• május

  2

  2016
 • 147
 • 14

Milyen alátét kell a laminált padlóhoz?

Sok helyen olvashattad, hogy a laminált padló lerakásakor egy bizonyos rétegrendet kell a padló alá tenni. Szeretnénk egy kicsit segíteni neked abban, hogy a legolcsóbb megoldások helyett valóban olyan alátétet vásárolj, ami számodra előnyös.

Mielőtt rátérnénk a laminált padló alátéteire, rétegrendjére, fontos hogy figyelmeztesselek egy dologra, amiről rendre elfelejtenek beszélni, vagy csak nagyon felszínesen érintik a témát.

Bármi is kerül a laminált padló alá, nagyon fontos a meglévő aljat minősége. Az, hogy az aljzat beton, vagy osb lap, esetleg egy korábbi parketta, most nem is annyira lényeges.

Ami igazán fontos, hogy az aljzat, amire majd a laminált kerül, legyen egyenletes, stabil, és sík. 2-3 mm-nyi szintkülönbség lehet 1 m-en belül, amit egy vízmértékkel szigorúan le kell ellenőrizni a teljes helyiségben. A sík felület hasonlóképp fontos, ami nem egyenlő a sima felülettel. Egy sima felület, amin látszatra nincs meg a 2-3 mm eltérés, lehet, hogy hullámos. Ez gyakran fordul elő régi vakpadlóra történő osb aljzat kialakításánál. Itt ugyanis a vakpadló már elég sokat vetemedhetett az idők során. Szóval szigorúan legyen mérve a vízszint.

1. Először jön a párazáró fólia:

Visszatérve a rétegrendre. Az első, ami kell a laminált padló alá, egy párazáró fólia. Teljesen mindegy, hogy egy 60-80 éves belvárosi lakásról van szó, vagy egy új építési házról. A párazáró kell. Nem is inkább a pára, és a nedvesség miatt – ha az aljzat rég kiszáradt már – sokkal inkább a laminált padlóra kapott garanciád végett.

Ha nem teszel párazárót, mert úgy gondolod, hogy minek egy 100 éves házba lerakni, és ne adj Isten gond lesz a padlóval, akkor búcsút inthetsz a garanciádnak. A minőségellenőr a helyszínre érkezve ebbe azonnal bele fog kötni, ami akár a garancia elvesztését is jelenti. Hidd el, az üzletek, és az importőrök – tisztelet a kivételnek – utálják a garanciális problémákat, így ahogy csak lehet annak jogosságába bele fognak kötni, vagy a felelősséget másra hárítani.

Ha nincs párazáró, az nekik egy kész felüdülés. Nem éri meg azt a 200 Ft/m2 összeget megspórolni. 0,2 mm vastag PE párazáró fólia átlagosan (2016-os árszinten) 190-220 Ft/m2, amit nagy általánosságban 20m2-es csomagokban lehet megvásárolni. Padlófűtésre is a szokásos párazáró fólia kell.

2. Utána a lépészajcsökkentő alátét:

A 20 cm-es átfedéssel rakott párazáró után jön a lépészajcsökkentő alátét. Ez 4 funkciót lát el. Csökkenti a lefelé irányuló zajokat, a felfelé, vagyis a lakásban tapasztalható lépészajt, elnyeli az aljzat apróbb egyenlőtlenségeit, és hőszigetelő szerepet is betölt.

Ez elég sok funkció ahhoz képest, hogy az alátétek kiválasztása során milyen keveset foglalkoznak általában a lépészajcsökkentővel. Sok helyen ingyen a padlóhoz odaadják a legolcsóbbat, nem is nagyon törődve az ember esetleges szükségleteivel.

