az új burkolat. Ha visszafelé számoltok, akár teljesen ugyanazt a vastagságot vissza tudjátok építeni. Az is lehet, hogy alig kell hozzányúlni az elemekhez majd, és mehet rá szinte rögtön az osb.

   Ha nem akartok betonozni akár statikai, akár kényelmi szempontból, akkor szerintem ez a legjobb megoldás. Mit gondolsz? Járható útnak tűnik ez?

   Közvetlen lépésálló szigetelésre is mehet 2 rétegben egymásra merőlegesen osb, de a teherelosztás nem lesz egyenletes. A szoba közepén egy 150 kg-os kanapé, rajta 4 összesen 300 kg-os emberrel, már 450 kg terhelés. Sajnos iszonyat nehéz szakirodalmat találni a teherelosztásról, én meg elég szőrszálhasogató vagyok ahhoz, hogy ne matematikailag mondjam meg, hogy jó-e, hanem csak hasra ütésre, “szerintem” alapon. Volt már rá példa, hogy valaki ezt a rétegezést csinálta, és még mindig rendben van. Bár ott a maximum terhelés nem volt magas.

   Üdv,
   2 Jepetto

   • Megyesi Attila@2jepetto
    2019-06-06, 11:01 VÁLASZ

    Kedves 2 Jepetto!

    Nagyon szépen köszönöm az ötletet.
    Amennyiben javítható, korrigálható a vakpadló megfogadom a tanácsodat, ellenkező esetben adok egy esélyt a második megközelítésnek.

    Üdv:
    Attila

 • Anna
  2019-06-27, 22:28 VÁLASZ

  Tisztelt Jepetto

  Èn a beton làbakon àllò mobil hàzam alatt szeretnèk hôszigetelni. Van alatta 1 mèter igy simàn alà fèrek. Milyen anyagokat javasolsz? Ez egy fahàz kôrbe szigeteltük EPS el ès nagyon jòl meg tartja nyàron a hûvôset. Most viszont alà màsznèk ês feltennèk valamit ha tudnàm hogy mi a legjobb, 50m2 es Belül hajò padlò van alatta pedig prèselt lemez ès üveg gyapot Vas a szerkezete igy fel lehetne fùrni sineket amikbe a szigetelö tàbla kerülne. Vagy vonjam kôrbe a labazatot valamivel hogy ne fùjjon a fahàz alà a szèl? Kôszônöm.

 • Profeld Rita
  2019-07-17, 04:49 VÁLASZ

  Kedves Jepetto!
  Talán tudsz segíteni ilyen problémában is: padlófűtésem van járólappal. Ha erre szeretnék iszappapír fóliával szalagparkettát, sokat csökken e a fűtés hatékonysága? Ahány szakember,annyiféle választ kaptam.
  Köszönettel: Rita

  • 2jepetto@Profeld Rita
   2019-07-22, 19:14 VÁLASZ

   Kedves Rita!

   Mindenképpen ki kellene önteni aljzatkiegyenlítővel a felületet, mert az érdesebb járólap felület, és a szalagparketta fenyő hordozórétege miatt könnyen recsegőssé válhat a padló, különösen padlófűtés esetén. Egy padlófűtéssel foglalkozó cég tudna pontos számítást végezni a várható hőveszteséggel, ellenállással kapcsolatban. Én azt tudom mondani, hogy, ha minden megfelelően ki van vitelezve, akkor nem szokott komfortérzetben jelentősen érezhető, költségben kimagasló változást eredményezni. Nem kaptunk ilyen visszajelzést. Mivel viszont egyébként is ki kell önteni a felületet, érdemes a felszedést átgondolni. Nem annyira vészes meló az, mint amennyire félni szoktak tőle. Úgy lesz igazán jó.

   Arra figyelj, hogy szalagparketta esetén nem minden fa alkalmazható padlófűtésre a hőtágulása végett. Úgy tudom, hogy a burkolat-ellenállása a járólaphoz képest kb. 0,1 m2k/W. Ez azt jelenti, hogy 0,1 joule energia veszik el másodpercenként. Ezt szorozd fel a havi fűtési időmennyiséggel, váltsd át megajoulra (1.000.0000 joule = 1 Mj), majd a gáz árával, és kijön a pluszköltség. Ezt minden rétegnél meg kellene határozni. De ezt tényleg azok fogják neked nagyon korrekten, és pontosan megmondani, akik napi szinten végeznek padlófűtési rendszerek kiépítését, és teljesítményszámolását, és csak akkor, ha van hozzá minden fontos adat a jelenlegi padlófűtésről, és rétegekről.

   Remélem, azért segítség volt ez.

   Üdv,
   2 Jepetto

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Szabó Andrea
  2019-08-06, 15:41 VÁLASZ

  Iszappapírnál mennyi átfedés szükséges

  • 2jepetto@Szabó Andrea
   2019-08-12, 11:54 VÁLASZ

   Kedves Andrea!

