• október

    29

    2014
  • 16
  • 0

A pára nem hanyagolható el

Az idei (2014-es) nyár meglehetősen trópusira sikeredett. Állandóak voltak az esőzések, ami miatt a levegő páratartalma jelentősen megemelkedett az egyébként megszokotthoz képest.

A pára egyáltalán nem játék, iszonyatosan komolyan kell venni, mert tönkreteheti a parkettát. Tegnap (2014.10.28) a Mátraparkett padlókat gyártó Egererdő Zrt. is kiadott egy közleményt erre vonatkozóan.

Ez az év vagyis igen problémás volt.

Na de miért is veszélyes a pára?

A fa még kivágott, és feldolgozott állapotban is reagál a környezetre, vagyis annak klímájára. Amikor egy parkettát elkészítenek, annak nedvességtartalmát úgy állítják be, hogy az a megszokott éghajlati körülményekhez képest nedvességtartalmát illetően egyensúlyba legyen.

Vagyis ebben a nedvességtartalomban se nem vesz fel nedvességet, és nem is ad le. A parketták jellemzően 9%-os nedvességtartalomra vannak beállítva (hazánkba), mert ez biztosítja azt, hogy a magyar háztartásokban jellemző 22°C fok mellett 55%-os relatív páratartalomnál a parketta nem fog felvenni nedvességet, és nem is fog leadni (száradni).

Ha a pára azonban felszökik 70%-ra, akkor a fa azonnal elkezdni felvenni a levegőből a nedvességet, hiszen arra törekszik, hogy elérje a nedvességi egyensúlyát. A párás levegőből elszívott nedvesség hatására a parketta térfogata nőni fog. Az egyébként 9%-os nedvességtartalomra beállított parketta 13%-os egyensúlyi nedvességtartalomba kerülhet.

Egy tömörfa parkett esetében ez egy iszonyat veszélyes folyamatot indít el.

A méretváltozás egy tömörfa padlónál ilyenkor elképesztő lehet. Könnyedén ki is lehet számolni az alábbi képlettel:

Méretváltozás = (((Fa nedvességtartalma – Fa korábbi nedvességtartalma)*Fa zsugorodási együtthatója)/100)*parketta mérete

Egy példánál maradva. 9%-ra beállított parketta 12%-os egyensúlyi nedvességtartalmat vesz fel. A parketta szélessége 140 mm.

Méretváltozás = (((12-9)*0,33))/100*140 = 1,386 mm.

Ez elsőre nem tűnik vészesnek, de ne felejtsük el, hogy ez csak egy elem szélességében bekövetkezett méretváltozást jelent. 5 méter széles szobában ez a méretváltozás ((5000/140)*1,386) 49,5 mm.

Vagyis a tömörfa parketta 49,5 mm-t fog nőni. 15-15 mm-es oldalsó dilatációs hézaggal számolva 19,5 mm tágulás továbbra is lesz a parkettában. Naív dolog azt feltételezni, hogy hely hiányában a parketta nem fog nőni. Dehogyis nem! Csak ez úgy fog megtörténni, hogy felszakítja magát a padlóról, és mint egy összenyomott kártyalap felpúposodik.

Ez a példa egyébként egyáltalán nem életszerűtlen. Nem kell hozzá más mint egy 9%-os egyensúlyba lévő parketta egy 22°C/55% környezetben, ami egyszer csak felborul, és a pára felmegy 70%.

Gyakori eset egyébként, hogy a parkettában kialakult feszültség miatt a tömörfa parketta előbb tépi fel magát a betonnal(!) együtt, mintsem kitöltené a dilatációs hézagot.

A legnagyobb veszélyben a tömörfa padlók vannak, különösen a svédpadló, és a hajópadló. A rétegelt struktúrájú parketták (rétegelt svédpadló, szalagparketta) a szerkezete miatt jobban bírja a párát, mert az egymásra merőlegesen rakott elemek 70%-kal csökkentik a feszültséget. Vagyis a fenti példánál a méretváltozás egy rétegelt parkettánál (49,5*(1-0,7)) 14,85 mm.