a.) Habfólia:
A legolcsóbb megoldás a lépészaj csökkentésére és a kisebb aljzategyenlőtlenségek elnyelésére. Az anyaga habosított polietilén, vagyis műanyag. A legkevésbé sem környezetbarát, de olcsó, és csökkenti a lépészajt. Viszonylag alacsony teherbírású. Vastagságát tekintve 2-3 mm-es tekercsekben kapható. Ha nem számít a hőszigetelő képesség, nem fontosak a környezetbarát szempontok, csak legyen a lépészaj csökkentve meglehetősen kevés költséggel, akkor ez lesz a te választásod. De alsó kategória, ami a képességeiben is megmutatkozik. Ára: kb 150-200 Ft/m2

b.) Hőtükör fólia:
Sokszor kérdezitek, hogy hőtükör fólia rakható-e laminált padló alá. Elviekben nincs akadálya, de mi nem tartjuk olyan sokra. A XPS alátéthez képest nem jobb a hőszigetelő képessége (0,044-0,049 Wmk -> minél alacsonyabb annál jobb), viszont a lépészajcsökkentése rosszabb, így kopogóbb hangot ad a használatban, mint az XPS alátét esetén.
A neve jobb, mint az XPS-nek, de inkább rosszabb nála.

c.) XPS alátét:
Tekercsben, vagy táblákban kapható extrudált polisztirol. Az alacsony hővezetési tényezője miatt (0,04 Wmk) remek hőszigetelő, elnyeli a padló nagyobb (>1 mm) szintkülönbségeit, ami persze nem jelenti azt, hogy a 2-3mm/m küszöbértéket az aljzatnál át lehet lépni. Nagy teherbírású, így a forgalmasabb helyiségeken túl a nehezebb bútorok terhelését is jól viseli. de továbbra sem környezetbarát alátétről van szó.

A lépészajt ugyanakkor jól csökkenti (jó aljzat mellett). Párazáró funkciót nem lát el. A választék egyre bővebb az XPS alátétekből. Tipikusan 3-5 mm vastagságban kapható, e fölé nem is célszerű menni. A táblásítottal nemcsak könnyebb dolgozni, de jobb a tapadása is. Padlófűtés esetén figyelni kell, hogy külön erre a célra gyártott, lehetőleg perforált xps-t válasszon az ember, mert az megfelelően leadja a hőt. Ha fontos a jó hőszigetelés, és a tartósság, de nincsenek környezetbarát elvárásaid, akkor ez a te választásod. Ára: kb. 500-600 Ft/m2

d.) Parafa alátét:
Az egyik legjobb lehetőség hang-, és hőszigetelésre, lépészaj csökkentésre. A parafa alátét a paratölgy kérgéből készül a fa kivágása nélkül. Míg az eddig említett alátétek abszolút nem nevezhetően környezetbarát megoldásoknak, addig a parafa alátétre ez annál inkább igaz. Ráadásul még antibakteriális is.

Mivel nagyon alacsony a hővezetési tényező értéke padlófűtés alá nem igazán javasolt. Igazodik az aljat kisebb egyenlőtlenségeihez, de ugyanakkor nagyon jó mérettartó tulajdonsággal rendelkezik. Csak gondolj arra, hogy a parafadugó a kihúzás után milyen gyorsan visszaugrik eredeti méretére.

A másik előnye a parafa alátétnek a többivel szemben, hogy az biztosan ott lesz még 15-20 év múlva is a laminált padló, vagy más klikkes fa parketta alatt. Nem fog elkorhadni, elrohadni, lebomlani, vagy tönkre menni, amire mi már számtalan példát láttunk a munkánk során. Persze ez nem törvényszerűen igaz a műanyag alapú alátétekre, de előfordulhat.

A parafa alátét tekercsben, és lapokban is kapható. Ára négyzetméterenként 1000-1500 Ft.

e.) Egyéb megoldások:
A “lépészajcsökkentők” itt még nem értek véget. Számtalan megoldás létezik még, ami több anyag pozitív tulajdonságaira épülnek. Itt van például a Damtec color G, ami újrahasznosított gumi, és parafa keverékéből készült tekercses kivitelű lépészajcsökkentők. A nagy súlyának (650 kg/m3), és jó tapadásának köszönhetően nagyon jó lépészajcsökkentő.A hővezetési ellenállása 0,04 m2k/W.