   A párazáró fóliát kell átfedve rakni, mert a felcsapódó nedvességnél nem lehet hézag. Az iszappapír alátétet közvetlenül egymás mellé kell rakni. Nincs szükség átfedni, de mivel 1 mm-ről van szó, nemgond ha néhol egymásra ér. Azért érdemes majd megnézni az adott terméknél mi az előírás. Folyamatosan vannak fejlesztések, és amíg egyiknél nem kell átfedni, másiknak lehet, hogy úgy van kiképezve a széle. De ezt nem gondolnám.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Homoki-Szabó Tibor
  2019-08-17, 18:29 VÁLASZ

  Tisztelt 2Jepetto!
  Szerencsére még időben rátaláltam az oldalára, amelyhez is gratulálok. Az oldalhoz nagyon informatív.
  Két kérdésem lenne, most érünk oda épülő házunknál, hogy lassan a padlóburkolás fog követketzni. A laminált parkettát már megvettük, sőt a padlófűtésre való xps-s szigetelést is. VISZONT a minap olvastam egy hasonló oldalon, hogy kifejezetten nem javasolják az ilyen formátumú szigetelések lerakását, mivel nagy mértékben gátolja a hőáramlást. Azon az oldalon egy úgynevezett iszappapír használatát javasolják, csak és kizárólag. Önnek mi a véleménye erről?
  Illetve lehet hogy banális a kérdés, de milyen a padlófűtésre való párazáró fólia?
  Segítségét köszönöm, és további jó munkát kívánok.
  Tisztelettel, Tibor.

  • 2jepetto@Homoki-Szabó Tibor
   2019-08-21, 12:13 VÁLASZ

   Kedves Tibor!

   Nálunk is olvashatsz az iszappapírról, és arról, hogy inkább ezt javasoljuk, mint a perforált XPS-t, mert az XPS alapvetően egy szigetelő anyag.

   Olyan kicsit mintha egy Ferrarit terepgumikkal hoznák ki, hogy azért arra is használható. A padlófűtésre való fóliánál nagyon rossz kontextust használtunk, ezt mindjárt javítjuk. A legfontosabb, hogy ne legyen érzékeny a hőre, aminek eleget tesznek a 0.2 mm-es párazáró alátétek.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Bolla Ferenc
  2019-08-25, 11:05 VÁLASZ

  Tisztelt 2Jepello!
  Segítségetek szeretném kérni.
  Nappali szobánkban szeretném a laminált padlót kicsrélni. Az előszoba és a nappali között 4 cm szint külömbség van. 1 cm vastag laminált padló lesz a régi helyett le rakva. Kérdesem az hogy mit javasoltok xps lapot rakjak alá ?

  • 2jepetto@Bolla Ferenc
   2019-08-26, 06:53 VÁLASZ

   Kedves Ferenc!

   Egyedül az nem világos, hogy a szintkülönbség a laminált padló nélkül 4 cm. Vegyük úgy, hogy pont 4 cm-t kell áthidalni. Számoljunk mm-ben. 40 mm rétegvastagságot kell áthidalni.

   Egyik megoldás:
   Laminált padló + izoboard alátét + osb + párazáró + öntött aljzat

   2019-es árakon nézve:
   Az osb lap mm költsége 1 m2-re kb 120-150 Ft/m2/mm (15 mm-től 30-40 mm-ig => 6/8/10/12/15/18/22/25/30/40)
   Az izoboard alátét mm költsége 1 m2-re kb 140 Ft/m2/mm (5,5 mm/réteg – max 2 réteg, úgy tudom van 5/5,5/7 mm rétegű)
   Az aljzatkiegyenlítő mm költsége 1 m2-re kb 190-200 Ft/m2/mm (0-tól 40 mm-ig. 3-4 mm-el szerintem mindenképpen számolni kell)

   Ezek után nincs más dolog, mint összerakni egy megfelelő réteget. A 40 mm-t, laminált padló nélkül már csak 30-t talán így a legegyszerűbb áthidalni. De azt vedd figyelembe, hogy itt most kizárólag az áthidalást vettük figyelembe, semmi mást nem néztünk. Hangszigetelés, hőszigetelés, lépéshanggátlás.

   Egy tipp! Először legyen meg az öntés. Nem biztos, hogy sikerül azt olyan jól beszintezni, hogy mm pontos legyen. Ha az megvan, akkor legyen bekalibrálva a pontos rétegezés.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Ispán Péter
  2019-10-19, 12:14 VÁLASZ

  Sziasztok! A kérdésem az lenne hogy xps lap vastagabb rakható e alá például 2,3,4 vagy akár 5 cm és mert ezek már azért elég kemények. Igazából azért érdekelne mert egy tüzépen dolgozom és napi redszersségel kell embereket lebeszélnem a túl vastag szigetelésről, de például ma futottam bele olyanba hogy két helyiség szintkülönbségét szerették volna betonozás nélkül ily ódon megoldani parkettázás előtt.

 • Dégi Zoltán
  2019-11-25, 20:42 VÁLASZ

  Tisztelt Uram!

