• július

    28

    2015
  • 261
  • 0

A magas fehér szegő felrakásának alapszabályai

A magas, amerikai típusú fehér szegők felrakásának vannak bizonyos alapszabályai, amit érdemes betartani, hogy a végeredmény valóban szép legyen. Mivel számtalanszor láttunk már rosszul felrakott szegőt még lakberendezési katalógusokban is, itt az ideje, hogy az alapelveket megosszuk mindenkivel.

5 szabály, amit be kell tartani a fehér szegő felrakásakor:

– Csak ragasztással: A magasított fehér szegőt nem szabad szögelni, mert csúnya lesz. Csak ragasztani lehet, amire mi 2 félét is alkalmazunk együttesen. A klipszek szintén nem ideális megoldás, mert idővel ezek rendszeresen le fogják dobni a szegőt, és ha egyszer lejön, akkor az MDF kikopik, amire a klipsz már csak újrafúrással fogja megfogni a szegőt megint. Ez tapasztalat.

– Nem szögeljük: Fontos, szóval emeljük ki még egyszer. Még fej nélküli szögbelövővel sem.

– Ki kell fugázni: A fehér szegőt illik a szegő-padló, és a szegő-fal találkozási részeket kifugázni, mert így lesz egységes, és a látványt rendkívül jól megdobja.

– Kell az egyenes fal: A magas fehér szegőnek kell az egyenes fal. Hiába a fugázás, egy girbegurba falra nem lehet feltenni a szegőt. Csúnyán foghíjas lesz. Az íves fal speciális szegőt kíván.

– Ne használj műanyag profilokat: A fehér szegőt nem szabad elrontani fehér műanyag sarokelemekkel, és végelzárókkal. ezeket a műanyag vackokat el kell felejteni, és meg kell tanulni gérvágóval szép sarkokat vágni.

– A sarkokat ragasszuk össze: ez alapvetően minden gérvágott szegő esetében igaz, de egy magas, testes szegő esetében még inkább így van. A szegőket a sarkoknál ragasztópisztollyal össze kell ragasztani.

ives-szego

Van-e még valami?

Nagyon jó, ha van rutin. A magas szegőkkel a legnehezebb dolgozni, mert nagyon testesek, és nagyon finom megmunkálást igényelnek. Viszont iszonyatosan jól néznek ki, és nagyon karakteresek.

Még egy apró jó tanács így a végére!

2,6 m-es belmagasságnál 5 cm-es fehér szegőt 2,6 – 3 m belmagasságnál 7-9 cm-es fehér szegőt, e felett pedig 11 cm-es szegőt érdemes választani, ugyanis a fehér szegő “elvesz” a belmagasságból. Kell neki a hely. Különösen, ha nagy a kontraszt a szegő, és a falszín között. Persze ettől függetlenül lehet egy 2,6-os belmagasságú lakásba is 7 cm-s szegőt tenni.

De nem kell feltétlenül fehér színben gondolkodni. a magasított szegők festhető felületűek, amiket akár a nyílászárókhoz is lehet igazítani.

fekete-szego

Érdemes elolvasni

Az önterülő aljzatkiegyenlítő használata (parkettá... Ne gondolja senki, hogy az önterülő aljzatkiegyenlítés csak arról szól, hogy a bekevert anyagot kiöntjük az előkészített aljzatra, és nekünk már hozzá...
Mit tegyél, ha rés, illesztési hézag van a laminál... Illesztési hézag, rés a laminált padló lerakása során több okból kifolyólag keletkezhet. Van két eset, ami a legáltalánosabb ezért most erről fogunk b...
Egy jó parkettás 8 ismérve 8 egyszerű tulajdonság, ami egy jó parkettásból nem hiányozhat, és amivel a kóklerek jellemzően nem rendelkeznek. Sokakat talán érzékenyen érinthet, é...
Fantasztikus példák burkolatváltásra Alapvetően nem vagyunk oda azért, ha egy térben több típusú burkolatot alkalmaznak, és azt valamilyen megoldással elválasztják egymástól. Mivel a legt...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017