Végül jöhet majd a laminált padló.

Elsőnek tehát fontos, hogy legyen egy jó, sík, egyenletes, stabil aljzatod. erre majd kell egy vastag párazáró fólia, ami lehetőleg bírja hogy cipővel végigsétálnak rajta. Ez a laminált padló lerakásakor ugyanis elkerülhetetlen. Ha túl vékony, az nem jó. Ezt 20 cm-es átfedéssel, a falra 5 cm-es felfutással kell rakni.

Utána jöhet a 4 funkciót ellátó lépészajcsökkentő alátét. Ha nincs különösebb elvárásod, de fontos a jó ár, akkor maradj a habfóliánál. Ha jobb hőszigetelést szeretnél, minél jobb hangszigeteléssel, akkor a középkategóriás xps-t válaszd, de ha te mindenből a legjobbat szeretnéd akkor a parafa alátét lesz a jó megoldás.

Érdemes elolvasni

Laminált padló lerakása: itt hibázhatsz! (VIDEÓ)... Összegyűjtöttük, és kielemeztük az 5 legnépszerűbb videót, amit a laminált padló lerakásával kapcsolatban készítettek. Sokan fordulnak a youtube-hoz, ...
12 mm vastag laminált, amivel öröm dolgozni Aki rendszeresen dolgozik vastagabb laminált padlóval (10-12 mm), az tudja, hogy ezekkel sok esetben gond szokott lenni. Az illesztésükkel nagyon nehe...
Mitől lehet rendkívül mű a laminált padló? Korábban már írtunk az olcsó laminált padló hátulütőiről. Közülük az egyik leglátványosabb a dekorációs réteg változatosságának hiánya. Voltaképp ezen...
Olcsó vs. Prémium kategória Laminált parketta 1.090 Ft/m2Ellenállhatatlanul hangzik? Ha csak az árát tekintjük, akkor igen. De, ha közelebbről megnézzük a címkét, és látjuk, h...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

14 HOZZÁSZÓLÁS

 • […] adott rétegrendet is betartani, vagyis a padló alá tenni. Akinek segítségre van szüksége a laminált padló alátét kiválasztásában, annak a weboldal számos hasznos tanácsot biztosít. Akármi is kerül a […]

 • Csaba
  2017-01-23, 11:20 VÁLASZ

  Tisztelt 2Jepetto!
  Egy kérdéssel fordulok hozzátok.Nevezetesen,hogy szeretném a lakást a laminált padló alatt leszigetelni!Földszinti tömblakásról van szó,amely alatt pince van.Padlószinten 9-11 celsius fok van,rengeteget kell fűtenem!Hatalmas felújítást elkerülendő(aljzatbeton,stb)5 mm-es XPS alátétre gondoltam 2 rétegben!A kérdésem az lenne,hogy érdemes lenne a 2 réteg(10 mm)?Jobban szigetelne-e?

  Tisztelettel:B Csaba!

  • 2jepetto@Csaba
   2017-01-25, 20:52 VÁLASZ

   Kedves Csaba!

   Hagyományos xps-t nem javaslom, inkább az izoboardot, mert az 2 réteben jobban tartja magát, és nem tömörödik. 5,5 mm vastagsága révén az 11 mm-es szintemelkedést fog eredményezni. Szívesen ajánlanék neked parafa padlót, mert az lenne az igazi. Nála semmi sem tartja vissza jobban a testhőt a fa padlók közül. De a költségeket nézve az izoboard 2 rétegben “csak” 1400 Ft/m2 (2017-ben).

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Kristóf
  2017-02-06, 12:37 VÁLASZ

  Tisztelt 2Jepetto!

  Laminált parketta lerakásán gondolkodom meglévő fapadlóra. Társasház 4. elemeti lakásáról lenne szó, és a megfelelő alátét kiválasztása okoz gondot. Az alsó szomszéd nagyon hangos ezért az elsődleges szempont a lehető legjobb hangszigetelés lenne, a másodlagos pedig az, hogy ő hőjét nem feltétlenül kellene leszigetelni.