  A következő helyzetre keresek megoldást: adott egy régi ház, aminek a szobái le vannak betonozva, gyaníthatóan szigetelés nélkül. Erre szeretnénk laminált padlót és alá xps alátétfóliát tenni. Viszont szeretnék még további hőszigetelést tenni alá, bontás nélkül. Körülbelül 2-3 cm vastagságú hely áll még a rendelkezésre, ahová szigetelés kerülhet. Mit tudna ide ajánlani? Izoboard 2 rétegben? Vagy például Rockwool Steprock HD is mehet közvetlenül a xps + padló alá? Válaszát előre is köszönöm!

  • 2jepetto@Dégi Zoltán
   2019-12-02, 15:45 VÁLASZ

   Kedves Zoltán!

   Nem pontosan világos a számomra, hogy a 2-3 cm réteghely a tervezett XPS alátét nélkül értendő. Illetve, amikor ilyen szűk hely áll rendelkezésre, akkor jó lenne tudni, hogy 2, vagy 3 cm az annyi. Kérem, írja meg, hogy a laminált padlón kívül mennyi a pontos hely a rétegvastagságra.

   A Rockwool Steprock HD önmagában laminált padló alá nem javasolt, mert alacsony a nyomószilárdsága, kell neki egy jó teherelosztás, de ekkora rétegvastagságnál erre nincs lehetőség. Azt biztosan kizárnám.

   Üdv,
   2 Jepetto

  • Péter@Dégi Zoltán
   2019-12-10, 09:16 VÁLASZ

   Tisztelt 2jepetto!
   A tetőtér padlószintjét szeretném laminált parkettával burkolni. A födémen 5 cm síkbeton van lépésálló szigetelés nélkül. A hőszigetelési szempontok nem jelentősek, viszont a lefelé terjedő lépés és egyéb hangokat jó lenne a lehető leghatékonyabban lecsökkenteni. Az XPS alátét milyen maximális vastagságban alkalmazható? Illetve milyen alátétet javasol Ön?

   • 2jepetto@Péter
    2019-12-12, 12:10 VÁLASZ

    Kedves Péter!

    Hangszigetelés optimalizálására nem a legjobb az XPS, annak többszörözése pedig nem jelent egyenes arányú hatékonyságnövelést. Viszont XPS helyett biztosan inkább parafában gondolkodnék. Hangszigetelésre vannak speciális alátétek Phonestar, halltex, tecsound, hanno. Érdemes ezekről olvasni. Erről fogunk készíteni egy különálló cikket, de az anyaggyűjtés biztos még heteket igénybe fog venni.

    A laminált padló egyébként kopógóhang szintjén egy elég hangos melegburkolat. A létrejövő hang mindig erős lesz. Abban is lehet gondolkodni, hogy más burkolat választásával, hogyan változik a létrejövő kopogóhang. Egy parafa burkolat például halkabb, padlószönyeg meg még inkább.

    Üdv,
    2 Jepetto

 • Berka
  2020-02-08, 20:51 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Gyerekszobában szeretnénk laminált padlót letenni családiházban. A beton és a kívánt szint között van 7cm. Mit javasoltok és milyen sorrendben, ha szeretnénk hogy ne legyen nagyon hideg a padló?
  Nagyon köszönöm!

  • 2jepetto@Berka
   2020-02-11, 07:28 VÁLASZ

   Kedves Berka!

   Könnyű, vagy nehéz, olcsó, vagy drága? Sajnos nem tudom, hogy milyen megvalósítási út érdekel téged, így nehéz lesz pontosan tanácsot adni.

   Csak egy példát mondok:
   Vakpadló közte szigetelés rá osb, majd arra a szoksásos réteggel le a laminált padló. Az alátéttel még lehet variálni, mert vannak rosszabb, és jobb hőszigetelőképességűek, de az is igaz, hogy érdemben itt már az a pár mm nem fog sokat hozzátenni. Egy 5 mm-es parafa például jó lehet, de akár egy xps is. Viszont, amit én megfontolnék, az maga a parafa padló. Tudom drága, de egy gyerekszobába, ahol sokat játszik a földön a gyerek nagyon jó szolgálatot tud tenni. A hőszigetelést nem csak abból az irányból nézhetjük, hogy visszatartja a hideget, hanem úgy is, hogy visszatartja a testhőmérsékletet is.

   A laminált padló nem a legmelegebb melegburkolat.

   Üdv,
   2 Jepetto

© Copyright 2017

ÍGY DOLGOZUNK A JÁRVÁNY ALATT!

A járvány alatt kizárólag olyan új megbízásokat tudunk vállalni, ahol a munkaterületet a kizárólagos használatunkra átadják, és ott rajtunk kívül és a megrendelőn kívül más nem tartózkodik. Parkettázáskor ez egyébként is fontos, de most különösebben. A várható vállalási határidő május. Köszönjük a megértést! Vigyázzatok magatokra, és másokra!

Próbáld ki árkalkulátorunkat!