Ezért is van az, hogy a szalagparketta kevésbé szokott dilatálni, meglehet idén olyan szélsőséges volt a klíma, hogy ilyen esetről is kaptunk telefont. Naponta voltak olyan telefonjaink, hogy a laminált padló felpúposodott, és még ismeretségi körökben is előfordult. Csak nálunk ebben az évben több tucat ilyen esetről számoltak be.

Szerencsés esetben (úsztatott padlóknál) a pára visszaállításával a helyzet is visszaállítható, de a ragasztott padlónál (tölgy svédpadló), olyan károk következhetnek be, amik sajnos már csak sok munkával, és jelentős plusz költséggel orvosolhatóak.

Ez nem azt jelenti, hogy magát a betonnal együtt felszakított svédpadló ilyenkor mehet a kukába, mert mentettünk már meg ilyet.

Mit lehet tenni?

Több megoldás is létezik. A legfontosabb a baj megelőzése. Mindig mérjük a párát, és szükség esetén megfelelően avatkozzunk be. Szárazabb levegő esetén (<40%) párásítsunk, megnövekedett pára esetén (>55%) páráttalanítsunk szellőztetéssel, vagy megfelelő eszközzel.

Válassz rétegelt szerkezetű parkettát! Mivel ezek 70%-kal csökkentik a parkettában a méretváltozást, ezzel a padlótípussal kevésbé lesz gond.

Válassz olyan tömörfa padlót, melynek alapanyaga trópusi klímához szokott. Trófusi fa parketta, bambusz parketta.

Mit nem szabad tenni?

A párát figyelmen kívül hagyni. A megnövekedett pára ugyanis a parketta nem rendeltetés szerű használatát jelenti nagyon leegyszerűsítve, amire sem a gyártó, sem a kivitelező, sem a lerakáskor felhasznált anyagok gyártói nem tudnak felelősséget vállalni.

Ez ugyanis a megrendelő felelőssége, és igen kellemetlen lesz, amikor a baj megtörténik, hiszen a baj forrása a ára, akit ugye bár nem lehet felelősségre vonni.

Svédpadló rakása svéd módszerrel!

Az idei évet elnézve komolyan elgondolkodtunk azon, hogy a svédpadlóknál (tölgy,kőris..stb.) a Svédországba általánosan elterjedt OSB alapú lerakást fogjuk mi is alkalmazni. Ez a módszer nagyjából abból áll, hogy az aljzatra párazáró fóliát helyezünk, majd erre impregnált 8 mm-es OSB lapokat dübelezünk le, és a Svédpadlót erre az aljazatra fogjuk ragasztani.

A tapasztalat ugyanis az, hogy a mai betonok már nem igazán bírják ki azt a feszültséget, amit a svédpadló produkál egy egy ilyen nagyobb pára esetén, és felszakad. Mi a garancia arra, hogy nem lesz még egy ilyen nyár? Semmi!

Szóval a pára nem játék!

Érdemes elolvasni

Egyszerű parkettás trükk: parketta lerakása átlósa... Mindig keressük azokat az újításokat és ötleteket, amikkel akár egy átlagos parkettát is meg lehet úgy fűszerezni, hogy az teljesen lehengerlő legyen....
Tömör vagy rétegelt svédpadló? Az egyik időzített ... Mikor a Mátraparkett 2013-ban megjelent a rétegelt svédpadlóval, elsősorban azért tette, hogy a padlófűtétes ingatlanokra is legyen egyfajta megoldásu...
Téglakötés? Csak óvatosan, nagy felületen csúnya!... A téglakötés fél-egész szálak futtatását jelenti. Sztenderd téglalap, négyszög alapú szobáknál általánosan bevett, hogy a parkettázást egy hosszú szál...
Mi lesz ha a parkettát és a járólapot keresztezzük... Ez most nem egy rossz vicc! Igazán!Mint parkettások, és a fa padlók szerelmesei alapvetően nem vagyunk oda a járólapokért. Mondhatnánk azt is, hogy ...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017