  Ön mit ajánlana?

  Köszönettel,
  Kristóf

  • 2jepetto@Kristóf
   2017-02-07, 08:41 VÁLASZ

   Kedves Kristóf!

   Nagyon jó kérdés! Ki is fogjuk vesézni ezt a témát, de egyenlőre csak a véleményemet tudom megosztani veled. Látványosan nem fogod tudni leszigetelni a lakást azzal, hogy a laminált padló alá úsztatott rétegű hagyományos lépészajcsökkentőt teszel. Körbe fogunk kérdezni pár szakembernél ebben a témában, kérlek, addig írd meg, hogy milyen beépítési magassággal lehet számolni az esetedben. Vagyis mennyit lehet emelni a padlószinten. Esetleg azt, hogy milyen típusú, és vastagságú a födém.

   Üdv,
   2 Jepetto

   • Máté@2jepetto
    2017-03-01, 13:27 VÁLASZ

    Szia!

    Esetleg erre a kérdésre találtatok már választ? Nekem is teljesen hasonló problémám van.

    Köszönöm!

    Üdv: Máté

 • Balázs
  2017-02-11, 18:28 VÁLASZ

  Tisztelt 2 Jepetto!
  Iszappapír vagy habfólia a jobb megoldás laminált parketta alá padlófűtés esetén? Járólap – laminált parketta felületek találkozása esetén burkolatváltó alkalmazása mellett lehet probléma az iszappapír alkalmazása? Csak 1 mm vastag iszappapírról hallottam eddig. Képes a papír a lépészajt kellőképpen csökkenteni?
  Köszönettel várom válaszát:
  Balázs

 • Tibor
  2017-02-27, 22:44 VÁLASZ

  Hello 2 Jepetto!

  A problémám nem egyszerű, bár lehet, hogy Ti tudtok segíteni.
  Adott egy 54nm kertes kis ház (2 szoba) amit bérlünk. Kb 40-50 éves házikó az akkori építési technológiai megoldásokkal. A padlózat borítása most laminált padlólap. Szigetelés alatta szerintem semmi vagy minimális. Hőkamerás felvételeket készíttettem szakemberrel aki ezt alá is támasztotta. A szoba hőmérséklete 21-22 fok, a padló 15-17 fok! Padló és fal találkozásánál néhol 14 fok. Dermesztő érzés járkálni ezen a hőmérsékleten. Szeretném leszigetelni a padlót, de itt jön a probléma. A tulaj nem engedi felszedni a régi laminált padlólapot. Ergo, kénytelen vagyok erre szigetelni és új lamináltat húzni. Lehet ilyet? És ha igen, ide is kell az említett rétegezés? (Fólia, szigetelés, laminált)
  Ha parafa szigetelést választanék az új laminált alá, akkor hány mm vastagot javasolnátok? Vagy esetleg egy 10mm-es lépésálló Austrotherm szigetelés? Kissé (nagyon) tanácstalan vagyok. Kérnék egy kis segítséget, ha lehet.
  Előre is köszönöm,
  Tibor

  • Erika@Tibor
   2017-08-13, 12:48 VÁLASZ

   Ugyanat a problémán mint az előbbi hozzá szólónak , régi lakásban szeretnék szalag parkettára amit nem szeretnénk felszedni szigetelés után új padlózati megoldást kitalálni szeretném kérni asegítségét mikyen és míly módon lehet ezt kivitelezni legyen kedves segíteni előre is köszönöm asegítségét várom mihamarabbi válaszát.

   • Erika@Erika
    2017-08-13, 13:38 VÁLASZ

    Ugyanat a problémán mint az előbbi hozzá szólónak , régi lakásban szeretnék szalag parkettára amit nem szeretnénk felszedni szigetelés után új padlózati megoldást kitalálni szeretném kérni asegítségét mikyen és míly módon lehet ezt kivitelezni legyen kedves segíteni előre is köszönöm asegítségét várom mihamarabbi válaszát.

© Copyright 2017