A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • október

    27

    2015
  • 2071
  • 0

Ágyfejvég ötletek megmaradt fa padló lapokból

Szinte sosincs úgy, hogy egy lakásfelújítás, építkezés után ne maradna meg jó pár lap, vagy akár csomag a parkettából, lamináltból. Ha van maradék az mindig jó, mert sosem lehet tudni, hogy mikor kell majd valamilyen szerencsétlen baleset miatt 1-2 léc a javításhoz. Nem is ajánlom, hogy te kiszámold lécre pontosan, hogy mennyi lamináltra lesz szükséged, vagy a maradékot eladd. Számos veszélye van ennek, de erről majd máskor írunk.

A megmaradt parketta lapokból számos dolog készíthető, amitől később még használható lesz, ha szükség lenne rá. Most ágyfejvég ötleteket gyűjtöttünk, amik nagyon mutatósak is tudnak lenni.

Ágyfejvég készítésére legjobban a tömörfa padlólapok alkalmasak. Svédpadló, hajópadló, csaphornyos parketta. Utóbbihoz akár még ingyen is hozzá lehet jutni, mert a régi bérházakban korukból kifolyólag ezeket kezdik felbontani. Nehezebb ágyfejvéget készíteni a laminált padlóból vékonyságuk végett, de ez sem lehetetlen.

Először nézzünk meg 7-8 ötletet, majd beszéljünk egy kicsit a megvalósításról:

Egy ilyen ágyfej védőt 4-5 megmaradt hajópadlólécből is ki tudsz hozni. Megfelelően pácolni, vagy antikolni kell csak, nagyfejű szögekkel díszíteni, és kész is a fejvédő.

fa ágyfejvég

ágyfejvég fából

A fejvédő mögött bőven elvezethetsz kábeleket, így magára a fejtámlára könnyedén felszerelhetsz lámpát is, amit egy körvágóval másodpercek alatt a helyére szabhatsz. De lehet, hogy csak egy fúróra lesz szükséged.

fa ágyfejvég lámpával

Ha a falszakasz nem túl nagy az ágyhoz képest, és van elég maradékod, a padlót akár teljesen is felfuttathatod. Itt már inkább ragasztani érdemes a nagy mennyiség miatt. Ez esetben a lécek nem lesznek később felhasználhatóak.

ágyfejvég

ágyfejvég parkettából

Bontott csaphornyos padlóból, vagy maradékből is lehetnek csodákat művelni. Ehhez a fejvédőhöz csak ez alapszerkezet kell (3x2m léc, faroslemez, vagy megmaradt osb, L alakú pipaléc), és némi elszántság.

ágyfejvég

ágyfejvég halszálkás parkettából

ágyfejvédő

Hogyan készíts ágyfejvéget? Mire figyelj?

Először is kell egy alap. Ehhez gyalult falécekre, és farostlemezre, esetleg osb lapra lesz szükséged. És persze csavarokra.

Az ágyfejvég alapja a felhasznált parkettalapok típusától függ. Hagyományos parkettát, mint a fentebb említett halszálkamintás fejvédő, olyan alap kell, mint egy tábla, amire rá ragaszthatod a parketta léceket.

headboard

A halszálkamintás fejvédőnél 2 módszert is alkalmazhatsz, attól függően neked melyik szimpatikus. Megteheted azt is, hogy az alap farostlemezre, osb-re ráragasztod az egész szálakat, hogy lelógjon a széle, és az utólag körbevágod.

diy herringbone

De egyesével is beszabhatod a szélső elemeket:

diy herringbone2

Végül meg már csak a felületkezelés marad. Csiszolás, színezés (pác, olaj), és szükség esetén a lakkozás. Ha a szélek vágása nem lett tökéletes, akkor L alakú pipaléccel el tudod azt takarni.

Svédpadlóból, hajópadlóból, lamináltból könnyebb dolgod lesz. Mivel itt hosszú lécekkel fogsz dolgozni, a gyalult faléceken, és a takaró pipaléceken másra nem igazán lesz szükség. Itt ugyanis nem kell mást tenni, mint a “lábazati lécekhez” hozzácsavarozni (lamináltnál inkább ragasztani) a léceket, amit a nút-féder, klikk rendszer megfelelően egybe fog tartani.

Ha itt egész szálakkal dolgozol, akkor ezeket később fel tudod használni, amennyiben a padlódon valami sérülne, vagy gáz lenne. Ilyen esetben a szélekre pipaléceket kell tenni, mert a nút fédert el kell takarni. Ezt azonban ne ragaszt közvetlenül a parkettára, ha később hozzá akarsz nyúlni. Szögeld a lábazathoz, a parkettánál meg maximum 2 oldalas ragasztóval fogd oda.

headboard

Már csak egyetlen kérdés marad. Hogyan fogod tudni a falhoz rögzíteni. Bár a fejvég lábakon áll, ez nem túl biztonságos. A falra szerelésnek azonban van egy nagyon egyszerű módja. Fogj egy pár megmaradt gyault lécet. Vágd el hosszanti irányba 45 fokos szögben. Az egyiket a falra fúrd fel, a másikat az ágyfejvédő hátára.

Valahogy így:

headboard to wall

Ennyi kell, hogy legyen egy szép ágyfejtámlád. Nem is vészes. Könnyen elkészíthető 1 nap alatt is. Az is jól mutat, ha egy falat parkettával burkolsz.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

SZERESS MINKET A FACEBOOKON IS: